Två glada hober i Hobbiton |
Över jul- och nyårshelgen 2016-2017 semestrade vi på Nya Zeeland och i Australien. Den primära anledningen med att besöka just Nya Zeeland var såklart att få se Hobbiton i verkligheten. Eller snarare de kulisser från filminspelningen som finns kvar.
Men vi passade såklart också på att göra en hel del annat. Här kommer en redogörelse över vad vi gjort, i första hand för oss själva och för att hjälpa minnet på traven, men även för de som är nyfikna.
De bilder som inte är inkluderade i detta inlägg hittar du på flickr. Där berättar och visar jag också saker och händelser som jag inte nämner nedan.
Se alla bilder i mappen Nya Zeeland och Australien 2016-2017 på flickr
Resan som helhet blev väldigt lyckad, Nya Zeeland är ett underbart land att semestra i och tanken väcktes flera gånger på att flytta dit. Vi övernattade till stor del på Bed and Breakfast-ställen och är väldigt nöjda med det valet. Servicen är personlig och priset oftast snäppet billigare än hotell, men det kan vara smart att kolla upp boendet på nätet innan, så man inte går på en nit.
Nya Zeeland som land är väldigt brittiskt, det gör att språket är enkelt, kulturen lätt att förstå och maten helt ok. Men ett tips kan vara att leta efter restauranger som har fått “Beef and Lamb excellence award" - det är en kvalitetsstämpel där restaurangerna flera gånger överträffade våra allt mer högre ställda förväntningar!
En annan intressant sak är att på Nya Zeeland får ursprungsbefolkningen ta relativt mycket plats, till skillnad från grannlandet Australien med sina aboriginer, USA s indianer eller samerna i Sverige. Exempelvis har väldigt många platser maoriska namn, de har en egen nationell TV-kanal, flertalet stora museer och rugbylandslaget dansar en maorisk krigsdans, Haka, inför varje match.
Höjdpunkterna från resan var många; alla trevliga möten med både turister och lokalbefolkningen, Hobbiton, lysmaskarna i Waitomo, den enormt vackra naturen, bungyhoppet, Operahuset på nyårsafton, broklättringen i Sydney och mycket, mycket annat.
Resedagboken med nedslag från resan hittar du nedan, inklusive ett gäng videoklipp och bilder.
Nya Zeeland och Australien - dag för dag
Det började dåligt, vi blev en dryg halvtimme försenade från Arlanda eftersom folk hade så mycket handbagage med sig att det blev fullt i hyllorna och en del passagerare tvingades checka in det istället.Bytet i London blev därför relativt kort, men allt funkade bra. När flygplanet skulle lämna gaten så var det något som satt fast på vänstersidan av planet så vi rörde inte på oss på en hel timma. Och eftersom vi bara hade en timme och fem minuters transfer-marginal i Hong Kong ställde vi in oss på att missa det anslutande flyget och istället strula med ombokningar för att kunna komma fram...
Men - vid landningen i Hong Kong möttes vi av en kvinna från markpersonalen som snabbt guidade oss förbi alla säkerhetskontroller och tog oss dit vi skulle. Vi (och 5 andra varav en hade astma) kom fram till rätt gate exakt samtidigt som de påbörjade bordningen (10 minuter försenade).
När vi landade i Auckland saknade vi tyvärr två av tre väskor, men de anlände till hotellet redan 12 timmar senare så det var väldigt snabbt och smidigt hanterat och förstörde därför inte resan.
11 december
Den första dagen efter flygresan vilade vi oss i princip bara. 28 timmars flygresa med begränsade möjligheter att sova och 12 timmars tidsförskjutning som grädde på moset satte sina spår.12 december
Den andra dagen i Auckland var vi nere på stan och letade efter roliga aktiviteter. Bland annat blev det ett bungyhopp från Auckland Bridge för min del! Det var 20 år sedan sist, så det var dags att åter igen utmana höjdrädslan och nerverna. Det är lite spännande att vandra fram mot en avgrund på en planka med fötterna hopbundna. Adrenalinklicken är dock värt det! Själva hoppet gör jag cirka två minuter in i videon.Jag doppade aldrig huvudet, men jag var så nära vattenytan att det skvätte saltvatten i ansiktet på mig...
Glad och med kroppen full av adrenalin! |
13 december
Vi åkte ut på val- och delfinsafari. Vi såg mycket delfiner och en stycken val (flera andra valar såg vi sprutet från dock). Det var även gott om fåglar på resan.Senare på dagen åkte vi åt sydöst, mot Hobbiton!
14 december
Vi vaknade upp på ett grymt mysigt BnB utanför Mata Mata (Arthouse). Paret som drev BnB:en hade ägt en konstgalleria i 18 år och det var därför fullproppat med konst, både på rummen, i korridorerna och med en Picasso-litografi på toaletten.På eftermiddagen var det dags för det som vi hade sett fram emot, och som också skulle bli en av resans höjdpunkter - Hobbiton! Vi hade bokat en kvällstur inklusive festbankett, men i den ingick även den “ordinarie” guidade turen.
Filmkulisserna var enormt detaljerade och guidernas berättelser om hur de inför filmen hade rivit bort alla löv på äppelträden och klistrat dit plommonlöv och frukter istället, gör ju att man inser hur enormt mycket arbete som lagts ner i produktionerna av de sex filmerna.
Den guidade turen runt Hobbiton var rolig och informativ - imponerande att guiderna lyckas behålla entusiasmen och engagemanget, trots de nästan 500 000 besökarna per år.
Den vanliga dags-guidningen avslutades på Green Dragon Inn, där det bjuds på en festbankett hela kvällen!
Efter maten fick vi lyktor och vandrade tillbaka mot festplatsen i centrum av Hobbiton. Den mörka hobbit-byn - som bara lystes upp av lamporna i fönstren, våra lyktor och stjärnhimlen - var magisk!
Hobbiton by night |
15 december
På väg österut köpte vi lite ost som mellanmål på prisbelönta ostbutiken "Over the moon" och åkte vidare mot Rotorua.Väl framme tog vi en promenad runt Sulfur bay, där svavel-stanken var påtaglig. Vi såg även ett par rykande och bubblande varma källor. På lukten kan man förstå varför staden fått smeknamnet “Rotten-rua”.
Man blir snygg av lerbad, säger dom... |
16 december
Vi gick lite på stan, tog ett dopp i hotell-poolen, sedan besökte vi Te Puia och bokade en guidad tur inklusive en festmåltid på kvällen, även där. Te Puia är ett naturområde med aktiva gejsrar, men det är också ett nationellt center och en skola för Maorisk kultur med målet att bevara och sprida gamla hantverkskunskaper inom träsnide, vävning och stenarbete. Överskottet från besöksverksamheten i Te Puia går direkt till finansieringen av skolan och stipendier för flera av studenterna.Guiderna tog emot oss vår grupp som en "besökande stam", inklusive hälsningsceremonier under eftermiddagen. Efter den guidade turen bland gejsrarna fick vi se hur maten hade tillagats i en grop i marken med varma stenar. Därefter bjöds det på en föreställning i maorisk kultur, där vi besökare också fick gå upp på scenen och lära oss att dansa Poi- respektive Haka-dans (kvinnorna dansade Poi-dans och männen Haka). Efteråt bjöds vi på maten som tillagas på stenarna och mer därtill.
Vi var ju tvungna att träna på Haka efteråt - målet är att vara skräckinjagande |
17 december
Besökte en kompis i Raglan, därefter åkte vidare till Waitomo. På väg därifrån stannade vi till och tittade på det lilla vattenfallet Bridal Veil Falls.Vi bodde på ett jättemysigt BnB igen och åt på restaurangen HuHu tvärs över gatan. På kvällen fick vi låna ficklampor och vandrade ut på en stig i skogen. Vid en smal bro över en liten flod omgavs vi av lysmaskar på bergväggarna på båda sidorna om bron och hade en glasklar stjärnhimlen ovanför oss - mäktigt!
18 december
Den här dagen var det dags att göra ett besök i grottorna med lysmaskar. Vi åkte med en guidad tur, organiserad av företaget “Spellbound”. Vi satt i en gummibåt som drogs runt i en kolsvart grotta i typ 45 minuter. Då hade ögonen anpassat sig så mycket att vi såg 20 000 lysmaskarna glöda i taket, som en stjärnhimmel, fast bara två meter ifrån oss.Lysmaskar i grottans tak. Foto: Spellbound |
Vi tog in på Stony River Hotell i New Plymoth och åt en riktigt god middag hos de båda österrikarna som drev stället. De sålde även speck och andra österrikiska delikatesser i receptionen.
19 december
På väg söderut stannade vi till i Wanganui, bland annat för att kollade in en gammal ångbåt som de grävt upp ur flodbädden och restaurerat så att de kan köra turer med den igen. Vi fikade, köpte en mugg och åkte vidare mot Wellington.20 december
I Wellington ett par dagar. Ett självklart turistmål var ju Weta-grottan. Det var intressant att se att alla väggar och tak var proppfulla med rekvisita från över 80 olika filmer och TV-serier som de skapat på plats. En hel del var såklart relaterat till Tolkiens värld, men mycket annat från senare års produktioner fanns också. Synd att det var totalt fotoförbud. Jag kan rekommendera ett besök dit, även om guiden i minibussen dit var dock en av de roligaste sakerna från dagen. Vi tog även en tur med linbanan upp på berget ovanför Wellington och kollade på utsikten.21 december
Ett besök på ett av deras nationalmuseer - Te Papa. En tillfällig, men cool insekts-utställning besökte vi, även den hade Weta studios varit med och skapat. De permanenta utställningarna på museet handlade bland annat om geologi och Nya Zeelands placering mitt mellan två kontinentalplattor, Maoriernas första landstigning för cirka 800 år sedan och senare engelsmännens inflytande och utvecklingen av nationen. På eftermiddagen blev det båt till Picton på sydön, där bodde vi, åter igen, på ett BnB med enormt trevliga värdar.22 december
Eftersom vägen längs med östkusten fortfarande var avstängd åkte vi västerut på sydön och hittade boenden där, innan vi drog vidare till Kaikura där vi skulle fira jul. Vi tog turistvägen mot Motueka, dock hade det börjat ösregna när vi kommit fram så på kvällen blev det ett biobesök istället för någon utomhusaktivitet (Vi såg Rogue One på State Cinema).23 december
Vi åkte via Swedish bakery i Nelson, där vi provianterade lite Apotekarnes julmust, sedan vidare mot sydost, på ensliga vägar men med vacker omgivande natur.Vi hade bokat ett litet motell i Hanmer Springs och hade blivit rekommenderade att besöka restaurangen “No. 31” av våra BnB-värdar i Picton. Och det var väl värt ett besök.
24 december
Vi inledde julafton i Hanmer Springs på SPA med massage, efteråt badade vi i de varma källorna (som inte luktade lika mycket svavel som i Rotorua!) innan vi åkte vidare.En trevlig julafton! Foto: Magic Memories, Hanmer Springs |
25 - 26 december
Vi tog det lugnt nästan hela juldagen, läste en del och åt lite grillkorv på motellet.Vi åkte turistvägen runt Christchurch ner till Oamaru. Där åt vi en pizza i hamnen och besökte kolonierna för både de gulögda och de blåa pingvinerna, gulliga små gynnare!
27 december
Vi spenderade hela dagen på Steampunk HQ och i de gamla viktorianska kvarteren i centrala Oamaru. Enormt mysigt, men en hel del ställen hade tyvärr stängt eftersom de hade en förskjuten ledig dag då julen låg på en helg i år.På eftermiddagen bilade vi till Christchurch och spenderade sista NZ-natten på ett 5-stjärnigt flygplatshotell. Vi badade i poolen och åt god middag på hotellrestaurangen. En del tid gick åt till att packa och "lastbalansera" , alltså se till så att vi fick med oss allt, men att ingen av väskorna vägde mer än 23 kilo inför den kommande flygresan.
28 december
Uppgång vid 5 och tidigt flyg till Sydney. Skönt nog var flyget försenat en timme och vi fick information om det redan kvällen innan. På flygplatsen såg vi tre män som "vinkade" av en kamrat med en Haka-dans i avgångshallen:Vår vän Robert möter upp på Sydney-flygplatsen och tar oss hem till sig, där vi får bo i gästrummet den vecka som återstår av semestern.
På kvällen besökte vi en trevlig Koreansk restaurang. Men eftersom det redan var väldigt varmt ute (35+ grader på dagen och 20+ grader på kvällen), så det var kanske lite dåligt val av dag att gå till en restaurang där varje bord har en inbyggd grill för att kockarna ska kunna laga maten vid bordet...
29 december
Vi tog båt till Manley beach, där åt vi på den svenska restaurangen “Fika” - jag åt köttbullar med mos. Efteråt var det skönt med ett svalkande dopp i vattnet eftersom termometern höll sig runt 40-strecket. Men stranden stängdes tyvärr av efter det första doppet på grund av att hajar siktats i närheten. Men är man i Australien så är man...Vi testade lite riktig "lokal" mat på kvällen också - hemlagad känguru. Smaken var som något milt viltkött.
30 december
För variationens skull besökte vi Bondi beach den här dagen! Vädret var lite mulet så det var inte riktigt lika mycket folk som det varit på Manly beach, men det var fortfarande skönt att svalka sig i vattnet.31 december
Nyårsafton! Avslutningen på mitt lilla projekt “Kulturåret 2016” och vi avslutar det med stil - en operapremiär av La Boheme i Sydneys ikoniska operahus! Efter lunch och tog oss in till stan direkt eftersom vi räknade med en del avspärrade vägar och enormt mycket folk. Totalt beräknar myndigheterna att cirka 1,5 miljoner människor firar nyår i centrala Sydney. Vi fick passera 4-5 spärrar, biljettkontroller och säkerhetskontroller på väg till operahuset.Vid klockan 21 var det paus i operan och detta sammanföll med familje/barn-fyrverkerierna, då stod vi inomhus och såg inte så bra. Men efter att andra akten av operan slutat och vi fått både champagne och lite tilltugg på "efterfesten" ockuperade vi en plats på balkongen på sjösidan av operahuset så vi hade en fantastisk utsikt över Sydneys hamn och bron! Vi kände nästan som att vi stod rakt under nyårsfyrverkerierna!
Tittade vi åt höger såg vi tre synkroniserade fyrverkerier:
Och kollade vi åt vänster såg vi bron på nära håll!
Totalt sköt de upp 7 ton fyrverkerier under kvällen!
1 januari
Nyårsdagen gick åt till att vila upp sig efter festen. Lite bakfull var jag nog eftersom jag sannolikt fördubblat min totala livstidskonsumtion av champagne på en kväll. Men ska man bli bakfull ska man väl bli det på champagne!På eftermiddagen orkade vi släpa oss iväg på bio. Vi gick på Australien-premiären av Assasins creed - en bra actionrulle!
2 januari
Hela 2 januari gick åt till att åka på födelsedagsfest i Blue Mountains. Det blev en ganska sportigt fest med både volleyboll i poolen och pingis på andra våningen. Trevligt var det hursomhelst.3 januari
Dags för den näst mest spännande aktiviteten på semestern - Harbour Bridge climb!Häftig utsikt från toppen av bron! Foto: Daniel Poole, Sydney Harbour Bridge climb. |
Efteråt tyckte vi att vi hade gjort oss förtjänta av pizza och lite shopping!
4 januari
Vi ville också besöka Taronga Zoo, om inte annat så för att besöka deras välfyllda terrarium och titta på näbbdjur igen, det var ju 15 år sedan vi senast var där. Och det var det värt - bland annat fick vi se ett hungrigt näbbdjur som krossade en kräfta mot glaset i akvariet och åt upp den. Vi trodde först att kräftorna botten av näbbdjurens vattenfyllda akvarier vad där som sällskap, men de fyllde funktionen som mat istället! På eftermiddagen badade vi vid en tredje strand - Balmoral beach, lite mindre och inte lika vågig som de två andra, men riktigt trevlig.5 januari
Sista heldagen i Sydney besökte vi lite museér i centrum, vandrade i botaniska trädgården och drack Sangria vid baren nedanför Operahuset. På kvällen blev det Malaysisk mat.6 januari
Innan den 24 timmar långa hemresan avrundade vi med en lunch på en japanskt restaurang.En månads semester var till ända och efteråt återstår bara att komma ikapp med det man missat hemmavid, jobba bort jet-laggen (jobbigt!) och skriva den här reseberättelsen med alla bilder och filmklipp!
Missa som sagt inte alla andra bilder från resan här:
Se alla bilder i mappen Nya Zeeland och Australien 2016-2017 på flickr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Alla kommentarer mottages tacksamt, så länge du håller en civiliserad ton. Och om du vill vara anonym - skriv i vart fall under med något slags signatur, så att de anonyma kommentatorerna går att hålla isär.