fredag, maj 28, 2010

Att straffa oskyldiga?

P3 Nyheter hade i morse ett inslag om att det går  - Trögt för kronofogden mot Pirate Bay

De berättar då att kronofogden redan börjat driva in skadestandet som de ansvariga bakom The Pirate Bay dömdes till, men sedan överklagade. (Domen på Wikipedia)

Lars Grimby från Kronofogdemyndigheten intervjuas:
"Men de få kronor som Kronofogden har hittat kommer inte film och musikbolagen få än, eftersom att domen mot killarna är överklagad. Först i september kommer målet upp i Hoverätten. Och en annan förutsättning för att bolagen ska få pengarna är dom kan vinna målet.
- Vi måste vänta på att domen vinner laga kraft och det har den inte gjort ännu."
Det är inte helt enkelt, men är det bara jag som ser risken med att straffa oskyldiga? Har man överklagat ett domstolsbeslut, är man per definition inte dömd än, då domen inte "vunnit laga kraft". Men ändå ska Kronofogden samla in drygt 30 miljoner kronor från de som anklagats? Och om de frikänns i nästa instans så ska de alltså få tillbaka pengarna då, antar jag? Vad ska de göra under tiden?

Var är rättssäkerheten? Hur många företag och liv kan samhället inte så sönder genom att kräva in skadestånd under pågående domstolsprocesser, som senare visar sig frikänna de anklagade? Är det värt det?

Satmaran har också kommenterat nyheten - Kronofogden har problem med Pirate Bay-dömda

Och igår slog Högsta domstolen i Danmark fast att TPB skulle fortsätta blockeras/censureras - Pirate Bay i fortsatt blockad i Danmark (även IDG)

När ska de fatta att censur inte löser några problem?

torsdag, maj 27, 2010

Christian engström på Frihetsfronten



Christian Engström, europaparlamentariker för Piratpartiet, pratar för en massa liberaler och några pirater på Frihetsfrontens talarkväll just nu. Mer rapportering kommer senare.

onsdag, maj 26, 2010

Svenska Tvillingregistret får inte min DNA


På bilden nedan ser du ett DNA-samlar-kit från Orangene-DNA. Jag fick det från Svenska Tvillingregistret då jag har en tvillingsyster. De vill ha min DNA att lägga till sin bio-bank för att bättre kunna undersöka inflytandet av uppväxtmiljö kontra arvets påverkan på olika sjukdomar och riskfaktorer.
Jag har dock valt att säga " -  Tack, men nej tack".


Ingen DNA-insamling från mig

Jag tänker inte sitta och spotta i provröret i 10 minuter...
Enligt Svenska Tvillingregistret arbetar de under tystnadsplikt och uppgifterna om mitt DNA kommer vara ”mycket säkert skyddade”. Samtidigt erkänner de att exempelvis Polisen kommer att beredas tillgång till registret om en domstol tycker att det är ok. Men det är inte ok för mig.
Jag har absolut inget emot att avstå från mycket av min personliga integritet för medicinsk forskning. Däremot vill jag inte finnas med i ett polisiärt DNA-register. Eftersom Svenska Tvillingregistret är båda sakerna på en gång, avstår jag från att delta.
Problematiken kring detta är precis samma som kring PKU-registret.
Henrik Brändén gör ytterligare ett välformulerat gästinhopp på Livbåten om PKU-registret - Släpp inte in polisen i PKU-registret!
Det finns såklart också en Facbookgrupp med just titeln: Ge INTE Polisen tillgång till PKU-registret!

Läs mer om DNA-prover och transparens hos bland annat Joakim Jardenberg, som publicerat hela sin DNA-profil på bloggen. Mycket spännande! - Min DNA-profil (projekt: transparens)

tisdag, maj 25, 2010

"Irländsk operatör stänger av fildelare"

Fler länder än Frankrike vill via att de minsann kan vara föregångare vad det gäller att censurera och blockera medborgare från att komma åt informationen på internet. Denna gång är det en ISP på Irland vid namn Eircom som tänker införa en "Three strikes-regel" (även om just denna har fyra som den magiska siffran)

"Eircom har träffat ett avtal med musikindustrin, där operatören förbinder sig att stänga av fildelare som bryter mot upphovsrättslagen.
Under en tremånadersperiod ska Eircom testa metoden.
Planen är ett initativ som irländska musikbranschorganisationen Irma har satt i verket."

Läs mer hos IDG: Irländsk operatör stänger av fildelare

Även BBC har en sammanfattning - Big Irish crackdown on net piracy

måndag, maj 24, 2010

UNT:s ledarsida fortsätter brilliera

Upsala Nya Tidnings debatt- och ledarsida har blivit mer och mer intressant på sistone. Allt ifrån väldigt välskrivna ledare, till roliga debattartiklar. Idag var det till och med två artiklar som var tillräckligt intressanta för att jag ska ta mig tid att skriva och tipsa om dem.

Den första var en ledarkrönika skriven av Andreas Bergh om en aspekt av den tillväxtkritik som dykt upp efter vukanutbrottet: - Myten om vårt sårbara samhälle

"Visst har vulkanaskan kostat miljonbelopp, men inte för samhället, utan för flygindustrin. Uteblivna intäkter för flygbolagen är emellertid inte detsamma som samhällsekonomiska kostnader."
Dagens andra lärvärda artikel är huvudledaren - Även i det gamla finns det något nytt
"Däremot bör Centern fundera på vad som är dess styrka och inte glömma bort sin bakgrund. Den nyfunna liberalismen måste bottna i och motiveras av partiets idépolitiska arv. I skriften Med frihet följer ära bidrar tio personer med mer eller mindre starka band till Centern med texter om hur ett liberalt, centerpartistiskt värderingsskifte borde se ut. För en Maud Olofsson i jakt på nya och gamla väljare borde skriften vara intressant. Anslaget i texterna andas just det som Centern i dag saknar."
Mattias Johansson, som omnämns i artikeln som en av författarna till boken Med frihet följer ära, kommenterar det hela på sin blogg

Mattias JohanssonFörnya eller förtvina
"UNT har tyvärr rätt i att C:s förnyelse kommit av sig efter valet (se tidigare blogginlägg) och att partiets otydlighetsfaktor som helhet stärkts under mandatperioden. Där finns det en stor utmaning för partiet inför valrörelsen, som jag vet att vi som är aktiva i partiet i Uppsala kommun är fullt på det klara med att anta."
När jag ändå är inne och kommenterar Centerpartiets missriktade fokus vad det gäller politik så är även Niclas Strandh på JMW-bloggen inne och försöker förklara för, Maud skillnaden mellan integritetsintrånget när ICA och Facebook samlar in personlig information och när staten gör det, via exempelvis FRA eller Teledatalagringen:

JMW- Facebook är en ny bytesekonomi: användarnytta mot individdata
"Diskussionen om att Google, Facebook och ICAs datainsamling skulle vara samma sak som FRA, ACTA och liknande statliga kontrollorgan är som att jämföra äpplen och päron. Det handlar om vitt skilda saker. När en stat väljer att samla så mycket information som möjligt om en individ så handlar det om att kontrollera denne utifrån det juridiska monopol som staten har. Det handlar om att kontrollera människors innersta liv för att förhindra och trycka ner ”icke-önskvärda” tankar, handlingar och egenskaper. När ett företag samlar data om en individ handlar det om att kunna skapa så relevant kommersiell kommunikation som möjligt respektive att förstå och utveckla så bra tjänster och erbjudanden som möjligt."
Det vore klädsamt om Centerpartiets företrädare på riksnivå kunde visa att de har förstått skillnaden mellan en frivillig överenskommelse och ett maktfullkomligt intrång, och slutar gnälla på ICAs kundkort! Snarast!

söndag, maj 23, 2010

Lakes Länktips

Såhär i sluttampen på helgen kommer några länkar med måste-läsning:

Erik Laakso - Finns det några som erövrar demokratin idag? 

"När Piratpartiet gjorde fildelningen till en valfråga i europaparlamentsvalet så hävdade jag att det var ett misstag sett över tid. Detta grepp som tas nu är ett sätt att komma förbi fildelningen som bärande fråga och väva in det hela till en demokratifråga. Det är snyggt och viktigt gjort av PP.
Vilka övriga partier i och utanför Sveriges riksdag kommer ta kampen för vår demokrati, på allvar in i valrörelsen?"


Svensk Myndighetskontroll följer upp Eriks inlägg - Vem står upp för demokrati och yttrandefrihet?

Mer läsning: Magnihasa - Men jag ville ju inte bli pirat!
"Så med den detaljen i bakhuvudet så tedde sig mina akademiska framtidsplaner något, tja, felriktade. Att hoppas på att gömma sig i elfenbenstornet när stadskontoret dikterar att taggtråd är den nya normen fungerar inte - ingen kommer undan. Det finns ingen frihet när allt du gör ligger till grund för bedömning. Inte ens i ditt eget huvud.
Ibland frågar folk mig varför jag blev pirat. Det enda jag vill är att skrika åt dem - MEN JAG VILLE JU INTE BLI PIRAT! Jag ville ju bli lämnad ifred med mina böcker och mina idéer och mina tankar och mina planer på att revolutionera världen på avstånd"

Jag avslutar med Dexions grymma, men skrämmande realistiska bild av hur det kan bli - Att vara trygg i sin vardag
Han har hängt upp ett block i hallen vid ytterdörren, där jag skriver upp när jag går in och ut och förstås vart jag går. Han ville också, ja krävde faktiskt, att jag skulle byta mobil, till en sådan där med inbyggd GPS så att han alltid kan se var jag är. Vi har också bytt ut Ubuntu på min dator mot Windows som har möjligheten att justera inställningarna så att han kan se vilka jag varit i kontakt med och vad jag gjort – det är någon form av barnsäkerhetsprogram som Windows erbjuder föräldrar, som vi använder.

Läs resten hos Dexion.

Service på Peppar Peppar



Kreativ service på restaurangen Peppar Peppar i Uppsala, då vi råkat få ett bord som ligger lite "off". Bara man löser problemen för kunden.

Tillägg: Tydligen hade nästan alla bord en egen ringklocka. De är måna om att man får snabb service som kund.

fredag, maj 21, 2010

En stilstudie av Com Hem - att såga sina egna kunder

Försäkringsbolaget If lanserar nytt reklamkoncept där de utlovar extreeeeem hög service-grad. Detta är något som de inte kan leva upp till. Eller kan man förvänta sig att få sin bli lagad eller utbytt på under 60 sekunder om man skulle krocka mitt ute i skogen?

Men oavsett hur höga förväntningar man ger kunderna och hur besvikna kunderna än blir, så kommer IF sannolikt aldrig få lika dåliga betyg som ComHem vad det gäller kundnöjdhet.

Personalen verkar inte riktigt ha lyckats "leva värderingarna", om nu ComHem har några kundfokuserade värderingar, eller om det bara rör som om att tjäna pengar? För även om vinstmarginalen sjunkit från 43% till 40% anser jag att den är lite skrämmande hög med tanke på mängden klagomål på den undermåliga tjänsten. Man skulle kunna styra om lite resurser från vinstmålen till förbättringar istället...


IDG: Com Hem sågar sina kunder

Ekonomisk rapport 2009 (pdf)

Uppdatering : Prankmonkey har hittat fler dumheter - Com Hems kundservice beklagar det som inträffat

IDG har en nyhet om det också - Com Hem lämnade ut lösenord i mejl

Ibland klagar man i onödan - Nick Vujicic och David Lega gör inte det

Vissa saker man ser är alldeles för inspirerande för att man inte ska sprida dem vidare. Två exempel hittar du nedan:

Nick Vujicic - No Arms No Legs No Worries 
"And I realise, I might not have hands to hold my wifes hands, but when the time comes, I'll be able to hold her heart."


Läs mer om Nick Vujicic på hans hemsida - Life Without Limbs

Det andra exemplet är David Lega, filmat på förra TedxStockholm:


Läs David Legas blogg - Handsfree

P1 idag - Hur ska vi digitalisera vårt kulturarv?

I Studio Ett idag ska Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga Biblioteket i Stockholm, diskutera kring frågan - "Hur ska vi digitalisera vårt kulturarv?" Lyssna vettja.

Själv tänkte jag också passa på att lyssna på när Magnus Andersson från CUF diskuterar med Jytte Guteland från SSU om CUF:s nya kampanj: Cirkusen.com.

Språkbruk i politiken till höger och vänster

Pontus Mattsson på P1-Morgon hade igår en liten krönika om att valåret har börjat och att språkbruket har hårdnat därefter. Lyssna på krönikan här. Han nämner två exempel.

Det första är uppmärksammat - Tobleronepolitik
Uttrycket är menat att vara  lite raljant mot Mona Sahlin och syftar på att hon tidigare använt riksdagens kontokort till privata utgifter och kontantuttag på över 50.000 kr, som hon visserligen sedan betalade tillbaka via löneavdrag.

Det andra exemplet är knappt alls uppmärksammat, jämförelsevis - Stupstocken
Enligt NE betyder stupstock - "ursprungligen den spöstock eller skampåle där bl.a. spö- och risstraff verkställdes; senare den träställning på vilken den som skulle avrättas med bila lade huvudet."

Den liknelsen gör alltså företrädare på vänstersidan med att socialförsäkringssystemen har en bortre gräns. (Något de själva också hade när de satt vid makten för övrigt.) Två exempel på användning - Ulrika Falk samt Veronica Palm.


Och så hävdar vänsterföreträdare fortfarande att det är Mats Odell som ska be om ursäkt för sitt språkbruk?!

Mary reflekterade lite om begreppet för ett tag sedan - Hur kan man använda begreppet stupstock...

Tillägg: En vän påminde mig om detta också - Toppkandidat jämför Reinfeldt med kvinnomisshandlare

Men vänsterfolket kan ju fortsätta anklaga Mats Odell för smutskastningskampanj...

torsdag, maj 20, 2010

Centerpartiet kampanjar bra - men de har glömt bort något...

Jag skrev häromdagen om Centerpartiets förvalskampanj: Hur skapas arbete? Centerpartiet vet.

Centerpartiets kampanj är bra, men saknar kopplingar till integritets- och yttrandefrihetsfrågor. Jag hade förhoppningar på att detta skulle bli en prioriterad fråga i valet, exempelvis efter att ha sett programmet till kommundagarna i Göteborg, men icke. Jäkligt synd!

För andra partier tänker nämligen inte låta dessa frågor ignoreras. Självklart är det Piratpartiet som står högst på barrikaderna, men även Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill slåss om väljare som bryr sig om mer än kronor och ören. Och det är ett gäng...

Vänsterpartiet har med integritetsfrågan som en av de fyra fokusområderna. Läs Vänsterns valplattform här:
"Det här är inte en fråga om huruvida vi har fin- eller fulmjöl i några påsar. Det här är en fråga om människors frihet och att människors frihet under 2000-talet alltmer har begränsats.  Frågan om att skydda integriteten handlar inte heller bara om vad som sker på nätet. Vi ser hur övervakningen på jobbet, i skolan och det offentliga rummet har slagit ett grepp om oss. Krav på utdrag ur brottsregister, urinprov, avlyssning av telefonsamtal och av e-postmeddelanden blir allt vanligare och gör det svårare att hävda sin integritet på jobbet.
[...]
Vi svarar på Ung Vänsters fråga: Vi vill inte ha det som i Sovjet!"
Miljöpartiet har redan börjat kampanja kring integritetsfrågorna. Se alla Miljöpartiets Valaffischer för 2010 på deras hemsida.

Affischen som handlar om just integritetsfrågorna är denna:

Valaffisch 2010 övervakning

Läs mer om Miljöpartiets förvalskampanj här.

Som liberal gillar jag dock bättre Centerpartiets slogan från förra valet - "Maudernisera Sverige".

Insändare i UNT - Lagen om upphovsrätt är orimlig

Stefan Flod och Victoria Westberg (Borgmi) skriver idag i UNT om den orimliga upphovsrätten, med hänvisning till TPB-frågan. Mycket välskrivet.

Exempelvis denna passage i insändaren:
"Vad man än tycker om Pirate Bay, kan man inte komma ifrån att deras verksamhet synliggjort hur mediaintressen påverkat och fortfarande starkt påverkar lagar och avtal på alla nivåer ända in i våra vardagsrum. Piratpartiet förespråkar ett samhälle med starka demokratiska rättigheter, där grundläggande yttrandefrihet är en sådan rättighet. Vi har gått från ord till handling."
Läs hela i Uppsala Nya Tidning - PP: Lagen om upphovsrätt är orimlig

Vad säger man nu? Remixa på? :-)

Finns det några liberala riksdagskandidater?

Flera personer har uttryckt att det är svårt att hitta vettiga, liberala riksdagskandidater. Tråkigt men sant...

Makthavare intervjuar Magnus Betnér:
"Troligen hittar jag någon liberalt sinnad kandidat i det borgerliga blocket. Om det finns några. Jag är inte så säker på det längre."
Tianmi - Fool me once, shame on you
Han tycker Hanna Wagenius vore en bra liberal riksdagsledamot, men:
"Problemet är bara att en röst på Hanna Wagenius eller någon av de andra rebellerna i praktiken är en röst på den sexfientliga radikalfeministen Annika Qarlsson, islamofoben och FRA-mannen Staffan Danielsson eller statskramaren Maud Olofsson, personer som står för diametralt motsatta uppfattningar i nästan varje fråga och som inte i någon mening kan sägas hysa liberala värderingar."
Johnny Olsson - Kasta inte bort din röst
"Den frihetliga politik jag hoppades att Centern skulle kunna driva blev det ingenting av. [...] Ska jag vara glad över att FRA-lagen fick en rosett till? Ska jag applådera att Ipred måhända kunde ha varit ännu jävligare? Är Centerns ambitionsnivå  att vara lite mindre dåliga än sämst? Det är i så fall en milsvid skillnad från det uppkäftiga, kaxiga och liberala Centern jag såg innan valet."
Markus Fridholm - Kommentar här (bloggar här)
"Vi var nog både en och annan som gick på centerns nya kaxigt liberala framtoning, men ack vad vi blev blåsta.
Nej, just nu finns det inte ett enda riksdagsparti som jag litar på längre än jag kan kasta dem. Det är pp som gäller den här gången."

Som jag tidigare sagt (många gånger!) så fick Centerpartiet en hel del liberala röster förra valet, men i höst kommer dessa lättrörliga väljare att söka sig någon annanstans. En hel del till Piratpartiet, och en del till soffan.

Jag hade gärna försökt att övertala många av dessa personer att ge Centerpartiet en chans till och att rösta på "Den gröna folkrörelsen", men jag har slut på argument, tyvärr. :-(

onsdag, maj 19, 2010

Rick gör en stabil insats i Radio om The Pirate Bay

Rick Falkvinge gjorde en stabil insats i Studio Ett i P1 idag. Lyssna på debatten mellan Rick och Folkpartisten Christer Nylander:

Studio Ett - Piratpartiet stöder Pirate Bay


En liten synpunkt om Ricks insats bara - Använd inte ordet "Upphovsrättsmaffian", som du gjorde i något inslag jag hörde (dock inte i Studio Ett). Det är väldigt negativt laddat, och vissa är av den åsikten att industrin agerar som en sådan. Men man vinner väldigt sällan några sympatier på att förolämpa sina politiska motståndare.

Debatten i radio handlar så klart om att Piratpartiet nu är internetleverantör åt The Pirate Bay. det har stått lite i media om det på sistone... :-)
SR,SR2, Svt1, Svt2, DN, SvD, Aftonbladet, tv4, Journalisten, Ny teknik, Nyheter 24, HD, NT, ars technica, Expressen, feber.se, Sweclockers, torrentfreak, slashdot

(Lista snodd från Stefan)

Ett litet lästips när jag ändå är igång:
Lena Ek, Centerpartiets Europaparlamentariker som skriver om samma sak om Hax och Christian Engström - EU:s nya Digitala Agenda.

Lena Ek - En Digital Agenda för Europa

Lena skriver bland annat:
"Agendan visar att Internet och ny teknik är en nyckel till jobb och tillväxt i framtiden. Den inger förtroende att EU under hennes ledning ska kunna skydda medborgarnas rättigheter på Internet, samtidigt som vår ekonomi anpassas till en digitaliserad värld.

Bland annat lovar Kroes att hon ska presentera ett konkret förslag med regler för gemensamma immateriella rättigheter och upphovsrätt i hela Europa. Det behövs verkligen. Idag måste ett svenskt företag som vill förmedla musik och filmer till Europas medborgare över nätet förhandla med 27 olika företag i lika många länder. Och detta för varje enskilt verk!"
Det andra stycket inger inte förtroende hos mig, tyvärr. Tur att vi har PP på plats i parlamentet som kan hjälpa Lena Ek och andra liberaler att bena ut alla konstigheter i "agendan".

Korseld Light - med socialliberalen Rayman och högersossen Kielos

Mikael Marklund har på Medieväldens hemsida gjort ett kul reportage med ledarskribenterna Sanna Rayman (Svd) och Katrine Kielos (Aftonbladet). Mycket rolig.

Se intervjun nedan eller på Medievärldens hemsida - Kielos och Rayman i Korseld light



Vill du se några Korseld-avsnitt, kan du göra det på SvD:s eller Aftonbladets hemsida. Maud Olofsson är deras senaste gäst. Ganska sevärt program det också...

En humanist får gärna analysera detta mer, men är det inte så att Sanna är mer filosoferande och flackar med blicken, medan Katrine istället hela tiden söker ögonkontakt med Sanna (dock utan att lyckas)? Det är väldigt uppenbart, frågan är bara vad det betyder. :-)

Mycket om bokbål på sistone

Själv är jag närmast yttrandefrihetsfundamentalist och tycker därför det är bra när detta kommer upp til diskussion, nu senast kring Lars Vilks, bland annat i Studio 1 i P1 i eftermiddags.

Det har också varit osedvanligt mycket prat om bokbål på sistone. Det handlar såklart om Holger Nilsson, predikant från Vetlanda, som tyckte man skulle elda upp Jonas Gardells böcker om Jesus och Gud.

Han fick rejält med mothugg, bland annat i tidningen Dagen:
Allianskyrkan stoppar Holger Nilsson
Joakim Sundberg: Bokbål – ett laddat begrepp

Och på ledarsidan i Dagen:
Håkan Arenius - Man kan inte elda upp åsikter
"Bokbål är inte bara ett sätt att säga emot en författares åsikt, det är ett sätt att angripa hans rätt att framföra den, vilket är något helt annat.
Bilden av svensk kristenhet i det offentliga rummet har under senare år i allt för stor utsträckning präglats av nyckelord som "Knutby" och "homofobi". Att lägga till "bokbål" till den listan är att göra kristendomens sak en kraftig björntjänst, för att uttrycka det mycket milt."
Jonas Gardell själv kommenterade det hela på sin blogg - Tankar kring lägerelden

Haggaj har skrivit en bra inlägg med hänvisningar till tidigare bokbål - ”Där man bränner böcker bränner man tillslut även människor”

Skånskans ledarblogg skriver också och tycker det skrivit för lite om det idiotiska uttalandet - 2010: storebror ser dig
"Bokbål var poppis bland annat under den spanska inkvisitionen, liksom tortyr och häxbål. Var denna process kanske också en lagom "markering" mot barnmorskor som rekommenderade bark som smärtlindring och andra kvinnor som blev anklagade för hädelse? De spanska katolikerna tyckte säkert att andra kristna var alldeles för flata."
Men det är inte bara kring debatten om Jonas Gardells böcker man pratar om bokbål, även Orvar Säfström skriver om bokbål i en krönika om dataspel, där han nämner ett planerat att bränna våldsamma spel utanför operahuset Stuttgart:

Sydsvenskan: Spel=våld
"Det är en fruktansvärd tragedi varje gång unga människor tar till övervåld mot sin omgivning. Att de närmast sörjande försöker skylla det ofattbara på något enkelt och greppbart är inte särskilt märkligt. Men det finns faktiskt inte belägg för att vi blir våldsamma av att konsumera mediavåld, än mindre att spel skulle ha ett avgörande inflytande på skolskjutningar runt om i världen."
Jag hoppas att yttrandefriheten vinner över inskränktheten, men det är en kamp som måste föras varje dag.

tisdag, maj 18, 2010

Hur skapas arbete? Centerpartiet vet.

Det har skrivits en hel del om Centerpartiet och Miljöpartiet på sistone. Kanske är det för att respektive block angriper de två gröna partierna på "andra sidan"?

Centerpartiet har helt rätt anslag i sin senaste reklamkampanj:




Det är dock inte mycket som gått Centerpartiets väg den senaste mandatperioden, men jag tror att grundanslaget är korrekt. Det handlar bara om att våga ta för sig lite mer och stå upp för det man tror på. (Till exempel Öppenhetsmanifestet...)

Danne Norling skriver också två bra bloginlägg om hur jobb skapas:

Kan tjänstesamhället bygga på höga skatter?

Vem börjar anställa och vaför? 

P J Anders Linder skriver i en krönika - Vilka är det som ska anställa?

DN:s ledarsida skrev lite om Centerpartiet som "ivriga bävrar. Mårtensson hade synpunkter på den texten, bra synpunkter:
Centern är urtypen för bävrar. Det gör att man har trovärdighet i entreprenörsfrågorna

Johan Hedin skriver också om Centerpatiet som företagarparti.

(Miljöpartiet däremot verkar vara inne på andra tankar än att skapa jobb, enligt en trovärdig, men raljerande text i SvD - En dag i gröna Sverige)

Det är bara att inse - arbetsmarknaden är inte vad det varit - Berglin vet:

Piratpartiets vågmästarstrategi funkar bra i England - Storebror slås tillbaka


Hos Wille Faler hittade jag en lista med krav som Liberaldemokraterna fått igenom i sina förhandlingar med Tories i efterspelet av det brittiska parlamentsvalet. Listan Wille flaggar för handlar om medborgarrätt och personlig integritet:

The Great Repeal Act – goda nyheter för brittisk medborgarrätt

Överrenskommelser:
  •  The scrapping of ID card scheme, the National Identity register, the next generation of biometric passports and the Contact Point Database.
  • Outlawing the finger-printing of children at school without parental permission.
  • The extension of the scope of the Freedom of Information Act to provide greater transparency.
  • Adopting the protections of the Scottish model for the DNA database.
  • The protection of historic freedoms through the defence of trial by jury.
  • The restoration of rights to non-violent protest.
  • The review of libel laws to protect freedom of speech.
  • Safeguards against the misuse of anti-terrorism legislation.
  • Further regulation of CCTV.
  • Ending of storage of internet and email records without good reason.
  • A new mechanism to prevent the proliferation of unnecessary new criminal offences.
 Hela listan hittar du hos The Telegraph, under punkt 10 - Civil liberties:
In full: the Conservative Liberal Democrat coalition agreement

Läs mer om Liberaldemokraternas ståndpunkter kring medborgerliga rättigheter - Freedom Bill

Och direkt så ser man hur övervakningssamhället i England har börjat dra sig tillbaka. Förhoppningsvis kan Piratpartiet lyckas med något liknande här i Sverige i höst, genom att spela ut blocken mot varandra i sin vågmästarstrategi.

I Spanien är risken att det går åt andra hållet istället. Det behövs kanske ett Piratparti i Spanien också? (Tipstack):
TechdirtAnd Here Comes The Media Campaign About How Spain Needs To Change Its Copyright Laws

Pirate Bay uppe igen - synd för Piratpartiet

IDG skriver nu att The Pirate Bay är igång igen. Kul för dem, synd för Piratpartiet, som nog hade kunnat få ett lyft i opinionen om nedstängningen hade varat lite längre.

IDG: Pirate Bay uppe efter nedstängningen

Fot the record så bryr jag mig personligen inte så mycket om just The Pirate Bay, men för mig som liberal är det principiellt viktigt att kämpa för friheten, även på internet. Precis som jag skrev i insändaren häromdagen.

Uppdatering: Jag kanske hade fel kring det där att det är "synd om Piratpartiet". Det är tydligen Piratpartiet själva som har sett till att The Pirate Bay är igång igen.

Det ska bli spännande att se om upphovsrättsindustrin vågar gå lika hårt åt ett politiskt parti i Sverige, som de har gjort med oberoende operatörer...

Läs mer här:
Pressmeddelande - Piratpartiet levererar Pirate Bays bandbredd

P3 Nyheter - Piratpartiet tar över Pirate Bay

Stefan Flod - Käftsmäll till etablesimanget. Piratpartiet ger bandbredd till TPB

Copyriot - Spännande skruv på bandbredden till The Pirate Bay

måndag, maj 17, 2010

Moderaterna hycklar om friheten på nätet

I fredags hade jag en replik i Norrtelje Tidning där jag svarade på en debattartikel av Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko, två moderater som hade skrivit detta - Exportera svensk e-demokrati

Inledningen av deras artikel är jättebra:
"Internet är ett frihetsmedium. Frihet för var och en att ta del av information och uttrycka sin egen åsikt är en grundpelare i en fungerande demokrati.
Men i flera länder begränsas medborgarnas möjlighet till att kommunicera och använda sig av internet på grund av hårt styrande regimer. Sverige måste ta täten, såväl inom EU som i resten av världen, för fri information i frihetens tjänst. Detta stärker demokratin."
Även resten av artikeln är riktigt bra, men artikeln har en stor brist. För precis som Carl Bildt gjorde för några månader sedan var det bara ett försök att visa att de bryr sig om frihet och internet, trots att Moderaterna som parti inte gör det. Det funkade inte så bra då, och det funkade förhoppningsvis inte så bra nu heller.

Jag frågade Gun om hon ville vara med och skriva den, men hon hade inte möjlighet. Istället fick jag en del hjälp från Sophia med synpunkter och formuleringsförslag, tack för det!



Tyvärr lägger Norrtelje Tidning inte ut repliker på debattartiklar, så jag publicerar hela texten här (Ja, rubriken är inspirerad från Ricks SvD-artikel):


Moderaterna hycklar om friheten på nätet

Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko (m) oroar sig med rätta över de demokratiska rättigheterna i bland annat Kina och Iran, men förbiser helt att den teknik som dessa stater använder sig av ofta är precis samma som västerländska företag utvecklat för sina stater, men med en viss glidning i användandet.
Kinberg Batra och Malutchenko slår sig för bröstet över den svenska internetdemokratin - och visst är den bättre än både Kina och Irans - men samtidigt skall vi vara medvetna om att den försämrats avsevärt under den senaste mandatperioden och den moderatledda regeringen.


Det mest uppenbara exemplet är FRA. Direkt efter valet i höst kommer också trafikdatalagringen, som innebär att all kommunikation ska loggas, vem som pratade med vem, när, var och hur. Det var sådana register som den iranska regimen använde sig av när de kväste den gröna revolutionen förra året. Iran hade stor hjälp av Nokia Siemens avlyssningsutrustning som finns inbyggt i all modern telefonutrustning, även i Sverige.


Även censurmässigt verkar vi mer följa än leda Kina och Iran. Redan idag censureras riksdagens datorer för att förhindra politikerna från att se på olämpligheter, men också från att utforska de områden de lagstiftar om. Och EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp), har nyligen lagt fram ett förslag om att censurera internet. Målet är att sidor med ”olagligt innehåll” ska döljas för vanligt folk.
Argumenten för minskad frihet på nätet är identiska, de tekniska verktygen är identiska och konsekvenserna är snarlika, i både Iran, Kina och Sverige. Den stora skillnaden är att svenska politiker uppfattar sig som goda och de andra staternas politiker som onda, med andra ord inskränkningar i demokratin är inte farliga om de görs av goda politiker. Frågan är vilken självbild de kinesiska och iranska politikerna har. Demokrati är demokrati och censur och övervakning är censur och övervakning oavsett var det sker och av vem.
Sluta använd diktaturers argument, sluta använd diktaturstaters metoder mot det egna folket, sluta censurera och övervaka! Först då kan Sverige bli en stark, trovärdig, röst för friheten på nätet och i världen. Då kan kan vi också börja exportera e-demokrati.

/Markus Berglund, Centerpartist och Guldpirat

________________________________________________

(Klicka på bilden för bättre upplösning)



Fler pirater har skrivit insändare till prassel-press nyligen, det är enormt viktigt om Piratpartiet ska få något genomslag bland "vanligt folk", så skriv, skriv, skriv!


OlofB - Insändare publicerad

Uppdatering: Olof har precis postat ett inlägg om fler i prasselpressen. Bra jobbat! - Piratpartiet fyller ett tomrum

Jag måste dock erkänna att jag inte riktigt förstår syftet med denna  insändare, den är ute och snurrar ganska långt från PP:s kärnfrågor, eller är det bara jag som missuppfattar den (också)?



Ps. Anledningen till att det tog några dagar att skriva detta är såklart att jag varit på LinCon sedan i torsdags.

lördag, maj 15, 2010

LinCon 2010 - Roborallyfinal



Jag kämpar om segern i finalen i årets Roborallyturnering på LinCon i linköping. Kampen är igång och Spänningen är olidlig. :-)

Tillägg efter matchen: Jag fick en OK start, men vart snart omkörd och slutade på nedre halvan av resultatlistan. Det var dock kul att varit med och att få se kampen om tredjepriset. Den var riktigt spännande!


Roligast i matchen - alla robotar som gjorde en "powerdown" mitt i ett hav av eldkastare. :-D

söndag, maj 09, 2010

”De flesta svenska politiker förstår inte nätfrågor” - Vissa gör

”Svenska politiker förstår inte nätfrågor” är rubriken en artikel i Svenska Dagbladet. Men det är kanske ingen större nyhet för de flesta av oss som har lite koll på internet redan innan...


Dock är det värt att påpeka att det faktiskt finns ett parti i Sverige som tar frågorna med internet och informationspolitik på allvar - Piratpartiet.
"– Efter FRA, Ipred och Pirate Bay verkar det som om politikerna inte vågar ta i internetfrågorna, trots att det är stora och viktiga frågor om demokrati, sysselsättning och samhällsekonomi. Det är frågor som förtjänar politisk uppmärksamhet, säger Per Strömbäck, initiativtagare bakom Netopia."
Värt att notera - Per Strömbäck är mest intresserad av att kunna censurera, reglera och styra internet, snarare än att låta det vara en demokratiserande och fri kraft. Men han har rätt i att de flesta partier inte bryr sig så mycket om frågan...

Ipse Cogita var snabb på att kommentera nyheten - Nä, kan det vara så!!!

fredag, maj 07, 2010

De rödgröna tänker strypa anslagen till FRA?

Vänsterpartiernas försvarspolitik inte seriös. De tänker bland annat spara två miljarder på vårt försvar, men kan inte riktigt förklara hur.

Bland annat ska de rödgröna minska anslagen till Nordic Battlegroup, som ska sättas på fötter 2011, alltså om bara några månader. Är det hårda insparingar på inköp man tänker sig då, så försvaret åter igen måste börja köra runt bland minorna nere i Afganistan med billiga, opansrade truppfordon?

En annan intressant detalj är också att de tänker strypa pengarna till FRA. Lyssna på dagens 09-Eko i P1, cirka 8 minuter in:
I övrigt vill de rödgröna spara en del på underhåll av materiel och dessutom genom effektiviseringar på Försvarets Radioanstalt, försvarsmaktens Högkvarter och Kustbevakningen.
Spännande.

FRA har ju nyligen fått sina anslag kraftigt ökade, kommer det minskas tillbaka till den tidigare nivån igen?

Sedan är frågan vad de rödgröna menar med "effektiviseringar", de kanske menar färre anställda och ännu fler avlyssnande datorer? Eller menar de andra typer av nerdragningar? Det är lite svårtolkat...

Läs mer om inblickar i FRA:s verksamhet:
Anders Jjallais blogg
Anna Troberg: Spionen som kom in i bloggvärmen
Rick Falkvinge: Anders Jallai, ny medborgarrättskämpe på scenen

Bokbranschen smartare än skivbolagen - Tävla med, inte bekämpa pirater är melodin

Bokbranschen verkar ha lärt sig mycket av skivbolagens misstag när det handlar om att hänga med i teknikutvecklingen. I samband med att e-böcker börjar dyka upp pågår det diskussioner om framtida affärsmodeller, och där verkar det gå mycket snabbare där, än i den mer penningstinna och konservativa skiv- och filmindustrin. Ett citat från Johan Greiff:
"Johan Greiff är vd för e-boksdistributören Elib och berättar att när man idag söker på ordet e-bok och en vanlig titel kommer länkar till nedladdningssidor upp som de första träffarna.


-Men jag tror inte man ska vara så rädd för det. Jag tror att när återförsäljarna och upphovsrättsinnehavarna börjar ta den digitala produkten på allvar, då kommer konsumenten också att göra det, och betala för den. Det kommer att vara ett strukturskifte. Man kan inte stävja pirater, man måste tävla med dem, säger Johan Greiff."
Notera dock brasklappen att detta sägs av en av de som har mest att tjäna på nya affärsmodeller. Men det pågår under alla omständigheter en strukturomvandling även i bokbranschen, och som e-boksdistributör är man nog intresserad av att driva på utvecklingen. Förhoppningsvis lyckas bokbranschen med detta...

Lyssna/läs hela nyheten hos Kulturnytt:
Kulturnytt: Digitaliseringen utmanar pappersboken på allvar

Kontrasten till skiv- och filmindustrin är närmast total! Läs exempelvis nyheten där David Crafti, partiledare för Piratpartiet i Australien säger:
"– Folk försöker inte att få allting serverat gratis. De lever i en modern värld och förväntar sig att företagens affärsmodeller ska komma i kapp"
IDG: Hollywood: "Vi kommer inte att konkurrera med pirater"
samt kommenterat av
Meastro: Dags för Hollywood att undersöka sitt ego

För frågan är hur affärsmodellerna ska komma ikapp, om man backar in i framtiden?

onsdag, maj 05, 2010

Dagens Lakonism: Dexion om valet

Sophia, som bloggar på bloggen Dexion skrev ett vasst inlägg om hur hon har tänkt att rösta i höstens val.

Hon uttrycker sin besvikelse över den borgerliga regeringen, som fick hennes röst senast, och att "Integriteten har till största delen avskaffats" under den senaste mandatperioden. Centerpartisten Staffan Danielsson, dyker då upp och försöker försvara Alliansens integritetskränkande lagstiftning de senaste åren. Det går inte så bra....

Sophia svarar så:
"Jag är i första hand demokrat, i andra hand libertarian och det ger mig inga andra alternativ i september, än att rösta lila."
Många +++ på den Sophia!

Resten av kommentaren är också en lysande sammanfattning till varför många tidigare liberalt röstande medborgare tänker rösta lila i höst (sannolikt även jag):
"Ja, det är starka ord, som skildrar starkt odemkratiska ageranden. Vår kommunikation kan kartläggas och avlyssnas, vår vistelseort följas, meddelarskydd, läkarsekretess åt fanders - enskilda näringsidkare har fått mer vittgående makt över enskilda än man tidigare vågade ge polisen och nu med censur i faggorna. Vore jag mer karl än dam så skulle jag gladeligen utmana er hela högen och läxa upp er med en rad raka högrar.


Jag är i första hand demokrat, i andra hand libertarian och det ger mig inga andra alternativ i september, än att rösta lila.

Vad gäller ett unisont röstande på Piratpartiet - ja det kan man fråga sig. Jag förmodar att ett starkt piratparti kommer visa på flyttningsvillighet hos väljarna, vilket i sin tur skulle blåsa liv i ideologiskt stingenta alternativ. Piratpartiet är en nödlösning som ni tvingat oss till. Glöm inte det Staffan, vi var många som sade att ni var på väg över en gräns till förbjudet land och ni sade att ni inte trodde oss och att så illa var det väl ändå inte ... Så illa var det och är det.

Kom inte här och gnäll över att ni förlorat vårt förtroende. Våra spelregler var klara, ni valde att inte följa dem.


Det var ni som föreslog galenskaper, ni som inte lyssnade och som inte skaffade den kunskap som ni behövde och ni som gång på gång har röstat för förslag som inte är värdiga ett demokratiskt land.


Ni har tagit fan i båten och kan gott ro honom i land."

Läs hela inlägget:

Dexion: Skillnad mellan blocken

Antipiratbyrån sköter sig, kanske

Datainspektionens granskning av Antipiratbyrån och IFPI och deras insamling av uppgifter om fildelare har fått ett ok.

DI anser alltså att (från Svd):
"Både Antipiratbyrån och Ifpi följer lagen när de samlar in information om personer som misstänkts fildela upphovsrättsskyddat material på nätet."
"Följer lagen". Den slutsatsen drar alltså Datainspektionen efter en inspektion där APB fick en förvarning om den kommande inspektionen. (Citat från IDG):
"Datainspektionens utredare hade förvarnat Antipiratbyrån och Ifpi om att de skulle genomföra sin granskning. Men Jonas Agnvall ser ingen stor risk att organisationerna därmed tog chansen att ändra rutiner eller dölja information om hur piratjakten går till."
Läs mer:
DI själva, med hela granskningen: Datainspektionen klar med granskning av Antipiratbyrån och Ifpi

Svd: Antipiratbyråns piratjakt granskad

IDG: Datainspektionen: Grönt ljus för Antipiratbyrån

måndag, maj 03, 2010

Orsaken till att grekerna har ekonomiska problem

Orsaken till att grekerna har ekonomiska problem är att de inte kan räkna. Jag citerar från Svd:
"Endagsstrejken, som var planerad till onsdag, inleds redan i morgon och ska pågå i 48 timmar."
En endagsstrejk i 48 timmar. Och så undrar folk varför grekiska staten har problem med sin ekonomiska statistik och sin ekonomi...

Läs också:
Inslag om avsaknaden om krismedvetenhet: Hur tänker grekerna egentligen?

Ola Berg: Vad protesterar greklands folk mot?

Hökmark: Det är den växande staten som är hotet mot jobben

Attila: Grekerna skiter i statsmakten

söndag, maj 02, 2010

Mycket uppmärksamhet på läckta hemligheter - Wikileaks kämpar för ett öppet samhälle

En av Wikileaks grundare, Julian Assange, var på besök i Sverige i veckan. Självklart har han fått mycket media. Här är ett urval:

Medievärlden: skriver om möjligheterna att Wikileaks ska öppna ett kontor i Sverige:
Vad ska de anställda på ert Sverigekontor göra, Wikileaks?

På frågan om varför de valt Sverige som plats för ett nytt kontor säger Julian:
"– Sverige har en lagstiftning som värnar yttrandefrihet. Den är inte perfekt, men den är ganska bra. Och den svenska kulturen, som gett upphov till lagstiftningen, värdesätter yttrandefrihet.
– Dessutom har vi redan infrastruktur och vänner i Sverige. Vi har våra servrar i Sverige och vår isp (serverföretag, reds anm.) PRQ står upp för sina kunder även när starka krafter försöker få bort dem från nätet."
Bra jobbat PRQ!

Europaportalen: ”Censur är en farlig väg att gå”
"Assange är kritisk till EU-kommissionär Cecilia Malmström förslag om att förbjuda internetsidor som visar sexuella övergrepp på barn.
– Det är en extremt farlig lösning. Om man ska censurera, vilket man inte ska eftersom det bara är en tidsfråga innan tekniken används för andra syften, måste listorna över censurerade sidor vara offentliga."
Han pratar såklart om det här.

Tv4:



Emanuel Karlsten, Expressen: Wikileaks är gerillajournalistikens manifestation

SVT, Kulturnyheterna: Wikileaks vill förändra världen
Och den tillhörande filmade intervjun - Kulturnyheternas möte med Wikileaks

P1 Morgon: Wikileaks grundare på Sverigebesök

Aftonbladet: Internetvärldens egen James Bond

Aftonbladet, igen: Hans avslöjanden skakar världen

Andra som skriver:
Stamaran: Stöd Wikileaks

Oscar Swartz: Politiker älskar barnporr

Andra intervjuer:

Colbert Report - Julian Assange

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Julian Assange
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical HumorFox News


En kritisk granskning av Wikileaks: Inside WikiLeaks’ Leak Factory 

Det värsta att att man som bloggare kanske tvingas att använda  Wikileaks i framtiden, om man inte vill bli tvingad att avslöja sina källor:

Would-Be News Blogger Must Disclose Sources, Court Rules

Wikileaks behövs, stötta dem ekonomiskt, du också!

lördag, maj 01, 2010

Min första mode-bloggning



"allmän begäran" kommer här mitt första, och troligen sista bidrag till svenska mode-bloggsfären.

Läs mer hos Julia Skott - Dagens T-shirt 23