måndag, januari 10, 2011

Har journalister ett ansvar att försvara integritet och yttrandefrihet?

Radioprogrammet Medierna i P1 lyfte nyligen fram de nyhetsvinklingar som journalister valt dagarna efter spräng-dådet i Stockholm. De pratade mer om behovet av ökad övervakning, snarare än mindre.

Medierna - Upp- och nervänd övervakningsdebatt

eller lyssna på inslaget direkt här:
Upp- och nervänd övervakningsdebatt by Medierna

Ett av inslagen som refereras till i inslaget är från Studio Ett, där Säpochefen, Anders Danielsson,bestämt hävdar att Säpo inte har behov av mer övervakning och att de inte tänker scanna igenom Facebook på jakt eftter potentiellt farliga individer med argumentet:
" - Vi vill inte att Sverige ska bli en övervakningsstat".
Programmet Medierna ställer den befogade frågan - sedan när är det Säpos jobb att skydda de grundläggande medborgerliga rättigheter mot påstridiga journalister som vill skapa en övervakningsstat?

Anders Frigells krönika i Uppsalatidningen får mig att tro att det bör införas en kurs i integritet och yttrandefrihet på alla journalistutbildningar. Eller göra om kursen, om det redan finns en, för den funkar i få all inte så bra...

Uppsalatidningen - Medierna tar för lätt på integriteten

Jag avlutar med att hänvisa till Helena Gierttas spalt i tidningen Journalisten, där hon menar att vi måste hålla huvudet kallt och försvara grundläggande mänskliga rättigheter, såsom yttrandefrihet och andra tidigare självklara rättigheter i en demokrati, även om människor hade dödats i våldsdådet. Det hjälper inte att vi beskär vår yttrandefrihet, så länge vi har mer yttrandefrihet än terroristerna vill att vi ska ha, så kommer vi alltid vara utsatta för hot.

För det är som Henrik Alexandersson säger - Fri information är demokratins livsluft

Så läs nu Helena Giertta - Offret kunde ha varit en vän

Bland annat skriver hon:
"Risken kanske ökar att någon vettvilling spränger sig i luften efter en publicering. Men förövaren kan lika gärna spränga sig av andra skäl eller inte alls. Skulden ligger bara på den som utför handlingen, inte på konstnären, publicisten eller politikern. Att tro något annat vore detsamma som att tro att offret är skyldigt vid en våldtäkt.

Och skyldigheten för oss andra är att stå upp för yttrandefriheten och demokratin.

Bomben på Bryggargatan har bara gjort det tydligare för oss vad kampen för demokrati och yttrandefrihet kostar människor och har kostat människor runt om i världen. Kampen får inte mattas, vi får inte bli slöa och tro att det fungerar av sig själv, för det gör det inte."

4 kommentarer:

  1. Journalister kräver väl inte det ena eller det andra?

    De ställer frågor.

    Sedan är det upp till den de ställer frågorna till att svara.

    I det här fallet så har väl förutom att SÄPO i grunden är rätt hyggliga människor de också ett intresse av att förklara varför de inte kan veta allt om alla hela tiden.

    SÄPO vill säkerligen inte heller tvingas på en flod av material som de ändå inte kan hantera. Det har ju visat sig att kvaliteten kan försämras av en okontrollerad kvalitet. Där har uppenbarligen SÄPO en mer realistisk bild av verkligheten än vad "Homeland Security" och "Transport Security Administration" i USA hittills visat prov på.

    Att sedan media gör det lätt för sig och ställer frågor likt en oreflekterande mob är naturligtvis beklagligt. Men så fungerar ju nu en gång "mediadrev".

    SvaraRadera
  2. Precis Hans, det är det där "oreflekterande mediadrevet" som både programmet Medierna och Helena Giertta vänder sig emot...

    Man bör inte "göra det lätt för sig" när det gäller så viktiga saker som grundläggande demokratiska rättigheter...

    SvaraRadera
  3. S.k "journalister" i Sverige, sådana som Helena Giertta, diskuterar hellre kungen och hans affärer än att grundfundamenten för demokratin sakta men säkert avvecklas.

    Då riskerar man inte den egna karriären, utan kan fortsätta med sin höga svansföring, som egentligen bara är ett spel för galleriet.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker du gör det alldeles för enkelt för dig Dennis.

    Varken Helena eller någon annan journalist i Sverige har möjlighet att bara skriva om medborgerliga rättigheter. Det är alldeles för lite intresse för sådana frågor i det här landet, tyvärr. :-/

    SvaraRadera

Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.