söndag, oktober 24, 2010

Nyhetssvepet - mer informationspolitik

Jag har haft lite bloggtorka sedan valet, och det är lite svårt att prioritera bloggande när det är mycket annan man vill/måste göra. Här kommer i alla fall lite läsvärda länkar som jag vill spara i min privata länksamling. Någon kanske också har missat någon nyhet och vill utveckla resonemangen eller sprida dem vidare. Härmed gör jag en liten insats i alla fall, genom att länka upp dessa på nyhetstjänsten för informationspolitiska frågor - Piratpartiet LIVE.

Mitt foto på Lars Vilks när han höll en föreläsning på Frihetsfrontens Sommarseminarium 2010.

I SvD skriver Lars O Ericsson om Lars Vilks föreläsning i Uppsala som hade rejält med polisbeskydd. 100-tals poliser, som kostar dyra pengar, men som Lars säger i Svd:
SvD - Yttrandefriheten har inget pris

Tre redaktörer för Lundagård skriver i Medievärlden om det faktum att de fälldes för att ha begått upphovsrättsintrång för att de, i samband med ett granskande reportage, publicerat låneinstitutet Kreditkassans annonser. De blev dock helt frikända för publiceringen i papperstidningen, men det var publiceringen i nätutgåvan av tidningen som fälldes?! Hur olika lagar har vi egentligen för papperstidningar och webbtidningar?
Medievärlden - Granskande journalistik ska ha samma skydd i Ipad som på papper

"Mutexperten" Claes Sandgren skriver i SvD om whistleblowers och behovet av att skydda de som vill uppmärksamma oegentligheter. En mycket viktig debatt att ta, speciellt nu i samband med Wikileaks senaste läcka. 
SvD - Stärk skyddet för whistleblowers
Andra som skriver bra om detta är - Oscar Fredriksson, Farmor Gun samt Mary.

Kulturnytt i P1 skriver om att Indonesiens konstitutionsdomstol har avskaffat en censur-lag som gjorde det väldigt lätt för makthavarna att förbjuda böcker
Kulturnytt - Ny boklag välkomnas i Indonesien

Tidningen Riksdag & Departement skriver om att Finansinspektionen kommer att kunna kräva in information om alla ekonomiska transaktioner och tillgångar, bara för att något annat lands myndighet vill ha den informationen.
"Detta ”innebär en inskränkning i den enskildes frihet”, skriver regeringen. Men tillägger att ”ändamålet med inskränkningen väger tyngre än integritetsintresset”."
Jag vet inte om jag håller med om det där sista...
Riksdag & Departement - Nya finansregler inskränker friheten

Paraplyorganisationen för europas liberaler, ELDR, där bland annat Centerpartiet och Folkpartiet ingår, har nyligen fattat ett beslut om att de vill stoppa Datalagringen på EU-nivå. Alltså göra den frivillig, så att Sverige slipper införa den. Och det är Centerpartiet som varit drivande i frågan. Bra jobbat! (Nu gäller det bara att stoppa den på hemmaplan, tills EU har kommit på bättre tankar...)
DN.se - Centern protesterar mot datalagring
Albin har hela resolutionen. Attila har också skrivit bra.

Den iranska journalisten Isa Saharkhiz har stämt Nokia för att de har försett den iranska regimen med teknologi som ger möjlighet att avlyssna sin egen befolkning, skriver DN Ekonomi. Det handlar alltså av om typ "medhjälp till brott mot mänskliga rättigheter". Något som jag tycker är betydligt värre än "medhjälp till upphovsrättsbrott", för övrigt...
DN Ekonomi - Nokia stäms av iransk regimkritiker

Radioprogrammmet Medierna har tittat på "barnporr". Bra att någon får göra det i alla fall, hur ska vi annars kunna utvärdera lagarna och granska domstolarnas jobb om allt bevismaterial är censurerat?!
Medierna tittar på barnporr

Via Andreas hittar jag nyheten om att Pavlina Ekdahl ger upp och flyttar från Smålands nation i Lund. Orsaken är ständiga trakasserier, endast på grund av hennes politiska åsikter - hon är liberal. Det är alltså så att Smålands Nation i Lundär uttalat socialistisk och därför har en hel del av de boende sett det som naturligt att se till att få bort de liberaler som vill ha någonstans att bo.
Sydsvenskan - Liberal lämnar Smålands

Jag funderar på om några som gjorde den hatfyllda, gatstenskastarromatiserande låten Gråt Allians av vårt hat bor på Smålands i Lund?

Yttrandefrihetskommitténs förslag
En av de mer omskrivna politiska händelserna i veckan var Yttrandefrihetskommittén delbetänkande med ett förslag på flera olika, tänkbara yttrandefrihetsgrundlagar. Just nu diskuteras tre olika modeller, minst. Det är extremt viktigt att vi har en tryggad yttrandefrihet, även i nya medier. (Och det är svårt att få om vi exempelvis inte kan få fria och oberoende medier via bland annat meddelarskydd, något datalagringsdirektivet och FRA-lagen effektivt har stoppat.)

SR Ekot - Förslag på stärkt yttrandefrihet för nya medier

SR Medierna - Oenighet i yttrandefrihetskommittén

Journalisten - Osäkert om det går att ersätta nuvarande tryckfrihetslag

DN.se - Tre förslag på ny grundlag

VLT Ledare - När det gäller yttrandefrihet är det mycket bättre att stämma i bäcken än i ån.

Medievärlden - Tre alternativ till TF/YGL

Tips - För en bra nyhetskälla om informationspolitiska spörsmål - läs Fredriks blogg.


Ps. Ses vi på den episka spelkvällen ikväll?

5 kommentarer:

  1. Fint med en sådan här sammanfattning med kort kommentar! Det underlättar att hitta sånt man missat i floden av info man sköljs över :)

    Mer sånt!

    SvaraRadera
  2. Tack Olof!

    De flesta nyheter jag länkar är sådant som jag inte har sett omnämnas av andra, så förhoppningsvis var det lite "nyheter".

    jag skulle dock gärna vilja göra tydligare uppdelningar/avgränsningar mellan de olika nyheterna. Som det ser ut nu så är det lite kompakt textmassa över det hela...

    SvaraRadera
  3. En idé är att du gör sådana här inlägg oftare, så det inte blir så mycket på en gång. Alternativt avgränsar fokus. Vilket i.o.f. kan vara svårt när det redan är ganska fokuserat..

    En annan sak jag märkt är att bilder ökar medvetenhetsgraden både hos bloggaren och läsare/kommentatorer.

    Jag brukar söka på googles avancerade bildsök, där man kan välja licens enligt "bilder som får användas", och sedan länka bilden till källan.

    Det kan faktiskt vara riktigt kul att hitta en passande bild för ett inlägg ;)

    SvaraRadera
  4. Håller med på alla punkter Olof.

    Dock blir det inte alltid som man vill, som du sett så är det enda jag hunnit med senaste veckan lite mobilbloggning. Jag hade exempelvis gärna lagt Yttrandefrihetskommittén delbetänkande i ett eget inlägg och utvecklat detta lite mer, precis som du skriver om "fokus", men åter igen, tiden har sina begränsningar.

    Även om jag nyligen blev kallad "spökbloggare" för att jag är så aktiv på nätet, så hinner inte ens jag med allt jag vill. :-)

    Angelica Henriksson: Spökbloggaren Markus tipsar om TED

    Angående bilder så är det ett bra tips med Google, och något som jag också använder relativt ofta när jag inte har något annat. Jag föredrar dock egna bilder framför andras, även om kvalitén är halvbra (som min bild på Vilks). Och För många bilder blir inte heller bra, det verkar inte alla ha insett...

    SvaraRadera
  5. Egna bilder är alltid att föredra. Men jag försöker hålla mig till tumregeln "en bild per inlägg" för att liva upp inläggen -- inte minst för min egen skulle (blir trevligare att se bloggen som helhet med lite färger & variation).

    "Spökbloggare", det var nytt. Undrar vad hon egentligen menar ? Kanske att du har så stort inflytande över vad hon skriver att det känns som du skriver! ;)

    Jag är själv inne i en bloggtorkaperiod av stora dimensioner. Anledningen kan du säkert gissa dig till.

    Men jag känner att det är en dipp jag är på väg ur, har massor att få ut!

    Yttrandefrihetskommitténs yttrande (!) är förmodligen veckans "tänkis" (jfr. "snackis") för min personliga del.

    höres!

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.