Idag har vår livsmedelsproduktion effektiviserats så mycket att alla marginaler är borta., framför allt för djuren. De djuren som vi föder upp för att äta har avlats fram för att växa så snabbt som möjligt och det leder till att alltför många drabbas av allvarliga skador. Det är till exempel vanligt att kycklingar bryter sina ben och det är inte så konstigt.
Den släkting i naturen som vår vanliga "köttkyckling" härstammar från är Röda djungelhöna från Sydostasien. Och om den växer upp i sin naturliga miljö växer den ganska långsamt. Efter 5 veckor väger en djungehöna normalt 80 gram. En kyckling uppfödd på en gård med obegränsad tillgång till foder och väldigt små behov (och möjligheter) att göra sig av med energi väger efter 5 veckor cirka 2500 gram, alltså 2,5 kilo! Det är drygt 30 gånger så mycket som en vild djungelhöna. Så problem med skelett och muskler är fullkomligt naturligt.
Lyssna gärna på Vetenskapsradion om de djur vi föder upp för att äta. Här är avsnittet om hönor och kycklingar:
Vetandets värld: Våra matproducerande djur - Röda djungelhönan i djurfabriken
Norrtelje Tidning intervjuade Anette Gustawson, som bland annat varit med och drog igång det matuppror runt om landet som kräver att den mat som köps in till skolor ska vara tillverkade enligt svensk djurskyddslag, vilket inte har varit normalfallet tidigare.
NT: "Djuren får betala för lågprismaten"
Är insekter en alternativ proteinkälla?
Om vi inte vill orsaka lidande hos andra djur bara för att vi ska få i oss proteiner, vad finns det då för alternativ? Eftersom det artificiella köttet verkar vara ganska många år borta från butikshyllorna är ju ett alternativ att bli vegetarian. Ett annat, som blivit mer aktuellt på senare tid, är att äta insekter. En annan fördel förutom den rent moralisk/etiska är ju att de är väldigt resurssnåla att föda upp. De klarar sig på lite vatten, lite näring och på väldigt begränsa yta.Den självklara frågan är då ─ Kan man äta insekter?!
Ja, det kan man. Antingen tillagar man de ryggradslösa insekterna som vuxna, eller så tar man larverna och tillagar dessa. Det senare gör de i Vetandets värld, där reportern får följa med ut i skogen för att fånga, och senare också provsmaka, skalbaggslarver från Timmerman och Barrträdslöpare.
Vetandets Värld: Svenska insekter på menyn
Själv föredrar jag mina insekter friterade (Från semestern i Kina):
Akta gadden när du äter skorpioner bara. |
Det fanns en del utbud, på bordet bredvid även bl.a. sjöstjärna, orm och bläckfisk. |
Se denna Ted-Ed-föreläsning:
I London har det till och med blivit trendigt att äta insekter:
Evening Standard: Where to eat insects in London
Fler intressanta och roliga texter insektskost:
Dagens Industri: Sju insekter du snart måste äta
SVT Nyheter: Thailändarna vill lära svenskar att äta insekter
Forskning & Framsteg: Insekter till middag?
Utbildningsradion: Insekter på menyn (Kul dokumentärfilm!)
Ny Teknik: Nu ska vi lära oss äta insekter
Sydsvenskan: FN: Vi måste äta mer insekter
YLE: Matprofessorn: Ät insekter!
Dagens PS: Svensk miljardär: Ni ska äta insekter!
Trevlig spis!
Tillägg 2: Nordic Food Lab har en hel del intressant att läsa om insekter som föda.
nordicfoodlab.org
Tillägg: Ett intressant försöka till småskalig produktion av insekter. Då kan du mata dina insekter med dina matrester istället för att kompostera dom.
Katharina Unger - Farm 432: Insect breeding
Här är en bild från hennes sida som visar hur mycket energieffektivare det är med insekter istället för nötköttsproduktion, samt en bild på hennes "hemmafarm" för att föda upp insekter istället för att kompostera: