torsdag, september 09, 2010

"Rutavdraget gratis för staten" - är det uppfattat?

Då tar vi det igen - Rutavdraget ÄR gratis för staten, samtidigt som den skapar en massa vita jobb. Det hävdar i alla fall Ann Öberg, enhetschef för offentliga finanser på Konjunkturinstitutet, en ganska trovärdig och opartisk källa, enligt mig. "Vänsterfundamentalister" kanske har andra åsikter om KI:s opartiskhet?

Centerpartiet vill behålla RUT-avdraget och dessutom utveckla det till att innehålla fler delar, allt för att skapa fler vita jobb.

Det är i en intervju i Dagens Industri som Ann Öberg förklarar att RUT inte påverkar statsfinanserna negativt utan är ett nollsummespel ekonomisk. Men med den stora fördelen att upp till 11.000 personer har fått ett vitt jobb som ger pension, SGI-grundande inkomst med mera. Nyheten finns också återgiven, via TT, i DN och Svd.

Dagens Industri - KI: Rut ger nya vita jobb - gratis

Bland annat säger hon:
”De beräkningar vi har gjort visar ju att det här inte kostar något. Därmed går det ju inte att lägga pengarna på en annan reform”, säger hon.


Så det finns inga statsfinansiella argument för att riva upp rutavdraget?
”Nej, det finns det inte”.
Den korta intervjun i SvD avslutas med med följande klargörande:
"Ann Öberg avfärdar därmed de rödgrönas resonemang att pengar från rut-avdraget skulle kunna satsas på välfärden."
Är det uppfattat?

Tillägg: Läs också intervjun med Malin Nordström i Expressen, en av alla som fått jobb tack vare RUT-avdraget

Expressen - "Jag hoppas rut-avdraget finns kvar efter valet"
"- Blir jag av med jobbet får jag väl flytta hem till mamma igen, säger hon. För då har jag inte råd att ha kvar min lägenhet."
Snabba Johan har redan varit på pucken.

2 kommentarer:

  1. Det har ju framkommit att det är många kvinnor från andra sidan Östersjön som rekryterats till de undermåligt betalda RUT-jobben, vilket ju självklart resulterar i att arbetslösa svenskar fortfarande är just arbetslösa och uppbär någon form av ekonomiskt stöd, antingen A-kassa eller socialbidrag (kanske båda delarna efter den av Alliansen sänkta A-kassan)! Till detta måste också läggas kostnaden att administrera RUT-bidraget! Så om man tror att RUT-bidraget är en vinstmaskin för skattebetalarna får man nog tänka om! Resultatet för det danska RUT var allt annat än lönsamt: Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
    Jämför Maud Olofssons resonemang kring SAAB-affären. "Vi kan ju inte hålla icke bärkraftiga företag under armarna"...
    Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.

    SvaraRadera
  2. Det var ju en lång och fin kommentar Kent, tanken att läsa igenom vad jag skrivit och sedan posta en egen kommentar på min blogg har inte slagit dig? Istället för att spamma samma kommentar på dussintals bloggar?

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.