onsdag, mars 31, 2010

Föreläsning med Anna



Piratpartiets vice ordförande Anna Troberg pratade i Uppsala idag om kulturskapande i dagens samhälle och om Alexandria 2.0.

Bästa citatet:
"Bestsellerismen utarmar det kulturella landskapet."
Kul föreläsning.

Tillägg:  Justeringar och taggar i efterhand 

Tillägg 2: Mental note - Simpsonavsnittet som Anna nämnde under föreläsningen heter Two Bad Neighbors

Ipred - en repressiv och misslyckad lag

DN skriver idag om att ingen har fällts, än så länge, med hjälp av Ipred-lagen. Trots det bedyrar upphovsrättsindustin att lagen är bra, viktig och "fungerande".

Jakob Heidbrink å sin sida skriver kritiskt och initerat om Ipred-lagen på sin blogg: Repression eller signaler från samhället?

Ett kort citat:
"Den enligt min mening enda rimliga slutsatsen av denna information är att Ipred-lagen är rent repressiv. Genom att ta bort en del processrättsliga skyddsgarantier – såsom att ingen skall behöva lämna ut sina saker om hon inte är föremål för en talan som vilar på en till synes stark grund – har vi lyckats få till en repression som fungerar. Jämförelsen haltar åtskilligt, men i sin principiella grund är denna mekanism densamma som att skicka folk till Australien för snatteri eller att dela ut dödsstraff för att gå mot röd gubbe.
Man ändrar inte attityden och bekämpar inte problemet vid sin rot, utan man drämmer till med en sådan stor slägga att folk avhåller sig från illegal verksamhet för det."
Men läs hela Jakobs inlägg, det är det värt!

Transparent eller anonym? Vad ser vi i framtiden?

Radio TelescopeKjell Häglund skrev i en krönika i tidningen Journalisten att det är han som lags upp bloggen/kommentarsflödet "Steelneck says":

Krönikan i Journalisten: Hyllad debattskribent vill vara anonym

Bloggen/kommentarsflödet, som fångar upp allt som Steelneck skriver, runt om på olika bloggar hittar du här: Steelneck says.

Visst är det väldigt bra för oss som gillar Steelnecks formuleringar, att de samlas på en plats, samtidigt visar det också riskerna, de negativa konsekvenserna med hyperdistribution - allt kan samköras om det finns på nätet, oavsett hur utspritt det är.

Henrik Brändén på Sagor från Livbåten skriver mer om hur information om dig som person kan komma att användas emot dig i framtiden, med anledning av Joakim Jardenbergs totala transparens genom publicerandet av sitt egen DNA på nätet.

Enkelspåriga politiker bör dock notera det Joakim själv skriver:
"Jag gillar att utforska vad transparensen kan göra för oss. Jag ser ingen som helst motsättning mot att vara en hårdnackad FRA-motståndare å ena sidan, och kontinuerligt gå längre och längre med den självvalda transparensen å andra sidan."
Henrik på Livbåten lyfter, precis som Joacim, också upp de positiva sidorna med datainsamling, att våra samlade DNA-profiler kan hjälpa till att bota sjukdomar, enbart genom att göras tillgängliga på nätet, tillsammans med en kort beskrivning av kända sjukdomar.

Visst är det lätt att bli både skrämd och otroligt optimistisk på en gång?!

Även Opassande skriver om Total transparens som vapen?
(Notera att den nu berömde Steelneck skrivit en kommentar här, som inte verkat fångas upp av Kjells blogg...)

The Economist skrev nyligen också ett gäng genomarbetade artiklar om framtidens informationshantering och datainsamling: Data, data everywhere

Redan i första stycket inser man att framtiden bara ha börjat:
"When the Sloan Digital Sky Survey started work in 2000, its telescope in New Mexico collected more data in its first few weeks than had been amassed in the entire history of astronomy. Now, a decade later, its archive contains a whopping 140 terabytes of information. A successor, the Large Synoptic Survey Telescope, due to come on stream in Chile in 2016, will acquire that quantity of data every five days."
Vi i Sverige har tur att Piratpartiet finns som samlar, diskuterar och sprider kunskap kring hur all datainsamling påverkar samhället. Det finns enstaka andra, men Piratpartiet har lyckats samla många som har den kompetensen på samma ställe.

Länktack: Jag såg först Stelneck-bloggen nämnas av Unni Drougge - DA STEELNECK SHIT

tisdag, mars 30, 2010

Totalsågningen av Beatrice Ask som justitieminister bara fortsätter

Igår kväll var ett gäng gäster med i Robert Aschbergs TV-show på TV 8 och de diskuterade såklart om Beatrice Ask måste avgå. Kontentan av gästernas synpunkter var ja.

Se hela Aschberg här

Dick Eriksson och Hax har skrivit korta kommentarer. Hanna Wagenius och Tomas Bodström var också med i studion, men har inte skrivit någon om besöket än. Även Sanna Rayman gjorde en stabil insats.

Henrik Alexandersson kom under programmets gång in på piratfrågorna flera gånger och menade att det är samma typ av ignorans för grundläggande medborgerliga rättigheter som visas av lagstiftarna på det området. Han exemplifierade med den beryktade Hadopi-lagens "Three Strikes", där man vill stänga av fildelare från internet utan någon föregående rättslig prövning. En mycket stabil insats av en "assistent".  ;-)

Andra läsvärda inlägg om "Gredelin-Gate" på sistone:

Christian Dahlgren: Till vildingarnas land
Där drar han paralleller mellan Asks uttalande och de populister och rättshaverister som brukar ringa in till ring P1. (och så brukar jag ringa ibland också då...) Christian sammanfattar Asks uttalande såhär:

"Huvudlöst och otäckt resonemang, eller hur?
Förslaget vore som att återintroducera medeltida skamstraff, tyder på en mycket problematisk människosyn och står helt i strid med det civiliserade rättssamhället mest fundamentala principer.
Om endast misstanken räcker för att hängas ut, kan helt oskyldiga människor få sina liv raserade. Att staten självsvåldigt sätter sig över domstolarna är vanligt förekommande i diktaturer. Men sker det i en demokrati har vi snart varken frihet eller trygghet kvar."

Maria Abrahamsson slår också, med sedvanlig skärpa, fast att Asks bludder förtjänar mer än en axelryckning
"Däremot vet jag helt säkert att det finns ett antal centrala rättsprinciper som en justitieminister måste kunna rabbla om hon så väcks mitt i natten. Den viktigaste rättsprincipen är att ingen får betraktas som skyldig, än mindre utsättas för någon form av bestraffning, förrän dom har fallit. Det är därför som vi har domstolar med uppgift att avgöra om en misstänkt är skyldig eller inte.  I en sådan grundläggande rättssäkerhetsfråga får en justitieminister helt enkelt inte sväva på målet.

Men sväva på målet är precis vad Beatrice Ask har gjort.
[...]
Om inte landets justitieminister står upp för rättssäkerheten, vem på politisk nivå ska då göra det? Och vad blir följden om de som i sin dagliga verksamhet ska värna rättssäkerheten – domare, åklagare, poliser osv – upplever att de i en central rättssäkerhetsfråga saknar stöd från den högsta politiska ledningen?"

Josephine Ferguson på Plyhmbloggen skriver också om diskussionen om sexköp som nu dykt upp igen. Förhoppningsvis kan den lagen diskuteras på samma sätt som alla andra lagar nu, där man väger fördelar mot nackdelar och med en rejäl dos sunt förnuft i botten. - Ungdomar: Prostitution är ok

Ps, För övrigt tänker jag gå och lyssna på när Anna Troberg föreläser i Uppsala imorgon, onsdag.

Sveriges största politiska ungdomsförbund bortglömt, igen

Jag besökte Ung Pirats stämma i helgen (inlägg1, inlägg2) och tyckte väl att den inte skiljde sig nämnvärt från övriga ungdomsförbundsstämmor, dock med den brasklappen att jag inte besökt allas stämmor. Det unga förbundet är alltså som andra politiska ungdomsförbund är mest.

Och nu ser jag hos Magnus Andersson att de diskuterade just ungt engagemang och medlemssiffror för ungdomsförbundenAktuellt igår. Magnus Andersson var där och debatterade med SSU:s Jutte Guteland.

Se inslaget här, cirka 18 minuter in (Jag bäddar inte in det eftersom klippet kommer försvinna redan 5 april...)

Ung Pirat bortglömt
I reportaget som föregår debatten pratar de om att alla ungdomsförbund har tappat så mycket medlemmar, men då glömmer de, i vanlig ordning, bort det största partipolitiska ungdomsförbundet av dem alla - Ung Pirat.

CUF har, enligt inslaget och  drygt 600 medlemmar, MUF har 6800 och SSU har 2200. De övriga ligger någonstans däremellan. Ung Pirat har däremot nästan 20.000 medlemmar! Så räknar man in även Ung Pirat så har antalet engagerade i partipolitiska Ungdomsorganisationer snarare ökat de senaste åren, inte minskat! Ganska dåligt av journalisten att göra den missen.

En av förklaringarna som ges i inslaget är att ungdomar istället väljer att engagera sig i enstaka frågor, snarare än partipolitiskt. Och reporten kanske anser att Ung Pirat och Piratpartiet är intresseorganisationer och inte partipolitiska, bara för att de inte har valt att ta ställning i klassiska höger-vänster-frågan. Men det tycker jag är en dålig ursäkt. Piratpartiet (och deras ungdomsförbund) ställer upp i höstens riksdagsval och tog två mandat i senaste Europaparlamentsvalet, då är man ingen lobbyorganisation längre, då är man ett politiskt parti!

Ps. Orkar någon som har Wikipedia-konto uppdatera siffrorna där? Alla uppgifter hittas i Aktuelltinslaget eller hos Ungdomsstyrelsen (pdf)

måndag, mars 29, 2010

"I see blue people" - trailer för Avatar 2?

Den första Avatar-filmen fick ju en del kritik för att handlingen var snodd från andra filmer. Jag vet inte om Avatar 2 kommer klara sig undan den kritiken helt...



Tipstack till weloveviral.

söndag, mars 28, 2010

Bra, men långsamt av Arthursson

Centerpartiets valkampanjledare, Mikael Arthursson bemöter det "påhopp" från Miljöpartiet, som jag skrev om här: Om Centerpartiet på Dagens Media


Dagens Media: "Miljöpartiet behöver inte oroa sig för våra väljare"

Bra svarat av Mikael, men du kan inte låta det ta tre veckor innan du bemöter ett påhopp. (med den brasklappen att det är du som tog tid, inte Dagens Media)

lördag, mars 27, 2010

Bra mötesordförande



Ung Pirat har fått tag på två jäkligt pedagogiska och tydliga mötesordföranden. Något som är väldigt viktigt i en ungdomsorganisation.

På Ung Pirats kongress



Besöker Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirats, kongress i Uppsala.

Jag tycker det är lite udda att valberedningen föreslår ny valberedning? Känns som ett ovanligt grepp och jag känner att det kan finnas problem ur demokratisk synvinkel...

Tillägg: Redigerat bloggen med taggar och liknande.

Knappnytt totalsågar Beatrice Ask

Knatten använder inget vackert språk, så känsliga tittare varnas!

Här snackar vi inte snygg satir från Åke, utan näthat och bloggkloak på hög nivå, men med glimten i ögat...



Läs också:
Markus Welin: Veckokrönikan: När ska vi lagstifta mot "Hets mot bloggosfär"?

Se fler Knappnytt här.

Tipstack till Jens O.s FB-status.

Forsmark illustrerar Asks dubbelpudel

Åke Forsmark, serietidningsveteranen, med lysande serier som bland annat Kapten Sverige under bältet, har en blogg där han illustrerar dagsaktuella händelser i sitt eget liv och ur nyhetsflödet. De senaste dagarna han han såklart ritat flera gånger om Beatrice Asks idiotiska uttalanden. (Jag har hittills skrivit här, här, här och här)


Igår gjorde ju Beatrice en dubbelpudel i UNT, hon drog kort sagt tillbaka sin tidigare pudel. Åke illustrerar det såhär - Ny politisk strategi - Dubbelpudeln



Åke har också ritat en enkel, men bra illustration till hela affären - Har du fått ditt gredelina kuvert?


Åkes bilder får användas för icke-kommersiellt bruk och i begränsad omfattning om man ger tillbörlig cred till Åke. :-)

Övriga som skrivit bra om Asks dumheter de senaste dagarna:

Dexion: Att mäta politiker som människor
"Men så ser det inte ut för politiker! De kan säga precis vad som helst och ta tillbaka det och om det tagits tillbaka så är vi väljare skyldiga att uppföra oss som en domstolsjury i någon TV-serie från USA – låtsas att vi aldrig hört det. För har de tagit tillbaka det så har de heller aldrig tänkt det. Är verkligen det hemska att Beatrice Ask yttrat detta? Är inte det hemska att hon saknar instinkten/insikten? Det försvinner inte med att uttalandet tas tillbaka."

Marcus Fridholm: Apologeter och omvända pudlar
"Det är vår justitieminister vi talar om: du vet ministern som är satt att övervaka att den rättsliga politiken fungerar, att den ligger i linje med den demokratiska rättsstaten, dess principer och traditioner.
Det är i detta kontext man måste förstå Beatrice Asks klavertramp."

Ola Berg: Det handlar om oskuldspresumtionen

Hanna Wagenius: Människohatet från Ask är förfärligt

Henrik Alexandersson: Expressen kritiserar bloggosfären

Henrik Alexandersson (igen): Grus i dementimaskinen


Johan Hedin: Med såna vänner behöver Ask inga fiender

Lars-Erick Forsgren: Brott, straff och inspiration till lynchningsbeteende.

Och så en pingback till nyhetssidorna: Svd Debatt och Ann-Charlotte Marteus krönika i Expressen

fredag, mars 26, 2010

Malmö stad "hjälper" Piratpartiet + Beas omvända pudel

Hörde på Ekot idag (på den nya idiotiskt långa och nya adressen sverigesradio.se/ekot!) att gymnasieungdomar i Malmö ska få möjlighet att förtidsrösta inför riksdagsvalet, på sina raster i skolan. De flesta eleverna tycker det är en bra ide och en av dem, Rebecka Boij, citeras:
"– Jag tror inte att många tar sig tid på sin fritid. Kan man göra det under skoltid så tror jag att fler är med och kan göra skillnad."
Nyheten på Ekot - Ungdomar ska kunna rösta på rasten

Och vi vet ju alla vilken skillnad ungdomar gör, speciellt för Piratpartiets röstsiffror!

Beatrice Ask drar tillbaka sin pudel!
För övrigt noterar jag att Beatrice Ask redan dragit tillbaka sin "dvärgpudel". Hon gör det i UNT idag med orden:
"- Jag har lärt mig väldigt mycket om att vara försiktig med att ge exempel. Det är lite sorgligt för jag tror att vi behöver politiker som deltar i en diskussion. Men man får göra det en annan gång än under ett valår."
Läs hela artikeln i UNT - Ask skyller på valåret

Vi kan alltså räkna med att det kommer komma förslag på ett "icke valår" att hänga ut misstänkta brottslingar med skamstraff. Det kommer bara inte i år! Vad skönt att Beatrice redde ut det hela. Nu kan nog debatten om Beatrice avgångskrav lägga sig. Eller? ;-)

torsdag, mars 25, 2010

Can we Ask for more? Ja, det kan vi!

Sagan om Tant Gredelin, justitieminister Beatrice Ask, har kommit till ett nytt kapitlet.

Tidigare idag har bland annat Sydsvenskan och Nätverket Liberati + Svart Måndag, skrivt bra saker om Asks idiotiska uttalande om att hänga ut misstänkta brottslingar medelst skamstraff.

Den mest genomträngande analyser sker, som ofta på Sveriges Radio P1s samhällsmagansin, denna gång var det Studio Etts tur att analysera händelserna med hjälp av Svenska Dagbladets Sanna Rayman, Thomas Bodström, fd justitieminister (s) samt Anna König Jerlmyr, (m).

Partilojala Anna försöker försvara Boström med argumentet att "alla har ju glömt bort den viktiga frågan - offren". Men Bodström och Sanna sågar helt riktigt detta argument då det inte handlar om brottsoffer utan om grundläggande rättsprinciper.

Bodström säger bland annat:
"Man hjälper inte brottsoffer på något sätt, genom att urholka rättssäkerheten."
Lyssna på hela diskussionen i Studio Ett: Beatrice Ask gör en pudel

Bodström avslutar med det självklara
"Det är den mest grundläggande rättssäkerheten, att man är inte dömd förens motsatsen har bevisats. Och det ska inte behöva stå på Sveriges regerings hemsida!"

Många har skojat till det med roliga rubriker kring Ask-affären (precis som jag försöker göra) och har dessutom skrivit väldigt bra. Läs:

Sanna Rayman i Svd: Sex dagar efter skallet kom pudeln

Inslag: Vilken skillnad gör en ful liten pudel?

Henrik Alexandersson: Ask gör en ynklig pudel
Henrik Alexandersson, igen: Tant Gredelin och hennes lilla pudel (med en härlig bildillustration!)

Hans Egnell: En senkommen pudel förändrar inget
Hans Egnell, igen: Det sovande folket V

Zac: Pudeln är skit värd! (Också med en gullig illustration)
Full Mental Straightjacket: Peanut Gallery: Asks pudel

Pezster: Ask... det där var inte tillräckligt

Sagor från Livbåten: Tant Gredelin förklarar sig, eller …

Rick Falkvinge: En klen avbön gör ingen sommar

Lite prasselmedia: Svd, Expressen, Aftonbladet, DN.

Dan tycker Ask ska gå en kurs i bevisbörda och rättssäkerhet.

Bloggarna kommer påverka valet!
Beatrice Ask har fått ångra sitt uttalande många gånger om och mycket är det, åter igen, bloggarnas förtjänst att dylika saker uppmärksammas och skapas tryck omkring.

Är det fortfarande någon som tror att bloggare och sociala medier inte kommer påverka valet 2010? Förhoppningsvis kan vi verka som en granskande instans och lyfter fram saker som är positiva. Då kommer 2010 bli en bra valrörelse.

Kör hårt!

onsdag, mars 24, 2010

Lite Buzz ger många besökare till Eko-grodan

Den groda från Ekots nyhetssändning som jag hittade och lade upp på bloggen för en månad sedan har nu hittat lite fler besökare. Det är Buzz, en samlingssida för skojiga och intressanta länkar som fått ett tips och lagt upp en länk.

Antalet lyssnare, på det månadsgamla klippet, har på två dagarfyrdubblats!

Missade det förra gången så har du det här igen:

SR P1 ekot 100219 09:00 "Centerpartist" eller "Cancerpatient"? by lake

Det är spännande att se hur internet fungerar, med saker och ting som kommer i vågor, går ett varv runt jorden och sedan kommer tillbaka igen. Detta klipp vart uppmärksammat av en större publik först efter en månad. Men det kanske kommer en ny våg senare?

Mycket "Tummen upp"
Extra roligt är att länken till ljudklippet har fått mest "tummen upp" den senaste veckan av Buzz-besökarna och de flesta som kommenterar är positiva. "Buzz-konnässörer" brukar annars kunna vara ganska kräsna.

Dock är det någon som är osäker på om klippet är redigerat, men nej, jag har bara tagit bort det som är före och efter ljudklippet. Jag har sparat original-filen om någon vill ha bevis.

tisdag, mars 23, 2010

De första lila breven till Ask går iväg

Hans Egnell gör som CUFs Magnus Andersson och skickar iväg ett lila kuver till Beatrice Ask - Mitt brev till Beatrice Ask

Hans brev innan skickandet:


Polisstaten undrar vad Beatrice Asks ursäkter kring det idiotiska förslaget kommer ifrån, kan hon inte prata svenska nu heller?

Beatrice vet inte vad "retoriskt" innebär

Johan Ingerö: Laglös justitieminister
SvD: Reinfeldt avvisar avgångskrav
SvD:s Sanna Rayman: En laglös justitieminister
Hax: Kritiken mot Ask håller i sig
Thomas Hartman: Nätet spinner nätet runt Beatrice Ask
Farmor Gun säger också att Sverige behöver en ny justitieminister

Jag förtydligar mitt tidigare krav på Beatrice Ask, nu finns det bara två tydliga alternativ kvar:

Avbön eller Avgå!

Alla Zlatan-nyheter är tre gånger viktigare än andra nyheter

Igår såg Läsartoppen, listan över de mest lästa nyheterna på E24, ut såhär:


Vissa nyheter är självklart mer lästa än andra och denna handlade ju om Zlatan, men alla tre toppplatser?  ;-)

Det är självklart nyheten att Viasat har köpt TV-rättigheterna till Spanska fotbollsligan som folk vill veta mer om: E24 - Ingen mer Zlatan i TV4

Andra som också skriver (ett urval, såklart)
Fotbollskanalen: Canal Plus släpper Premier League: "Det blir inte vi som sänder"
Aftonbladet: Viasat tar över Premier League

Biblioteken får snart totalförbjuda mobiltelefoner


Snart är det inte bara störande ljudsignaler från mobiltelefoner som är ett problem på våra bibliotek, även upphovsrätten kan få sig en rejäl knäck om inte telefonerna totalförbjuds.  :-)
"Men forskarna hoppas kunna snabba upp, förminska och förenkla sin metod så den kan användas i exempelvis en mobiltelefon.

Då ska man kunna bläddra igenom en bok framför mobilens kamera och på bara några sekunder få en digital kopia av boken som kan sparas och läsas."

Citerat från en artikel i Ny Teknik - Snabbkamera skannar boken blixtsnabbt

Uppfinnaren av scannerprogrammet, Yoshihiro Watanabe, verkar inte ha så mycket betänkligheter vad det gäller upphovsrätten, han verkar vara mer intresseradav de nya, enorma möjligheterna för att sprida kultur:
"–Det skulle vara trevligt att snabbt kunna läsa in alla mangaserier som finns på bibliotek och hos privatpersoner och sprida dem till mangafans runt om i världen."
Det låter bekant på något sätt...

måndag, mars 22, 2010

Media Markts webbnärvaro är skrattretande

Media Markt verkar inte ha satsat någonting på sin webbnärvaro. Troligen är det helt medvetet, men det finns väl ändå gränser för dumheterna?

I dagarna går Media Markt ut hårt med marknadsföringen i Uppsala, då deras senaste affär ska öppna i staden på torsdag. Såhär ser bland annat Upsala Nya Tidning ut på webben idag - en rejäl banner:


Det kostar nog en hel del att toppa UNT:s alla sidor.

Och länken från bannern går hit:
http://www.mediamarkt.se/webapp/wcs/stores/servlet/MultiChannelMarketInfo?storeId=44251&WT.ac=Enspalt+-+Ny%C3%B6ppning

En fullständigt menlös landningssida...

Dessutom finns den relevanta nyheten om öppningen på torsdag, här:
http://www.mediamarkt.se/special/uppsala

Klarar de inte ens av att länka ordentligt?

Nåja, det är Media Markts problem, men det skär lite i hjärtat på någon som jobbar heltid med webb. Det skulle även förvåna mig ifall någon från företaget får syn på att jag skrivit detta...

Orimligt patent av Myriad Genetics

Vetenskapsradion i P1 rapporterar idag om domstolsprocessen mot Myriad Genetics, där läkar-, patient- och medborgarrättsorganisationer försöker upphäva patent på två bröstcancergener som företaget har.

Lyssna på nyheten här: Vetenskapsradion - Domstolsprocess kring genpatent

Problemen med Myriad Genetics patent är bland annat detta:
"Forskarna har upptäckt att flera av de DNA-sekvenser som patentet täcker också förekommer i delar av människans arvsmassa, som inte har något med bröstcancer att göra, kanske till och med i majoriteten av generna. 
Företagets patent är så brett att det innefattar all användning av de patenterade DNA-sekvenserna. Därför varnar nu de tre DUKE-forskarna för att konsekvenserna för all medicinsk forskning och behandling kan bli mycket stora om företaget verkligen utnyttjar sina patenträttigheter fullt ut."
Piratpartiets kritik mot den nuvarande patentlagstiftningen framstår som allt mer motiverad...

Uppdatering - Henrik Brändén gästbloggar på Sagor från Livbåten och utvecklar resonemangen - Ohemult genpatent

söndag, mars 21, 2010

Beatrice Ask borde avgå - hon får en hint av CUF

Magnus Andersson och CUF ger Beatrice Ask en hint om att hon inte ens besitter kunskap grundläggande principer i ett demokratiskt rättssamhälle. - Ask fick ett lila kuvert



Andra Centerbloggare om detta:
Magnus Andersson, Rickard Nordin, Karl Malmqvist, Martin Olsvenne, Elias Giertz, Elisabeth Thand Ringqvist, Hanna.

Obligatorisk läsning om ämnet: Inslag
Henrik Alexandersson: AskGate: Detta är viktigt. Väldigt viktigt.
SvD: Mandatperiodens sämsta idé

Centerpartiets juridiske talesperson, Johan Linander, sågar också henne - (Blogg - AB)

Åke Forsmark illustrerar hennes nya tilltalsnamn "Tant Gredelin".


Andra (kopierade från Ershag:
"Kritiken mot Ask (M) är bred; Karl Hellberg (C), Johan Hedin (C), Alexander Bard, Mina Moderata Karameller (M), Erik Svansbo, Johnny Olsson på Enligt min Humla (PP), Erik Laakso (S), Runo Johansson, Fredrik Antonsson (M), Adam Cwejman (FP), Pressmeddelande från Piratpartiet, Amanda Brihed (FP och NSM), Scaber Nestor, Svensk Myndighetskontroll, Den förvånade pappan, Måns Back Nilsson (S), Annarkia, Bandhunden Skäller, Apocalypse Nowish, Lars-Erick Forsgren, Projekt På Riktigt, Stefan Mårtensson, Frilansande Memetiker, Stigbjörn Juthberg (PP), Juristens Funderingar, Johannes Blogg, Steven, Thomas Hartman (S), Henrik Alexandersson (PP), Johan Ingerö, Peter Billing, Kerstin Berminge, Andrea Doria." Motpol.

Topp-trion på Uppsala-centerns riksdagslista



Gårdagens Centerstämma i Uppsala fastställde riksdagslistorna. inte helt oväntat toppar sittande riksdagsledamoten Solveig Zander, Enköping, listorna. Vill du läsa mer om henne hittar du hennes blogg här.


På Andra plats kom Mattias Johansson, Uppsala. Han är tidigare ordförande i Centerpartiets Högskoleförbund (numer Centerstudenter) Mattias har sin gamla kampanjsida från förra riksdagsvalet kvar, här hittar du den. Med all sannolikhet kommer det komma upp en ny sida inom inte allt för lång tid, och då länkar jag självklart upp den också.

Och tredjenamnet på listan blev Sara Sjödal, Tierp. Hon är relativt etablerad i norra Uppland och Centerpartiet där, men jag känner henne inte så väl. Hon har inte heller en stor webbnärvaro, men en debattartikel med henne namn hittas och hon har i alla fall Facebook.


Mitt mål var att få med alla tre på en bild, men Solveig var lite stressad då hon vart, lite oväntat, distriktsordförande. Sittande ordförande avgick på mötet. Valberedningen vart lite tagna på sängen, men löste det hela bra, efter omständigheterna.


I övrigt var det en bra stämma. Lite kamp om platserna på riksdagslistan, men en juste, ärlig kamp.Den dagen det slutar vara kamp om riksdagsplatserna kommer jag bli orolig...

Jag pressade också topp-trion med bland annat integritetscertifieringar från Centeruppropet och väljarkontrakt om Nej till datalagringen. Mattias och Sara var positiva, även om ingen skrev på på stående fot, Soiveig är lite mer svårövertalad och tycker vi behöver lagra alla medborgares kontakter och kommunikation för "kampen mot terrorismen".

Vi får se vad som händer. Den kandidat som vill ha mitt stöd kan inte räkna med det utan en integritetscertifiering i alla fall!

Uppdatering: Solveig själv skriver också  - Riksdagslistan klar

lördag, mars 20, 2010

Centerstämma igen



Denna helg är det centerstanna för Uppland och landstingslistan ska fastslås. Andreas Carlgren, miljöministern, talar och delar ut en gyllene centerklöver till lokala företagare.

Maria Andersson sjunger Utopia

Uppdaterad 2016-06-05: Nu har jag publicerat hela albumet (fyra låtar)på YouTube för den som vill lyssna!

Maria Andersson - Utopia, hela albumet


Jag hittade just ett Youtube-klipp som jag måste dela med mig av. Det är en av mina favoritartister - Maria Andersson. Jag hörde henne första (och enda) gången på invigningen av Centerstämman i hennes hemstad Västervik, 2001. Lyssna när hon sjunger Utopia:



Låten är , så vitt jag vet, endast utgiven på en hemma-demo med just namnet Utopia. Utöver titellåten är det tre låtar till med på skivan, så totalt fyra:
  1. Utopia
  2. På andra sidan
  3. Gränsö Udde
  4. Inte ens Gud Fader vet.
 Eventuellt kommer jag göra Snortsson sällskap snart i det "olagliga filuppladdningsträsket" och lägga ut de övriga låtarna på internet också. Det vore en kultur-förlust om de bara föll i glömska.

Nu för tiden är Maria Andersson en relativt etablerad artist, men hon sjunger huvudsakligen på engelska, tyvärr. Bland annat är hon "husband" åt Cirque du Soleil.

Lyssna på några av hennes senare alster - Maria Anderssons Mayspace-profil

Hon ska dock inte blandas ihop med Maria Andersson från Sahara Hotnights...

fredag, mars 19, 2010

One down, three to go

Liberalen Andreas Bergh är medlem i flera av våra riksdagspartier på en gång. Jag skrev om det i samband med att jag outade mig som Guldpirat, då jag känner en viss likhet med våra situationer. Han är medlem i flera partiet och jag stöttar Piratpartiet ekonomiskt (något de verkar behöva extra mycket nu) men är medlem i Centerpartiet.

Nu ser jag via Makthavare.se att Moderaterna har uteslutit honom. One down, three to go, med andra ord.  :-)

Jag vet att Miljöpartiet accepterar multipla medlemskaper, men Moderaterna gör det bevisligen inte och Folkpartiet vet jag inget om. Mitt egen parti, Centerpartiet, är också lite glidande på frågan. Man har en "gummiparagraf" i stadgarna som kan användas till liknande saker, men Anders Flankning tyckte inte det var så farligt och så länge har inget hänt med mitt medlemskap...

Läs Andreas korta inlägg - Utesluten ur moderaterna
och se brevet inscannat här.

onsdag, mars 17, 2010

Blå eller grön skatteväxling - vad ger mest frihet?

Grön skatteväxling kan exempelvis innebära höjda energiskatter och sänkta arbetsgivaravgifter, eller höjda koldioxidskatter och ett högre grundavdrag för alla.

Exempel på Grön skatteväxling:

Alltså Höjd skatt på bensin och andra oljeprodukter - Sänkt skatt på arbete. Målet är att det totala skattetrycket ska förbli ungefär detsamma, men de som omprioriterar sin konsumtion till icke-oljeprodukter sparar pengar genom reformen.

Blå skatteväxling
Men under senaste mandatperioden har den borgerliga regeringen istället, ledda av moderaterna, fokuserar mer på Blå skatteväxling.

Blå skatteväxling är när man sänker skatten för vanligt folk, men exempelvis jobbskatteavdraget, men inför FRA-lagar, Ipred och krav på obligatoriska ("frivilliga") drogtester av våra barn.



Med en Blå skatteväxling byter man alltså bort fundamentala rättigheter i en demokrati mot lite pengar!

Jag citerar Mikael Elmlunds inlägg Ask, plastmuggar och världens räddaste regering:
"Vad som däremot skulle vara ännu bättre att ha är ett samhälle som respekterar människor, stora som små. Ett samhälle där individens frihet är regel och inte undantag, och där vi inte misstänkliggör oskyldiga människor.
Var det detta frihetliga vi röstade på 2006?
Om detta är priset för våra skattesänkningar gör jag gärna en fyllnadsinbetalning, redan i år."
Kommer vi få en fortsatt Blå skatteväxling om "Alliansen" vinner valet i höst? Hans Egnell tror det:
"Om Alliansen å andra sidan behåller regeringsmakten, kommer skatten troligen fortsätta sjunka. Men den moralistiska lagstiftningen kommer att bestå, den feministiska jämställdhetsdiskursen värnas. Och övervakningsstaten byggas ut."
(För att vara övertydlig så tror inte Hans det blir ett dugg bättre om vänstern vinner valet...)

Tyvärr har ju (mitt) Centerparti gått med på att agera dörrmatta för moderaterna och röstat för de flesta idiotiska lagarna, men det finns i alla fall lite hopp...


Detta inlägg kan hamna under kategorin "frihet" som Kent Persson har utnämnt till veckans bloggtema. Men det får Kent avgöra själv. Inlägget handlar ju snarare om en ökande ofrihet, tyvärr.



Bilden på oljeplattform hämtad här. Bilderna är annars skapade av mig själv och får användas av vem som helst så länge jag får en länk och cred, typ "Creative Commons by-nc-sa"...

Nytt terrorhot: " - Flyg till Pyongyang, annars knipsar jag dig!"

Staffan Sonnings krönika i P1 Morgon idag är en rolig (orolig?) betraktelse över hur terroristhotet dagligen används för att minska vår frihet och inskränka vår personliga sfär. Med kroppsvisitationer, nakenscanningar och offentligt genomrotande av väskor.

Lyssna här: Staffan Sonning, utrikeskrönika, Stockholm, 2010-03-17

Staffan ifrågasätter också hur effektiva säkerhteskontrollerna är. Bland undrar han hur säkerhetspersonalen tror att man kan en nagelknips kan användas till att kapa ett flygplan?
- Flyg till Pyongyang, annars Knipsar jag dig!
Ett användbart terroristvapen? Eller bara ytterligare ett teckan på att terrorhotet har lamslagit folks förmåga att tänka klart?


Hur vinner vi mot terroristerna?
J-O har skrivit en otrevlig, men allt för trolig, dystopi om hur kriget mot terrorismen vanns i Sverige:
2022 och allt är frid och fröjd i delstaten Sverige

Bilden är snodd härifrån.

tisdag, mars 16, 2010

Dagens Lakonism om yttrandfrihet

Syrligt sammanfattat av en tidigare kollega:
"Att avskaffa filmcensuren är en ren provokation mot malaysiska regeringen. Vi kanske borde backa."
Relaterat till det här: Aftonbladets Wolfgang Hansson: Malaysia rasar över Vilks rondellhund

Övrigt välskrivet:
Peter Englund: Hoten Mot Lars Vilks
Dick Erixon: Englund och Guillou om yttrandefrihet, och min syn på satir
Pezter: Malaysia?! Vad vet Malaysia?!
Helena Giertta, Journalisten: Att publicera är vår uppgift

SvD skriver också.

Lästips om filmcensurens avskaffande:
Per Pettersson: Vänd blicken bort och blunda, men skrik inte på censur
Kulturbloggen: Filmcensuren för vuxna svenskar på väg bort – det var väl på tiden

SvD och Expressen.

Wikileaks och hoten mot internet

Mediavärlden skriver om Reportrar utan gränsers rapport "Internets fiender". Läs nyheten här:

Kontrollen över internet hårdnar – Finland och Island går mot strömmen
Internet har möjlighet att störta regeringar, tack vare de stora möjligheterna till anonymitet och samordning mellan medborgarna. Möjligheten till anonymitet är det därför många odemokratiska regeringar som aktivt motarbetar (och en hel del demokratiska också...).

Artikeln nämner också "Icelandic Modern Media Initiative", målet att göra Island till en frizon för ett öppet internet. Initiativet har bland annat har sitt ursprung i denna föreläsning av Wikileaks grundare från en konferens på Island för några månader sedan:


.
Jag hoppas att Isländarna lyckas med sitt initiativ, så att vi får dra nytta av internets potential så att det inte bara blir ytterligare en kabel-TVkanal, med lite interaktion.

Sevärt!

Tillägg: Hax flaggar upp att "CIA muckar med Wikileaks", se själva på Wikileaks. Det islänska initiativet behövs bevisligen. Skynda på!

söndag, mars 14, 2010

Dags för enbarnspolitik i Sverige?

Lite blandade akademiker skriver idag på DN Debatt: ”Med dagens födelsetal är vi snart 134.000 miljarder”

DN har skruvat rubriken värre en vanlig, det är bara ett citat taget ur sitt sammanhang. Läs mer om detta hos Dennis.

Själv kommer jag att tänka på skräckvisionerna från början på 1990-talet och några år framåt, om jordens stundande undergång, på grund av överbefolkning:


.
Låten ovan är "Ten in 2010", där människorna i videon slåss om några få vattendroppar. Den är en av de tyngre politiska budskapen från punkbandet Bad Religions platta The Grey Race, från 1996. en bra skiva, musikaliskt, men de politiska analyserna är inte alltid klockrena.

Vi i väst har redan en minskande befolkning!
Västvärlden har redan en minskade befolkning, så varför lägga krutet här, om man nu vill minska "befolkningsexplosionen". Det är snarare i utvecklingsländerna som befolkningen ökar, i takt med att de får det bättre ställt och deras sjukvård förbättras. Se denna prognosbild jag hämtat från Wikipedia-artikeln om befolkningen:


Där ser man väldigt tydligt att vi i europa i princip har haft en minskande befolkning sedan 1990. Det är istället Afrika och Asien som har en befolkningstillväxt. Och i takt med att de får det bättre ställt är det också sannolikt att de kommer att minska sin nativitet, precis som alla andra länders befolkning gjort, i takt med ökat välstånd.

Sannolikt kommer jorden befolkningstillväxt att plana ut på runt 10 miljarder, och det klara nog Moder Jord av, förutsatt att vi beter oss vettigt!


Läs mer hos Apocalypse nowish:The scary population control lobby

Hen totalmosar alla argument i artikeln. Självklart ska vi vara rädda om miljön, men det går att vara det på många sätt, även o vi blir fler på jorden...

Dennis har även tidigare pratat om befolkningsminskningar här i Sverige - Om miljöaktivister och invandring

fredag, mars 12, 2010

Därför älskar jag internet

Jag älskar internet!

Framför allt kommer internet innebära en stor, jobbig omställning för vår demokrati eftersom makten fördelas ut från toppen av samhället och ut till allt fler medborgare, som nu kan göra sina röster hörda och lättare kan granska makthavarna och bilda opinion för sina åsikter. Internets (vår) kollektiva styrka kan användas till mycket gott, och gör också det för det mesta:

Youtube: Advanced Being intervention



Jag transkriberade hela texten, för den är så jäkla bra!
Greeting Citizens of earth!
My people have developed technologies which allow us to throw off our physical form and travel great distances in the blink of en eye.

We are in dialogue with your leaders to help the human race survive it´s infancy, for we believe in you.

We're helping your scientist find cures for diseases which afflict your bodies. And helping you to preserve you planet's most precious resources.

Many among us wage peace and one day, with our help, war may be a thing of the past. Our army is a billion strong and growing.

We are the people of the internet and together we are shaping the future of human kind.

(Text) Is the internet the greatest power the world has ever seen?
Sprid gärna filmen vidare!

Läs mer på BBC:s hemsida - Superpower - exploring the extraordinary power of the internet


Läs också Cybernormer: Internet som demokratisk arena och rättighet

Eller Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande kärnfullt som uttrycker det:
"Och i denna svärm, i detta globala medvetande, så har en femåring i Uganda som precis fått sin första dator precis lika mycket tyngd som du och jag i de rika I-länderna. Fantastiskt räcker inte för att beskriva det."

(Tipstack för ovanstående två länkar till Isak Gerson - Internet är stort. Neutralt internet är större.)

Demokrati = Fred, vilket detta också visar: Internets "grundare" nominerade till Nobels fredspris

 Mer om yttrandefrihet
Avslutar med ett lästips från Magnus Betnér, där han kritiserar alla som säger sig försvara Lars Vilks yttrandefrihet och hans rätt att publicera vilka dumheter som helst. Yttrandefriheten är en ovillkorlig rättighet och jag hänvisar i övrigt till Henrik Alexandersson.


SVT Debatt, Magnus Betnér: "Väck mig när ni verkligen försvarar yttrandefriheten"

tisdag, mars 09, 2010

"Ny lobbygrupp tar upp kampen mot nätpiraterna"

Branschtidningen Resume har fångat upp ett pressmeddelande om "Kulturskaparna"- ett nytt samarbete mellan kulturskapares intresseorganisationer. Läs hela nyheten här:

Resume: Ny lobbygrupp tar upp kampen mot nätpiraterna

Citat från artikeln:
"– Målet med Kulturskaparna är att bedriva opinionsbildning och stärka stödet för upphovsrätt på Internet. Vi vill skapa ökad förståelse kring att upphovsrätten är avgörande för att behålla ett rikt kulturutbud i framtiden, säger Ulrica Källén, samordnare på Kulturskaparna."
Pressmeddelandet om nätverkets lansering på onsdag den 10 mars hittar du här: Unikt samarbete mellan kulturskapare om upphovsrätt

Läs också Sylvia Asklöf Fortells ledarkrönika i Blekinge Läns Tidning - Prat med en pirat, där hon skriver om den intervju hon haft med Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge, under den pågående partiledar turnen.

Tillägg: Där kom SvD-artikeln från "Kulturskaparna" som nämnts -  Stort stöd för upphovsrätt på nätet
Blogge är en av de första att kommentera - Modern upphovsrätt i modern tid, och han har ett lite annan fokus:
"Debatten handlar således redan om hur upphovsrätten ska fungera bättre, både på internet och utanför. Debatten har hela tiden handlat om detta. Nätverket Kulturskaparna är mer än välkomna att i denna debatt lägga fram konstruktiva förslag på hur upphovsrätten ska anpassas till en ny verklighet och nya förutsättningar.

Men debatten handlar också om de konsekvenser den gängse upphovsrätten för med sig när den ska försvaras i ett elektroniskt paradigm, konsekvenser som i ett vidare perspektiv berör frågor kring personlig integritet, övervakning, censur, medborgerliga rättigheter, statens förhållande till individen med mera, frågor som på det hela taget är avsevärt mer grundläggande och mycket viktigare än upphovsrätten i sig."

söndag, mars 07, 2010

Medborgarjournalistik när den är som bäst....

Andreas Ekström skriver i en krönika i Journalisten om att vi bloggare och andra medborgarjournalister nu på allvar hotar "journalistiken" i sin ursprungliga form.

Hans lösning återspeglas i rubriken: Vi måste vara bättre än amatörerna 

Ett kort citat:
"Det vi menar med professionalitet – oberoende, upparbetat förtroendekapital, konsekvensneutralitet – är svårförklarat och inget man med självklarhet kommunicerar i en smart enrading. Alltså måste våra resultat kommunicera sådana värden åt oss, tydligare och bättre än någonsin förut."

Och ett lysande exempel på bra medborgarjournalistik står centerpartisten Stefan Mårtensson för när han försöker analysera Attendos extremt motsägelsefulla årsbokslut. Han kommer inte hela vägen, men detta är väl ett lysande tillfälle för någon professionell ekonomijournalist att ta över?

Attendo: lönsamt eller inte?

Attendo Care ansvarar för omsorgen av väldigt många äldre i Sverige idag, så det är självklart att de måste granskas om de har något ekonomiskt fuffens för sig. Seså, gräv på och ta reda på om det ligger en hund begraven.

lördag, mars 06, 2010

Tråkigt men sant - en hel del borgerligt hyckleri är det

Jag citerar Tomas Bodströms inlägg - höjden av inkonsekvens och hyckleri:
"Att höra borgerliga politiker förfära sig över datalagring samtidigt som de förespråkar FRA måste vara höjden av inkomsekvens och hyckleri. Över huvudtaget anser jag att många politiker hukar i frågan om brottsbekämpning kontra den personliga integriteten. Många säger en sak och gör en annan. Jag tar gärna skit för mina åsikter, och jag tänker inte försöka dölja dem för någon."
Eller som Mikael Elmlund säger i sitt inlägg - Lite toaspray emot Datalagring döljer inte FRA-lagens skitlukt:
"Datalagrinsgdirektivet är på många sätt ett långt värre intrång, om än, mer dolt för oss i vår vardag. Det innebär en storskalig registrering av allas kommunikation, umgänge och rörelsemönster, det gör din och min mobil till en stalig spårsändare, en elektronisk fotboja som inte hör hemma i ett anständigt samhälle.
Men, detta är ändå ett hobbyprojekt jämfört med FRA-lagen. Den masskonfiskeringen av privatkorrespondens som FRA-lagen innebär utklassar Datalagrinsgdirektivet på en rad centrala punkter."
Övrigt om integritetsfrågor
Per Agerman gör i Affärsvärlden en genomgång av anklagelserna mot oss FRA-motståndare att vara "köpta av lobbygrupper". Han konstaterar dock att det hela bara var smutskastning utan någon sanning bakom. Men FRA-förespråkarna använda alla fula knep som finns i boken, och några till...

Läs hela texten - Grattis FRA!

Jag har också blivit tipsad (av Belzebjörn) om en bra ledare i VLT:
"Goda motiv kan alltid användas för att bygga ut kontrollen"

Ett kort citat:
"Det är ingen lätt avvägning och det finns förstås tillfällen när ökad kontroll och övervakning är befogad. Det gäller dock att inte snävt se fördelarna i varje enskilt fall, utan att också i praktiken leva upp till det allmänna talet om respekt för den personliga sfären. För det är i de konkreta fallen och inte i högtidstalen som värnet av personliga integriteten verkligen prövas."
Väldigt läsvärd ledare!

En sista länk är till nyheten om kvinnorna som vägrade utsätta sig själva för scanning av en "nakenkamera" på en flygplats, och därmed också portades från flyget de skulle åka med. Det ska bli mycket spännande att se den dagen det börjar läcka ut fler bilder på kändisar, (1, 2, 3) exempelvis makthavare och politiker, kommer de då att kräva någon typ av VIP-behandling och slippa scannas? En fråga väl värd att bevaka, och tänk på var ni hörde det först! :-)

Aftonbladet: Vägrade nakenkamera – portades från flyget

Har du råkat döda en tant? Jag har lösningen!

En sång om små bekymmer och hur man löser dem:



Läs mer om låten "Gå och duscha" med Röda Posten

Integritetsfrågorna börjar bli vardagsmat - PNR i EU

Nu står integritetsfrågorna som spön i backen. Frågan är om det beror på att våran lagstiftning allt snabbare accelererar mot en storebrorsstat, eller om det beror på frågorna har blivit uppmärksammade och därför viktiga att ta ställning kring för, bland annat, de traditionella partierna?

Oavsett anledning så har frågan om Passenger Name Records, PNR, dykt upp på dagordningen igen. Läs mer på Svenska Dagbladet:
Integritetsstrid i EU om passageraruppgifter

Det är, åter igen, frågan om EU ska tvingas lämna ut känsliga personuppgifter till USA som är knäckfrågan. Det kan bli spännande, precis som med SWIFT-avtalet, som ju röstades ner i europaparlamentet nyligen.

Jag förutsätter att Piratpartiet kommer rycka åt sig initiativet även i denna fråga och jag hoppas att Lena Ek och mitt Centerparti är lika tydliga som senast.

fredag, mars 05, 2010

Lena Ek kastar sig in i debatten om datalagringen

Idag har Lena Ek, Centerpartiets europaparlamentariker, ett inlägg på SvD Brännpunkt tillsammans med Johan Linander och Annie Johansson om att Datalagringsdirektivet måste göras frivilligt. ett konstruktivt, men framför allt TYDLIGT utspel.

SvD Brännpunkt: Datalagringsdirektivet måste göras frivilligt

Jag gillar speciellt meningen:
"Centerpartiet kämpar fortfarande med full kraft för att direktivet inte ska genomföras i Sverige."
Det var precis sånt jag efterfrågade hos Johan och Albin Ring Broman. (Även partiets hemsida funkade ju bra...)

Mikael Elmlund kommer också med glada tillrop - Centerpartiet talar ur skägget… till slut!

En annan blogg som också skriver är Polisstaten: Centern och emot datalagringsdirektivet

samt MMK: Alla talar om RUT och ROT och kanske RIT...

Centerpartiet är på rätt väg, men det saknas något, som  Piratpartiets Rick Falkvinge ger exempel på i sitt inlägg: Datalagringsdirektivet, Piratpartiet och de andra partierna:
"Så jag saknar två tydliga uttalanden från C, MP och V:
  • Vi kommer aldrig att rösta för datalagringsdirektivet.
  • Vi kommer att fälla en regeringskoalition där något ingående parti röstar för datalagringsdirektivet."
...och riktigt där är vi väl inte än. Men kanske snart?

/optimisten signs out.

Tillägg: Mark Klamberg analyserar en mening från debattinlägget om datalagringen, det den skulle vara "en övervakningsapparat som saknar motstycke.":
Att jämföra olika former av övervakning

Vilket åter igen bara visar på hur dålig trovärdigheten blir när Centerpartiet är mot Datalagringsdirektivet, men för FRA...

Tillägg 2: Slänger i en länk till Oscar Fredriksson också, som hittat lite intressanta saker:
Bildt och Malmström om frihet på nätet och datalagring

torsdag, mars 04, 2010

Gissa bussen



Dagens tävling - gissa bussnumret. Ledtråd - fotot är taget i Rimbo-trakten.

Om Centerpartiet på Dagens Media

Idag läser jag två olika artiklar som berör Centerpartiet på Dagens Media:

Erik Westerberg - "Skit i att kommunicera - agera rätt istället"

Citat:
"Vi har varit för dåliga på att kommunicera". Frasen ekar genom 2000-talets andra hälft. Vid varje skandal eller motgång kan den dammas av för att ta fokus bort från grundproblemet: agerandet.  Senast var det näringsminister Maud Olofsson efter ett bottenresultat i en undersökning om vilka partier företagare gillar.  Men hon står långt ifrån ensam i att ta till klyschan."
Erik menar att det viktiga är att agera på rätt sätt, inte att kommunicera på rätt sätt. Och visst är det så. Det spelar mindre roll om man säger sig vara för ett öppet och liberalt samhälle, där alla medborgare har rätt till en privat sfär, om man senare i mandatperioden röstar för FRA-lagen och Ipred. Då kan man snacka hur mycket man vill, de enda siffrorna som ökar i opinionsundersökningarna då är politikerföraktet.

Den andra artikeln är lite mer fokuserat på Centerpartiet, då den är skriven av en politisk motståndare:

Miljöpartiets Magnus Johansson - "Kan Centern köpa förtroende?"

Han skriver om skillnaden mellan idellt valarbete och betalade kampanjer. En intressant reflektion, faktiskt...

onsdag, mars 03, 2010

Datalagringsdirektivet - alla slåss om trovärdigheten

Nu har även en officiell röst för Centerpartiet dykt upp i debatten om datalagringsdirektivet. Johan Linander är citerad i SvD artikeln - Strid om datalagringen: 
"– Det enda rimliga är att vänta på kommissionens översyn. Det finns ju ingen anledning att först införa det och sedan tvingas göra om det, säger Johan Linander."
Vänta ett tag med att införa den, med andra ord. Så långt sträckte sig alltså Centerpartiets "hårdnackade motstånd" mot ytterligare ett jättekliv mot övervakningsstaten där vi alla kommer bära runt på statliga spårsändare och alla våra dagliga kontakter dokumenteras och sannolikt också analyseras...

För som väntat är det inget annat parti än Piratpartiet som har kvar någon trovärdighet i integritetsfrågorna, tyvärr. :-/


(Och nej Johan, ett inlägg på din blogg är inte ett officiellt utspel jämförbart med Vänsterpartiets hemsida...)

Andra om samma sak:
Magnus Andersson - C mot M om datalagringen
Mikael Elmlund - Bravo Centerpartiet
Dagens Nyheter - Nya bud från V och MP om datalagringsdirektivet
Mikael Elmlund igen - En rödgrön regering ska stämma sig själv i EG domstolen vid valseger
Henrik Alexandersson - Dagsformen tycks avgöra, del 3
Hanna Wagenius - Datalagringsdirektivet: Valet avgör
Mikael Nilsson - Peter Eriksson (mp) om datalagringsdirektivet: "Vi har fått med oss sossarna på vår egen linje" 

Tillägg, eftersom man inte blir upptagen i listan frivilligt, så får man väl pinga Centerpartiets hemsida själv:
Johan Linander på Centerpartiet.se: "Omförhandla datalagringsdirektivet"

Jag avslutar inlägget med en länk och en kopiering av en stor del av Joshens inlägg - Tack Peter Eriksson
"Inför förra valet hade Centern profilerat sig som en stark röst för frihet och mot det framväxande övervakningssamhället, och därtill ett parti där flera uppkäftiga nya krafter tog plats. Därför fick de min röst, och vi vet ju hur det gick. Centern släppte allt vad motstånd mot övervakningssamhället heter och röstade igenom både FRA-lagen och Ipred. De nöjde sig inte ens med att rösta igenom skiten – Centern har dessutom tagit ett stämmobeslut på att de numera är för FRA-lagen. Vad som från början var en kompromiss är nu partiets officiella politik.

Miljöpartiet är på många sätt Centerns spegelbild på vänsterkanten. Står nära mitten, har (naturligtvis) en stark miljöprofil och har därtill en stark profil som ett parti som står upp för den personliga integriteten. Även Miljöpartiet har genom åren haft för vana att släppa fram nya och uppkäftiga krafter.
Men nu gör alltså Miljöpartiet precis som Centern beträffande datalagringsdirektivet (Lex Bodström). Först är man emot, sedan är man motvilligt för (som en kompromiss måhända) och sedan visar det sig att man har skrivit en motion för lagens införande som Socialdemokraterna anslutit sig till. Kompromissen är numera partiets officiella politik.

Jag undrar varför. Varför vek Centern ner sig så fullständigt? För att sitta i regering, visst. Makt lockar. Men vad är poängen med att sitta i regering om man inte använder den till vad man tror på? Vad är det för mening med makt om man bara går någon annans ärenden? Då är man en lakej och inget annat.
Och varför gör Miljöpartiet samma sak? Är de så sugna på att bli erbjudna ministerposter av Socialdemokraterna att de ställer upp som syndabockar? Centern driver Moderaternas politik som vore det deras egen och Moderaterna går fria. Tänker Miljöpartiet driva Socialdemokraternas politk som sin egen och låta Socialdemokraterna gå fria? Varför så korkade? Övertrumfar maktkåtheten den egna självbevarelsedriften?

Det finns förstås en avgörande skillnad här. Centern väntade till efter valet med att kasta av sig masken och säga ”moahahaha” till sin väljare och gräsrötter. Miljöpartiet gör det redan före valet. Det måste ändå betraktas som ärligt och uppriktigt och dylikt ska förstås uppmuntras.

Därför: Tack Peter Eriksson för att du berättar hur det ligger till så att folk slipper rösta på ditt parti."

tisdag, mars 02, 2010

"Klippan" Farmor Gun och Piratpartiet på radio idag

Idag har Piratpartiet fått mycket uppmärksamhet i riksradion. Först var det lite diskussion om varför Piratpartiet ställer upp i så få kommuner i höstens val (bara ett tjugo-tal):

SR Ekot: Piratpartiet finns i få kommuner i höst

Rick Falkvinge förklarar det hela såhär:
"Vårt huvudfokus är riksdagen. Vi grundades som ett riksdagsparti, vi är ett riksdagsparti och i höst kommer det att vara väldigt tydligt exakt hur mycket riksdagsparti vi är, säger Rick Falkvinge."
Nåväl, det är en mindre fråga för mig. Lokalt kommer PP sannolikt aldrig kunna konkurrera ut en liberal röst, i riksdagsvalet däremot lutar det mer åt det lila alternativet än åt det gröna, "liberala"...

"En sån klippa!" - Farmor Gun intervjuas i radion

I dagens Studio Ett intervjuades Gun Svensson och hon får ganska lång stund på sig att utveckla sina tankar och idéer kring sitt engagemang i Piratpartiet. Rick Falkvinge ombeds ge ett omdöme och kallar Farmor Gun "En sån klippa!".

Och visst kommer Gun kunna vara en person som verkligen kan lyfta PP in i medierna genom att sticka ut i den politiska debatten, speciellt i egenskap av sin annolunda framtoning som Piratpartist.

Lyssna på hela intervjun här:

Studie Ett: Farmor Gun - Piratpartiet

Lycka till i höst Gun!