måndag, augusti 14, 2006

Att dansa med libertarianer

En lite rapport från min bild av Frihetsfrontens sommarseminarium:

På ett litet kollo på Barnens Ö i Skärgården samlades ett 40-tal libertarianer och andra politiskt intresserade personer för att snacka libralism och ideologi en hel helg. Vädret var underbart och talarlistan var fylld med spännande personer, kan det bli annat än lyckat?

Johan Ingerö inledde heögen och presenterades som fd. exbloggare, då han nyligen dragit igång sin blogg igen. Han pratade huvudsakligen om den politiska högern i USA och även om det var mycket årtal och statistik var det intressant hela vägen.

Det andra, och sista passet, på fredagen var av Caroline Dalman som pratade om Livsliberalism.Hon hade en mycket intressant ingång med grundtanken att göra folk så fria och lykliga som möjligt, där hon menade att politisk frihet bara en är en del och att det behövs annat för att skapa riktig frihet. Vissa av deltagarna var lite skeptiska till idéerna hon lade fram och menar att det inte bara är är fullt naturligt att det skapas sociala normer och andra strukturer när politiken minskar sitt inflytande, utan till och med önskvärt. Caroline häll inte riktigt med menade att det är viktigt att uppmärksamma detta, annars har man bara bytt en ofrihet mot en annan. Jag hoppas kunna återkomma till ämnet senare.

Här kommer också en länk till en bra krönika av Caroline - Jag tänkler inte skapa några jobb!

Lördagen började med att två inbjudna socialdemokrater talade. Först ut var Stig-Björn Ljungren med diskussioner kring hur förändringarna i Moderaterna hade gått till. Han drev två teser, den första att det krävs tre faser innan en förändring anses genomförd av utomstående och att det är naturligt att dessa faser sköts av tre olika partiledare. Den andra tesen var att Nyliberalism, som folk i allmänhet känner den, har införts i sverige. På den andra punkten fick han dock en hel del mothugg. Läs mer om detta på SBL:s egen bok-blogg, eller hos HAX som också sammanfattar föredraget och frågorna. När jag frågade om Centerpartiet utstötte Stig-Björn självsäkert att partiets förändring redan är helt genomförd och att "det är skördedags nu!". Vi får se om han får rätt och Centerpartiet kan börja skörda.

Nästa pass var det mest intressanta under hela helgen. Det var den självutnämnde "Yttrandefrihets-fundamentalisten" Jonas Morian, som pratade om just yttrandefrihet och kritiserade Socialdemokraternas linje i frågan. Diskussionen efteråt skapade en hel del funderingar, som Jonas delvis svarar på här. Där har han också skrivit en kortare sammanfatting av sitt föredrag. Tråkigt nog hade han inte tid att stanna så länge för ytterligare diskussion.

Efter middagen spelade vi lite fotboll och badade sedan fick Isobel Hadley-Kamptz ordet. Hon pratade under rubriken "Angivare är vi allihopa" om riskerna med att ha ett samhälle som har så många lagar att det i princip är omöjligt att vara laglydig. Kontentan är att alla är lagbrytare och att det är skapar ett mycket farligt samhälle där staten skulle kunna sätta dit alla obehagliga element, men låta överiga slippa undan, tills dess att de gör något som staten (eller någon annan) tycker illa om. Ett mycket otrevligt samhälle att leva i. Förhoppningsvis är det inte för sent att göra något åt det i Sverige. Även lördagens sista talare, Ulrika Karlsson, nämnde något mycket bra i samanhanget (fritt citerat).
På grund av den stora mängden lagar har vi idag inte likhet inför lagen. Polisen har bara begränsade resurser och det innebär att de bara har tid att beivra vissa av de brott som begås. Det är oftast ren slump vilka som ska åtalas.


Läs mer av Isobel i exempelvis Expressen. I exempelvis denna krönika skriver hon varför hon överväger att rösta på Centerpartiet.

Ulrika Karlsson då, Moderat riksdagskandidat och redaktör för Svensk tidskrift, använde sin tid till att prata mer allmänt om de stora politiska utmaningar som väntar om Alliansen vinner valet. Lite flummigt, men diskussionen var ganska bra. Hon skickade med en hälsning till de Nya Moderaterna - "Alla är ingen målgrupp!"

På lördagens kväll hade vi en trevlig middag med mycket diskussioner. Själv kom jag inte i sängen förän klockan började närma sig 04:00. En av kvällens begivenheter var HAX som hade filmvisning av sin dokumentär om det trasiga svenska rättsväsendet, Rätten och Rättvisan. Som grädde på moset slängde han in ett avsnitt av tv-programmet Bullshit, med Penn & Teller som handlade om välkända religösa figurer, såsom Moder Theresa och Mahatma Gandi.

Efter en väldigt sympatisk väckning av HAX, som gick runt med sin högtalarförsedda I-pod och spelade lite musik, var det dags för helgens avslutning - Oscar Swartz. Han talade om Upphovsrätt och vred och vände på det ut många olika perspektiv: moraliska, juridiska, ekonomiska och kulturella. Slutsatsen är att upphovsrätten, som vi känner den idag, är fel ut alla tänkbara aspekter. Tyvärr tvingades jag lämna detta seminarium i förtid på grunda av hemresan, men jag betvilar inte att diskussionen även här gick varmt, det har den nämligen gjort på HAX egen blogg.

Sammanfattningsvis var det hela mycket kul och jag vill tacka alla arangörer och deltagare, som gjorde det hela till en härlig avslutning på semestern. Ett extra tack till Ulrika Karlsson, som gav mig skjuts tillbaka till Uppsala.

Till en början höll jag med Jonas Morian om det han sa i början på sitt anförande:

Jag befinner mig nu en smula i fiendeland.
Men jag kände mig snabbt mycket välkommen och fick nog många av deltagarna dels höja på ögonbrynen och dels tänka en gång till på vad de egentligen tycker om Centerpartet.

Jag sympatiserar med många av Frihetsfrontens idéer och kommer fortsätta att hålla utkik efter intressanta möjligheter att fortsätta diskutera.

3 kommentarer:

  1. Libertarianer är överlag rätt trevliga människor, även om de kanske är lite väl messianiska ibland (Hur många försökte värva dig under samkvämet?). Deras rättighetsdebatter är intressanta att följa, och just det avkalade i ideologin ger ju impulser till andra grenar av det liberala trädet.

    SvaraRadera
  2. De var faktiskt relativt lugna när det gällde värvning, det enda jag vart tillfrågad/uppmanad om under helgen var att skaffa mig ett provexemplar av deras "medlemstidning" Nyliberalen och det kan väl aldrig skada?

    En av anledningarna var kanske att jag var tydlig med att jag inte var libertarian/nyliberal, utan snarare social-liberal, men att jag sympatiserar med Frihetsfronten i många frågor, såsom yttrandefrihet och andra principiellt viktiga frågor.

    SvaraRadera
  3. Ungefär som jag då. Jag värjer mig dock lite för "socialliberal"-begreppet eftersom jag förmodligen inte är lika pigg på statliga ingrepp i t.ex. ekonomin. Men för mig är det ju självklart att det finns positiva rättigheter, som rätten till utbildning, och då är jag ju inte libertarian längre.

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.