fredag, augusti 22, 2014

Vilka som kallar sig för feminister är INTE en tung nyhet!

Jag vaknade idag till Ekots första-nyhet om hur många som "kallar sig feminister".

Illustration från Ekot
 
När en av landets tyngsta nyhetsredaktioner med makten att sätt agendan på det politiska samtalet använder sina resurser till den här typen av menlös meta-journalistik några få veckor före riksdagsvalet, då blir jag besviken. Ekot hade istället kunnat undersöka hur jämställdheten utvecklats under Alliansregeringens åtta år, hur partiernas förslag på jämställdhetsområdet ser ut eller hur löneskillnaderna ser ut idag, rensat för tänkbara felkällor? Men det kräver kanske mer kompetens än Ekot har? Den här typen av enkät-undersökning är inte värdigt en förstanyhet för Ekot, den är knappt ens värdig TV3-nyheterna!

Ekot använder nu sitt makt att sätta agendan till att formulera det som ett problem att inte alla kallar sig feminister och sedan ställer de politiker som inte kallar sig feminister till svar för detta (Bland annat Göran Hägglund).

Det är kanske så att Ekot tycker att FI:s optionssiffror är för dåliga och känner att de gör vad de kan för att lyfta upp FI:s paradgren (att kalla sig själva feminister).

Jag skulle vilja uppmana Ekot att genast sluta med dylika dumheter och gör istället vettig och relevant politisk journalistik. Det är för att få det som jag betalar min TV- och Radiolicens, inte för mer meta-trams!


Ps. Dessutom stärker det ju knappast Ekots argument när de försöker hävda att de är opartiska och neutrala. Då hade de knappast lyft fram en förstanyhet som gynnar samma partier som journalisterna sympatiserar med.

Om SR:s rapportering

Ekot: Nästan varannan väljare är feminist
Ekot: Grafik: Attityder till Feminism
SR P6: Partierna svarar på frågor om feminism

Fler aktuella länkar om feminism:

BLT: Ett feministiskt bombnedslag (Om ett bra förslag för kvinnor, på riktigt!)
SvD Brännpunkt: Feminism är inte lika med jämställdhet
Aftonbladet: Feminismen skjuter sig själv i foten


onsdag, augusti 20, 2014

"Humans need not apply" - hur robotiseringen och automatiseringen förändrar framtiden

" ─ Technology gets better, cheeper and faster at a rate biology can't match."
Ett citat från filmen "Humans need not apply".

Vad gör vi i framtiden när robotar och automatisering har ersatt nästan alla jobb? Hur rustar vi dagens ungdomar på att de kanske aldrig kommer få ett jobb? Och hur skapar vi ett ekonomiskt och politiskt system som är robust nog att hantera detta?

Se en väldigt pedagogisk film om hur vi kan vänta oss att arbetsmarknaden ser ut om kanske 15-20 år, när datorer och robotar har ersatt allt människor på allt fler platser - Humans need not apply



När jag ser filmen får jag vibbar av att vi snabbt närmar oss världen som den ser ut hos Jude Dredd, i Mega-City One med 96 procents arbetslöshet. Där det viktigaste en medborgare lär sig i skolan är att de måste skaffa sig en sysselsättning. Alltså inte ett riktigt jobb utan helt enkelt något att göra för att fördriva tiden, så de inte ska driva runt och begå brott...

Judge Dredd Wikia - Life in Mega-City One

Medborgarlön ett av svaren?

Samtidigt som jag började skriva på detta inlägg publicerar Piratpartiet ett utspel om medborgarlön. Det är kanske ett sätt att hantera framtidens extremt förändrade "arbetsmarknad" på, men är det genomförbart i praktiken? Det är i alla fall värt att fundera på.

Centerstudenter släppte tidigare en antologi om Grundtrygghet, ett system som är snarlikt med Medborgarlön. Läs gärna den som inspiration - Grundtrygghet - en antologi

Om Piratpartiets utspel:

Anna Troberg - Arbetslöshet är en myt – inför medborgarlön!
Anna Troberg - Många vill prata om att arbetslösheten är en myt


Cornucopia - Piratpartiet vill införa medborgarlön
Den hälsosamme ekonomisten - Piratpartiet går i Hayeks fotspår

Motpol är en av de kritiska rösterna - Medborgarlön en dum idé

tisdag, augusti 12, 2014

Hur man behandlar jobbiga ämnen med musik - Dia Psalma

Dia Psalma är en svensk punkgrupp som varit aktiva sedan 1993. De skriver ofta låtar med mycket vemod och svärta. De släppte igår en nyinspelning och en ny video till en av dessa låtar - "Emelie". Den handlar om kvinnomisshandel och våld i nära relationer. Videon förstärker texten väldigt bra.

Från videon till "Emelie".
Se videon här: Dia Psalma - Emelie:


En annan låt om ett riktigt tungt ämne är
"Tro Rätt, Tro Fel", som handlar om åsiktsförtryck och fängelsetortyr. Den skulle mycket väl kunnat utspela sig idag i länder som Kina, Ryssland eller många Afrikanska länder. Det gör den ständigt aktuell.

 

Dia Psalmas tyngsta låten att lyssna på är dock "Hon får", om incest och sexuella övergrepp mot barn.


 

Barnkören och citaten från "Fader vår", som de flesta i min generation har en relation till, gör låten väldigt starkt för de flesta.

Dia Psalma tar alltså hjälp av musiken för att föra ut sitt budskap. Det handlar om händelser som vi inte vill veta av, men som ändå sprids och tvingar oss att ta ställning, och i bästa fall agera.

Mindre svärta

När du lyssnat på de här låtarna med hemskt tema kanske jag kan pigga upp dig med en låt av ett par andra punkveteraner - Charta 77 och deras låt "Lilla Björn och Lilla Tiger", som hämtar sitt ursprung från en tysk barnbok.