Hon skriver på sin blogg:
Alla dessa praktiker, projekt och plusjobb har tagit oss till en alltmer osäker arbetsmarknad med otrygga anställningar som ökat kraftigt bland framför allt unga människor. De har fått lära sig att hålla käften och vara nöjda med det dom får. Fasta jobb måste vara huvudregel på arbetsmarknaden. [Min fetning.]Jag kunde inte sagt det bättre själv.
Plusjobb är bara en tillfällig åtgärd, som ger arbetslösa tvivelaktig erfarenhet, från jobb som bara delvis behövs göras, och en möjlighet att fylla på sina a-kassedagar. Allt detta med en garanti om att få sparken efter två år. Med Centerpartiets förslag om speciella LAS-regler för ungdomar under 26 år finns det alla möjligheter att få behålla sin anställning efter samma tid, eftersom man har kunnat visa för arbetsgivaren att denne tjänar på att betala din lön. Det är alltså ingen byråkrat som sitter på AMS och beslutar om du ska få jobbet eller inte, du påverkar det beslutet mycket mer själv.
Vad är värst- garanterad uppsägning, eller att ha fått in foten på en arbetsplats? Vilket förslag leder till fler ungdomar som är inne på den "riktiga" arbetsmarknaden, och vad skapar bara, ännu tydligare, en "andra klassens arbetstagare"? Slutligen- vilket av förslagen leder till en nettoökning av statens inkomster och vilket leder till mer kostsam rundgång i systemet? Your guess is as good as mine. :-)
Frågan som man som ung och arbetslös måste ställa sig är ju- Vad är bäst för mig, ett arbete med risken att bli uppsagd från det, eller fortsätta gå arbetslös? Alternativet är inte, som SSU vill låtsas, en välbetald, fast tjänst på ditt drömföretag, istället är det att fortsätta stå utanför arbetsmarknaden som är alternativet.
De flesta ungdomar idag väljer redan idag osäkra, tillfälliga anställningar, framför arbetslöshet. Varför inte minska krånglet för arbetsgivarna då? Och låta fler unga få nyttig och meriterande arbetslivserfarenhet, och möjlighet att tjäna pengar själva, istället för att gå på bidrag eller "påhittade", skattefinasierade låtsasjobb? Det funkade bra i Frankrike, och jag tror att förslaget om att försvaga LAS för ungdomar, kommer att leda till minskad ungdomsarbetslöshet även här.
Läs gärna ochså denna gamla DN-ledare om behovet av reformeringar inom LAS.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar