Kort sagt planerade skattemyndigheten att bara slumpmässigt välja ut en del av de som har fått sin sprit beslagtagen av tullen, för att beskatta dessa. Resten tänkte de skicka vidare utan åtgärd. Skattemyndigheten avstår alltså från att kräva in skatt från människor som bevisligen har privatimporterat alkoholhaltiga drycker.
Visst är rättsskipningen i landet lite slumpmässig. Det är många som nu kan åka för fort framför en fartkamera, men ändå inte fotograferas, eftersom trafikpolisen saknar resurser att ta hand om alla foton. Lösningen är att man har stängt av kamerorna. Deklarationer granskas ganska på måfå. Risken för att just din ska granskas är förhoppningsvis tillräckligt stor för att du ska avstå från brott, hoppas Skattemyndigheten.
Skillnaden är att nu har man bevismaterial i sitt lager. Men trots det planerade Skattemyndigheten att låta stora delar av de bevisade brotten passera utan åtgärd.
Under eftermiddagen tog Skattemyndigheten sitt förnuft till fånga och insåg att man inte kan beskatta folk på ren slump, utan måste behandla alla lika. Annars vore det lika illa som att döma människor som begår samma brott till olika straff.
Arbetsbelastningen för bara dessa skatte-ärenden förklarar kanske varför myndigheten från början hade tänkt att låta majoriteten av de bevisade brotten passera:
Skatteverket vill inte säga hur många tjänstemän som arbetar med nätspriten, men om man klarar av 100 ärenden i veckan så kommer det ta ett och ett halvt år att utreda, förutsatt att det inte kommer in nya skatteärenden.Jag gillar speciellt den sista bisatsen: "förutsatt att det inte kommer in nya skatteärenden." Hur sannolikt är det att inga svenskar under det närmsta året beställer sprit på internet? Högen med ärenden kommer alltså att växa till oöverstigliga proportioner, förr eller senare. Och då kommer antagligen ärendena att skrivas av, om de inte gör fdet per automatik, när de preskriberas.
HAX har skrivit ett kärnfullt inlägg om den planerat slumpmässiga beskattningen.
Jag kan ju även passa på att göra lite reklam för årets Sommarseminarium med Frihetsfronten (där HAX är ordförande) den 17-19 augusti. Förra året var det väldigt trevlig så jag har tänkt att besöka det i år igen.
Bland annat pratade Isobel Hadley-Kamptz på förra årets seminarium om det farliga med just ett samhälle där alla begår brott, stora som små, men bara en del blir straffade. Slumpmässighet eller selektivitet har inget i rättsväsendet att göra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.