måndag, februari 25, 2008

Grattis Flashback!

Grattis på 25-årsdagen Flashback!

Flashback är ett en sida på nätet som alltid tagit en närmast fundamentalistisk ställning för yttrandefrihet. Till exempel så är alla ämnen är tillåtna på Flashbacks forumdel. Ämnen som pedofili, nazism och droger diskuteras öppet och utan censur. Dock är detta enbart en liten del och majoriteten är istället en arena för fritt utbyte av information och hetsiga diskussioner.

För att fira sin 25-årsdag håller sidan stängd ett helt dygn.

Flashback skapar frihet
Man kan känna sig trygg från risken att bli censurerad när man postar känslig eller icke "politisk korrekt" information där. Å andra sidan är det inte heller säkert att någon litar på vad du skriver, då källgranskningen från de mer vana deltagarna på sidan är stor.

Flashback arbetar dagligen för att vi ska behålla yttrandefriheten i Sverige och jag stödjer detta helhjärtat. Även om det "följer med" saker som jag inte tycker om, så r det så friheter fungerar. Utan frihet hade jag kanske sluppit saker jag ogillar, men då hade jag kanske inte heller fått säga vad jag ville...

Fega journalister
För övrigt tycker jag att det är ganska patetiskt att så få medier skriver om nyheten. Dagens
Media är en
av de två jag hittat online. Det är en självklarhet för en journalist-tidning att skriva om denna sajt då den sägs vara en väldigt vanlig källa för många av de nyheter som produceras på många av våra nyhetsredaktioner, runt om i landet.

Där finns det också en väldig bra kommentar från en person vid namn Oscar, som jag tar mig friheten att citera (hoppas inte RvdB sätter dit mig också...):
Flashback, stort grattis till 25 år.
Flashback är ett forum som är unikt då det är en plats för öppen diskussion under ansvar.
Lösa linor med kompetenta moderatorer, därmed kan man tack och lov diskutera det mesta, även det som i samhället anses vara odiskutabelt, samtidigt som forumet håller sig inom den lagstiftning som råder.

OK, det finns mycket dravel, en stor del bland yngre användare (+18).
Samtidigt, det är hos Flashback man bland skräpinläggen finner de riktiga höjdpunkterna avseende analysen av samhället, kunskap och skvaller om de med makten, något andra media ej tillåter eller presenterar. FBs medlemmar innefattar de med makten, de med kunskapen, de med tron och de som inte har något av det. Kan det bli ett bättre underlag för informationsutbyte och diskussion ?

Att jag i samma forum som jag diskuterar samhällets överlevnad kan hitta länkar jag skrattar hela kvällen åt, hittar trådar som lär mig laga barnmat, får tips om hur jag ska fixa bilen, kan prata om min sömnsjuka, kommer i samspråk med personer jag aldrig skulle ha mött annars, osv är en ren bonus.

Att Dagens Media tar upp detta 25-års jubileum i en artikel bör generera en eloge, då det inte finns en enda journalist som inte har koll på vad som skrivs på FB.
Den andra tidningen som inte skäms för att sprida sin "källa" är Helsingborgs Dagblad. Dock skriver ingen av tidningarna så värst ingående om sidan, men det är en start i alla fall.

Flashback, jag ser fram emot ett nytt jubileum om 25 år!

fredag, februari 22, 2008

Sjunkande standard på Odells förslag

Mats Odell har tidigare försökt att ge sig på de hämmande reglerade hyrorna i vår nuvarande hyressättningsystem. Det har gått sådär.

Hans senaste förslag går dock i helt motsatt riktning, för nu vill Mats Odell lägga sig i hyressättningen ännu mer. Detta genom att lagstifta och reglera om att boende ska ha rätt att variera sin egen standard och därmed sin hyra. (Nyhet från Ekot.)

Som exempel lyfter Odell upp studenter, som i de flesta fall har som mål att hålla nere hyreskostnaden, då deras inkomster ofta är väldigt låga. De ska kunna sänka standarden genom att välja bort allt utom vatten och värme, i princip.

Tanken är god, men det är ett puckat förslag av två skäl:

1. Man kan inte förvänta sig att ett bostadsbolag ska kunna ändra exempelvis "materialstandard" som tillval. Ska jag exempelvis kunna kräva att byta ut mitt parkettgolv i vardagsrummet mot en gummimatta, bara för att kunna sänka min hyra med 150 kronor? Vad händer om nästa hyresgäst vill ha parkettgolv igen? Vilket bostadsbolag skulle ha råd emd de kostnaderna, utan at höja hyrorna för alla boende kraftigt?

2. Regeringen ska inte sätta hyrorna på alla hyreslägeheter i hela landet, det är bara ren idiot. Nu försöker Mats Odell vara tydlig med att politikerna inte ska lägga sig i hur stora hyressänkningarna ska vara, det ska "parterna på hyresmarknaden kunna ta fram". Men alla som har lite erfarenhet av politik vet nog att politikerna kommer att stifta nya lagar, om inte sänkningarna blir ungefär på den nivå de har tänkt sig. Och vips, så är vi inne i en ond spiral med regerings-satta hyror i hela landet.

Hyrorna i Sala Backe ska inte bestämmas från Regeringskansliet. Punkt.

Problemet med Odells förslag är att det angriper fel problem. Han tycker att hyrorna är för höga och att de borde kunna sänkas, genom att sänka standarden i lägenheterna. Problemet är snarare att hyrorna är för höga genom att det är brist på bostäder i många delar av landet. Och hur angriper man det problemet lättast? Inte är det genom fler politiska prisregleringar, utan motsatsen.

Vi har skapat vårt välstånd och överflödet i väst-världen tack vare en fri marknad, inte genom statliga regleringar. En av de saker vi fortfarande har brist på i Sverige är bostäder där folk vill bo, och som av en händelse är bostadsmarknaden ett av de få områden där vi fortfarande har en statligt sanktionerad prisreglering kvar. Någon som ser sambandet?

Inför marknadshyror
Friare hyressättning, genom en avskaffad prisreglering, skulle ge en kraftig boost till byggandet och öka konkurrensen. Därmed skulle man också slippa problem med exempelvis onaturligt stora vinster i kommunala bostadsbolag som två av mina forna kollegor från Hyresgästföreningen skriver om i VLT idag.

Det är dessutom kul att se Hans-Göran tillbaka på jobbet. Ta det lugnt nu Hans-Göran!

måndag, februari 04, 2008

Bytes: T-shirt från Koldioxidens vänner

Jag är en av få lyckliga som lyckats få tag på en t-shirt från SLU:s kampanj "Koldioxidens vänner". Det är endast de 300 första som får en t-shirt och enligt Dagens Media har de redan tagit slut, även om anmälningssidan ligger kvar uppe.

Bytes: En Large mot en XL
Tyvärr finns det ingen möjlighet att ange vilken storlek man vill ha när man anmäler sig, så jag fick bara en Large t-shirt och den är lite för liten för mig. Råkar du ha fått en XL och vill byta mot min Large, skicka ett e-post eller kommentera på detta inlägg.

Här är en bild på den snygga t-shirten: Isbjörnarna mår bra!


Med på bilden är även den medföljande nyckelringen.

Läs också vad som skrivs om kampanjen på Knuff. Den har blivit ganska sågad, kan jag säga...

Ps. Jag har inget emot om du kanske har provat tröjan. Min är dock oanvänd och fortfarande inplastad. Vilket i sig är kul, då plast knappast är vidare bra förpackningsmaterial, om man tänker på miljön...