söndag, oktober 31, 2010

Johan Linander och (c) måste sluta försvara dåliga lagförslag

I en ledare i gårdagens Upsala Nya Tidning (30/10, *Uppdaterad* - äntligen ligger texten på nätet) får Johan Linander kraftig kritik för att han försvarar datalagringen orimliga integritetsintrång och polismetodutredningens oproportionerliga förslag att sänka "tröskeln" för när polisen kan begära ut abonnentuppgifter. UNT-ledaren avslutar med en uppmaning till Beatrice Ask att "tydliggöra att Linanders åsikter inte är regeringens"!?!

Hur fasen kunde det bli så att Moderaterna kunde framstå som mer värnande om den personliga integriteten än Centerpartiet?! (Ja, UNT-ledaren innehåller en hel del felaktigheter och hopblandningar, men oavsett så framstår det som att Beatrice Ask är den som kan skydda medborgarna mot "Johan Linanders oproportionerliga lagförslag".)


Historian upprepar sig - Johan Linander och Centerpartiet fortsätter vara "bror duktig" i Alliansen och försvarar alla idiotiska förslag, medan Moderaterna och "landsfader Reinfeldt" tar cred för allt som är bra.

Får jag ge ett litet förslag på telefonmanus nästa gång medierna ringer till en Centerpartist och vill ha kommentarer om integritetskränkande lagstiftning - citera det här:
"Vi i Centerpartiet tycker datalagringen i kombination med polismetodutredningens förslag är idiotisk och integritetskränkande men tvingas rösta för då vi ingår i ett samarbete som handlar om ett givande och tagande. Jag kan och tänker inte försvara förslag som strider mot Centerpartiets ideologi, utan ni får istället kontakta Beatrice "gredelina kuvert" Ask eller Johan "batongliberalen" Pehrson."
Vi (centerpartiet) kan inte spendera hela den här mandatperioden med att försvara förslag som är idiotiska (också kallat "göra en Staffan"). Låt de som lägger fram idiotiska förslag försvara dem och ta istället avstånd från sådana förslag. Annars kan du lika gärna lämna över din riksdagsplats till en Skåne-Moderat direkt, så slipper vi fyra års lidande när Centerpartiet utplånar sig själva. Stödröster är ingen långsiktigt hållbar strategi... 

Robotpartiet håller med Linander, även om de också är lite humoristiskt oproportionerliga, som alltid:

Robotpartiet - Johan Linander (C) och RP: Teleportera allt till Mars

Brott ska bestraffas hårt tycker RP:
"Fula tankar om exv sex, miljökatastrofer, terrorism, oppositionsideologi – teleportera fritänkarna och allt inom tre kilometers radie till Mars."
Alla är skyldiga, då gör det inget med lite "svinn" när man ska genomföra straffet:
"Har man bara rent mjöl i påsen så rör man sig naturligtvis inte inom tre kilometers radie från pågående brott."
;-D

Någon som påpekar att även justitieutskottets vice ordförande lägger fram felaktiga fakta ibland är Maria Abrahamsson.

Maria Abrahamsson - Och Linander har koll på…straffrätten?
"Ursäkta, men naturligtvis kan man ha olika krav beroende på vilket brott!

Hela systemet med straffprocessuella tvångsmedel genomsyras av den tanken. Ta till exempel husrannsakan, RB 28:1, som får ske endast om fängelse ingår i straffskalan för det misstänkta brottet. En av integritetshänsyn självklar begränsning."
I Svenska Dagbladet ryter Jon Karlung, Bahnhofs VD, ifrån:

Svd - "På många sätt värre än FRA"
"Syftet är att underlätta utredningar av exempelvis fildelning, förtal och grooming på nätet, men Jon Karlung, styrelseordförande och storägare i bredbandsföretaget Bahnhof är kritisk till förslaget.
– DDR-samhället rycker allt närmare. Det här kan heller inte reduceras till bara fildelning. Nästan alla brott har ju böter i straffskalan. Jag skulle säga att det här på många sätt är värre än FRA-lagen. Det här är ett allvarligt demokratiskt hot mot hela samhället, säger han."
Kolla också debatten om datalagringInternetdagarna, omsorgsfullt dokumenterad av Jardenberg:

Joakim Jardenberg - Debatt om datalagringsdirektivet

(Hmm, går det inte ändra storleken på inbäddade Bambuser-filmer?)

Läs mer
Andra som också skrivit bra om DLD och förslagen i polismetodutredningen de senaste dagarna:
Anna Troberg i Aftonbladet, Anna Troberg på bloggen, Mina Moderata Karameller, JensO, Leif Ershag, Torbjörn Jerlerup, Hans Egnell är rädd, Michael Gajditza samt Lars-Erik.

Avrunda med Martin Olsvenne, som tycker medierna gör synnerligen dåliga prioriteringar. Hax håller med.

Läs också Johan Linander själv, där han försvarar lagförslaget - Ska polisen kunna utreda brott på nätet som inte ger fängelse?

Men som sagt, jag ser hellre ett Centerparti som den personliga integriteten och förlorar regeringsmakten om fyra år, än ett Centerparti som bara gör som Moderaterna vill och åker ur riksdagen.

Det är dags att ta en paus i den här typen av lagar nu. Det går inte överblicka alla de lagar som sammantaget får effekter för att minska min personliga integritet och för min frihet.

Jag avslutar med att citera Henrik Alexandersson som formulerar det lika klockrent som alltid - Den lilla människans storhet

"Privatlivets helgd är viktig för att folk skall slippa oroa sig för att allt de företar sig kan misstolkas eller misstänkliggöras. En stärkt integritet låter människor vara frimodiga, uppkäftiga, kreativa eller bara en smula kufiga i fred – om de vill. Vi måste rulla tillbaka övervakningsstaten för att kunna garantera människor en smula sinnesro."

10 kommentarer:

  1. Socialdemokraterna ger sitt stöd till regeringens proposition i slutomröstningen garanterat när det gäller Datalagring som är ett EU-direktiv. Frågan om polismetodutredningen tror jag också att Socialdemokraterna ger sitt stöd till minoritesregeringen. Alltså: om några centerpartister och moderater röstar nej - spelar detta ingen roll.

    SvaraRadera
  2. Jag är rädd att du har rätt Minata, vilket gör mig ännu mer frustrerad.

    Om man nu lika gärna kan rösta emot, vilket man som liberal BÖR göra när det gäller urholkning av medborgarnas rättssäkerhet, så är det väl desto vettigare att redan innan kritisera lagen, inte försvara den... :-/

    SvaraRadera
  3. man tycker ju att sahlin borde inse sitt guldläge(trots Bodström) och gå hårt åt Reinfeldt, men tyvärr verkar sossarna lika mycket som moderaterna gilla vad som händer :/

    SvaraRadera
  4. Ja manen, det är en av sakerna som gör mig konfunderad, att Sossarna älskar övervakning så mycket att de inte ens kan ta tydlig ställning emot det när de sitter i opposition... :-/

    SvaraRadera
  5. Socialdemokraterna är av med Miljöpartiet-oket och Vänsterparti-oket. Målet är att vara en trovärdig spelare i riksdagen. Då är överenskommelser med Alliansregeringen ett plus. Det ser vi snart i Afghanistanfrågan. Mona Sahiln(S) vill inte bilda en rödgrön regering i dag efter valet.

    SvaraRadera
  6. Socialdemokraterna ser datalagringdirektivet och polismetodutredningen som brottsbekämpning.

    SvaraRadera
  7. Tror du att Sossarna tjänar väljare på att komma överens med Alliansen/Moderaterna? Spännande tanke, men jag är långt ifrån säker på att du har rätt... :-)

    SvaraRadera
  8. "Alltså: om några centerpartister och moderater röstar nej - spelar detta ingen roll."

    Visst spelar det roll. Om ett eller ett par partier röstar mot, så försvagar det alliansen samarbete, och i längden deras (och andra som försöker införa liknande vansinnigheter) möjligheter att samarbeta med andra partier och därmed också att kunna föra en meningsfull politik överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  9. "Tror du att Sossarna tjänar väljare på att komma överens med Alliansen/Moderaterna?"

    Jag är rädd för att det uppfattas (eller att man hoppas att det uppfattas från S) som att "ta ansvar" att i opposition sluta blocköverstigande överenskommelser med minoritetsregeringen.

    Socialdemokraterna får ju sola sig lite i presskonferenser och beröm av statsministern för sin samarbetsvilja i viktiga frågor(tm) och känner att de är viktiga och är med och påverkar. Då får en smakbit av makten.

    Tyvärr, vad gäller Afghanistan, så kan ju regeringen riva upp beslutet och få igenom en ny majoritet för förlängning "om något allvarligt förändrar läget"(tm).

    Regeringen skulle då framstå som handlingskraftig i förhållande till det nya läget, medan S skulle framstå som nejsägare och handlingssvaga om de inte var med på förlängning.

    Min syn på afghanistanöverenskommelsen är att regeringen har allt att vinna på den medan oppositionen allt att förlora, men att de griper varje halmstrå till att framstå som om de faktiskt skulle ha någon makt att påverka.

    På precis samma sätt kommer S att apa med i omröstningen om Lex Dupontarna (DLD) och polismetodutredningen - Se här, vi tar också ansvar och har inflytande! Helt oaktat om de vinner sympatier på det.

    Valutgången visar att integritetsfrågor inte står så högt i väljarnas lista på viktiga frågor, så det tragiska är väl att DLD och PMU inte kommer kosta dem speciellt mycket röster heller - särskilt inte så här långt före nästa val.

    Ja, jag är cynisk och misstror parlamentarismen efter de två senaste mandatperioderna.

    R

    SvaraRadera
  10. Jag kan väl mest hålla med dig "R". Jag delar många av dina analyser, förutom den om att helt ha gett upp hoppet om parlamentarismen...

    :-)

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.