Bruno om demokrati
Först ut var Bruno Kaufman, som har ett visst engagemang i Miljöpartiet, men som var ditbjuden i sin egenskap av aktiv inom IRI Europe, en organisation som arbetar för mer direktdemokrati. Han tyckte at det var viktigt att vi alla skulle "använda oss av rösträtten på en daglig basis", inte bara en gång var fjärde år.
Bland annat förklarade han vad "förstärkt folkinitiativ" var och hur det skulle kunna leda till mer direktdemokrati i EU och på kommunal nivå. Det begrpp han använde som fastnade mest var att vi medborgare borde:
"Sluta vara konsumenter av politik och istället bli producenter av politik."Idag finns möjligheten, då fler av oss har mer utbildning och erfarenhet att sätta oss in även i avancerade problem och med moderna teknik finns det inget som hindrar oss.
Calle Rehbinder om sex och skam
Fredagen avslutades med Piratpartisten och mångsysslaren Calle Rehbinder som pratade om sex och framför allt den skambläggning som sex har i det svenska, och många andra, samhällen och hur maktmänniskor har använt denna skambeläggning som ett medel att styra folk. (exempelvis kyrkan)
Han sa många saker jag höll med om, men också en hel del justa soundbites, bland annat:
"Porr som idé är bra, jag gillar principen."
"Det är inget som är fel med att ta en skogspromenad."
"Barn som växer upp idag får en bild av att en ståkuk är farligare än en kalashnikov."Under frågestunden blev det en hel del diskussion. Intressant då flera Frihetsfrontare är lite konservativa i familje- och sexualpolitiska avseenden, dock utan att vilja tvinga på sina åsikter på andra.
Ingemar Nordin - en favorit i repris
Ingemar Nordin pratade för andra gången på ett par år om klimatalarmismen, och varför det är problematiskt att den är just alarmistisk. Han delade frikostigt med sig av klipp från media och annat.
Aron Israelsson om Thomas Quick
En av helgens intressantare föreläsningar stod Nyheter 24:s chefredaktör Aron Israelsson för. Han pratade om den publicistiska idén med Nyheter 24 och en hel del om det specifika beslut det innebar att låta Thomas Quick, numera Sture Bergwall "sommarprata" på deras hemsida.
Det uppstod också en viss diskussion om vilket ansvar "den tredje statsmakten", medierna, har när det gäller att granska makten. Aron berömde SVT, för att de lägger sådana resurser på just granskande program, även om allt de gör inte är bra...
Aron stannade sedan och fortsatta diskutera media och andra frågor över lunchen.
Per Gudmundson - åsiktsjournalister, men inte åsiktsjournalistik?
Alltid lika skärpta Per Gudmundson från Svenska Dagbladet förgyllde vår tillvaro i helgen. Han pratade om journalisters partipolitiska preferenser och hur detta kan påverka nyhetsvinklinarna, bland annat.
Han sa också att:
"Tack var internet, kan alla bli en auktoritet inom valfritt ämne."- Välj bara ett tillräckligt avgränsat område och börja skriv. Skrev ofta och vettigt, så kommer du efter ett tag börja kunna titulera dig som expert, förklarade Per.
Per konstaterade också att:
"Politisk kommunikation är ett experiment i social anpasslighet."Och det är ju något som är synnerligen påtagligt nu i en valrörelse. Alla politiker låter som om de vill vara vän med just mig. :-)
Kortkurs i "Kampanjhandboken"
Erik Lakomaa fick snabbt hoppa in för att täcka för en lucka som uppstått i programmet och det gjorde han med den äran. Han gav alla närvarande en snabbkurs i hur man bedriver politisk kampanj, hur opinionsmätningar fungerar (eller snarare inte) och gav lite förutsägelser inför valet om några veckor.
Inte så jättemycket nytt, för mig som varit partipolitiskt aktivt i hela mitt vuxna liv, men bra berättat och med många intressanta paralleller och jämförelser med USA. Bland annat sa han att:
"Under en 4-årsperiod har USA 47.500 val."Visserligen inkluderar detta allt från val till brandchef och polischef men också till senaten och presidentvalet. Det visar lite på de stora skillnader som ändå finns mellan Sverige och USA.
Lars Vilks - "Konstnärer ska ha mer yttrandefrihet"
Helgens "huvudnummer" var också det som avslutade seminariet för i år. Konstnären Lars Vilks, som kom dit för att prata om "konsten och yttrandefriheten". Hans visade det bildspel han försökte visa på Uppsala universitet, innan några fundamentalister kom och genom våld stoppade föreläsningen.
Besökarna på seminariet är dock inte så lättprovocerade, men Lars berättade bland annat om Polen, som ett "problemland" i EU, va det gäller yttrandefrihet. Lars visade hur kunnig han är om den internationella konstscenen och exemplifierade stora delar av sitt föredrag med väldigt talande exempel.
Det som störde mig, och säkert många andra deltagare, var hans tydliga avgränsning av yttrandefriheten för att egentligen bara gälla konstnärer. I dagsläget är det så att man kan bli friad i rätten från exempelvis "Hets mot folkgrupp" eller "förtal", om du kan visa att det du gjort är "konst". Och Lars Vilks ansåg att detta var ett rimlig sätt att hantera det på. "Intentionerna med det man säger/gör är väldigt viktiga."
Jag tycker att jag ska ha samma rätt att säga samma saker som Lars Vilks, eller måla likadana teckningar som honom, utan att ha gått på konstfack! Men Lars menar, lite tillspetsat, att ligger du inte på Artfact.net:s ranking, så har du inte lika stor rätt att yttra dig om vissa saker. Han gör alltså väldigt tydligt skillnad på folk och folk.
Som vanligt var det dock inte seminarierna som var det bästa, utan diskussionerna som uppstod efteråt, eller senare på kvällarna. Bland annat hade vi en del tunga diskussioner om medborgarskap, och vad man som medborgare kan "kräva" av den stat där man är medborgare.
Årets nyord - Libertaliban
Vet inte om det var en felhörning, men oavsett så tyckte jag det var ett kul ord - Libertaliban, till skillnad från Libertarian, som det väl fanns en del ute på Barnens ö i helgen. :-)
Tack för en synnerligen trevlig helg, alla som deltog. Det var en bredare blandning än vanligt, med både många pirater och en del nya bekantskaper. Hoppas vi ses nästa år igen, när jag önskar fylla på mitt sinne med en dos liberala värderingar och frihetlig inspiration.!
Kul kortreportage av helgen.
SvaraRaderaJag kunde ju bara vara med på fredagen, så det var trevligt att få ditt referat. Jag fick höra lite från Caspian också, förstås.
Ha det gott!
Tack detsamma. Alltid en ära att träffas! :-)
SvaraRaderaVäldigt trevligt att träffas och snacka i helgen samtidigt som seminarierna var väldigt upplysande och intressanta!
SvaraRaderaVilks var en kul avslutning på helgen även om man var ganska mör på söndagen...
Bra liten sammanfattning. Det var en riktigt trevlig helg och har svårt att se mig själv missa något kommande sommarseminarium. Tog på krafterna dock, sov 14timmar mellan sön - mån.
SvaraRaderaJapp, det kostar att ligga på topp! :-D
SvaraRadera