måndag, februari 27, 2006

Satir eller smutskastning?

DN har en hel del läsvärt om den senaste sosse-affären, alltså förtalen av Fredrik Reinfeldt. Bland annat säger en av de personer de intervjuar:
Man måste skilja på kritisk granskning, satir och smutskastning, anser centerns kanslichef Elisabeth Thand-Ringqvist.

Det finns teckningar av centerledaren Maud Olofsson där hon släpper ner ungdomar i en fallucka i golvet - detta därför att centern vill ha ett ungdomsavtal.

- Sådant måste man tåla, säger hon.
Lysande forumlerat! Poltisk satir, som exempelvis Darryl Cagles ledarbilder, har alltid en tydlig avsändare och en koppling till en verklig händelse. Jag tycker exempelvis att en av de socialdemokratiska bilderna som DN publicerar är ganska rolig, då den har en viss verklighetsanknytning:
Men de andra två bilderna som socialdemokraterna visade på en valupptakt, visar på en intern kultur som borde få hela Svenska folket att resa sig som en man, och rösta bort (s) från makten i september i år. Om inte annat så för att få lite luftombyte i Rosenbad, det börjar lukta unket.

Bilderna i sig är inte lika illa som bilden som associerar småbarnspappan Reinfeldt och pedofili, som Expressen skrev om. Jag anser inte att de är grund för ett förtalsmål, till skillnad från pedofilbilden. Men bara för att de inte borde förbjudas, så anser jag inte att de är lämpliga av regeringspartiet att använda för att egga upp massorna, vare sig internt eller externt.

Och Marita Ulvskog som flera gånger pratat om att vi skulle få en ful valkampanj i år, hur kan det komma sig?

Avslutningsvis tänkte jag skicka med en länkt till lite bra satir. Johan Sjöberg skriver en rolig text om just Marita Ulvskog. Han har bland annat skrivit små berättelser om olika personer tidigare. Läs och skratta!

Enkelt test- är du också centerpartist?

Johan Hakelius har i en krönika i Aftonbladet hittat Center-koden. Vad har Centerpartister för minsta gemensamma nämnare? Kolla själv och se om du tillhör den växande skaran. Själv är jag såklart centerpartist, åtminstone enligt Hakelius. :-)

Han hittade sina bilder på denna sida.

Finland äntligen i stenåldern

Ett av de härligaste citaten från (film) OS-turneringen:
Finland har tagit steget, på allvar, in i stenåldern!
Sagt av en finlands-svensk sportkommentator när finland oväntat går vidare till OS-final i curling. (drygt 3 min in i klippet)

Även om jag inte sett så mycket av årets OS, har jag hittat ett par små klipp på SVT:s hemsida som är helt klart sevärda.

Lite humor om man gillar folk som faller och snubblar (film).

Och så gratulerar jag självklart Tre kronor till OS-guldet med detta klipp (film). Lidströms mål från blålinjen, 9 sekunder in i tredje perioden måste vara turneringens snyggaste skott! Målvakten får nya pressveck på högeraxeln och lacken från ribbans undersida ågar bort när pucken far som en projektil in i krysset. Att målet dessutom avgjorde finalen, var en trevlig bonus.

fredag, februari 24, 2006

Sossarnas partikultur

Nu när det har kommit ut vem det var som har skickat mail till journalister, med lögner om Fredrik Reinfeldt och hans påstådda oegentligheter är det dags att fundera på¨hur det kunde hända. En sak vet vi i alla fall.

Att ljuga och förtala sina politiska motståndare-
"stred mot de policies och regler som finns" [hos Socialdemokraterna, min anm.]
Vilken tur! Då kan vi alla sova lugnt i förvissningen om att (s) kommer att hålla sig till ärliga och raka metoder under resten av valrörelsen, eller? En policy kan man ju inte bryta mot...

Tillägg:
Läs också Henrik Alexanderssons inlägg om Marita och Sossekulturen.

Nyföretagande

"Vi vet inte hur många partier som kommer ställa upp i höstens val, 12 eller 13 stycken. Det beror lite på hur snabbt vänstersidan i Svensk politik faller samman och bildar nya konstellationer, och nya partier. Det verkar vara den enda formen av nyföretagande som fungerar bra i dagens vänsterstyrda Sverige."
Det har sagts mycket vettigt under veckans allians-kongress, men ett av de bästa citaten kom idag, under avslutningen. Fredrik Reinfeldt jämför regeringsaternativen och kommer efter detta citat (fritt citerat från minnet) fram till att det bara finns ett alterantiv som är ärligt och öppet med den politik de kommer att föra efter den 17 september i år.

lördag, februari 18, 2006

(v) kritiserar plusjobben!

Här kommer något av den bästa kritiken mot plusjobben jag har hört- och den kommer från en vänsterpartist! Inte vilken liten bloggande hobbyvänsterpartist som helst, utan från Rossana Dinamarcas, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. (Hon bör ju har varit med och röstat igenom förslaget i riksdagen?)

Hon skriver på sin blogg:
Alla dessa praktiker, projekt och plusjobb har tagit oss till en alltmer osäker arbetsmarknad med otrygga anställningar som ökat kraftigt bland framför allt unga människor. De har fått lära sig att hålla käften och vara nöjda med det dom får. Fasta jobb måste vara huvudregel på arbetsmarknaden. [Min fetning.]
Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Plusjobb är bara en tillfällig åtgärd, som ger arbetslösa tvivelaktig erfarenhet, från jobb som bara delvis behövs göras, och en möjlighet att fylla på sina a-kassedagar. Allt detta med en garanti om att få sparken efter två år. Med Centerpartiets förslag om speciella LAS-regler för ungdomar under 26 år finns det alla möjligheter att få behålla sin anställning efter samma tid, eftersom man har kunnat visa för arbetsgivaren att denne tjänar på att betala din lön. Det är alltså ingen byråkrat som sitter på AMS och beslutar om du ska få jobbet eller inte, du påverkar det beslutet mycket mer själv.

Vad är värst- garanterad uppsägning, eller att ha fått in foten på en arbetsplats? Vilket förslag leder till fler ungdomar som är inne på den "riktiga" arbetsmarknaden, och vad skapar bara, ännu tydligare, en "andra klassens arbetstagare"? Slutligen- vilket av förslagen leder till en nettoökning av statens inkomster och vilket leder till mer kostsam rundgång i systemet? Your guess is as good as mine. :-)

Frågan som man som ung och arbetslös måste ställa sig är ju- Vad är bäst för mig, ett arbete med risken att bli uppsagd från det, eller fortsätta gå arbetslös? Alternativet är inte, som SSU vill låtsas, en välbetald, fast tjänst på ditt drömföretag, istället är det att fortsätta stå utanför arbetsmarknaden som är alternativet.

De flesta ungdomar idag väljer redan idag osäkra, tillfälliga anställningar, framför arbetslöshet. Varför inte minska krånglet för arbetsgivarna då? Och låta fler unga få nyttig och meriterande arbetslivserfarenhet, och möjlighet att tjäna pengar själva, istället för att gå på bidrag eller "påhittade", skattefinasierade låtsasjobb? Det funkade bra i Frankrike, och jag tror att förslaget om att försvaga LAS för ungdomar, kommer att leda till minskad ungdomsarbetslöshet även här.

Läs gärna ochså denna gamla DN-ledare om behovet av reformeringar inom LAS.

fredag, februari 17, 2006

Korruption leder till sparken?

Äntligen händer det något vettigt, någonstans i Sverige. Erik Fichtelius har fått sparken från SVT.

Jag har alltså inget emot
Erik Fichtelius personligen, men när han arbetar med en närgången och personlig dokumentär om Göran Persson, och samtidigt behåller sitt jobb som politiskt analytiker på STV, så är det något som är mycket fel. Efter att arbetet med dokumentären avslöjades fick han ta en mer tillbakadragen roll, men behålla sin anställning, trots att han visat sig var mycket olämplig som opartisk analytiker. Men i morse avslöjade Resumé att han varit med på en större tillställning ute på Harpsund hos GP, och då hände äntligen något i SVT:s ledning. Det är olämpligt, säger SVT:s informationsdirektör Helga Baagoe. Minst sagt...

Tack till
Karl-Johan Karlsson på Högkvarteret som uppmärksammade mig på händelsen och som själva skriver mycket bra om korrumptionen i samband med sändningstillstånden i det digitala marknätet.

Uppdatering: FEL! FEL! FEL! Att man har visat ett uppenbart dåligt omdöme som reporter på SVT leder inte sparken. Att
Erik Fichtelius har en intim personlig relation med en av de personer han ska bevaka är tydligen mest positivt, och inte en belastning enligt han arbetsgivare. Han har inte fått sparken, har har endast blivit uppmanad att ta tjänstledigt från sitt arbete som politiskt reporter/kommentator på SVT 24, fram till höstens riksdagsval. Erik Fichtelius anses fortfarande vara en oberoende och trovärdig journalist, som får fortsätta göra sin hyllningsfilm av Göran Perssons regeringsår på SVT:s dokumentärredaktion. Tänk vad fel man kan ha!

Läs vad Viggos Cavling på Resumé skriver om affären i sin ledarkommentar på Resume. Journalisten har också en lite mer nyanserad notis än den första Resumé-artikeln som jag länkade tidigare. Lyssna också gärna på P1-Morgon där
Jan Axelsson, chef för SVT:s "Nyheter och samhälle" diskuterar frågan med Viggo Cavling från Resumé.

onsdag, februari 15, 2006

LO och Sossarna=humor

Vill du ha en rolig stund så gå in på Kina-TV:s hemsida. Ett av de senaste telegrammen:

LO:s och Socialdemokraternas valupptakt - en monumental framgång

Det allsmäktiga socialdemokratiska partiet och det svenska samhällets ryggrad, LO, har nu avslutat en gemensam valupptakt i Örebro.

Koppplingen mellan LO och den sittande regeringen blir mycket tydlig när man, som exempelvis Centerpartiet har gjort, föreslår några ändringar i LAS. Det är fruktansvärt elakt!

Något annat som också måste vara humor är detta pressmeddelande (PDF) som jag såg hos Right Online. Hysteriskt kul! Eller var det inte på skoj?

Ett fritt land?

Dagens citat:
“In free countries, every man is entitled to express his opinions and every other man is entitled not to listen.”
G. Norman Collie

Sett hos Monodemonen.

lördag, februari 11, 2006

Konstig konst? Mikrominiatyrer av Mykola Syadristy

Ibland blir man imponerad av den hantverksskicklighet vissa besitter. Kolla exempelvis på denna vacka ros fångad i ett glasrör:

Den är av en konstnär vid namn Mykola Syadristy, född Ukraniare. Jag såg själv en utställning av honom för cirka 20 år sedan nere i Helsingborgstrakten.

Rosen är mycket vacker, men det mest imponerande är att det är inte ett glasrör den sitter i, utan ett hårstrå! Själva bloman är gjord av färgflagor som blivit över när man restaurerar gamla tavlor, och mikrominiatyristen har valt ut färgflagorna och limat ihop dem till en ros. Sedan har han borrat hål i ett hårstrå, polerat sidorna, så tunna, att de blivit genomskinliga, och stoppat in rosen i mitten. Det är mikrominiatyr på riktigt!

Ta tag i ett av era egna hårstrån och titta, och känn på tjockleken. Fundera sedan ett ögonblick och svara ärligt på frågan- är du imponerad?

Det finns gott om bilder på många av hans andra konstverk. Några av mina favoriter är ett schackspel på ett knappnålshuvud, som visar en ställning från en VM-match 1927, mellan Alexander Aljechin(som spelar svart) and Raul Capablanka. Den andra är en av hans många segelbåtar: In the memory of Alexander Grin, en 4-mastare som är 3,5 mm lång! Båda är gjorda av guld, silver och platina, som alla är metaller möjliga att bearbeta och göra mycket små detaljer med. Frågan är om man skulle vilja ha en autograf av Mykola? Risken är att den är så liten att du inte ser den! Han kan alltså skriva sin autograf på kortsidan av ett avhugget hårstrå! Bokstäverna har han gjort i platina.

Det har varit ganska oroligt världen och även en del hårda ord här på Lakes Lakonismer på sistone, så jag vill avsluta denna bloggning i fredens tecken. Long live peace! Den är ytterligare ett hårstrå-stort konstverk. För att göra detta konstverk har Mykola kapat ett hårstrå på längden och skrivit in ordet "fred" på 5 olika språk. Bokstäverna för att skriva med och även olivkvisten, har han själv gjort av guld.




Om du undrar varför nästan alla bilder på hemsidan har runda kanter, så är det helt enkelt kanterna på ett mikroskop du ser. En utställningshall med konst av Mykola består av en massa små glasmontrar med fastmonterade förstoringsglas, så vill man se något får man vackert vänta på sin tur, det är ingen idé att trängas runt själva montern. :-)

Se även fler bilder på Facebook - Mykola Syadristy - Microminiatures

Tack till Börje på Hovbergs blog, som hjälpte mig att hitta tillbaka till Mykola, då jag hade sökt på hans "västeuropeiska" namn "Nikolai Syadristy", men inte hittat så mycket. Troligtvis beroende på att jag nog har stavat det fel också...

fredag, februari 10, 2006

Du är en idiot!

Ja, jag kan säga det. Jag bor i ett fritt land. (Eller trodde att jag gjorde det i alla fall.) Jag har rätt att säga saker som du inte gillar, så länge jag inte förtalar dig eller hotar dig. Jag gillar exempelvis inte Sverigedemokraterna, men jag vill för den skull inte stifta lagar som förbjuder deras åsikter, hur ska man då kunna bemöta det de säger och få andra att inse hur fel rasisterna i (Sd) har?

Nej, läs vad andra har skrivit om "Muhammedgate" och Svenska säkerhetspolisens nedsläckning av ett politiskt partis hemsida. Det är viktigt!

Neo:s blogg drar paralleller till Kina:

Tänk dig att du levde i ett land där säkerhetstjänsten och regeringen kunde ta kontakt med en privat internetleverantör i akt och mening att övertyga denne att stänga ned en webbplats, trots att denna webbplats inte innehöll något olagligt innehåll.

Vilket land skulle det kunna vara, tro? Tja, i Kina går det till på det sättet, förstås. Kanske i andra diktaturstater också. Och just det - i Sverige.


Subjektiv:s inlägg är lika välskrivna som alltid:
Jag ryser betydligt mer på tanken på att Staten och dess hantlangare ska agera åsiktspolis och begränsa våra rättigheter än vad jag oroar mig över vad ett fåtal extremister både i och utanför Sverige kan tänkas hitta på.
Och kom ihåg det- det är inte de trevliga, politiskt korrekta åsikterna som vi måste försvara friheten för, de är lika tillåtna här som i Kina. Det är det vi inte gillar, det otrevliga, som vi måste bevara yttrandefriheten för. Läs vad Jonas Morian skriver om detta. Han passar också på att göra lite reklam för Voltaire.

Avsluta sedan dagen med att läsa det Henrik Alexandersson skriver:
SD är idioter, inget snack om saken. Men de har rätt att vara idioter. Och de har rätt att torgföra sina idiotiska åsikter.
Mer här, och här. Bilden som SÄPO använde som ursäkt när de sa åt (Sd):s internetleverantör har han lagt ut här. Jag gör det också, inte för att den är bra, men för att SÄPO ska få kämpa för att släcka ner alla sidor där bilden ligger. Jag anser dock att illustrationen är lite fyndig, men det är bara min åsikt, och den hoppas jag att jag får behålla. (snälla SÅPO)

onsdag, februari 08, 2006

Intressant konservatism

Själv anser jag mig vara (relativt) icke-konservativ, men jag gillar att diskutera även med konservativa personer. Bloggar har ökat den möjligheten. Jag tänkte mest tipsa om en konservativ skribent som lärde känna under min tid i CHF, men har haft möjlighet att läsa mer om via internet: Fredrik Runebert. Han har ett välskrivet nyhetsbrev som fångar upp många aktuella politiska händelser och är bra inspiration till fortsatta debatter. Tyvärr har han ingen direkt möjlighet att föra debatt i direkt anslutning till sitt nyhetsbrev, vilket jag tror att han tappar läsare på. Men är man konservativ, så är man! :-)

Läs gärna det han skrivit om Grundtrygghetssystem på Blaskan. Grundtrygghet är ett mycket bra förslag av Centerpartiet, där staten bara ska ta ansvar för att ge medborgarna en grundtrygghet i händelse av sjukdom och arbetslöshet. Vill folk kunna behålla sin tidigare lönenivå får de ta lite mer ansvar själva och toppa upp med en privat försäkring, som många gör redan idag. Enkelt och rättvist.

lördag, februari 04, 2006

Dysfunktionell- jag?

Jag kan inte undanhålla er denna härliga kommentar av Wille "Libertarian in room 101".
Bloggosfären liknar ju trots allt en liten, men allvarligt dysfunktionell familj.
Jag känner mig inte dysfunktionell, men jag förstår vad han menar. Kommentaren dök upp i denna trådens kommentarer, och ja, jag ska också lägga upp en bild på mig själv. Snart, jag lovar!

Läs gärna Willes blog, den är stenhårt liberal och välskriven, dessutom har han ofta ett annorlunda perspektiv på saker och ting eftersom han bor i London.

Uppdatering: Korrigerar stavningen.

fredag, februari 03, 2006

Menlös, men rolig pysselsättning

Veckans menlösaste länktips:
http://www.onemorelevel.com/hellofsand.php

Börja med att klicka på rubriken SNIG ett par gånger för att bli av med det stora hjulet, gör sedan samma sak med Zombisarna. Sedan kan man börja bygga/leka.

Kort introduktion. Du kan påverka flödena av vatten, salt, olja och sand genom att klicka på respektive namn i nederkanten.

Bygger gör du med Wall eller Wax. Den stora skillnaden är att Wax brinner, precis som olja och Plant. Vill du bygga tjockare väggar ändrar du storleken genom att klicka på Pen-size.

Plant är en växt som växer bra i vatten. Spout kan man bygga om man vill ha vatten ihop med exempelvis olja och man vill slippa saltet. Med Erasern raderar man saker (såklart)

Testa lite.
Bygg en snedställd vägg för att föra ihop salt och vatten, kolla på resultet. Klicka in lite Plant i vattenfallet. Tänd eld på oljan (minska oljeflödet till x 0 om det inte slutar brinna). Bygg en stor klump Spout bredvid oljan och för ihop vattnet med oljan och se hur det skitar sig. Mycket realistiskt! Försök fånga upp olja i en behållare byggd av Wax och tutta sedan eld på alltihop! :-)

Lägg sedan ut "???" några gånger för att ta bort allt och börja om från början. :-)

Länken hittad på Warbucket.

Stenhårt liberala!

Dags för lite ren och skär Centerpartireklam!

Maud Olofsson skriver att man borde slopa Lagen om AnställningsSkydd (LAS) för unga på DN Debatt. Helt rätt, eftersom ungdomar har det mycketsvårt att få in en fot på arbetsmarknaden idag. Hon skriver också att lönerna för unga borde vara lägre, och att man istället borde ha en kraftigare löneutveckling för att kompensera detta.

Fredrik Federley blir intervjuad i Svenska dagbladet, och pratar om vikten av att vara ideologiskt tuffa och visa vår liberala sida.

Personligen tycker jag att båda är på helt rätt spår, mer sånt! Själv fick jag in foten på min nuvarnde arbetsplats genom en arbetspraktik betald av Arbetsförmedlingen. Det är ju självklart att många arbetsivare inte våga nyanställa någon utan formell erfarenhet då de vet att det är fruktansvärt dyrt att sparka någon, om personen i fråga skulle visa sig vara inkompetent. Jag hade föredragit att få en "riktig" anställning för att visa vad jag kan, snarare än en reglerad, centralt beslutad praktikplats, pengarna för en dylik räcker inte heller till alla, utan bara några. Orättvis vänsterpolitik i sitt esse!

torsdag, februari 02, 2006

Yttrandefrihet, igen!

Efter mycket diskuterande bland kommentarerna i mitt förra inlägg om JyllandsPosten och hos, bland andra, Erik Thalin, känner jag att jag inte har så mycket mer att säga.
Istället låter jag några andra komma till tals.

Daniel skriver aggressivt och rakt på sak, som vanligt.

HAX är också extremt tydlig, som den libertarian han är, på punkten att yttrandefriheten måste vara principiellt okränkbar. Men han nyanserar också frågan:
Det är de fundamentalistiska islamisterna som är problemet - inte vanliga muslimer.
Det har nu publicerats flera satirteckningar som nu driver med själva händelsen. Här är en:
















Yttrandefrihet VS Religion

Tillägg:
Det skrivs mycket och det skrivs mycket bra. Här är tre tips till:

Själva bilderna, som ju alla träter om, för de som ännu inte sett dem.

Dick, som skriver väldigt mycket om affären, drar här en relevant parallell till Weimarrepubliken och Nazismens framtåg.

Avslutningsvis har Rasmus på Copyriot sammanställ många länkar och tankar, och lyfter även han skillnaden mellan fundamentalister och muslimer i gemen.

onsdag, februari 01, 2006

Mer om Google i kina

Google har varit aktuellt de senaste dagarna och en av de bästa inläggen i fråga har jag läst här. Den problematiserar och nyanserar frågan lite. Kanske var dett rimligt beslut av Google ändå? De gör fel, men på rätt sätt? Och driver yttrandefriheten åt rätt håll, fast långsamt? Läsvärt.

Länken hittade jag hos Dibbuk, som också har lite exempel-bilder på censuren och andra länkar som handlar om saken.