fredag, oktober 31, 2008

Vad är problemet med rättssäkerhet?

Ekot rapporterar att polisen inte längre får bevara register över folk som inte har begått brott. I detta specifika fall är det fungeravtrycks-registret som hade fått kritik från Datainspektionen. Och med all rätt.

Ekot: Hundratusentals fingeravtryck rensas ut

Frågan är varför ska polisen ha register över folk som inte begått brott. Det räcker med att du varit misstänkt för ett brott en gång så sitter du i registret lite mycket som vilken brottsling som helst. Nej, är du oskyldig så ska polisen inte ha rätt att spara dina uppgifter i något register. Så enkelt måste det vara i en rättssäker stat! I en diktatur är det inte ovanligt att staten övervakar i registrerar sina medborgare, men det ska inte förekomma i en rättsstat. (frågan är dock om Sverige kan anses vara en fullfjädrad rättstat i och med FRA-lagens införande??)

Som väntat är det flera personer i bloggsfären som reagerar med ryggmärgen och tycker att "det är väl inte så farligt med lite fingeravtrycksregister, det är ju ändå bara brottslingar som åker dit!"? Bland annat Mikael Wendt (fp) och LasseB. Jag kan bara uppmana er att tänka ett snäpp längre än näsan räcker. Är man frikänd i en domstol så måste grundprincipen i alla rättsstater träda i kraft - "oskyldig tills dess att motsatsen bevisats". Och är man oskyldig så ska man inte heller registreras i polisens brottsregister.

Det sluttande planet
För om ett fingeravtrycksregister över oskyldiga är ok för att det minskar brottsligheten, var ska vi då stanna? DNA-register på alla medborgare? GPS-sändare inopererade i nacken på alla svenskar? Jag tror ni inser skillnaden mellan en rättsstat och motsatsen...

Sedan är det självklart att utrensningen ska gå rätt till...

Läs även Emmas korta inlägg: Läst men inte förstått

onsdag, oktober 29, 2008

Och DÄR kursade Sterling - som väntat

Jag skrev för ett par månader sedan att Sterling skulle gå i konkurs eftersom deras regelverk gjorde att de förlorade kunder. Och regelverket skrivs av ledningen i företaget.

Mitt inlägg - Sterling kan konsten att sabba ett varumärke
"Men för en vecka sedan började problemen som fick mig att inse att Sterling är ett flygbolag med kort tid kvar. 20-procentiga personalminskningar är redan aviserade."
Trist, men inte oväntat. Vilket flygbolag blir nästa? Det finns några till mest tycker kunderna är ivägen...

Nyheten i Svd, DN, AB.

lördag, oktober 25, 2008

Magnus Betnér - Humorkungen!

Magnus Betnér är en av Sveriges bästa komiker. Han är dock lite svår att ta till sig eftersom han alltid verkar ha ambitionen att få sin publik att tänka. Ibland verkar det vara rent provokativa saker han säger, men allt som oftast finns det ett korn som sätter igång processer i hjärnan på mottagaren. Detta har blivit väldigt tydligt i Kanal 5:s humorserie - "I ditt ansikte". Namnet är en riktigt dålig direktöversättning på "In your face", men det spelar mindre roll. (Krassman kanske hotade att stämma dem för varumärkesintrång om de hade titeln på engelska? Hehe.)

Magnus Betnér kombinerar alltså humor och budskap vilket gör att man kommer ihåg det han säger, samtidigt som man får något att fundera på. Och allt är väldigt väl utfört, i alla fall om man ska analysera det han säger ur en kommunikationsvetares perspektiv. Att alla sedan inte uppskattar hans humor får han helt enkelt ta att leva med. Han är känd för att reta upp folk, men han är ändå konsekvent i att alla ska ha rät att säga vad de tycker, oavsett om de är nazister hiphoppare och andra puckon.

"I ditt ansikte" går ut på att Magnus Betnér (och hans sidekick Martin Soneby) ska besöka olika grupper, i deras "naturliga miljö", och driva med/om dem. Oftast i ganska små grupper, för att effekten verkligen ska bli "i deras ansikte". Intressant koncept och mycket, mycket svårt att lyckas med, men Magnus Betnér gör det galant.

Se bara mitt favoritklipp från serien. Första programmet, när Martin besöker en frikyrka i Göteborg och skojar om bibeln och religion. Programserien knöts ihop nu senast genom att sluta i en Moské.



Du kan se resten av programmen på Kanal 5:s egen hemsida. Dock är det som programmets producent Bobbo Krull själv säger - den första halvan av programmen är mest för att fylla ut programtiden och därför ganska mycket "transportsträcka fram till det roliga, i slutet av varje program. Och så är det, dock med några få undantag.

Bland annat är sista avsnittets diskussion mellan Magnus Betnér och en professor i Islamologi ganska intressant. Jag kan ju för övrigt bara tycka lite synd om Martin Soneby, som är ganska tråkig när han jämförs med en humorkung som Magnus Betnér. Att Martin Soneby dessutom får väldigt svåra/knepiga "uppdrag" av Bobbo, gör ju inte det hela lättare att glänsa, men han har sina stunder han också.

Vill du bara se de roligaste bitarna i varje program så finns det en del andra klipp på Youtube.

Men hela programmen finns som sagt att se här:
Kanal 5 - I ditt ansikte, med Magnus Betnér

Sista avsnittet har sänts
Magnus Betnér skriver själv vad han tycker om serien:
"Om jag fick chansen att göra om det (nu går ju inte det av förklarliga skäl) så hade jag velat göra stanudpen för kristna och muslimer i andra lokaler så att jag kunde köra på fullt ut. Jag hade hellre gigat för regeringen än för MUF och så hade jag velat att vi hade haft publikbilder från Ärtans vänner.

Sjukt kul har det i alla fall varit. Grymt kul gäng att jobba med och jag tror knappt jag fått så mycket respons på något annat jag har gjort."
Läs hela inlägget här:
Magnus Dagbok: Inget mer i ansiktet nu...

Magnus Betnér har fullt upp även i höst. Han ska bli side-kick till Janne Josefsson i SVT:s "Debatt". Vi får se hur det går, men det kan bli kul eftersom Magnus alltid är väl påläst och mycket allmänbildad. Dock tittar jag inte frivilligt på Debatt, dels eftersom jag nästan aldrig tittar på TV och speciellt inte på Janne Josefsson efter hans synnerligen dåliga agerande i samband med Arboga/Pirate Bay-affären. (Även om SVT senare bad om ursäkt.)

Magnus Betnér - live!
Jag ser själv fram emot att se Magnus Betnér live i Uppsala i december eftersom jag fick biljetter till hans turné när jag fyllde år. Tack till min älskling!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, oktober 22, 2008

Alliansen fortsätter övertyga alla om fel saker

Från att ha varit en stark Alliansen-förespråkare tillhör jag nu mer det ganska "partipolitiskt passiva bloggsverige". Jag har varit medlem i Centerrörelsen i över 20 år, men vet inte vad jag skulle svara om jag fick frågan från i en partisympatimätning idag. Sannolikt skulle jag nog svara "vet ej", men Piratpartiet är ett fullt möjligt alternativ. Knappats "fullgott", men "fullt möjligt".

De senaste dagarna har Alliansen, åter igen, lyckats överträffa sig själv i misslyckade utspel. Träffen i Varberg verkar ha gått bra, men jag orkar inte bry mig om den, tyvärr. Däremot lyckades de där komma överrens om att det är "Internet som ska vinna valet åt Alliansen". hur kan de bara komma på en så idiotisk idé, efter att i flera månader ha ignorerat, förolämpat och sedan upprepade gånger försökt att ljuga för alla som engagerat sig på bloggar och hemsidor? Snacka om att totalt sakna fingertoppskänsla.

Jag kan då ärligt säga at jag inte kommer bli någon lojal nickedocka som tänker föra fram alliansens budskap på internet. Det har jag gjort i flera år, men nu känner jag mig mest besviken, både på mitt eget parti, Centerpartiet och på de övriga allianspartierna.

Dexion påvisar ytterligare en detalj som visar på att allianspartierna inte verkar fatta hur de ska hantera bloggar och andra gräsrötter, och det gäller inte bara Stockholmare. Det leder till att det bara verkar vara läpparnas bekännelse när partisekreterarna hävdar att det är gräsrötterna på internet som ska vinna valet.

Eller som Hans skriver:
"Alliansen och nätet går helt enkelt inte riktigt ihop. Att de själva inte har begripit att de troligen skrämt bort en hel nätgeneration, säger en del om hur det står till uppe i regeringens hjärnkontor just nu..."
Hanna försöker också förstå, men partisekreterarna lyckas tydligen inte få henne att fatta med sina snömösimpregnerade svar. Hon utfärdar alltså Halkvarning.

Annie tycker att Alliansen behöver lära av USA, men jag tror det kan vara ett bra tips att lyssna de egna gräsrötterna här hemma i Sverige, innan man beger sig utomlands. Låter inte det mer i linje med det man säger.

Ingerö har också varit på samma träff med partisekreterarna som Hanna.

Hasse Broström på Dagen, konstaterar faktum: De vill inte bli FRA-skrämda igen

Det spelar ingen roll att Alliansen skapar en bra interaktiv hemsida, om man vägra lyssna på medlemmarna och sympatisörerna. Och det hjälper inte att man lägger fram bra argument, om man fortsätter driva fel ståndpunkt och försöker övertyga alla om fel saker.

Och även om någon typ av insikt verkar ha nått in i partiledningens hjärnor, så tror jag att Dick Erixon har rätt när han skriver: Därför tror jag att alliansen kommer att göra fiasko på Internet

I alla fall om jag ser till mig själv...

Vad har du för lösenord?


Vad brukar du ha för lösenord? ;-)

onsdag, oktober 15, 2008

söndag, oktober 12, 2008

Dagens lakonism

Jag kanske borde börja micro-blogga mer för att försöka leva upp till namnet på min blogg?

Jonas Sjöström har i alla fall fåt ihop en lysande lakonism på temat:

Om Fermat varit mikrobloggare