fredag, september 29, 2006

Bara positivt

Jag såg att Lagergren hade gjort en liten länkalanys på sina besökare, jag uppmärksammade också en kul grej bland mina besökare häromdagen. Många av mina besökare kommer in via sökmotorer eller liknande. En hel del via Knuff.se och andra via Google. Jag misstänker dock att en av besökarna förra veckan vart lite besviken när han (eller hon) hittade hit. Sökorden som gav mig andra plats i Googles träfflista var:

positiva åsikter om socialdemokraterna

Och även om jag försöker vara lite nyanserad, så har det nog inte varit mycket sådana här på sistone. Länken landar i ett inlägg där jag citerar Hakelius:
Man skulle kunna säga att "Rapports" nyhet bestod i att socialdemokrater "lyssnade av" andra socialdemokrater, finansierade av socialdemokrater, om de väldigt positiva löften socialdemokraterna ger ungdomar inför valet.

Mycket kul läsning som vanligt när det gäller Hakelius. Ni har väl inte missat han senaste utfall mot den nya borgeliga regeringen? Redan dagen efter riksdagsvalet. Avgå Svikare!

måndag, september 18, 2006

Äntligen!


Äntligen är det dags för en borgerlig, och förhoppningsvis liberal, regering i Sverige. Själv mottog jag resultatet på en mycket trevlig valvaka i Uppsala där bland annat några vänner från CHF, Maria och Jenny, var med. Centerpartiet har ökat med cirka 1,7 %-enheter i riksdagsvalet och detta kan översättas till cirka 7 extra mandat. Detta kan inte tolkas på annat sätt än som en klar signal att fortsätta den tydliga och liberala banan. Mer sådant, med andra ord!

För de liberala kandidater som jag hållit koll på verkar det ha gått sådär.

Fredrik Federley verkar komma in i riksdagen, läste jag hos Ninja-ekonomen. Grattis Fredrik, du kommer säkert göra stor nytta i riksdagen! (Det är synnerligen osannolikt att någon ska kunna kryssa sig förbi din andraplats, då (c) i Stockholms stad har fått två riksdagsmandat.)

För Annie i Jönköping verkar det dock lite knepigare. En andraplats på listan räcker inte om man bara får ett mandat, så vi får vänta ett par dagar och se om du har lyckats kryssa dig förbi Margareta.

Även min vän Daniel Långström (kd) verkar få förlita sig på personvalskryss, då Kristdemokraterna i Jönköping förlorade ett av sina tre mandat, och Daniel bara stod på plats tre. Men vi får väl räkna personkryss för dig också, och se hur det går.

En mycket otrevlig sak ser jag dock här i Uppsala - Sverigedemokraterna kommer in i kommunfullmäktige! Visserligen bara med ett enda mandat och troligtvis helt utan makt, då alliansen har segrat, med god marginal till andra sidan, men en otrevlig överraskning ändå.

Bilden är nallad från Maud Olofssons bildblog och kan vara fotograferad av lite vem som helst i Mauds stab, eller av Maud själv.

lördag, september 16, 2006

Att rösta rätt imorgon

Att ha en representativ demokrati är ett problem. Men ger andra människor makt att bestämma över ditt liv. Problemet är att de ibland beslutar saker som jag inte tycker om, eller till och med ogillar stark. Men eftersom de har fått makten att besluta över mitt liv så kan jag inte göra så mycket. Detta borde vara skäl nog att rösta liberalt i valet imorgon. En liberal tror att du själv vet hur du vill organisera ditt liv. Vad du vill göra på fritiden, var dina barn trivs bäst i skolan och vilken sorts bil du vill köra. Eller gör du inte det?

Det är kul att se att Centerpartiet har lyft fram det liberala perspektivet mer på sistone. Partiets ursprung är ju i bönderna som ville bli mer självägande i början på seklet, så det är en återgång till grunden.

Det är också kul att se att så många tongivande uttalade liberaler vågar ge Centerpartiet stöd och mandat att försöka förändra Sverige. Ett litet urval:

Fredrik Federley, ordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund får röster av, bland annat, Dick Erixon, Johan Norberg, Hans Egnell på Moderskeppet och Henrik Alexandersson- ordförande i Frihetsfronten.

Annie Johansson, Vice ordförande i CUF får röster av, bland annat, Daniel från Subjektiv och Dennis från Sänd mina rötter regn.

Det börjar bli en kul samling folk. Hoppas Annie och Fredrik kommer in i riksdagen, och börjar ge dig och mig lite mer makt att bestämma över vår egen vardag.

måndag, september 11, 2006

Lakes lästips


Dagens skratt fick jag från Berglinteckningen på framsidan på Svenska Dagbladets Valbilaga. Jag har dock inte hunnit läsa innehållet i bilagan, men det kan ju vara intressant. Den finns att hämta i högerspalten här.

Har du en kamera? Vill du vinna 10.000 kronor? Du har chansen nu när Centerpartiet har utlyst en tävling om att fånga bildbevis på Sveriges vänsters vilja att samregera efter riksdagsvalet. Ta bara en bild på (s), (v) och (mp):s alla partiledare när de håller i ett gemensamt arrangemang eller utspel. Låter det enkelt? Känns det som om pengarna redan ligger i fickan? Skicka in dina tävlingsbidrag och läs reglerna här. (Hittad hos Globaljuggler.)

Stikkan Ljungren gör en kul och ganska träffande liknelse mellan Persson och Reinfeldt efter senaste partiledardebatten:
Det är lite svenskt urberg, en trygg gråsten, som står mot en hastigt hopsnickrad lådbil. Beroende på vad vi vill åstadkomma kan vi välja mellan dessa alternativ. Gråstenen är fast förankrad och vi vet vad vi har, men vi kommer å andra sidan inte att ta oss någonstans. Lådbilen är spännande men kan i fel backe vara farlig.
Han skriver ofta intressanta saker, läs mer av honom här.

Fredrik Bojerud, sammanfattar på sin blogg, mycket bravarför man ska rösta på Alliansen:
Mitt problem med socialdemokraterna är oftast inte vad de säger eller, med undantag för vissa partisekreterare, hur de säger det.

Mitt problem med socialdemokraterna är vad de gör.
Fredrik kommer, så fort jag har tid, att hamna i min länklista. Han är en väldigt bra skribent.

Expressen har de senaste dagarna haft ett par mycket intressanta och läsvärda inlägg på sin "sidan fyra", debattartiklar:

Den första handlar om Sakine Madons krönika i Stockholm City, som vart nedplockad på nätet och censurerad, på tryckfrihetens dag! Läs om den här.

Den andra debattartikeln är skriven av Harald Ullman, tidigare aktiv inom Socialdemokraterna. Han skriver om hur (s) har spionerat på de andra politiska partierna. Han säger det som om det vore en självklarhet, och det har han helt rätt i. Läs "Så Spionerade vi på Borgarna".

Angående (fp)-skandalen har det skrivits en hel del bra saker. Idag läste jag ett inlägg i debatten på Robin Clamegårds blogg. Gratti(s) till en lyckad skandal! Kort sagt kan man säga att de flesta partier uppmärksammar händelser i media när de anser att de andra har gjort något fel, för att de ska sluta med sitt beteende. Socialdemokraterna granskar det de hittat för att sedan försöka åsamka de andra partierna så stor skada som möjligt. Känns det vettigt?

Även Dick Erixon balanserar upp allt fokus på Folkpartiet och LUF genom att granska de politiska skandaler som fått mest uppmärksamhet under 2005 och 2006. Det visar sig, föga oväntat, att Socialdemokraterna är ansvariga för 11 av de 15 största skadalerna de senaste två åren. Han avslutar med:
Allt vändes till socialdemokraternas fördel eftersom de låg på fp-skandalen till valrörelsens slutskede. Något för de borgerliga att tänka på till nästa gång - spara avslöjanden till rätt tidpunkt.
Dagens sista länktips är till Stockholms Fria Tidning. En relativt fristående och självständig tidning med viss vänsterprägel. En mycket intressant kolumn av Lennart Fernström kritiserar bland annat plusjobben stenhårt och visar på att de är mycket värre än Centerpartiets förslag om förlängd provanställningstid, för ungdomar under 26 år. Och visst har han helt rätt. Han tror också att ett maktskifte skulle vara bra för Sveriges vänster, och det tror jag också. Ett maktskifte skulle nog vara bra för alla!

onsdag, september 06, 2006

1200 Miljarder?

På lunchen igår i Uppsala sprang jag på Martin Borgs, skaparen av filmen 1200 miljarder och fick en liten pratstund med honom, trots att det var många andra som ville träffa, den nu kände, regissören.

Jag berättade för honom att jag tycker att hans film är ett mycklet bra som diskussionsstartare och att vi har haft en debattkväll på mitt jobb med den som bakgrund.

När jag frågade om vaför lanseringsturnen av filmen kom igång så sent och i så liten skala, fick jag veta att filmen ska visas på Insider på TV3 nästa vecka, i en något nedkortat version. Så bänka er framför TV-apparaterna klockan 22:00 torsdag den 14 september.


Marting ställde också upp på att posera och visar samtidigt upp vilket tryck det var i Skattebetalarnas föreningens monter. Det var många Uppsalabor som ville se filmen och läsa mer om vad föreningen tyckte.

Har du ännu inte sett filmen 1200 miljarder rekommenderar jag dig starkt att göra det. Den visar på mycket av passiviseringen som dagens bidrags-samhälle har skapat genom att låta människor leva på bidrag under lång tid och genom staliga ingrepp slagit undan fötteran på lokalt näringsliv och företagande. Koll på den på TV 3 nästa vecka, eller gå direkt till filmens hemsida och titta på den där.

Filmens hemsida hittar du här.