söndag, september 30, 2007

Lika som bär?

I mitt förra inlägg, om Frihetsfrontens talarkväll, nämnde jag i förbigående att en av deltagarna, Erik Starck, bar en stor likhet med Venezuelas president, Hugo Chavez.

Jag skrev:
Han [Erik] var kvällen till ära påklädd en röd tröja och såg i profil väldigt mycket ut som Hugo Chavez. Ingen kritik, bara en intressant observation (det är nog mest frisyren).
Varpå Erik snabbt svarade:
Hugo Chavez!? Den var ny. :)

Den röda tröjan var en ren slump:
http://www.framtidstanken.com/?p=1204
Men det är väl inte bara jag som ser en viss likhet mellan de två? Att Erik sedan hade på sig en röd tröja gjorde ju bara att steget till den radikale socialisten Chavez blev kortare.

Men avgör själva:

Erik Starck till vänster och hugo Chavez till höger, eller? (^u^)

lördag, september 29, 2007

Höstens första talarkväll med Frihetsfronten - Per Gudmundson

Frihetsfrontens talarkväll i torsdags var välbesökt, cirka 35-40 personer behagade dyka upp för att trängas i källaren på restaurangen Samboronbom i Gamla stan i Stockholm. Mycket folk som jag inte kände igen (och som också var där för första gången), men en och annan bekant från tidigare Sommarseminarier.

Kvällens gästtalare var Per Gudmundson. Mannen med en av Sveriges vassaste pennor. Något han bevisar dagligen på sin egen blogg och på Svenska dagbladets ledarsida. I torsdags går var det också en del som för första gången fick höra att han har en minst lika vass tunga. När denna vassa tunga dessutom kombineras med humor, självdistans och mycket faktakunskap så är det bara att luta sig tillbaka med en Argentinsk grillbiff och njuta.

Islamism
Själva ämnet för kvällen var Islamism. För oss som följer det Per skriver var det en del upprepningar, men han tog ett bra helhetsgrepp som nyanserade och fördjupa bilden av islamism och islamistisk fanatism i Sverige. På det hela tagen ett mycket intressant föredrag som väckte en del tankar.

Per han just fått en knepig fråga att fundera på

Förutom tankarna väcktes det också en hel del frågor. Föreläsare på Frihetsfronten bör förbereda sig mentalt på en hel del "tuggmotstånd". Alla höll inte med om allt Per sa, så han var vid ett flertal tillfällen tvungen att tänka till, formulera om sig och vid något enstaka tillfällen också justera sina uttalanden. Kort sagt var den påföljande debatten både intressant och lärorik. Och det är kul att lyssna på en föreläsare som är beredd att acceptera att publiken är lika kunnig i ämnet som han själv och med hjälp av dessa ge en bättre bild av ämnet.

Röster från talarkvällen
Det var en hel del "kändisar" inom den liberala sfären på plats. Självklart Hax, men även Oscar och Flavian (den självutnämnda liberala bloggsfärens "tuggmotstånd").

Rapporter och debattinlägg från kvällen har skrivits av bland annat båda delarna av Kulturrevolution. Sebastians inlägg, där han bland annat nämner Gudmundsons "lediga och ganska uppriktiga sätt", något jag håller med om fullständigt och Johans som lyfter upp betydelsen av de islamistiska fanatikernas "sponsorer", bland annat Iran.

Erik på Framtidstanken har också skrivit en längre sammanfattning, som jag bara kan säga är rekommenderad läsning för er som inte var där. (men även läsbart för oss som var det.) Han var kvällen till ära påklädd en röd tröja och såg i profil väldigt mycket ut som Hugo Chavez. Ingen kritik, bara en intressant observation (det är nog mest frisyren).

Nästa träff
Magnus Andersson, CUF:s nya ordförande kommer på nästa talarkväll den 25 oktober och Hax välkomnade honom varmt. Magnus kallar sig själv liberal, men han får vara beredd på en hel del kritiska frågor, om han vill kunna få acceptans hos de liberaler som besöker FF:s talarkvällar. Jag tänker försöka vara där.

Kvinlig kukmätning - Eko från Ekot, 070928

I gårdagens Eko vart jämställdhetsminister Nyamko Sabuni påhoppad för att hon inte hade spenderat alla 400 miljoner avsatta i departementets budget. Och nu när årsskiftet börjar närma sig blir det svårt att hinna använda alla.

Den som gjorde det anklagande påhoppet var Vänsterpartiets riksdagsledamot Josefin Brink. Hon menar tydligen att det viktigaste är mängden pengar man spenderar, inte vilken jämstäldhetspolitik man för. Skrattretande! Oppositionen har redan börja anklaga den borgerliga regeringen för nästan allt den gör, eller inte gör. Vad blir nästa steg - skälla på Reinfeldt för att han är tunnhårig?

Hycklare angriper hycklare för hyckleri
Naturskyddsföreningen tycker att det är dags för klädindustrin att ta mer ansvar för miljöpåverkan av de fabriker de köper in kläder ifrån. De menar att inköparna har dålig koll på var kläderna kommer ifrån.

Och självklart kan man tycka att svensk textilhandel borde kunna avsätta lite av sina enorma vinster till att förbättra hanteringan av utsläpp vid de fabriker de köper in kläder ifrån, det verkar behövas. Men å andra sidan verkar Naturskyddsföreningens kemikalieexpert, Frida Hök, inte heller ha så bra koll på var hennes egna kläder kommer ifrån.
Frida Bök har själv ingen aning om var hennes kläder kommer från.

– Jag får skylla på att jag har haft dem länge.

Äntligen en journalist som höjer sig lite över mängden och ställer bra motfrågor! Fortsätt så Ulrika Lindqvist på P3 nyheter!

Ytterligare en oproportionerlig blockad!
Videomix syd vill inte teckna kollektivavtal med Handels, och då tänker Handels begära att alla transporter till och från butikerna ska stoppas. I praktiken kommer kedjan att sättas i konkurs.

Åter igen - är det rimligt att facket ska ha laglig rätt att sätta företag de inte gillar i konkurs? hur kan det finnas en sådan lag? Självklart ska LO-förbundet opinionsbilda mot företaget. Om facket exempelvis kunde få sina egna medlemmar att hyra sina videofilmer i någon annan butik, skulle nog Videomix Syd ge upp ganska snart. Men att ha rätt att stoppa alla transporter och på så sätt sätta en näringsidkare i konkurs? Det är lika galet nu som det var med Wild and Fresh!

Ps. Kolla upp fd ägarinnan Sofias bok om just Wild and Fresh, den kom ut i dagarna.

måndag, september 24, 2007

Två viktiga saker som måste sägas

Diktaturregimen i Burma känner sig nu trängda och kommer snart reagera på de demonstreradne munkarna och övriga befolkningen. (SR, DN). Jack har också flera filmer på Text.nu. Flera länder och kändisar stöder öppet folket i Bruma mot militärjuntan. Se Jim Careys film om Aung San Suu Kyi.

Ett av sätten som diktaturen i Burma brukar "upplösa" ogillade demonstrationer på, är att skicka in civilklädda poliser som infiltratörer bland demonstranterna och sedan starta ett upplopp. Då får militären en ursäkt att slå ner upploppen med våld. Detta har skett vid flera tillfällen. Som tur är sker sådant bara i diktaturer, eller? Enligt denna filmen sker exakt samma sak i Canada!

Se själva på Good Cop Bad Cop Provo-Cop:


Notera hur "aktivisterna" söker skydd hos poliserna när de känner sig hotade. Och att de övriga poliserna tar flera minuter på sig innan de inser att det är bäst att låtsas gripa "aktivisterna". Men då är det redan för sent och det är uppenbart att de är civilklädda poliser som har smo mål at provocera fram ett upplopp. Skrämmande!

Vad vill jag ha sagt med detta?
Två saker:

1. Makt korrumperar. Det är därför jag är liberal. En stat ska vara liten och sköta sina uppgifter och inte mer. Ett dylikt beteende existerar bara hos en stat som har fått för sig att den ska styra vad befolkningen ska tycka. Det är också anledningen till att moral-lagstiftning måste hållas på armlängs avstånd (Ett bra exempel på idiotisk Moral-lagstiftning hos Hagwall).

2. Vänsteraktivister, men framför allt arrangörer av demonstrationer med krafitga inslag av vänsteraktivister kan titta på filmen och lära sig hur de i fortsättningen bör agera mot de i en demonstration som bara är där för att bråka med polisen och få en adrenalinkick. Stoppa alla tendenser till stenkastande idioter och låt dem inte få "söka skydd" hos folkmassan som uppstår under en demonstration.

Jag tycker inte det är vidare kul med demonstrationer som samlar en massa vänsternissar, men så länge de sköter sig och inte skadar någon annan eller vandaliserar så ska de ha rätt att yttra sig. Nu avbryts allt för många demonstrationer av polisen eftersom ett fåtal personer tillåts sabba. Jag uppmanar nu, åter igen, alla som brukar gå i demonstrationståg ihop med anti-globalinseringsivrare och vänsteraktivister att omedelbart ta tydligt avstånd från alla typer av politisk våld och visa även det genom handling under nästa demonstration!

Mer om dubbelmoral och morallagstiftning

Den andra viktiga saken som måste sägas idag är att det finns människor i Sverige som hotar andra till tystnad. Isabella har slutat blogga på grund av ett hot från en journalist vid namn Johanna Parikka Altenstedt. Johanna Altenstedt gillar inte det Isabella håller på med och trots att hon är journalist vill hon alltså förhindra andra från att komma till tals. Censurivrare av en journalist, helt sjukt!

Willie belyser på ett tydligt sätt hyckleriet hos Johanna Altenstedt. Läs även Blogge Blogglito och Johan Ingerös mer nyanserade inläggt, eller om det inte räcker så kan du spana in bloggstormen hos Knuff. Johanna Parikka Altenstedt är feg och har har tystat en medmänniska från att våga tyyra sig. Kort sagt så har Johanna Parikka Altenstedt visat att hon bara är "en liten lort", med Karl Lejonhjärtas ord.

fredag, september 21, 2007

Ny teknik, nya kläder, framtiden är snart här?

Ny teknik såg jag ett tufft videoklipp om nya kläder. En början till riktigt futuristiska kläder. Det är inte så spännande i början, men spola fram 45 sekunder, eller titta på hela klippet. Den sista hatten är den mest intressanta, om än något lättklädd.

Trevliga länkar

Då och då får jag en inlänkning till min blogg. Alltid lika kul, men vissa länkar skapar fler besökare än andra.

Tack Gudmunson!

tisdag, september 18, 2007

Arla ljuger så bra!

Arla aviserar i dagarna höjda priser på sina varor. Cirka 10 procent räknar man med att det ska bli i genomsnitt ute i affärerna. Orsaken är enligt Anders Svensson, chef för Arla Foods Sverige:
...att mjölkbönderna i Sverige sedan lång tid varit hårt pressade. Om inte priset på mjölkråvaran höjs rejält, riskerar många att slås ut
Men det är riktigt okvalificerat "Corporate bullshit"! Det Arla egentligen menar är att mjökbönderna har börjat leverera sin mjölk till något annat mejeri, för att lättare kunna få några rimliga ekonomiska marginaler i den tuffa verksamheten som mjölkbonde. Arlas oligopolställning är alltså hotad. Det finns det många exempel på i media den senaste månaden:

Bohusläningen - Tyska mejerier köper mjölk av svenska bönder


VT.se - Mjölkbönder i Tjust letar alternativ till Arla Foods


DN Ekonomi - Global efterfrågan ger dyrare mjölk


Land Lantbruk - Kampen om mjölken hårdnar

Sådär, det borde kanske räcka som bevis på motsatsen?

Att Arla skulle visa några som helst sympatier för sina leverantörer, mjölkbönderna, har de sedan länge motbevisat, helt på egen hand. Genom att pressa priserna så kraftigt som de har gjort de senaste åren, har många bönder faktiskt har valt att lägga ner eller i värsta fall gått i konkurs. Och nu när det helt plötsligt börjar bli brist på mjölk försöker Arla låtsas sympatisera med de stackars pressade bönderna.

Och Arla kommer självklart fortsätta ljuga, så länge ingen slår dem på fingrarna för detta och påvisar deras hyckleri. Jag drar härmed mitt strå till stacken - gör det du också.

Läs också Henrik Sjöholms inlägg i debatten om en någorlunda fungerande marknadsekonomi, även på jordbruksområdet. Något som på sikt är det enda hållbara.

måndag, september 17, 2007

Och samarbetet funkar?

Lyssnade på Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp) på P1 Morgon idag. Det är riktigt kul när man betänker att de två har ambitionen att samsas i ett regeringssamarbete med (s).

Lite citat från sändningen (Det roliga börjar vid 6:20, klippet är lyssningsbart i 30 dagar):
Lars Ohly: Miljöpartiet för en antifeministisk politik ... och är inte riktigt pålitligt i feministiska frågor.

Peter Eriksson: Fnys! Vi har inte de Stalinistiska, centralistiska metoderna när vi pratar med våra partiavdelningar om vad de ska göra. ... Vi är dessutom osäkra på om vänstern vill ta ansvar för den ekonomiska politiken och om man inser vad som behöver göras.

Las Ohly: Helt rätt. Vi vill inte sitta med i en regering som fortsätter privatisera skolan eller som för en antifeministisk politik.
Och dessa två ska sitta i samma regering och försöka arbeta med ett parti som de har ännu mindre gemensam med? De dagar jag är på riktigt skadeglatt humör så önskar jag nästan att vänstern skulle vinna valet 2010.

Tack till alla väl pålästa journalister på P1 Morgon. Ni förgyller min dag. Även när ni kramar år Fredrik Reinfeldt när han är i studion. Det är så man gör bra och innehållsrik radio!

Läs också Björns inlägg om vilken typ av politik vi hade haft om vänstern hade fått fortsätta styra landet. Men just nu gör det inget att oppositionen spenderar all sin energi på att hugga varandra i ryggen, det är ju ett år sedan Sverige fick en borgerlig regering. Grattis Sverige!

tisdag, september 04, 2007

Eko från Ekot 070904, bostadsrätter, spelmonopol och diskriminering

Bostadsrätter skapar rikedom!
Enligt Hyresgästföreningen i Stockholm blir det dyrare att bo kvar i en lägenhet efter att den har blivit ombildad från hyresrätt till bostadsrätt.
Även om avgiften till föreningen blir lägre jämfört med den hyra man betalar kommer kapitalkostnaderna att driva upp boendekostnaderna, säger Björn Alfredsson, Hyresgästföreningen.
Problemet med egenintresseorganisationen Hyresgästföreningens och deras ignoranta resonemang är att det är som att jämföra äpplen och päron.

För det första: Har man köpt en bostadsrätt går en hel del av månadskostnaden till att bygga sin egen förmögenhet. I vanliga fall betala du ränta och lån på hyresvärdens lån, men i en bostadsrätt betalar du av din egna lån istället. efter 50 år är lånet avbetalt och då sitter alla bostadsrättsinnehavare på en hög med pengar. De i hyresrätter å sin sida har varit duktiga och betalat av andras lån och har ingenting kvar.

För det andra: Hyresgästföreningens kalkyl bygger tydligen på ett lån med 7% ränta - hur lyckas de förhandla till sig en sådan extrem ränta? På Comboloan går det inte att komma över 5,5 %, inte ens om man binder lånet på 10 år! Och varje %-enhet i skillnad gör lånet 1000 kronor dyrare per månad (vid ett lån på 1,7 miljoner) Om man tar ett lån med rörlig ränta går det få ett lån med cirka 4,5% ränta. En skillnad på 2,5% mot Hyresgästföreningens kalkyl.

Hyresgästföreningen får nog ta och inse att det är, och kommer att fortsätta vara, ekonomisk förmånligt att omvandla sin hyresrätt så länge vi har reglerade hyror i Sverige. Acceptera ett införande av marknadshyror så försvinner den största drivkraften för att omvandla.

Spelmonopolets avskaffande
Sosse-ägda A-lotteriet är sura på borgerliga regeringen för att den inte har avskaffat spelmonopolet än.

Frågan är om man ska bli skadeglad för att SSU:s kassako visar sig från sin kapitalistiska sida, eller om man ska bli fundersam över varför alla (s)-märkta organisationer tar alla chanser att klubba regeringen i varenda fråga, hur onaturligt avlägsen den är från sossarnas idéologi?

Men oavsett så Hax sammanfattar det hela bra, som vanligt.

Åldersdiskriminering?
Jan Björklund, Folkpartiets påtänkta ledare, lyfter idag ett förslag för att minska åldersdiskriminering - ännu en ny lag. Ett uttalande:

Jan Björklund tycker att det viktigaste är att attityden till äldre ändras i Sverige. För att nå dit behövs en ny lag.
Nej Jan, det behövs inte en lag för att förändra attityder. Snacka om batongliberal!

CUF tycker det är en bra idé med lagstiftning för att förhindra åldersdiskriminering, men lyfter framför allt yngre människor. Spelar ingen roll - det faktum att vissa arbetsgivare inte visar uppskattning för erfarenhet när de anställer nya människor är inget som kan, eller bör lagstiftas bort. Skärpning Jan!

måndag, september 03, 2007

Eko från Ekot 070903

På väg till och från jobbet lyssnar jag mycket på radio och lyssnar bland annat på Ekot. Ofta hör jag rent idiotiska saker. Idag var det en hel drös med saker som jag inte kan avhålla mig från att kommentera:

Fredrik Reinfeldt
Vår borgerliga statsminister Fredrik Reinfeldt har fått kritik för att han varit "osynlig" och inte hörts så mycket i media. Bland annat tog det en massa dagar innan han kommenterade det yttrandefrihetshatande uttalandet från Irans president om Vilkjs rondellhund. Nu har herr Reinfeldt äntligen valt at skriva en artikel på DN Debatt. Och med större delen av svenska folket som lyssnar kan man undra vilken fråga han väljer att föra upp på dagordningen? En visionär framtidsbild inför den borgerliga budgeten? Ett starkt försvar för yttrandefrihet och demokrati? Ett uttalande om Sveriges framtid i med ett kraftigt bantat militärt försvar och en labil rysk stormakt till granne?

Nej, Fredrik Reinfeldt väljer att spendera helsidan på DN Debatt, tillsammans med kulturminister på de 20 miljoner regeringen ska avsätta till Ingemar Bergman:
Regeringen kommer därför att göra en rad olika satsningar som sammantaget uppgår till 20 miljoner kronor.
Va? En statsminister ska inte spendera sin tid på att hantera kaffepengar, speciellt inte när han har fått kritik för att inte vara tillräckligt aktiv i sin roll som statminister. Skärpning Fredrik!

Inget skadestånd för sprit
De svenskar som fått sin alkohol beslagtagen får ingen ersättning från staten meddelar JK idag. Detta trots att det mesta av den nu är förstörd. Det visade sig att staten inte hade rätt att beslagta den, men ändå skedde det. Och medborgarna får inte ens ersättning.

Det spelar mindre roll att staten (tullen) trodde sig ha lagen på sin sida. EN småföretagare som trodde sig ha lagen på sin sida, får ett minst lika hårt straff som han hade fått om han hade erkänt fel från början. Och handlar det om underkända avdrag i deklarationen så måste man som medborgare minsann ersätta staten hela det belopp som ska in, man kan inte hävda att "man trodde att man hade rätt". Rättssäkert? Knappast! Skärpning tullen och JK!

Diskriminering på grund av etnicitet?
Könsstympning är mycket otrevligt och ska bekämpas kraftigt. Dock är det så att en familj med invandrade Somalier som tar med sig sin unga dotter på semester till Somalia, per definition är mer misstänkta för att könsstympa sin dotter i hemlandet än en motsvarande norrmän. Är det diksriminering? Knappast! Visst kan man tycka att det var oläpligt att hämta dottern med polis i skolan till en obligatorisk gyn-undersökning, men diskriminering är det knappast! Skärpning DO!

Ligghallar åt djuren?
Krav på ligghallar till utegående köttdjur kanske slopas i framtiden enligt Ekot. Mycket positivt då den onödiga regeln bara var skapad av byråkrater på den nu nedlagda Djurskyddsmyndigheten. Men Jordbruksverket vill istället för att bara ta bort regeln ersätta den med ett komplicerat kontrollprogram som djurägaren måste följa, om han vill slippa bygga ligghallar.

Och jag som har för mig att Maud Olofsson lovade att minska regelbördan på företagen med 25%. Hon får nog ta och prata förstånd med Jordbruksminister Eskil Erlandsson snarast möjligt. Skärpning Eskil!