IDG har en artikel om att "Bloggarna inte är några nya makthavare"
Där uttalar sig medieforskaren Ester Pollack. Hela artikeln verkar vara ett hophok baserat på en årsgammal SvD-artikel. Vilket scooop! (*slut ironi*) Att både ursprungsartikeln och den "undersökning" som "analyseras" är full av felaktigheter och en massa logiska felslut gör inte IDG-artikeln som helhet mer trovärdig direkt...
Som exempel kan man nämnas att Ester hävdar att "medieelitens kontroll är kvar", men i samma andetag påpekar hon att "bloggarna konkurrerar med tusen andra fenomen". Och just det senare är väl ett typexempel på att mediaeliten inte längre har kvar lika mycket kontroll. För även om maktkoncentrationen i svensk media är stor så innebär ju fragmentisering att jag som mediakonsument har en helt annan valfrihet att välja och välja bort stora delar av utbudet.
Det mest patetiska i "undersökningen" är när de har letat efter "kända politiker som bloggar" och bland annat hittat Carl Bildt, Thomas Bodström och Gudrun Schyman. Och med dessa tre bloggar som "vetenskapligt, statistiskt underlag" drar de slutsatsen att poltikerbloggar "inte kan sägas ge röst åt någon som annars inte kommer till tals.". Oväntat slutsats, med det underlaget?!
Även SR:s Ekot har "granskat" politiska bloggare och försökt att förutsäga hur mycket påverkan de kommer ha i valet i höst. De kommer fram till att många kandidater kommer försöka använda sociala medier som en kanal att nå väljare, men att det kanske inte får en avgörande roll. Lite mer nyanserat...
SR Ekot: "Politiska bloggar används som marknadsföring"
SR Kalmar: Få kommentarer på lokala politikerbloggar
SR, Studio Ett: Sociala medier i kampen om väljarna
Bland annat har Opassande, Emma Andersson deltagit i debatten.
Alliansbloggarna kommer påverka
Ett gäng som bestämt sig för att påverka valet genom aktivism i sociala medier
är de alliansbloggare som träffades i Stockholm i måndags, under "ledning" av Mark Klamberg. En mycket stimulerande diskussion ledde kanske inte fram till jättemycket, men bara det faktum att ett gäng frifräsande liberala bloggare träffas och nätverkar stärker det opinionsarbete som pågår online.
Några som redan skrivit om träffen är:
Mark Klamberg, Tokmoderaten, Rasmus, Mike, Frispinn, Hans Åberg, Seved Monke, Amanda Brihed, andra inlägget, Niki Westerberg, Viktor Zetterman, Pär Altenberg, Andreas Froby samt Mary.
Martina Lind höll föredrag om Politometern och bloggare och Camilla från bloggen Retoritiska pratade om retorikens betydelse.
Bloggare påverkar mer än många tror
Jag tror på styrkan i Internet, dess möjlighet att skapa relationer mellan människor, ge en röst åt de som inte annars hade hörts och utveckla vår demokratin. Jag återpublicerar filmen - Advanced Being intervention, för det visar så bra vad jag känner för internet:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.