fredag, november 28, 2008

onsdag, november 19, 2008

Monty Python på YouTube

Gänget bakom Monty Python Flying Circus har nu bestämt sig för att göra alla "piratkopierare" sällskap. Detta gör de genom att släppa många av de mest älskade och sedda klippen helt gratis på YouTube i bra kvalitét. Det är fler och fler som fattar hur man bör agera på nätet idag och att "exemplarframställningen" är död som Oscar Swartz skriver.

Mitt favoritklipp alla kategorier är från filmen Meningen med livet- Every Sperm i Sacred:



Du kan se fler klipp och lite "bakom kulisserna" på Monty Python-kanalen på Youtube. Glöm inte bort att klicka på "watch in high quality" om du vill dra upp filmklippen på helskärm innan du börjar skratta.

Betnér om banker

Du har väl inte missat Magnus Betnérs inlägg i debatten om banker och bonusar? Jag missar väldigt gärna tv-programmet, men Bentér missar jag inte!



Han är vass, som vanligt, och det är ju desto roligare eftersom jag själv jobbar på en bank.

Läs också gärna vad jag skrev om Magnus Bentér för någon månad sedan, så slipper jag upprepa mig...

tisdag, november 18, 2008

måndag, november 17, 2008

Visioner för framtida kultur?

Det finns något förlösande med visioner. Man får plötsligt möjlighet att kasta av sig alla praktiska problem som brukar solka ner möjliga lösningar på dagens problem och se bortom dessa. Ta dig tid att läsa inläggen och göra det du också!

Marcus Fridholm har i svallvågorna av IPRED skrivit ett lysande inlägg om framtiden för upphovsrätt och mediekonsumtion.

Läs: Den ljusnande framtid är vår

Andreas Ekström från Sydsvenskan har gästbloggat och skrivit om framtidens tidningar och hur de aktivt motarbetar pappersdistribution av nyheter. Också tankeväckande för de flesta av oss.

Läs: Segertåget

Det är skönt att bloggsfären finns och kan ge utrymme åt seriösa och uppmuntrande tankar som dessa.

onsdag, november 12, 2008

Köp Alderland - ny skiva av Mimikry

För ett litet tag sedan släppte trallpunkarna från Borlänge, Mimikry, en ny skiva. Jag har bara hunnit lyssna igenom den ett par gånger än så länge, men redan hittat flera favoriter. Bäst på skiva är dock "Min Sång".

Se den här:
Mimikry - Min sång



Videon lyfter dessutom låten flera snäpp till. Texten hittar du på deras hemsida.

Alla sånger från albumet hittar du på Mimikrys Myspace-sida. Där kan du också se bandets MimiCribs från replokalen, en lysande parodi (?) på MTV Cribs.

Lyssna igenom låtarna och stöd sedan ett av Sveriges bästa punkband genom att ge dem några slantar. Du kan exempelvis köpa hela skivan i MP3-format.

söndag, november 09, 2008

När jag läxade upp Unibets VD


Många är de i bloggsfären som nyligen fått e-post från Unibet. Det var under lanseringen av kampanjen "Hycka Lagom!" för någon dryg vecka sedan som Unibet skickade ut en massa e-post till bloggare och andra makthavare. Bland mottagarna fanns bland annat: Dennis - Det kom ett mail, Johanna Nylander - Monopol och internetfientlighet, Grandmaster Peder - Jag älskar UNIBET, Freddi W - Hyckla lagom!, ProjO - Ner med spelmonopolet! samt Sanna Rayman på Svd - Feltajmat eller vältajmat?

Gemensamt för dessa bloggare är att de alla har återgett Unibets budskap, nästan rakt av, ibland till och med kopierat meddelandet rakt av. Betyder det att bloggarna, som ju faktiskt nu anses vara en maktfaktor (i alla fal om de kommer i grupp) inte kritiskt har granskat innehållet? Betyder det att bloggarna i fråga har mindre trovärdighet än traditionell media, som knappt har skrivit om kampanjen alls?

Eller betyder det att PR-byrån som vaskade fram e-postadresserna har gjort ett bra jobb och hittat bloggare som redan sympatiserar med Unibet och därför för fram deras budskap, så got som gratis?


Jag fick be Unibets VD, Petter Nylander, att skärpa sig
Budskapet i kampanjen sympatiserar jag också med, men jag ogillar när organisationer spammar min e-postbrevlåda med mail som jag inte har bett om och inte har givits någon möjlighet att tacka nej till. Därför ringde jag upp Unibets VD Petter Nylander för att förklara hur man bör bete sig på webben, om man vill framstå som seriös. Mina råd var:

1. Förklara för mottagaren (mig) i vilket syfte jag får informationen. Får jag det eftersom jag är liberal bloggare, får jag det eftersom jag är medlem i Centerpartiet eller får jag det eftersom Unibet spammar alla mailadresser de har hittat på internet? Beskriv gärna varifrån ni har fått adresserna också om ni har köpt dem, så jag kan angripa "problemet" vid roten.

2. Se till att det går lätt att avanmäla sig från mailutskicken. Annars skapar det väldigt mycket frustration.

3. Lägg också gärna in en länk till en "integritetspolicy", om ni har någon. Där kan ni med ingående förklara att ni aldrig tänker utnyttja informationen om er användare till något annat än att skicka ut information och att ni skyddar era användares integritet från databasläckor och dylikt. (förutsatt att ni gör det...)

Petter Nylander lyssnade noga och förklarade att de köpt in adresserna från en PR-byrå och att de omedelbart skulle lägga in en möjlighet för mottagarna att avanmäla sig från framtida utskick. Detta var Unibets första "e-postkampanj", så han erkände att han var ganska oerfaren på området.
Det ska bli spännande att se om han lever upp till sina löften, men jag toppas det, för Unibets skull.

Är Hyckla Lagom bra?
Han frågade också vad jag tyckte om själva kampanjen och då sa jag som jag tycker:
Det är en bra idé och jag sympatiserar med er ambition, men låt inte idén solkas av ett oseriöst uppträdande på nätet. Netikett bör man följa om man vill ha kvar sitt anseende som ett seriöst företag. Att man är "oerfaren" är ingen ursäkt, då det e-post som kommunikationsmedel är gammalt vid det här laget och erfarenhet finns av området. Har man det inte själv så är det ett tips att hyra in den...

Även lagar bör man kolla lite närmare på innan man gör fler utskick av den här typen. Även om Unibet ligger lite och balanserar på gränsen ibland, så hade i alla fall ambitionen att anses som seriösa.