SR Ekot - Sverige säger ja till kartläggning av flygresenärer
Positivt i sammanhanget är att huvudfokus i inslaget är inte själva lagen, utan att Centerpartiet fortsätter kritisera lagen. Självklart kan man inte förväntas vinna alla strider när man har 6% av väljarstödet, men man behöver ju inte ändra åsikt för det. Och det har man inte gjort denna gång:
"Sverige kommer att säga ja till ett nytt EU-förslag som innebär att flygpassagerare i framtiden ska registreras i en databas. Det är nu allianspartierna och Socialdemokraterna överens om. Ekot har tidigare berättat att Centern är emot förslaget.Det är en mycket bättre hantering än exempelvis kring Datalagringsdirektivet, där Johan Linander och Centerpartiet fick kritik för att försvara ett idiotiskt förslag!
Men nu har partiet fått ge upp den striden konstaterar Centerns rättspolitiske talesperson, Johan Linander.
– Vi är en del av regeringen och regeringen fattar alltid beslut i enighet. Vi måste göra kompromisser, så fungerar politiken, säger han."
Det är precis detta tillvägagångssätt Centerpartiet måste anmana om man vill bli trovärdig i integritetsfrågor, varenda jäkla gång. Självklart kommer den trovärdigheten vara en skugga av sitt forna jag (före FRA) och aldrig komma i närheten av Piratpatiets, men det är en detalj i sammanhanget.
Låt inte partiledningen, eller Moderaterna lockas/skrämmas till att agera på något annat sätt! Bra jobbat Johan!
Här skriver Linander några rader om PNR.
Henrik Alexandersson har, som alltid, bra förklaringar och mer information om PNR, om du vill läsa på.
Läs också mer om PNR på Europaportalen - Malmströms datainsamling sågas
Tillägg - Fler som skriver om samma nyhet:
Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad, (lägger till fler om jag hittar)
Så vänta nu här...
SvaraRadera"Vi tycker inte om att de här lagarna införs men röstar ja ändå för att följa regeringssamarbetet."
Eller för att tolka om det hela:
"Vi tycker inte om det här men eftersom Moderaterna är för så röstar vi ja ändå, för vi gillar att Moderaterna tar alla beslut åt oss."
Känns som att vi lika gärna kunde sparka 341 riksdagsledamöter redan nu... Eller kanske till och med 346 st (en för högerblocket, en för vänsterblocket och en för SD). Tänk vad mycket pengar det sparar! :D
Jo, du har en viktig poäng Wertigon, jag ser dock på det hela ur ett rent center-egoistiskt perspektiv, och DÅ är det bra at Centerpartiet markerar och säger ifrån.
SvaraRaderaOch samtidigt är jag som integritetsvän rädd för att förslagen från regeringen bara skulle bli sämre, om (c) lämnade skeppet och helt överlät åt Beatrice Asks kuvert-moderater och Johan Perhrsons batongliberaler att fatta alla beslut.
Eller vad tror du om det som alternativ?
Jo, visst är det så att det är bättre att Centern agerar bromskloss än inget alls, men det som FRA-spektaklet framför allt tydligt visade var att det är okej för Moderaterna att implementera integritetskränkande förslag, och köra över sina underpartier om de måste.
SvaraRaderaSom en ren utomstående så känns det som att Centern just nu förlorar stort på samarbetet med Alliansen. Ni får igenom brödsmulor av er egen politik, medans Moderaterna tar hem den största segern. Ni får igenom två-tre frågor, medans Moderaterna får igenom två- till tre hundra, varav de flesta har några kosmetiska ändringar för att blidka underpartierna. Naturligtvist har jag ingen aning om egentliga proportioner, det är bara min egen uppfattning.
Vet dessutom att många f.d. Centerpartistiska väljare inte röstar Centern längre, just därför att de vet att Moderaterna ändå styr skeppet. FRA ställde allting på sin spets; Centern valde där och ansåg att integriteten skall ge vika, att regeringssamarbetet går före allt. Moderaterna bestämmer. I det läget kan man antingen rösta Centern (och därmed stödja fortsatt status quo) Moderat (för det är ändå de man stödjer om man röstar på Alliansen) eller skita i att rösta (för alla alternativen är lika dåliga).
Centern är just nu moderaternas knähund, och tills de ställer sig upp och biter ifrån på skarpen så kommer husse fortsätta att utnyttja Centern och få dem att rösta ja till lagar som helt går emot deras principer. Vilket suger, för C har en hel del bra saker i sitt partiprogram... :/
du wertigon
SvaraRaderaså för att markera mot integritetsinskränkningarna kan vi lika gärna rösta på (M) ? som vill inskränka på integriteten ännu mer !
Ja det var ju det svenskarna gjorde i valet. Precis som du ville !
Tack! Men ,NEJ TACK !
Jag fortsätter tänka själv.
Jag tycker också att Centerpartiet har väldigt lite inflytande, samtidigt utgör man bara cirka 1/10av regeringsunderlaget, så det kanske finns en viss rimlighet i det?
SvaraRaderaOm du inte visste det innan så är ju jah en av de centerväljare som "tröttnat", som jag skrev i höstas:
Jag på SvD Brännpunkt - ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat
Visst har (c) en hel del bra saker i partiprogrammet (och i Öppenhetsmanifesten), men jag tror att man får försöka driva sina frågor på många olika plan för at lyckas få iegenom några.
Får man inte gehör för frågorna I regeringen, så får man försöka med att exempelvis påverka folkopinionen, så som Linander gör idag. Helt rätt enligt min mening!
@Peter: Nej, det jag menar är att du idag kan rösta Centern eller Moderaterna, vilket som, och få precis samma resultat. Detta gör att Centern som eget parti försvagas ytterligare. Centern är en tandlös gammal hund idag som väntar på att kannibaliseras av Moderatväljarna. Vilket är väldigt synd för det är det Alliansparti jag har mest sympatier hos.
SvaraRadera@Marcus: Jo, följde det när det begav sig och tycker du gör helt rätt - något måste ändras i svensk politik, och då måste man lägga sin röst på det alternativ som kan ge mest ändringar. :)
Tycker dock inte att publik opinion är tillräckligt längre. Vi står inför ett avskaffande av demokratin och införande av demokratur, och då tycker jag Linander mest plockar billiga poänger genom att säga "Ja, jo vi var emot detta men ingen lyssnade på oss så..."
Visst är det bra att försöka vända opinionen, men så länge Linander och andra ledande centerpartister sätter regeringssamarbetet framför integriteten och andra Centerpartistiska värderingar så kommer inget i sak att förändras.
Fast att man påpekar att man inte gillar det betyder prcis inte ett dugg. Om man röstar ja så har man tammefan inte "sagt ifrån".
SvaraRaderaBättre man säger som det är: För att få sitta med i regeringen så skiter vi gladeligen i alla principer och håller isär skinkorna ifall Reinfeldt vill till.
Fat kag tror att både du, Jan-Olof och wertigon vet att det är betydligt mycket mer än det man ser i media/på omröstningstavlan som händer innan/när en lag kommer till.
SvaraRaderaTroligtvis pågår det arbete bakom kulisserna för att förändra/stoppa lagen.
Men visst är omröstningen en av de viktigaste delarna, men långt ifrån den enda...
Visst pågår det bakom-kulisserna arbete, men Centern visar ändå med sina handlingar att de sätter regeringssamarbetet framför integritetsfrågorna.
SvaraRaderaDet är som att gå med på en utpressares krav; "Ok, du vill ha pengar. Så, får jag bilderna nu? Nähäpp? Vaddårå? Du vill ha mitt hus? Ok, får jag bilderna nu då? Nähäpp? Vaddå? Min dotter? Ok..."
Lite väl överdrivet exempel, men C har ändå visat att de sätter regeringssamarbetet framför sina principer, och M är inte sena att ta tillfället i akt. Hur långt bakåt kommer ni böja er innan ni börjar vråla nej? :)
Rent tekniskt känns det väl nästan mer som om partiets riksdagsgrupp böjt sig Frammåt, snarare än bakåt...
SvaraRadera:-/