fredag, september 24, 2010

Faran med nya medier - en egen bubbla

Andreas Ekström spenderar en hel del av sin vakna tid med att "basha" piratpartister och andra i den kretsen. Han har dock ofta en poäng, som i den senaste texten på kultursidorna i Sydsvenskan:
Sydsvenska dagbladet - Pirater på grund
"En del pirater är nu förvånade över att det gick dåligt. Det är begripligt. Lever man i en bubbla av några hundra bloggare som länkar till varann är det lätt att få intrycket att man representerar en folkmajoritet."
Jag har själv känt av problematiken, speciellt får man intrycket om man följer flödena på Piratpartiets egna "nyhetstjänst" - Piratpartiet Live. Det är inte isolerat till Piratpartiet, men det fungerar som ett väldigt tydligt exempel.

Det är kul att hela tiden få bekräftelse på sina egna åsikter, men det räcker inte om man vill vinna val. Då måste man gå utanför boxen, spräcka bubblan och låta det vara obekvänt ibland.

Jag har flera olika källor om "snackisarna" (bla. Politometern (c) och Centernätet) och där ser jag att integritetsfrågorna och andra pirat-frågor inte diskuterats i någon större utsräckning. Och man får inte 7% om det bara är de egna medlemmarna som röstar, utan måste bli bättre på att skriva insändare, Ringa till P1, ta mer debatter.

Nästa val blir bättre
Jag tror (och hoppas) dock Ekström har helt fel vad det gäller flera andra saker. Jag tror exempelvis att Piratpartiet kan komma ur det här misslyckandet och få större framgångar i nästa riksdagsval. Speciellt eftersom man då har haft en EU-valkampanj några månader innan riksdagsvalet, och i EU-frågorna kommer Piratpartiet synas betydligt mer, bland annat i egenskap av sin representation i Bryssel - Christian Engström och Hax.

Men självklart kräver det hela eftertanke och vissa förändringar. Jag tycker bland annat Lars-Erik har några vettiga tankar - Lite om piratpartiets framtid

Själv tänker jag fortsätta som tidigare. Vara medlem och stötta Centerpartiet i de flesta frågorna, speciellt då företagar- miljö- och decentraliseringsfrågor, men envist framhärda att vi måste ta till oss och driva Piratpartiets ståndpunkter i demokrati-, yttrandefrihets- och rättssäkerhetsfrågor.

Ps. Jag tycker också Dagens Svenskbladets valanalys är lysande, om än mest satir:
Piratpartiet glömde valet - fastnade i StarCraft II

14 kommentarer:

  1. Helt sant. Jag ser det å andra sidan från exakt andra hållet - genom nätverksbyggande stärker vi vå organisation på ett sätt som gör att vi är mycket starkare än vi borde vara, givet hur lite folk i allmänhet vet om de här frågorna...

    Alltså: vi är inte så många, vi är utspridda, de flesta är inte medvetna om våra frågor, ändå kan vi vara så starka.

    Jag ser att vårt största arbete är folkbildning (och inte mobilisering som vi trodde). Det kommer att ta tid.

    SvaraRadera
  2. Jodå, se det inte som någon som helst kritik av Live-sidan, den är skitbra och viktigt!

    Det är snarare vanorna hos de som BARA besöker live-sidan och har den som ENDA nyhetskälla som måste förändras.

    Det är också en intressant att försöka förstå hur Piratpartiets officiella tankar kring samarbete med andra partier ser ut. Många verkar fortfarande "hata" Centerpartiet och inte ens vilja ta i centerpartister med tång, på grund av FRA-sveket. Jag förösker istället nyancera och förklara förklara att, trots att (c) tvingades acceptera flertalet idiotiska lagar förra mandatperioden, så är de en av de mest naturliga samarbetspartnes som finns i riksdagen.

    Finns det några sådana funderingar i partiledningen? Kan Piratpartiet tänka sig att sammarbeta med andra Centerpartister än Lena Ek?

    SvaraRadera
  3. Jag erkänner mig skyldig! Live-sidan har verkligen utgjort en lite väl stor del av min läsning det senaste året...

    SvaraRadera
  4. Jo, visst är det smidigt att ha de mest intressanta nyheterna och analyserna serverade direkt på samma sida, men man måste vara medveten om att urvalet är EXTREMT skevt, och inte på något sätt återspeglar "vanligt folk". Och medveten är du ju nu Filip. :-)

    SvaraRadera
  5. Det behövs mer pirater ute på stan i valtider, det är nyckeln till framgång; det i samband med att svenskar ute i landet själva får känna av konsekvenserna av blockens ovilja att hantera integritetsfrågorna på allvar.

    Tyvärr dröjer det några år till innan SvenneBanan identifierar det problem med storebrors/Bodströmsamhället som vi tekniskt insatta varnat för de senaste 5 åren. Sent skall folkets intresse väckas!

    Apropå Ring P1, Markus: lyssna gärna på följande inslag för att höra en viss pirats spröda stämma eka i etern: http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2634204&codingformat=.m4a&metafile=asx

    SvaraRadera
  6. Lake, jag avundas ditt och piratpartisternas uthållighet i motgångar. Men jag tror inte lite mer nyhetstid, eller ring p1 hade förändrat så mycket. Det finns så många andra politiska frågor som piratpartiet inte tar ställning till och inte kommer att ta ställning till då de är av höger- vänsterkaraktär. Därmed får ni det otroligt svårt med eller utan Ricks återkommande grodor i media

    SvaraRadera
  7. Det är just det som är idén Nicklas - Piratpartiet ÄR ärliga med vilka frågor de tycker är viktiga. Se på Centerpartiet - hur mycket inflytande kommer de få över rättsväsende, militär eller äldevård? Knappast något, och ännu mindre över statsbudgeten. Att då gå fram med ett fullständigt program, utan att vara tydlig med vilka frågor man prioriterar högst är närmast hyckleri. Avtåndstagandet från alla andra frågor är Piratpartiets styrka, inte deras svaghet. (Även om jag vet att många än så länge tycker det är lite udda...)

    Vad det gäller Falkvinges "grodor" så tror jag de spelade en marginell roll i detta val, kampen mellan blocken var sannolikt en mycket större orsak till det dåliga väljarstödet.

    Kul Hårfagre - jag måste dock vänta tills ikväll med att lyssna. Funkar inte från jobbet. Men visst tar politik tid. Det är, som Mikael Nilsson skriver, ett folkbildnigsarbete som behövs...

    SvaraRadera
  8. Nu har jag lyssnat på Ring Pi från idag. Lysande insats Gustav.

    Försök bara dölja den där bittra känslan du lät skina igenom i slutet om att "ni kommer nog inte bättra er". Riktigt jäkla bra insats för övrigt!

    Ps. ska jag behöva redigera och ladda upp denna på Live-sidan själv? Eller tar du hand om det själv, din slacker?!

    Ps 2. Ska vi Öbor behöva ta det fulla ansvaret för Piratpartiets samtal till P1? Det blir nog lite jobbigt i längden... :-)

    SvaraRadera
  9. Jag håller inte med på något sätt alls.

    Vi har haft fler debattartiklar, mer media, mer pirater ute på stan än någon valkampanj förut, kört kulturbombningar, delat ut 1,2 miljoner flygblad och foldrar vilket är betydligt mer än någonsin förr. Piratpartiets kampanj va så långt ifrån "hundra bloggare i klubben för inbördes beundran" som man kan komma.

    Problemet är att vi inte hamnade i rampljuset, och det är inte något som har att göra med hur bloggarna är organiserade. Kraften i sociala medier visades med all önskvärd tydlighet av "Sveket" på i valspurten - den publicerades på en liten blogg utan räckvidd, men spreds som en löpeld. Men för att få det genomslaget utanför den normala spridningen på krävs också något som genuint engagerar människor över hela landet.

    Det handlar om att applicera vår ideologi på saker som folk bryr sig om helt enkelt. Vi kunde ha pratat rättssäkerhet i samband med försäkringskassan, men istället pratade vi rättssäkerhet för fildelare, och därmed försvann chansen, på grund av att för 99% av befolkningen är försäkringskassans felsteg mer upprörande än IPRED.

    ... och har man inget att säga som folk bryr sig om i valrörelsen, då blir man fast i sin hörna av bloggar, många av debattartiklarna rejectas, man får ingen TV-tid, etc. Men det är absolut inte bloggarnas inbördes upplägg som ligger bakom.

    De allra flesta som trott på något bättre resultat, inklusive jag själv, trodde det på grund av hur vi bemötts på stan, i debatter eller annat... inte på grund av hur vi länkades av andra piratbloggar eller hur fint live såg ut. För att inte nämna att opinionsundersökningarna visade på betydligt bättre.

    SvaraRadera
  10. Tack för dina kommentarer Mikael. Jag håller med dig i mycket, men vill ändå framhålla risken för att man blir invaggad i "falsk framgång" när man bara läser bloggar som håller med eller nästan enbart ser nyheter som handlar om integritetsfrågor...

    SvaraRadera
  11. Tja, vi får nog nöja oss med att tänka olika där -- jag tror den risken är minimal. Tror inte någon av de piratpartistiska bloggarna enbart läser live eller anslutna bloggar.

    Det jag har sett ur dom interna kanalerna är ett intresserat följande av valkampanjerna från alla partier, men ett urval om vad man skriver om själv.

    SvaraRadera
  12. Ser en del inlägg här som känns onödigt begränsande...
    Men även andra.
    Ex-vis det goda exemplet på rättssäkerhet för pp att ta itu med - FK och sjukreglerna.

    Har kanske nämnt det, men integritetsbegreppet kan ju tillämpas i vård och omsorg (minns vanvården i äldreomsorgen i Piteå m fl platser)
    Det har bäring både på lokal- och landstingspolitik.
    Och pp:s syn på kultur-kunskap ska givetvis kopplas till sysselsättning (lokalt och riks).
    Och en tillämpning därav har även ekonomiska aspekter för t ex kommunerna.

    SvaraRadera
  13. Japp, vad framtiden har i sitt sköte kan ingen veta. Jag antar att debatten kommer fortsätta, jag får se om jag kommer delta aktivt eller följa det från lite distans.

    Integritetsfrågor kommer jag skriva om oavsett. :-)

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.