Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, skrev för ett par veckor sedan en klockren debattartikel om regeringens hyckleri, där ena handen inte vet vad den andra gör.
SVT:s debattredaktör har sammanfattat innehållet på ett väldigt bra sätt, i artikelns ingress:
"Om Sverige vill bedriva ett trovärdigt och ärligt it-bistånd, måste vi omedelbart börja behandla våra egna medborgare som vi förväntar oss att andra länder ska behandla sina. Vi måste stoppa all export av övervakningsutrustning, riva upp FRA-lagen och stoppa datalagringsdirektivet. Först då kan vi se andra demokratikämpar i ögonen och bedriva ett rakryggat och effektivt it-biståndsarbete, skriver Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet."
Anna Troberg - Nu måste Sverige stoppa exporten av övervakningsutrustning
Anna skriver också på sin egen blogg.
Mycket har dock skrivits om Gunilla Karlssons och Regeringens bra ambitioner på området med "e-bistånd". Det tråkiga är ju bara, precis som Anna Troberg påpekar, att det inte verkar följas av någon förståelse om att det är lika viktigt med frihet på nätet i Sverige, som i andra länder.
Här är några artiklar om Regeringens träff om e-bistånd:
Ny Teknik - Svenska biståndspengar till Facebookrevolutionen (Med en lista på mottagare)
UD-bloggen (med ett citat från Joakim Jardenberg) - ”Börja nu, be fearless”
Regeringens hemsida - Startskott för mer e-bistånd
Sanna Rayman på SvD - För att vi sätter frihet främst
Frank La Rue - om yttrandefrihet
I dagarna har FN:s specialrapportör för yttrandefrihet, Frank La Rue, varit i Sverige. Bland annat på en träff om yttrandefrihet. Se inbjudan här.
Regeringens hemsida, igen - Internet - en fråga om mänskliga rättigheter
Läs mer:
Läs också Jacob Dexe & Joakim Lundblad - E-bistånd, del 2
Tillägg: Delar av inledningen föll visst bort när jag postade igår, jag har nu lagt in några rader längst upp som förklarar min rubrik bättre.
Kan man inte istället se att det är positivt att inte allt är lika illa. Är det den långsammaste vagnen som ska sätta tempot?
SvaraRaderaJag har framför samma åsikter som du, men jag är också noga med att hylla det som faktiskt görs. One right är bättre än two wrongs?
Nej, självklart har du en poäng i det du säger Joakim, man ska inte klaga på allt, bara för att en del är dåligt.
SvaraRaderaJag insåg nu att min inledning till texten försvann när jag postade detta igår natt. Jag menade att försöka få med den här andemeningen också, det är samtidigt lite av anledningen till att jag kritiserar regeringen. inte för att den inte gör något bra, utanför att den säger sig göra bra saker i andra länder, men arbetar för en motsatt utveckling här hemma i Sverige.
"Jag tycker det är läge för vår regering att snacka ihop sig lite. Ska man kämpa för personlig integritet, yttrandefrihet och rätten att vara anonym, eller ska man det inte? Man kan inte göra två saker samtidigt. För SÅ stor är inte regeringen att det borde vara omöjligt att träffas allihop och pratas vid..."
En replik-kommentar från Joakim Jardenberg som tydligen fastnat på grund av något tekniskt strul. Jag publicerar den manuellt. /Markus
SvaraRadera****************
Right. Jag menar mer så här: Skäll inte på de som faktiskt försöka göra rätt utan lyft frågan med rätt adressat istället.
Typ:
http://jardenberg.se/b/alec-ross-carl-bildt-internets-framtid-och-fragan-de-inte-vill-svara-pa/
Jag kan inte ta gift på att Gunilla Carlsson skulle göra allting rätt om hon hade hela mandatet, men jag vet att hon inom sitt fögderi trycker på rätt knappar (och det här har jag alltså INTE betalt för att säga).
Är det något jag lärt under de senaste årens gnuggande mot offentlig sektor så är det att vi måste försöka ge positiv feedback så snart det finns en öppning för det.
Jag tror det betyder mycket för det interna påtryckningsarbetet när man kan visa att det ”lönar sig” att försöka.
Och jag hoppas att Anna ser det här också. En av mina allvarligaste invändningar mot PP:s kommunikationsarbete på sista tiden har varit att man framstår som statler och waldrof i logen på muppet show. Bara gnäll.
Jag förstår ryggmärgsreflexen, men hjärnan säger att det är kontraproduktivt.