onsdag, september 30, 2009

Annie talade om integritet i Uppsala

Uppdaterad: Bilden är ursprungligen postad från mobiltelefonen och inlägget är därefter uppdaterad med rapporten från Annies besök.

En bild av Annie före diskussionen:



Annie Johansson kom till Uppsala idag, för tredje gången på tre år, för att prata om integritet. Frågan om personlig integritet är viktig i en universitetsstad som Uppsala.

Ett 20-tal centerpartister samlades för att diskutera om "Frihet och valfrihet" med Annie Johansson, som hon skrev om på sin blogg precis innan besöket - Den frihetliga debatten behövs.

Mycket av Annnies föredrag cirkulerade kring samma frågor som hon, Fredrick Federley, Magnus Andersson och flera andra skrev på Newsmill förra veckan.

Läs hela manifestet där: Ett frihetligt manifest för centerpartiet

FRA-lagen var det som tog upp mest tid ikväll och Annie fick spendera en hel del tid på att försöka förklara hur processen bakom hade gått till och hur hon i flera år försökt att förbättra lagen, men utan någon större framgång. Kontentan av lagen nu blev att Annie och Fredrick fick igenom en hel del förbättringsförslag. Annie sa också att hon inte längre fick ont i magen av FRA-lagen, något hon också fick av de tidiga versionerna av lagen. Jag får dock fortfarande magont det faktum att Svenska staten skapar lagar och verktyg som bereder en statlig myndighet tillgång till medborgarnas privata kommunikation.

Många som var på plats uttryckte också en tydlig skepsis mot FRA:s potentiella massavlyssning.

Marcus Fridholm är också inne på det jag skrivit upprepade gånger tidigare: Det behövs mer än frihetlig debatt Annie Johansson

Erik Hultin skrev om detta häromdagen - Handling är vad som krävs. Inte fagra ord.

Analyser av det interna arbetet
Vi pratade en del om Centerpartiet media-strategi, eller snarare frånvaron av en sådan och vände lite frågan om CenterUppropet.se var en positiv kraft, som visar på att Centerpartiets medlemmar fortfarande ser stärkt integritet som en otroligt central fråga, eller om det skapar en bild av ett "splittrat" Centerparti. Vi var inte helt överrens på den punkten...

Angående media-strategin så konstaterade många att det hela tiden är centerpartister ut i debatten och försvarar skitförslag som moderaterna ofta lägger fram. Och detta gäller inte bara i integritetsfrågor.

Självklart sneglades det lite på både Piratpartiet och Sverigedemokraterna och hur de bör "angripas" i valet nästa år. I första hand lokalt.

Resultatet av kvällen - framåtsyftande
Jag fick en inbjudan till en Centerträff i helgen. Eventuellt kan träffen leda til att min engangemang för Centerpartiets övriga frågor återupplivas. Men det får vi se framöver, om Bondkyrko Centerpartiavdelning lyckas rekrytera mig som medlem. ;-)

Övriga som skriver om kvällen:
Stefan Lundkvist: Varför måste centerpartiet försvara Bodströmsamhället?
Jerker Nyberg: Politik

Läs också:
Oscar Fredriksson: Ökad övervakning är inte borgerlig politik
Sophia: Att välja väg
Mathias Sundin: Bloggen, Newsmill

Ikväll - Annie Johansson i Uppsala

Ikväll ska jag träffa Annie Johansson och diskutera integritet. Det är Centerpartiet som annordnar en träff med riksdagsledamoten i Uppsala och utröna hur vi ska fortsätta arbetet med integritetsfrågor framöver.

Det finns potential i Centerpartiet, men den är förbannat långt ifrån uppfylld. Man kan inte kompromissa bort alla sina löften, speciellt inte löften om medborgerliga rättigheter.

Tiden är kl 18:00 den 30 september och platsen är Näringslivets hus, det vill säga Svenskt Näringslivs lokaler, som ligger precis brevid centralstationen. Mötet är för Centerpartiet och dess medlemmar, men hälsa att du är min gäst, så får du nog komma in, även om du är icke-medlem. ;-)

Jag kanske ska ställa Mikael Elmlunds fråga ikväll?

" - Älskar du FRA-lagen mer än möjligheten att påverka alla andra frågor i regeringsställning?
- Är det viktigare att smeka tjänstemännen på försvarsdepatementet och Lovön medhårs än att behålla något som något som helst förtroendekapital bland partimedlemmar och potentiella väljare?
- Är det regeringsduglighet att i bästa fall förpassas till riksdagsoppositionen, i sämsta fall en utomparlamentarisk sådan?"

måndag, september 28, 2009

En miljon för en trasigt schack-spel?

Jupp, de schackpjäser, tidigare ägda av Ingmar Bergman, som troligtvis(!) används under filmen "Det sjunde inseglet" kostade 1.000.000 kronor på dagens auktion. Utropsprist 10.000-15.000 skr, jag hade gärna själv ägt schackspelet, men jag hade nog fått ge mig ganska snabbt i budgivningen. Lite svårbedömt om man ser till skillnaden mellan utgångsbud och slutbud, kan man tycka...


Bukowskis: Utrop 270 - SCHACKPJÄSER, 31 stycken.

Media om detta: Svd, HD, GP, E24, Sydsvenskan, DN1, DN2

fredag, september 25, 2009

Tough shit, säger Mikael Elmlund

"Signalspaning är effektivt säger Willem Agrell, hur effektivt vet han inte, ”det är omöjligt att säga”, tough shit säger vi. Kan vi knäppa en terrorist genom att avlyssna varenda människa? Kanske det är värt ett försök, tough shit säger vi.

Kan vi öka uppklarningsgraden av brott genom ett komplett DNA register och elektroniska fotbojor på riskgrupper som män mellan 18 och 35? Kanske säger polisen, tough shit säger vi.

Kan vi lösa överbefolkningen genom tvångssterilisering, eller hitta bortsprugna barn genom att chippa nyfödda? Kan vi minska sexualbrott genom kemisk kastrering, eller slippa olika galningar genom dödsstraff? Visst säger vissa, tough shit säger vi."

Läs resten av texten hos Mikael Elmlund: Tough shit!

Ett litet påpekande dock Mikael - det var inte 400 ombud som "kuppade igenom" kompromissen om FRA-lagen på Centerpartiets stämma - Det var snarare hälften av ombuden som röstade för, många på grund av att de inte var insatta i fråga och de röstade då som partistyrelsen ville. Som brukligt på politiska stämmor.

Tillägg: Läs också vad Tomas skriver - Skulle FRA kunnat stoppa rånet?

torsdag, september 24, 2009

Alliansen släpper fantasy-inspirerad bokserie

Jag återanvänder titeln på det hysteriskt roliga inlägget från tidningen Frihet, SSU:s medlemstidning. De har skojat lite och funderat lite på böcker som alliansens partiledare skulle kunna skriva. (även om Fredrik Reinfeldts titel, Det sovande folket, redan finns)

Läs hela inlägget själva:

Frihet: Alliansen släpper fantasy-inspirerad bokserie

Jag hittade länken hos Christer Jonsson, som också funderar på en motsvarande bokserie för de röd-gröna partiledarna. :-)

Jonsson funderingar: Kreativ på "frihet"

onsdag, september 23, 2009

Jag hörde att Hitler vart lite sur

Ytterligare en "Hitler-film". Denna gång är han förbannad för att svenska folket inte verkar ta de rödgröna på allvar. Se själva:



Hittad hos Niklas.

måndag, september 21, 2009

Påminnelse till Centerpartiets partistyrelse - "handling - inte ord"!

Idag skrev ett gäng centerpartister "Ett frihetligt manifest för Centerpartiet" på Newsmill. Detta inför kvällens partistyrelsemöte ikväll.

Synd bara att Centerpartiet som organisation nästan totalt saknar trovärdighet i dylika frågor sedan partiets riksdagsgrupp manngrant röstade ja till FRA-lagen för ett drygt år sedan.

Hanna (projO) formulerar det hela bra:
"Jag röstade faktiskt på Centerpartiet. Fast 2002, i mitt första val. Anledningen var Fredrick Federley. Han hade varit på vår skola och jag kände att han var den enda politiker som stod nära mina värderingar. Han var liberal. 2006 var det Piratpartiet som tog upp mina frågor. 2010 är det givetvis Piratpartiet igen. Centerpartiet har sålt ut sig och det är trevligt med sympatisörer som Hanna Wagenius i Centern, men när partiledningen piskar och tystar dessa fåtalet liberala röster, så gör det tyvärr ingen nytta."
Även Marcus Fridholm skriver bra i sitt inlägg "Fool me once":
"Så vill centerpartisterna vinna tillbaka mig, och sådana som mig, så krävs mer än ett ”frihetligt manifest”. Det krävs konkret handling; det krävs att man erkänner sina misstag; det kräver konsekvens och det kräver att man faktiskt står för det man säger även när den egna karriären ligger i potten."
Hårda ord, men han slår verkligen hammaren på tummen, jag känner precis samma sak.

Oscar Fredriksson sammanfattar mycket av det som sagts om debattinlägget idag.

Mikael Elmlund, lika aggresiv som vanligt - Principfasta meningsmotståndare och principlösa allierade:
"Nu ska jag googla på Erik Huktin och Oscar fredriksson för att se om man kan köpa en supporter t-shirt inför valet, därefter ska jag hoppas på att partistyrelsen sparkar sig självt i dagens möte, allt detta medan jag förlänger min guldpirat status."
Övriga som skrivit är (listan snodd från Anders Dahlberg):
Magnus Andersson, Fredrick Federley 1 och 2, Christian Ekdahl, Annie Johansson, Johan Hedin, Hanna Wagenius, Emil Källström, Erika Hedblom, Oscar Fredriksson, Johan Norberg, Ingrid Lundqvist, Gustav Andersson, Oscar Sundevall, Christer Jonsson.

För partiet ska aldrig tro att vi har glömt FRA, för det har vi inte. En regering i ett demokratiskt land skapar inte verktyg som kan användas till att avlyssna och förfölja sin egen befolkning, aldrig!

Ps, jag hoppas Magnus Andersson och de andra representanterna i Partistyrelsen lyckas få de trögfattade i ledningen att tänka om. Han hade i alla fall den ambitionen kunde man uttolka av hans tweet med hashtaggen "#detkommerblienjävligtlångkvällmedpartistyrelsen"

söndag, september 20, 2009

Varför backar Centerpartiet in i framtiden?

Maud säger i en intervju i Expressen:
"Att lagstifta mot fildelning är att backa in i framtiden"
Typ som på Eternalmoonwalk:

Eternal moonwalk  - A tribute to Michael Jackson.

Men "lagstifta mot fildelning" är ju precis vad Centerpartiet har gjort! Hur dum får man vara. Stå för vad ni gör!

Andra som kommenterar Mauds partiledarintervju i Expressen:

Rick Falkvinge: Dagens speciellaste citat

Mattias Andersson: Mer bluff runt Ipred

Minimaliteter: Centerpartiet backar in i framtiden

Badlands Hyena: Backa in i framtiden

onsdag, september 16, 2009

Jag ger goda råd till Alliansen i Aftonbladet

Idag fick jag se en härlig syn på Aftonbladet.se: Artikeln heter: ”Alliansen, så vinner ni oss!” och den handlar om att ge goda råd till Alliansen inför riksdagsvalet, som bara är ett år bort. Råd som alliansen verkligen behöver!

Mina tips:

"Markus Berglund har varit med i Centerpartiet i halva sitt liv. Han är det fortfarande men i EU-valet gick Markus röst till Piratpartiet. Så kan det bli också i nästa års riksdagsval. Han menar att alliansen har svikit i integritetsfrågan. FRA-lagen som röstades igenom förra året är ett exempel."

Och det är ju knappast något nytt.

"– Jag tänker rösta på Piratpartiet så länge som Centern inte följer sitt öppenhetsmanifest från 2006."

Detta citat får mig att låta som en gammal gubbe. "Det var bättre förr", typ. Det jag egentligen menar är man måste hålla sina löften, både i ord och handling. Det räcker inte att skriva enormt fina manifest före valet, om man sedan gör precis tvärt om! 

Och om Centerpartiet vill lämna banan helt öppen för Piratpartiet så är det fritt fram att tjafsa på om ICA:s kundkort och andra grejor. Trovärdigheten för Centerpartiet gränsar till NOLL, så länge man accepterar att ge staten utrustning att avlyssna hela Svenska folket. Det gör makthavare Kina och Iran, inte i Sverige.

Andra som skrivit:

Oscar Fredriksson: FRA 2.0 i försvarsutskottet 

Scaber Nestor: 2 riktigt bra råd till den Moderata alliansregeringen 

JJ.n: Äntligen några politiker som säger något vettigt! 

Fotografen Magnus Karlsson har gjort ett mycket bra jobb. Det var länge sedan jag såg så snygg ut på bild. Ps. Innebär detta att jag kan kalla mig "Svenska regeringens rådgivare" nu också? ;-)

Det är mycket nu 

Det har varit mycket media nu på sistone - Norrtelje Tidning tog in en replik på en debattartikel och för bara några dagar sedan var jag med i Ring P1.

Kul, men lite stressande att hinna med allt.

Svar på MUF:s Piratangrepp i Norrtelje Tidning

Idag kom mitt svar på MUF:arnas barnsliga angrepp på Piratpartiet in i Norrtelje Tidning.

Ingen från Piratpartiet bemödade sig tydligen att skriva ett svar, så då gjorde jag det. Antingen har PP inte insett att majoriteten av Svenska folket ännu inte tar till sig politisk information via andra kanaler än internet, eller så bryr de sig inte tillräckligt mycket. Det är en punkt där jag tror de måste ändra sig, och det snart, om de ska ha en chans i valet 2010.

Bloggsfären är en bra kanal och den skapar utrymme för kontakter och dialoger med många potentiella väljare, men det kan inte vara den enda kanalen...

Eftersom Norrtelje Tidning inte bemödar sig att lägga upp "repliker" på sin hemsida kommer här hela debattartikeln i textform:

************

Rikta angreppen mot Moderaterna

Den skenande ungomsarbetslösheten, som några MUF:are skriver om i Norrtelje Tidning den 7 september, är viktig att hantera. Men det görs inte genom att angripa Piratpartiet.

MUF:arna är uppenbart oinformerade om vad Piratpartiet säger, trots att denna information är lätt tillgänglig på Piratpartiets hemsida. Prioriteringarna för Piratpartisterna är glasklara - finns inte en grundläggande medborgarrätt spelar det ingen roll om man är höger eller vänster i övriga frågor. Därför kommer, och kan, inte Piratpartiet ge något besked om ungdomsarbetslösheten.

Under det senaste året har regeringen tagit ställning för bl.a. FRA-lagen, IPRED och Datalagringsdirektivet. På EU-nivå förbereds även ett telekompaket med luddiga formuleringar och ett "Stockholmsprogram" med hittills okänt innehåll. Det senare riskerar att landa i en europeiskt övervakningsmyndighet av samma typ som FRA, fast då med register över alla europeiska medborgare.

MUF anser sig vara liberala och kämpar för individens frihet och borde därför ta tydligare avstånd från det framväxande storebrorssamhället, istället för att angripa Piratpartiet. För all typ av övervakning inskränker folks frihet. Tidigare har vi fått tolerera att staten tar kontroll över stora delar av vår inkomst, nu vill också staten få kontroll över vad vi säger och tänker genom att avlyssna all vår elektroniska kommunikation såsom e-post och mobiltelefoner. Att MUF försöker misskreditera Piratpartiet kan jag bara tolka som att MUF prioriterar ner kampen för ett öppet och demokratiskt samhälle där varje medborgare är garanterat personlig integritet, yttrandefrihet och möjlighet att granska den offentliga makten.

MUF oroar sig för ungdomsarbetslösheten och det är en viktig fråga, men att angripa Piratpartiet är fel väg. Tycker MUF att vi ska tvingas välja mellan att ha ett jobb eller privatliv? Varför funkar det inte att ha både och? Jag vill leva i ett fritt och demokratiskt samhälle, med medborgerliga och mänskliga rättigheter intakta.

Och vill MUF ha en liberal regering efter 2010 så är det nog mer lämpligt att rikta kraften och angreppen inåt, mot det egna partiet, och skapa en förändring av den förda politiken. För, oavsett hur det går i valet för Alliansen, så är övervakning av medborgarna knappast liberalt...

/Markus Berglund, Centerpartist och GuldPirat


******************

Det blev lite upprepningar, men på det hela taget är jag ganska nöjd med forumleringarna. Vad tycker du?

Mer som skrivits om "angreppet":
Mitt första inlägg - MUF:s bredsida på Piratpartiet
Hanna - Det är mycket som är absolut skitviktigt
Opassande - Lite allt möjligt om stort och smått

Läs också min intervju på Aftonbladet.se idag (jag ska skriva mer om den senare). Dessutom var jag ju med i Ring P1 för två veckor sedan, vad är det man brukar säga - I´m on a roll! :-)

Centerpartiet måste förtjäna min röst 2010!

Jag är intervjuad på Aftonbladet idag. Jag kommer skriva mer senare, men läs artikeln så länge:

Aftonbladet.se: Alliansen - Så vinner ni oss

tisdag, september 15, 2009

Granska makthavarna - Regimkritik.se

Det har sedan FRA-bävningen dykt upp en hel radda med hemsidor som alla har som mål att "varudeklarera" eller granska våra makthavare. Det är spännande att se alla initiativ på att höja kvalitén bland våra politiker. Bland initiativen kan nämnas:

Riksdagssvar.se - Undersöker hur dålig koll riksdagsledamöterna har på de lagar de beslutar om.

Politikerkoll.se - Kunskap är makt – mer makt åt folket. Dokumenterar knapptryckningar.

Makthavare.se - Granskar såväl kända som okända beslutsfattare, tjänstemän och opinionsbildare.

Centeruppropet.se - Uppmanar Centerpolitiker att varudeklarera, innan valet.

Makten och Öppenheten - Öppenhet, attityd och arbetsmetoder hos myndigheter och makthavare.

Ny sida - Regimkritik.se
Henrik Alexandersson har varit med och skapat en ny sida som ska granska makthavarna. Namnet på sidan berättar mycket vad det handlar om:

Regimkritik.se - besök den nu!

När du ändå besöker sidor med samma tema - läs:
Ekot, Dagens nyheter, d'Anais 1, d'Anais 2, Farmot Gun, Cybernormer

lördag, september 12, 2009

Freedom not fear


Demonstration i stockholm när skymningen faller. Snart ska Oscar från Centeruppropet.se tala.

fredag, september 11, 2009

Freedom Not Fear 12 september 2009, byte av talare

Som ersättare till Erik Hultin, har nu Oscar Fredriksson fått hoppa in och tala några väl valda ord med avsändare Centerpartiet, på Freedom Not Fear imorgon, 12 september 2009 på Sergels Torg. Lycka till Oscar!
"Nätverket Svart Måndag bjuder in till aktionsdag för demokrati, integritet, mänskliga fri- och rättigheter, press- och yttrandefrihet och religionsfrihet."
Jag kommer vara på plats. Du kommer väl också dit?!

Nätverket Svart måndag - Freedom Not Fear 12 september 2009

Annika Beijbom - Rädder för vargen här (Massor med länkar och referenser om alla talare och arrangörerna)
Vi ses på Sergels Torg på lördag mellan klockam 17-20!

tisdag, september 08, 2009

Mycket Piratpartiet i radio just nu

Piratpartiet verka ha fått klippkort hos Sveriges Radio. :-)

I morse debatterade Rick Falkvinge om Google Book Search med Kristina Ahlinder, från Svenska Förläggareföreningen.

Lyssna på första inlägget på denna sida eller läs mer på Rick Falkvinges egen blogg.

Även Nicklas Lundblad skriver: Myterna om Google Book Search – “tänk om”-argumenten
Samt Svenska Dagbladet.

På Dagens Eko gick Microsoft till angrepp mot Piratpartiet, för att de är "ett hot mot innovationer och nya företag i ett kunskapssamhälle". Rick bemöter angreppet, såklart.

Och imorgon ska Piratpartiet åter igen höras från studion när Mårten Fjellström från Piratpartiet debatterar öppen källkod. Läs om hela programmet här.

Ps. Notera att de flesta sändningarna bara ligger ute i 30 dagar.

Svininfluensan kommer - ska vi bara lägga oss ner och dö?

Man kanske ska göra slut på det i förskott? Så man slipper lida när man blir smittad av Svininfluensan? Eller också så skiter vi i det och kör på ungefär som vanligt...

Magnus Betner uttrycker sig hårt, men bra, som vanligt (biten om Svininfluensan börjar vid 0:25)
.

.

Eller så är vi inte tillräckligt panikslagna än:

Dagens Svenskbladet: Oro över att svininfluensan inte orsakar tillräckligt med panik

Avrunda med Thomas Engström från Fokus: Ingen undergång nu heller
"Mest irriterande av allt är att vi aldrig kommer att få veta om alla tusentals miljarder som i preventivt syfte spenderas på massvaccinering och ekonomiska stimulansåtgärder varit nödvändiga eller inte. Det näst mest irriterande är att så få erkänner att de faktiskt inte begriper – för det gör ingen – de ohyggligt komplicerade och långa kausalitetsled som en globaliserad värld är uppbyggd av."

måndag, september 07, 2009

Jag tystnar inte! Freedom not Fear 2009 den 12 september


Kom på manifestiationen "Freedom not Fear 2009", på Sergels Torg, lördagen den 12 september klockan 17-20.

Läs mer: Freedom Not Fear 2009 - Internationell Aktionsdag

Jag läste Hannas inlägg, det förklarar precis vad det handlar om - Om rätt och rädsla:
"Det skrämmer mig. Storföretag kan genomdriva att en site stängs ner, liksom bara för att de vill det. Det kommer mig att undra vad nästa steg blir, vilken nästa misshagliga site blir som plötsligt bara inte finns längre. Vem vet hur skiv- och filmindustrin kommer resonera om en vecka eller en månad. Jag inser att jag som en god medborgare förväntas lita till rättsväsendet, de ska ha allas vårt bästa för ögonen. Men det stämmer ju inte längre? Kommer det till en konflikt mellan vanligt folk och ett stort företag så agerar svensk domstol till företagets fördel. Oftare och oftare, det är den utveckling jag ser.

Såhär då. Är ni rädda för terrorister? Att någon ska få för sig att spränga en byggnad eller så i er närhet? Det är inte jag.

Nej men faktiskt. Inte för att risken absolut inte finns, det gör den säkert. Mindre här i Sverige än i Irak, större i Stockholm än i Mellerud. Jag kan gå ut på morgonen och det finns alltid en risk att jag inte kommer hem igen. Men jag är inte rädd. Jag vägrar. Terroristens mål är att få mig, oss alla, att bli rädda. Att ändra vårt beteende, av rädsla och en önskan om att känna oss trygga. Jag vägrar, fan i mig. Det är ett medvetet val, och det var inte lätt att fatta. Men jag är inte rädd.

När storföretag och rättsväsende agerar som de gjorde igår, däremot… Då blir jag rädd. Ska det vara så?"

Hon uttrycker rädsla för korporativism, men även det terrorhot som vi medborgare tydligen ska vara paralyserande rädda för. Jag vägrar.

Även Henrik Alexandersson skrev bra idag i sitt inlägg om övervakning och kontroll och varför det är dåligt, även ur ett liberalt perspektiv, inte bara mänskligt: First things first
"Jag anser också att människor bör ha så stor frihet som möjligt att bestämma över sina egna liv. Helt enkelt för att människor är olika. Politiska beslut av typen "one size fits all" blir sällan bra. Och politiska beslut i sig är ofta onödiga – vid alla de tillfällen de gäller sådant som enskilda medborgare kan och borde få bestämma över själva.

Även detta resonemang saknar stöd hos så gott som alla gammelpartier. De har fastnat i maktutövning för maktutövningens egen skull. Fram till en viss punkt finns det hopp om att kunna rulla tillbaka den förmyndarmässiga, klåfingriga genompolitiserade staten. Men det kommer inte att gå att göra (eller blir i vart fall oerhört mycket svårare) om man ger staten verktyg för att övervaka att medborgarna alltid lyder allsköns idiotiska påbud, ner på individnivå.

Övervakningsstaten är helt enkelt ett sätt att flytta makt från medborgarna till politikerna, byråkraterna och deras funktionärer. Kanske för alltid.

Jag blir också förfärad när politiker (åter, speciellt de som borde veta bättre) är så totalt blinda för den personliga integritetens värde. Människors rätt till en egen sfär, sina egna små hemligheter, nojor och egenheter är oerhört viktig. Här finns en osynlig gräns. När man passerar den – då förvandlas människor från fria medborgare till hunsade undersåtar. Då får vi ett samhälle som bygger på rädsla och misstänksamhet."
Som sagt, kommer du till Stockholm på lördag och manifesterar med oss andra? Det behövs...

Avrunda med Scaber Nestor, Farmor Gun och Jens O.

MUF:s bredsida på Piratpartiet

Uppdatering: Nu har repliken kommit in i Norrtelje Tidning.

Några MUF:are från Stockholmsdistriktets VU - Tina Ghasemi, Jessica Rosenkrantz samt Hannes Holmér, har skjuter idag en bredsida mot Piratpartiet i Norrtelje Tidning.

Kort sagt undrar de hur PP tänker "angripa ungdomsarbetslösheten", något de sannolikt vet att PP inte kan/kommer/vill svara på. (Någon typ av svar kan dock vara bra att ge. Se det som ett bra tillfälle att få lite gratismedia för PP...)

Läs hela artikeln här:
Norrtelje Tidning: Hur ska Piratpartiet lösa ungdomsarbetslösheten?

Jag hoppas för MUF:arnas skull att de inte är så trögfattade och inte vet hur Piratpartiet resonerar, utan att de bara använder Piratpartiets namn som en hävstång för att lättare få komma med i debatten. För har de så dålig koll, på riktigt, kommer det gå dåligt för Moderaterna och Alliansen i valet nästa år...

söndag, september 06, 2009

Det var bättre förr (med Centerpartiets integritetspolitik)

Det var bättre förr, i alla fall med Centerpartiets integritetspolitik. När Öppenhetsmanifestet (pdf) verkligen betydde något. Precis som jag skrev i förra inlägget, om att Rick Falkvinge, Piratpartiets partiledare, faktiskt tycker att Centerpartiet ligger nära Piratpartiet rent politiskt, även om partier nu har sålt ut sig för att få lite makt.

Rick Falkvinge fortsätter att tala gott om Centerpartiet, i alla fall den politik vi förde förr. Detta är från partiledarintervjun i Expressen. Eller snarare från det väldiga bakgrundsmaterialet. (Kul att läsa, mer sånt Expressen!)
"Innan valet 2006, så var Centern väldigt vänligt inställda, de låg ganska rätt i nätfrågor och i rättssäkerhetsfrågor, men sedan efter valet så prioriterade de att sitta i regeringen framför att värna om mänskliga rättigheter. Det tycker jag är väldigt tragiskt."
Tragiskt var ordet...

Läs också OlofB eller Rick Falkvinges egna ord om Expressens intervju. Och hela bakgrundsmaterialet här.

Se filmklippet här.

torsdag, september 03, 2009

Trovärdighet i integritetspolitiken

Idag har P3 nyheter grävt fram dokument som visar vilka som röstade FÖR den lag som förra veckan användes för att hota The Pirate Bays internetleverantör att klippa kablarna.

P3 Nyheter: Vill ändra lag som stängde Pirate Bay

Det är Folkpartiet och Vänsterpartiet som nu har insett att den lagen kan användas i syftet att hota andra till tystnad. Tidigare var det Miljöpartiet och Centerpartiet som var motståndare till lagen och som följaktligen röstade emot.

Henrik Alexandersson har skrivit två inlägg:
TPB: Politiskt bråk om Black Internet
Lex Black Internet

Farmor Gun har skrivit långt och genomtänkt, som alltid, om nyheten:
Lagstiftare vs lagvrängare.

Läs också Marcin de Kaminskis inlägg på Internetdagarnas hemsida:
Internet vill vara neutralt

Och det är precis detta det handlar om - bärarimmunitet, att inte skjuta budbäraren, bara för att det existerar saker jag inte gillar på internet. Läs Rick Falkvinges post om Nätneutralitet.

Vilka partier har kommit till insikt?
Det faktum att Centerpartiet och Miljöpartiet var ensamma om att rösta emot lagen redan 2004 bevisar bara vad Rick Falkvinge pratade om tidigare, när han sa att han tyckte Centerpartiet och Miljöpartier låg närmast Piratpartiet, rent politiskt. De två hade stor förståelse för internet, redan då. Rick sa i intervjun nyligen:
" - När jag tittar på politik så skulle jag säga att vi står närmast centerpartiet och miljöpartiet. Vänsterpartiet tar upp en del av våra frågor också, problemet är att dom gör bara så när de sitter i opposition. Så länge de här partierna stödjer en regering så blir det mer och mer repressivt."
Se TV 4:s inslag om detta här:




Politikerbloggen.

Uttalandet från Rick om Piratpartiets och Centerpartiet närliggande politik, fick centerpartisten Mårtensson att skriva ett par intressanta inlägg som fick spinn:

Debattartikeln
i politikerbloggen
Mårtensson: Centern + Piratpartiet = Sant?
Johan Hedin: C + PP = Sant?
Per Ankersjö: C-frieri och S-attack mot PP
Mårtensson igen: Vore kul med en rapport från Maud: Vad sa Rick Falkvinge?

Avrundar med Scaber Nestors kommentar i inlägget: Vad är nyheten?
"Miljöpartiet har med stor framgång tagit över stora delar av centerpartiets gamla väljarbas och kan idag kallas för det nya centerpartiet, fast där c hade sin grund i bondesamhället har mp inte tappat sin grund inom miljöpolitiken."
Vi går helt enkelt krasst konstatera att Centerpartiet inte längre har så mycket trovärdighet kvar i integritetsfrågor. Man har helt enkelt sålt ut det man kämpat till sig tidigare. Nu är det bara Miljöpartiet som har sin kvar.

Synd och skam är det, att Centerpartiets partiledning inte har vett nog att stoppa idiotiska lagar. Och vad har man fått istället? Förutom lite sänkt skatt på konstgödsel? Ingenting! Är det bra byteshandel? Konstgödsel mot personlig integritet?

onsdag, september 02, 2009

Ring P1 - om SJ och övervakningssamhället

Jag var med i Ring P1, idag igen. Denna gång pratade jag om SJ:s idiotiska idé att tvinga kunderna att köpa personliga biljetter och legitimera sig varje gång man ska åka på en resa. Du kan lyssna på hela mitt inlägg i debatten här:
SR ring p1 090902 SJ och övervakning 110018 by lake

Programmet går att höra i sin helhet på SR:s hemsida (dock endast i 30 dagar):
Ring P1 - leta efter dagens program - 2 september

Referenser
Referenser till det jag pratar om:

1. SJ:s nya idiotiska regler (registrering av våra tågresor):
SJ själva -notera att de nya reglerna bara gäller på "resor som kan ombokas och resor som inte kan ombokas". Klartecken på det???

Media: SvD, SvD, DN, Expressen

Magnus Persson - SJ AB baklänges (Tack för bra inspiration, innan jag ringde.)
Hanna Wagenius (Neo-bloggen) - SJ, alltså...
Henrik Alexandersson - SJ och Stockholmsprogrammet
Scaber Nestor - Swebus - Here i come (Intressant länk från Svenska bussar.)
Rick Falkvinge - SJs papieren-bitte-samhälle
Leo - SJ hotar det fria resandet
Cornucopia - SJ goes mediamaffiaindustrin Se filmklippet!
Erik Laakso - Statens järnvägar är inte folkets järnväg längre Också ett lysande klipp. Han hann före mig...
Tantrablog - Har SJ också drabbats av kontrollmani?
Tvivlar - Skratta eller gråta?
Pär Ström - Utrotningshot mot anonymiteten
Anna Troberg - SJ, SJ gamle vän…
Badlands hyena
- SJ ökar passagerarnas frihet (Lysande satir, som alltid)

2. PNR - Passenger Name Record (registrering av våra flygresor):
Jag kan ju börja med att dementera att det, i dagsläget, inte finns något i PNR som handlar om att registrera vårn sexuella läggning eller religion, som jag felaktigt sa i programmet. Jag blandade ihop PNR med FRA:s regelverk. Dock tvingas flygbolagen föra register om exempelvis:
Din hemadress, hur du betlade för resan och vad du åt på planet.

Wikipedia - Passenger Name Record

3. ASBO - kameraövervakning hemma hos engelsmän (Nej, det är inget skämt!).

Mattias Andersson
- För varje lite steg
Fritänk - Vilket samhälle vill vi ha?
Opassande - Engelska familjer kameraövervakas i sina hem
PiratJanne - Kameraövervakning och antisocialt beteende
DN - Övervakning utan effekt

Jag avslutar inlägget med en härlig satirisk reklam för, vad som skulle kunna vara, en engelsk motsvarighet till Ring P1:

(Hittad hos Wille.)

Att tagga information är svårt

Christian Engtröm, mannen som representerar Piratpartiet (och därmed också mig) i Europaparlamentet funderade häromdagen på hur han skulle kategorisera (tagga) sina inlägg som berörde ämnen kring så spridda ämnen som:

* Delad kultur (upphovsrätt)
* Fri kunskap (patent)
* Skyddat privatliv (övervakning)
* Yttrandefrihet (censur)

Han skapade då en ny kategori som han kallar informationspolitik. Kanske kommer jag också använda den, när jag skriver om ämnen som berör dessa.

Det är inte lätt att tagga
Även Rick Falkvinge, piratpartiets ordförande misslyckas ibland med att tagga inlägg. Bilden är från ett inlägg häromdagen:

Förresten: Grattis till 1000 inlägg Rick!

Två andra lysande exempel på taggar kommer från Johan Hedin på Peace, Love and Capitalism. Han har en speciell kategori som han använder ibland: "vet fan inte hur detta ska kategoriseras?"

Mitt sista tagg-tips landar hos Johan Ingerö som har en fullkomligt lysande tagg som han verkar använda när han skriver om feminism och dylikt: "Homosexuella valar mot kärnvapen och EMU men för feministisk och makrobiotisk hälsokost".

Den säger allt! :-)