"Enligt Zeh och Trojanow går det att fastställa en exakt tidpunkt när denna utveckling tog sin början, nämligen den 11 september 2001. Alla de inskränkningar av den personliga friheten som genomförts sen dess har ytterst motiverats med nödvändigheten att försvara demokratin mot hotet från den internationella terrorismen. Men som Zeh och Trojanow påpekar är detta hot betydligt överdrivet. Räknar man antalet dödsoffer hade det varit långt mer befogat med exempelvis ett ”krig mot biltrafiken”."
Läs hela radiokrönikan: Våra nya demokratiska kontrollsystem
Debatt på SvD
Jag kan också tipsa om debattartikeln i Svenska Dagbladet som publicerades igår, skriven av Anders R Olsson: Lagreglera censur på nätet
Anders kommer med flera argument om varför censurering är så försåtlig och farlig, ur ett demokratiskt medborgarrättsperspektiv:
"För politiska ledare med ambitioner att påverka internet har filtrering en rad fördelar. Den fordrar ingen användning av statens våldsmonopol, det vill säga att människor spärras in eller utsätts för direkt tvång på annat sätt. Filtrering kan vara dold – det är ofta svårt för medborgarna att upptäcka att de faktiskt är utsatta för censur. Sist men inte minst kan ansvaret för filtrering, med hot eller andra påtryckningar, skjutas över på andra aktörer."
Läs också vad Drottningen skriver om artikeln.
En #gategate i Italien?
Polisen i Italien klantade sig häromdagen och krockade med en polisbil. Bilen var en specialbyggd Lamborghini, värd cirka 1,5 miljoner svenska kronor. Det som fångade mitt öga var en mening i artikeln:
"Enligt ögonvittnen försökte polisen beslagta mobilkameror av nyfikna som stannade för att fotografera händelsen för att den pinsamma händelsen inte skulle bli avbildad. Polisen gav dock upp den tanken när människor strömmade till i hundratal [...]"Polisen i Italien försökte alltså konfiskera alla åskådares kameror, precis som ett par poliser gjorde med Jesper Nilsson för ett par månader sedan.
Jag förstår att det är pinsamt för polisen, men det är inte anständigt att polisen ska undslippa granskning i en demokratisk stat. Det handlar om att censurera medborgarna och stoppa deras yttrandefrihet. Kan de inte dokumentera en händelse så blir det mycket svårare att sprida den vidare...
Sedan må det vara tillåtet för Italiensk polis att göra det, det vet jag inget om, men jag hoppas verkligen inte det.
Läs hela artikeln på Aftonbladet: ”Världens dyraste polisbil” blev mos
Expressen nämner också nyheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.