Gustav Wetter ringde i fredags in till Ring P1 och pratade om hur småpartier vitaliserar en demokrati och exemplifierar med att det bara var Piratpartiet och Liberala partiet som bibehöll en ideologisk stringens nog att protestera mot FRA-lagen, när de traditionella partierna bara malde på i samma gamla hjulspår och vanliga medborgare visste ingnting.
Hans huvudpunkt är klockren - "Det ska inte vara lätt att driva ett land!". Man ska inte arbeta bort ett flerpartisystem med argumentet att det"är för jobbigt för väljarna" eller "det blir rörigt för regeringen att styra".
Klockrent Gustav!
Lyssna på inlägget på Ring P1:s hemsida - Är två partier bättre än åtta? - eller direkt här:
Ring P1 24 september 2010 - Gustav Wetter om Blockpolitik och vital demokrati by lake
Som Rick Falkvinge och Anna Troberg säger - vänta inte två år med att börja diskutera politik inför nästa val, börja redan nu. internt eller externt...
Jag avslutar med två enkla tips till Gustav och andra som ska prata offentligt:
1. Kör gärna dina tänkta formuleringar inför någon annan, eller föreställ dig att du gör det, bara för att höra hur det låter "utanför ditt eget huvud". Kontrasten mellan Stalins enparti-Ryssland och en vital demokrati med många små partier funkar nog vettigt, men skulle behöva slipas lite på.
2. Käka halstabletter. ;-)
Jag har haft luftrörskatarr i två månader snart... varje gång jag pratar så retas luftrören och jag hostar, vilekt retar luftrören än mer. Eftersom jag sällan håller käften i omgångar längre än 0.2 sekunder så hostar jag mest hela tiden så vi snackar om ett serious moment 22 här... ;-)
SvaraRaderaHehe, jobbigt. Krya på dig!
SvaraRadera(och kom ihåg att skaffa lite tyngre droger när du ska prata i radion)
Instämmer verkligen i att det inte ska vara lätt att regera!
SvaraRaderaDemokrati kräver mångfald. Att alla får göra sin röst hörd. Då räcker det inte med 2 megafonpartier som inte lyssnar.
Och så tänker jag till här om "mitten" och alla (?) partiers sökande efter den...
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/finns-det-likheter-i-liberalismens-och.html
En vettig analys Lars-Erik. Mitten är flyktig, se bara på "Mittens Rike" som Lennart Daléus satte väldigt tydligt fokus på, Det gick väl sådär...
SvaraRadera