måndag, november 01, 2010

Henrik Alexandersson - liberal chefsideolog?

Henrik Alexandersson, HAX, är en av Sveriges mest lästa och inflytelserika politiska bloggare och ordförande i Frihetsfronten. Han anses av vissa vara allt för drogliberal, av andra mest en udda figur långt ut på den politiska högerkanten, men trots det och trots att han ibland kritiseras för att ha "sålt sig" till Piratpartiet i Bryssel och sin brokiga bakgrund, så kvarstår han som den svenska liberalismens klarast lysande stjärna. Och det är precis vad vi behöver just nu.

Detta blogginlägg är helt enkelt en hyllning till Henrik Alexandersson - Agitatör, pedagog och envis liberal.

Jag tänkte exemplifiera med ett gäng länkar och citat från Henriks vasst formulerade blogginlägg som jag sparat det senaste året och inte vetat vad jag ska göra med, så jag lägger ut dem här på bloggen. I många fall skulle jag vilja citera hela inläggen eftersom han ofta skriver med en tydlig tråd genom hela inlägget, men jag ska försöka lägga band på mig och hoppas att du istället klickar dig in på hans blogg och läser texterna. Det är en salig blandning av rättssäkerhet, yttrandefrihet, övervakning, korporativism och vanlig liberalism, allt paketerat i välformulerade inlägg.

Läs!

Tänk dig ett land...
"Tänk dig ett land där ledande politiker vill straffa människor redan innan de har blivit dömda. Ett land där det räcker att vara misstänkt för något för att råka illa ut. [AskGate, delar av skattelagstiftningen m.m.]
Tänk dig ett land där en övervakningsmyndighet har rätt att registrera medborgarnas politiska åsikter, eventuella religiösa hemvist och sexuella preferenser. [FRA]"
Den som är oskyldig har mest att frukta
"Sverige håller på att bli ett land där människor måste oroa sig för vad de säger, vad de gör, vem de kommunicerar med och var de befinner sig. Ett land där folk inte vågar göra något som ens skulle kunna misstolkas som misstänkt. Ett land där spontanitet, uppriktighet, protester, känslor och frimodighet kan vara farliga saker."
Shit happens...
"Det är därför det är så lätt att avfärda varningar som nojor, rättshaverism, alarmism eller dumheter. Så länge det inte finns någon konkret konspiration att peka på, så länge kommer allt att fortsätta att gå sin gilla gång. På sätt och vis håller man på att krama friheten till döds.
All makt korrumperar. Ger man människor verktyg för att öka sin makt, utöka övervakningen och leva i en värld av små väntjänster – då kommer de att utnyttjas. Inte nödvändigtvis av illvilja. Utan på grund av att de gör det möjligt."
Precrime
"Hur stark måste intentionen att göra något olagligt vara för att staten skall ingripa? Hur skiljer man intentioner från fantasier, skitsnack och rykten?
Och ger inte detta staten möjlighet rättfärdiga i stort sett vilka rättighetskränkningar som helst mot enskilda individer – utifrån rätt vaga misstankar och ungefär samma resonemang?"
Fruktan som politisk metod
"En rimlig sådan linje skulle kunna gå här: Medborgare som inte har en personlig och konkret misstanke om brott riktad mot sig skall inte kunna utsättas för övervakning.
Den gränsen har visserligen för länge sedan passerats. Men den skulle kunna vara en rimlig markör för hur mycket vi vill rulla tillbaka övervakningsstaten. I vart fall i första ronden.
(Jämför med den aktuella satiriska demonstrationen - Keep fear alive.)

Konsten att kuva ett folk
"Man skulle även kunna ta en del exempel som rör fildelning, hetsbrott, sex och alla åsiktslagar som inte minst EU tvingar på oss. Det behöver inte ens vara något som är olagligt i Sverige. Begås ett "brott" som är straffbart i till exempel Litauen (att uttrycka sig positivt om homosexualitet) eller Frankrike (att ifrågasätta det turkiska folkmordet på armenier) på internet – då kan dessa länder begära den misstänkte utlämnad med hänvisning till EU:s internationella arresteringsorder."
Justitieministern och rättssäkerheten
"Men som bekant börjar rättssäkerheten vackla betänkligt under Reinfeldts regim. Det är som om de liberala demokratiska principerna har ersatts av något slags arrogant neocon-attityd. Där staten är det centrala. Där medborgarna är undersåtar, vars rättigheter man kan ta ifrån dem utan speciellt mycket eftertanke. För att man kan. Utan att behöva förklara sig. Den bistra, stränga staten."
Därför får man inte ge upp...
"Så visst. Ibland är man så trött på nynazism, terrorism och barnporr att man är kräkfärdig. Men man får inte vika undan eller tystna. Gör man det, då öppnar man dörren för något ännu värre. Nämligen för det demokratiska samhällets självdestruktiva sida – där vad som helst, vilket övergrepp som helst, kan motiveras med att det sker i enlighet med i god demokratisk ordning fattade beslut."
Val 2010: Tänd ett ljus!
"Men nu är det valrörelse. Och då väger de flesta väljare trots allt friheten mot pengar och mot något slags föreställd trygghet.
Så där har det pågått länge nu. Förr eller senare kommer vi till en punkt där vi måste ta och kamma till oss vad gäller frihet, demokrati och rättsstatens principer. Den punkten kommer närmare för varje riksdagsval som avverkas. Och jag skulle vilja påstå att den är rätt nära nu."
Och en favorit i repris - måsteläsning - Den lilla människans storhet
"Respekt för individen är också ett bra skäl att vara misstänksam mot politik i största allmänhet. Politik är tvång, som ytterst kan upprätthållas med våld. Politik är att låta en majoritet tvinga på en minoritet sina idéer och lösningar, vilket sker överdrivet ofta och som regel i onödan. Alla människor är olika. Så varför då inte låta dem göra sina egna val, istället för att tvinga på dem monolitiska lösningar som förutsätter att one size fits all?"

Alliansen behöver människor som Henrik Alexandersson
Tänk om alliansen skulle få fram en eller ett par tydligt ideologiskt stringenta talespersoner, som kunde agitera, argumentera och driva på borgerligheten utifrån ett liberalt perspektiv. Hur mycket skulle vi då inte vinna i det långa loppet? Förvalta det Sverige vi har håller ett tag till, men sen då? Nej, jag hoppas att Alliansen anlitar några ideologiska talespersoner, såsom Henrik Alexandersson, då kanske vi äntligen kan lyckas bryta Socialdemokraternas nästan 100-åriga grepp om Svenska folket?!

Det behövs någon som, med stort engagemang, försvarar de friheter som vi faktiskt måste ha för att få kalla oss ett demokratiskt land. Känner du till någon annan utåtriktad person som är lika bra på att entusiasmera och engagera människor som Henrik Alexandersson är - se då till att de får ett jobb inom alliansen omedelbums!
(Ett annat lästips - Hans Egnell - som i alla fall spelar ibland i samma division som Hax ibland.)

Tillägg - Peter Harold skriver en riktigt bra kommentar om Henrik, som jag bara citerar rakt av:
"Det fina med HAX är att han har förmågan att identifiera den inneboende faran i politikernas vällovliga strävan att skapa det perfekta samhället.


Förpackat med vackra ord är det nämligen lätt för en medborgare att nicka instämmande till kampen mot terrorismen, pedofilerna, spelsajterna, den fria spriten, den grova kriminaliteten, hoten mot välfärdssamhället, klimatet, etc, och bli glad över att politikerna med engagemang och patos inför massövervakning, internetcensur, motbok, und so weiter. För en politiker kan väl knappast vilja göra oss medborgare något ont? Vi skulle ju inte rösta på den/det partiet i så fall. Eller...?

Men så dyker vår gode Henrik upp! :-)

Och han lyckas inte bara förklara vilka hot dessa politiskt betingade förslag/åtgärder i sig innebär/skapar, utan han påminner även oss "liberala" lärljungar om vikten av att vara konsekvent i vårt tänkande för att inte själva hamna där politikerna är. Det är faktiskt hans styrka som skribent och politiskt engagerad.

Dessutom är hans formuleringskonst ett föredöme - detta utmärker alltid en god pedagog. Jag är stolt över att ha kunnat följa hans gärning under många år, och jag ser fram mot vad som komma skall från hans sida.

Jag delar HAX känsla av att sakna en fast partipolitisk tillhörighet. Även jag är en Moderat i exil. Men det är 2000-talet nu, och bloggosfären visar mycket väl att en liberal folkrörelse fungerar som idémaskin även utan en partiorganisation. Det känns skönt att leva i den här tiden - all politisk idioti i Sverige till trots. HAX gör det lite lättare att stå ut."

10 kommentarer:

  1. Jag måste hålla med dig om att det vore bra för borgarna om fler hade samma ovillkorliga ideologiska grund för sitt politiska engagemang som Hax, att vissa saker helt enkelt inte går att kompromissa med.

    Synd bara att det verkar omöjligt att hitta en politiker som dessutom inte blandar ihop folkets verkliga och eftersträvansvärda frihet med dess EKONOMISKA frihet (som enligt min åsikt varken har eller bör ha något med frihetsbegreppet att göra); DÄR hade vi haft en ideolog av rang!

    Fast då vore han ju per definition inte borgerlig längre... ;-P

    SvaraRadera
  2. "Fast då vore han ju per definition inte borgerlig längre..."

    Haha, bitsk avslutning. :-)

    Jag hoppas att Maria Abrahamsson kan vli en liberal blåslampa inom Borgerligheten. Hon har stort förtroende bland folk i allmänhet och hon är nog svårare att "knäcka" än många andra nyblivna riksdagsledamöter (jmfr tex FRA-lagen vs Federley)

    SvaraRadera
  3. Jag rodnar... ;-)

    Och jag tror att du just triggade mig att ge ut den där boken med mina bästa nättexter, som jag har funderat på.

    SvaraRadera
  4. Gör gärna det Henrik, du har garanterat en köpare i alla fall!

    Dina nyhetstexter är ofta intressanta, men det är dina ideologiskt färgade texter som lyfter hela bloggen!

    SvaraRadera
  5. Det fina med HAX är att han har förmågan att identifiera den inneboende faran i politikernas vällovliga strävan att skapa det perfekta samhället.

    Förpackat med vackra ord är det nämligen lätt för en medborgare att nicka instämmande till kampen mot terrorismen, pedofilerna, spelsajterna, den fria spriten, den grova kriminaliteten, hoten mot välfärdssamhället, klimatet, etc, och bli glad över att politikerna med engagemang och patos inför massövervakning, internetcensur, motbok, und so weiter. För en politiker kan väl knappast vilja göra oss medborgare något ont? Vi skulle ju inte rösta på den/det partiet i så fall. Eller...?

    Men så dyker vår gode Henrik upp! :-)

    Och han lyckas inte bara förklara vilka hot dessa politiskt betingade förslag/åtgärder i sig innebär/skapar, utan han påminner även oss "liberala" lärljungar om vikten av att vara konsekvent i vårt tänkande för att inte själva hamna där politikerna är. Det är faktiskt hans styrka som skribent och politiskt engagerad.

    Dessutom är hans formuleringskonst ett föredöme - detta utmärker alltid en god pedagog. Jag är stolt över att ha kunnat följa hans gärning under många år, och jag ser fram mot vad som komma skall från hans sida.

    Jag delar HAX känsla av att sakna en fast partipolitisk tillhörighet. Även jag är en Moderat i exil. Men det är 2000-talet nu, och bloggosfären visar mycket väl att en liberal folkrörelse fungerar som idémaskin även utan en partiorganisation. Det känns skönt att leva i den här tiden - all politisk idioti i Sverige till trots. HAX gör det lite lättare att stå ut.

    SvaraRadera
  6. Väl formulerat Peter, jag citerar dig dirket i inlägget, om du inte misstycker...

    Fiskar du efter att få skriva förordet till Hax planerade bok kanske?

    ;-)

    SvaraRadera
  7. Sorry, Markus. Men jag är inte värdig att skriva ett förord åt den store HAX! :-)

    SvaraRadera
  8. Tackar för ett snällt omnämnande och håller helt med i hyllningskören till Henrik. :-)

    SvaraRadera
  9. -> Markus

    Det var exakt den scenen jag tänkte på! :-)

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.