torsdag, februari 26, 2009

Grundlagen - vinster och förluster

Grundlagen har varit aktuell i dagarna. Det har fattats beslut i riksdagen som varit både bra och dåliga ur ett grundlagsperspektiv. (Och nej, jag pratar inte om det faktum att grundlagen följs när vi ska behålla vårt odemokratiska , ärftliga statsskick.)

1. FN:s mänskliga rättigheter innehåller en tydlig skrivning om förenings- och organisationsfrihet; att man ska få vara medlem i de organisationer man själv väljer, samt slippa medlemskap där man inte vill vara med. Och nu avskaffas äntligen kårobligatoriet! Grattis Sveriges studentkårer, nu måste ni börja visa vad ni gör för nytta. Det borde dock inte vara så svårt eftersom jag själv, som gammal kårräv i Jönköping, vet att det görs mycket bra saker som aldrig kommer till studenternas kännedom. Läs de glada Hanna, Maria Abrahamsson, Dexion, Ingerö, Annie Johansson samt Motpols-Hans. Men läs för allt i världen också de relevanta invändningarna mot förslaget från Johan Pettersson och Björn på Alliansfritt Sverige.

2. Ipred införs. (som jag även skrev i förra inlägget)
Jag kan bara säga att jag är riktigt jäkla besviken på Centerpartiet. Johan Linander gjorde några halvhjärtade försöka att nyansera frågan, men han vet nog innerst inne att denna lag är ett rent beställningsjobb från särintresserna i CD och DVD-industrin, inget annat. Och det hjälper inte att skylla ifrån sig på Sossarna, Johan! (Lysande live-rapportering från Pirat-Janne!)

Vad är Ipred?
Det svaras på i tre bra inlägg, där Hax har den korta koncisa varianten:
"I dag ger våra politiker nöjesbranschen rätt att spärra människors bankkonton och andra tillgångar, utifrån enbart en misstanke om att fildelning kan ha förekommit.

I dag ges skivbolagen uttryckligen en rätt att genomföra privata husrannsakningar i svenska hem och på svenska arbetsplatser.

I dag stiftar riksdagen en lag som ger en viss bransch rätt och möjlighet att idka utpressning."
Alla delar av hans inlägg backas dock upp med fakta i bland annat i Datasolutions inlägg, alternativt Alliansfritt Sverige.

Vanliga media skriver: DN (med en bra film!), SvD från debatten, SvD efter beslutet. Scraber Nestor har mer i sin länklista.

Riksdagen har inte folkets stöd! (denna gången heller)
Så gott som alla som har satt sig in i Ipred-lagen är väldigt upprörda över att den klubbades igenom igår. Exempelvis:

Dexion - Vuxna män gör saker tillsammans
"Jag vill inte bara avsätta er, utan om tillfälle gavs även tejpa fast er vid en lyktstolpe, gnälla öronen av er, stoppa sand i er dator och tanka hem Brittany Spears senaste flopp via Piratebay till er mobiltelefon och sedan…"
Farmor Gun 1: Alla dessa lagar för branschers skull, och 2: FRA och IPRED påverkar oss

Motpol: IPRED1 verklighet

Erik Hultin: Blir man inte mållös?

Artopod Experience - De skjuter sig själva i huvudet (det är inte foten längre!)

Marcus Fridholm: Mot bättre vetande (underförstått - de har ingen koll alls!)

Opassande: Rättssäkerhet mindre värt för Beatrice Ask än utpressningsinkomster för ifpi

Deepedition: Hej IPRED!

Juridiskt initierat, från Jakob Heidbrink: IPRED: fortfarande skevt

Hartman: Hur mycket öronvax har direktörerna?

Norrtelje Tidning: Ipred var inte lösningen (obs, det är inte mannen på bilden som skrivit texten. Reidar har en vikarie.)

Ivar Oh! har gjort en bra sång!

Leo Erlandsson: Ipred: Välkommen till privatpolisstaten Sverige!
Rick Falkvinge: Voteringslistorna för Privatpolislagen

Håll koll på Ricks listor och granska vilka som röstat vad. Gör sedan som Torgny Nilsson på Helsingborgs Dagblad säger:
Ta reda på vem som vill skydda dina rättigheter
(Tips, det är bevisligen inga Centerpartister i riksdagsgruppen i alla fall!)

Lyssna på Lena!
Det finns dock Centerpartister som fortfarande kommer ihåg Öppenhetsmanifestet, som Centerpartiet gick till val på 2006, och det är Lena Ek. Läs hennes debattinlägg på Magasinet Neos serie: Vem är den liberala kandidaten i Europaparlamentsvalet?

Där skriver Lena bland annat:
"Slaget om den personliga integriteten i Europa har börjat. Nu mobiliserar jag och mina kollegor för strid. Många av de lagar om tvångsmedel och informationshantering som gäller oss fattas numera i Bryssel och Strasbourg. Staten får inte inkräkta för mycket på våra privatliv! För oss i Centerpartiet är det glasklart."
Men nej Lena, för många medlemmar i Centerpartiet är det "glasklart", men knappast för dina (c)-kollegor i Sveriges Riksdag. Tyvärr. :-(

Om du som läser detta bryr du dig om den mänskliga rättigheten att prata med dina vänner utan att vara avlyssnad, kanske du bör rösta på Piratpartiet istället. Precis som många andra verkar planera just nu.

Gärna kulturell allmänning, men först en repressiv Ipred-lag!

Kvällens Kulturnyheter på SVT tar upp ett intressant ämne - Skymmer Pirate Bay-rättegången viktigare frågor såsom det faktum att EU tänker förlänga rätten för spelningar från 45 till 90 år?

Svaret är NEJ, uppmärksamheten kring Pirate Bay och all annan repressiv lagstiftning är det som har fått upphovsrätten på dagordningen. Ta chansen att justera upphovsrätten och

Den intressantaste vinklingen i Kulturnyheterna är just problemet med upphovsrätten kontra Public Domain (eller Kulturell Allmänning). Att en förlängd upphovsrätt minskar mängden verk som kommer att hamna i den kulturella allmänningen inom närtid och därför hindrar spridning av dessa verk och nya verk som bygger på dessa som förlagor.

Sammanfattningsvis:
Förlängd upphovsrätt = hot mot kulturen

Se avsnittet av Kulturnyheterna här. (Jag vägrar kapsla in en filmsnutt på min blogg, om den försvinner efter bara en vecka...)

Ipred drevs igenom
Som kontrast till Kulturnyheternas fördjupning och nyansering av ämnet så har vår borgerliga regering nu klubbat igenom ytterligare en repressiv lag - Ipred. Precis som med FRA-lagen piskades den igenom, trots att ett antal ledamöter inte ville rösta ja. Känns ju regeringfäigt...

Obama´s Elf

Sammanträffande. Igår kväll hittade jag detta roliga klipp:



Och i morse blev Joakim Arhammar intervjuad i P4 Morgon Uppland om just "felhörningar". Lyssna på det klippet här. (Funkar endast i 30 dagar...)

måndag, februari 23, 2009

Sluta hemlighetsmakeriet kring Acta!

Min vän Erik från CenterUppropet.se skrev igår på Svenska Dagbladet om Acta:

Förslaget om ACTA måste ut på remiss

Mycket viktigt och mycket välskrivet. Lagar som ska gälla alla får inte stiftas i hemlighet! Eller som författarna skriver:
"Regeringen måste agera snabbt och med kraft för att starta ett traditionellt remissförfarande. Vår svenska demokratiska rättstradition står helt främmande till hemliga internationella överenskommelser som får status som lag i vårt land."
Läs mer om Acta från respektive författare här:
Erik Hultin
Erik Laakso
Karl Sigfrid
Erik Josefsson


Läs också Leo Erlandssons inlägg:
Important message from the Global Entertainment Industry

Ps. Acta - Anti-Counterfeiting Trade Agreement, bör inte blandas i hop med fondförvaltaren Acta, som jag skrev om nyligen.

torsdag, februari 19, 2009

Saab?

Läs mer om Saab hos:
Dennis

Och Ingerö 1, Ingerö 2, Ingerö 3.

I övrigt låter jag Monthy Python tala:


Stoppa IPRED - med i Ring P1

Idag spenderade jag drygt 7 minuter i riksradion (Ring P1) och förklarade varför IPRED måste stoppas. Att det är en oproportionerlig lag, som saknar all form av rättssäkerhet. Och istället leder rakt fram till ett samhälle där musikindustrin får agera "privatpolis" med orimliga befogenheter. Samt det viktigaste - det faktumet att, om upphovsrättsindustrin utpressar svenska medborgare på 10 000-tals kronor, så skapar det inte heller mer, eller bättre musik!

Om bara några dagar klubbar svenska riksdagen igenom Ipred. Även Centerpartiet har planerat att rösta ja, utan någon som helst argumentation.

Läs mer om varför vi måste StoppaIpred.nu.

Lyssna på klippet


Jag om Ipred i SR ring p1 090219 by lake

Vad har du gjort för att försvara vår svenska rättsstat idag?

Täppas gav uppfriskande mycket motstånd idag, men jag känner att jag lyckades bemöta hans ifrågasättanden bra.

Läs också:
EU-parlamentskandidat Christian Engström (pp) om Karin Pilsäter:
Karin Pilsäter och trams om skadestånd

Farmor Gun skriver likaså om Karin Pilsäter och hennes inlägg på NT:s debattsida:
Riksdagsledmot för upphovsrättslobbyn.

Centerpartisten Annie Johansson har skrivit lite om upphovsrätten, men förklara bara bort partiets ställningstagande för IPRED med att:
"Regeringsarbete är fylld av kompromisser, från fildelning, via regioner, till kärnkraft."
Kan NÅGON Centerpartist då förklara vad partiet har FÅTT för i kompromisserna för att rösta ja till FRA, IPRED och Teledatalagringsdirektivet? Och vem som driver på? Snälla!
Annie Johansson:
Fores debatt om upphovsratten

Läs också Staffan Albinsons blogg. En Centerpartist med mycket funderingar och flera vettiga:
Staffan Albonsson: Category Upphovsrätt

Seså, sätt igång och stoppa lagen!

onsdag, februari 18, 2009

The Pirate Bay-Rättegången Dag 3

Jag hade möjligheten att göra ett kortare besök på Stockholms Tingsrätt i morse. Jag hade dock svårt att hitta dit, eftersom bussen saknades. Jag hittade dock in efter lite letande. Där inne var det folk, dock inte lika knökfullt som det har varit tidigare dagar.



Det fanns också åskådarbiljetter kvar vid 08:50, men eftersom jag var på väg till ett möte (orsaken till mitt Stockholmsbesök) var det inte lönt att gå in där.

Bland besökarna kunde man dock finna flera kända ansikten, bland annat Piratpartiets vice Ordförande, Christan Engström. Han har livebloggat och skriver en mycket intressant synpunkt om åtalet här. (Notera också kommentarerna från "unauthorized translation" som har översatt alla postningar till engelska, helt utan betalning kan man förmoda. Ett typiskt exempel på användargenererat mervärde, precis som Projos hästjobb med att läsa in boken Piraterna som en ljudbok!)

På plats vid tingsrätten var också Oscar Swarts, som förutom sin egen blogg även skriver hos Nyheter 24 samt Wired. Läs!


En rolig detalj var att jag senare hittade bussen inte långt ifrån Swedbanks kontor vid Brunkebergstorg! (Det var dit jag skulle.)

Övriga som skrivit om dagens rättegång är, i urval:
Hanna Wagenius
Jimmy Wilhelmsson
Rick Falkvinge
Henrik Alexandersson
Svenska Dagbladet
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Ny Teknik

Mer kan självklart också läsas i hela jämra live-flödet från Piratpartiet:

live.piratpartiet.se

Dagens bästa inlägg kommer dock från PR-branschen - Mattias Ronge:
Åtala filmindustrin för medhjälp

Har du också varit och visat The Pirate Bay-killarna ditt stöd?

Joss Stone förklarar vad kultur handlar om

Vissa artister har fattat mycket mer än skivbolagsdirektörerna!

Hittad hos Josh.

måndag, februari 16, 2009

Intressanta saker om The Pirate Bay

Det har skrivits enormt mycket intressanta saker om rättegången med stort R, den mot The Pirate Bay.

Mårten Schultz skriver lite om skadestånden.

Dagen i sammanfatning på SvD.

Miccos skriver ett klockrent inlägg om hur långt upphovsrättsindustin har kommit från sin ursprungliga tanke.

Enligt Mikael Zackrisson är det till och med så att man nu kan "Följa skivindustrins undergång live".

Swartz bloggar tänkvärda inlägg på Nyheter 24.

SR Ekot har lyft upp en del skelett från den berömda garderoben som upphovsrättsindustin försöker hindra folk från att blicka in i - Få känner till dold upphovsrättsavgift i elektronikhandeln. Skärmmande att insikten bland folk "i branschen" är så lågt.

Dagens Bästa!
Dagens bästa blogginlägg kommer från Stefan Stenudd och avhandlar mycket översiktligt och lättfattligt det justitiemord som The Pirate Bay redan utsatts för.

Dagens bästa insats från "gammlemedia" är P3:s Henrik Teohammar och Soraya Hashim som drev en 6-timmars specialsändning om upphovsrätt i Brunchrapporten. Kolla in filmerna.

onsdag, februari 11, 2009

Sagt av nämndeman i aktuell rättegång:
" - Nej då, jag är inte jävig, jag brukar inte stjäla bilar. Att det råkar vara min bror som är åtalad nu är väl sak samma?"
Eller var det såhär han sa?
"– Det föreligger väl risk att man åberopar jäv när målet drar i gång, men jag känner mig absolut inte jävig själv. Jag skriver och komponerar förvisso musik, inom konstmusikfacket, men jag håller inte alls på med någon sådan här nedladdning, säger Westman."
Lämplig tjänsteman?

Läs mer om den nyligen sparkade nämndemannen här:
Nyheter 24 (som har väldigt bra bevakning av ämnet!), SvD:s ledarblogg, Mårtensson, Erlandsson, Sydsvenskan, Expressen samt Aftonbladet.

Bakgrund till rättegången finns här:
Rapport, Christian Engström (PP)

Rapportering från själva The Pirate Bay-rättegången här:
Piratpartiets Live-feed, Spectrial (engelska), Oscar Swartz. Fler länkar hos IDG.

torsdag, februari 05, 2009

Har FS-Data sin kundtjänst här?

När FS-data går ner och alla servrar de har krashar på grund av ett strömavbrott, hamnar delar av deras kundtjänst på min blogg, eftersom FS Data inte svarar själva. Spännande utveckling.

Läs kommentarerna på detta gamla inlägg om när FS Data vann IDG:s webbhottelstävling.

Mer diskussion under avbrottet hände, bland annat, här.

tisdag, februari 03, 2009

måndag, februari 02, 2009

Min presentation hos Roslagsbro Centeravdelning

Ikväll var jag inbjuden att hålla en en presentation på Roslagsbro Centeravdelnings årsmöte. Det var intressant och kul, eftersom jag känner att jag har börjat bli lite rostig när det gäller personlig integritet. Jag fick övning ikväll! De flesta närvarande var mycket aktiva med både mothugg och medhåll.

Se bilden jag publicerade under kvällen med hjälp av mobiltelefonen.

Presentationen jag höll är infogad här nedan:



Länklistan från sista sidan lägger jag direkt här också för tillgänglighetens skull:
Annat:
Mer om övervakning:

Trevlig läsning!

Tillägg:
Svaret på frågan - "Kan en person påverka ett parti med 100.00 medlemmar?" är självklart: inte ensam, men tillsammans med andra!

Lägger också in länken till Farmor Guns inlägg i Norrtelje Tidning.

Vad är väl en journalist?

Jag har inte jobbat som journalist, det närmaste jag kommer är väl mitt vikariat som ledarskribent på Norrtelje Tidning och mina små försök till medborgarjournalistik här på bloggen. Men, jag inser betydelsen av en väl fungerande granskande journalistik när det gäller att kontrollera oegentligheter bland makten eller bland folket.

I P4:s Mannheimer & Tengby den 1 februari skojades det lite om att journalister var "parasiter i botten på samhällsstegen" och så må det vara i vissa fall. (tänk Klick och annan dylikt skvallerpress. ;-) )

Men jag hoppas att även deltagarna i radioprogrammet kände av ansvaret som kommer av att kalla sig journalist. Det finns mycket att leva upp till. Bland annat Lasantha Wickrematungas arv som journalist. Jag skriver "arv" eftersom han blev mördad på Sri Lanka, då han gjorde sitt jobb. Läs hans sista ledare, publicerad postumt i den tidning han jobbade för - The Sunday.

Läs också mer hos Mymlan - En röst från graven.

söndag, februari 01, 2009