tisdag, februari 28, 2012

#dld - Centerpartiets trovärdighet i integritetsfrågor går snabbt mot Noll

Kort sammanfattning av läget om Datalagringsdirektivet (DLD) och Centerpartiet.

Centerpartiet anser att; "Datalagringsdirektivet är kränkande för den personliga integriteten", "direktivet inte behövs". Man har flera tydliga skrivningar i idéprogrammet om "rätten till en privat sfär". Det finns också ett stämmobeslut från senaste stämman som tydligt slår fast att Centerpartiet ska motarbeta DLD, vilket man också har gjort i flera instanser under flera års tid.

Centerpartiet är alltså EMOT Datalagringsdirektivet. Så långt allt väl.

Men när frågan nu är uppe i riksdagen, igen, hur tänker riksdagsgruppen då rösta?

Centerpartiet tänker rösta FÖR Datalagringsdirektivet?!?!

Centerpartiets hemsida uppdaterades snabbt ikväll med ställningstagandet - "C säger fortfarande nej till Datalagringsdirektivet - men vi måste införa det"

Johan Linanders blogg

Centerpartiet - Vi säger "Nej", men röstar "Ja"!

Hur fasen har man tänkt att Centerpartiet ska bli ett tydligare parti om man gång efter gång agerar såhär? Det spelar ingen roll hur partiet röstar om DLD, eftersom riksdagen redan har en skrämmande stor majoritet för förslaget. Så det enda som beslutet om röstningen egentligen påverkar är partiets bild utåt. Slutresultatet blir detsamma. 

Tillägg 2:

Efter lite vidare granskningar så har jag förstått det som att det inte alls rör riksdagsgruppens hållning om hur riksdagsledamöterna ska rösta, utan "bara" riksdagsgruppens hållning om hur Centerpartiet ska rösta, alltså i utskottet.

En liten, men viktig skillnad. Arbetet mot #DLD går vidare!

Snabbt kommunicerat - men fortfarande lika otydligt
Pressbild Anders W Jonsson september_2011_1
Bärare av tråkiga nyheter.
Jag fick reda på riksdagsgruppens beslut av vice partiledare Anders W Jonsson, i Börje bygdegård ikväll, direkt efter att han pratat mycket om behovet av en tydlig, väl förankrad ideologi som vägledning för sin politik och att efter fattade beslut också kunna kommunicera ut detta till allmänheten.

Hans tips:
─ Välj en viktig fråga och kommunicera den tills ni nästan spyr på den. Tydlighet, tydlighet, tydlighet!
Partiet har till och med skapat en Decentraliserad Riksorganisation och anställt personal som bara ska hjälpa till att kommunicera.
Även Annie pratade i Morgonpasset i P3 (på en SMS-fråga från mig) om behovet av att ha en fast ideologi så att man själv, och potentiella väljare vet hur partiet kommer ställa sig i olika frågor (Och det behövs!).

Centerstämman senast - Annie Lööf lovar ett tydligare Centerparti

Men vad hjälper det om man beslutar sig om en sak, och sedan gång, på gång, på gång agerar precis tvärt emot? För man säger att man är EMOT, men tänker rösta FÖR?

Partiet uppdaterade alltså hemsidan föredömligt snabbt ikväll, efter det fattade beslutet i riksdagsgruppen, men snabbheten hjälper inte mycket, om budskapet gentemot väljarna (och medlemmarna) är lika otydligt som tidigare. Det var nästan bättre när partiets ledning var tydliga med att man inte längre brydde sig så mycket om integritetsfrågorna (som man gjorde hösten -10).

Trovärdighet handlar om vad man GÖR - inte säger
Jag inser också att det kan vara knepigt att Annie sitter och kämpar och sliter för att förhandla fram en halvdålig kompromiss med övriga regeringspartier i någon fråga, som riksdagsgruppen sedan måste ta ställning till. Om riksdagsledamöterna ofta röstar nej till Annies (och de andra ministrarnas) kompromisser, blir det i förlängningen väldigt svårt att få gehör får några frågor alls i förhandlingarna.

Men är det inte det som riksdagen är till för? Att godkänna eller förkasta regeringens förslag? 

Och i frågan om DLD kan riksdagsgruppen inte känna att de har stöd för att rösta "Ja", hos vare sig idéprogrammet, medlemmarna eller väljarna!

För trovärdighet handlar i förlängningen mycket om vad man GÖR, inte säger. Och röstar Centerpartiet "Ja" till förslag efter förslag av integritetskränkande lagar så är det så att trovärdigheten sjunker för varje tryck. Oavsett hur bra man kan motivera varje enskilt beslut.

Tillägg: En förklaring av rubriksättningen - Centerpartiets trovärdighet i integritetsfrågor, uttryckt som en matematisk ekvation kan illustreras såhär:

Efter att ha tidigare ganska hög trovärdighet i de viktiga integritetsfrågorna kommer Centerpartiet in i regeringen 2006, och sedan faller trovärdigheten snabbt och närmar sig noll. Grafen hämtad här. Förklaring av Gränsvärden och begreppet "Går mot noll".

Mer om Datalagringsdirektivet
Lite fler aktuella länkar om DLD:

Tre CUF:are på Newsmill - C måste lyssna på medlemmarna om datalagring
"Då det redan finns en majoritet i riksdagen för ett införande av datalagringsdirektivet är argument kring de bötesbelopp Sverige skulle tvingas betala till EU irrelevanta. Att Centerpartiet skulle rösta emot skulle nämligen inte påverka utgången nämnvärt, men vara en tydlig signal till såväl väljare som partimedlemmar.

Visst kommer det inte uppskattas av de andra allianspartierna, men vi anser att Centerpartiet, som liberaler, alltid måste stå upp för grundläggande fri- och rättigheter."
Centerpartiet Stockholms stad var nyligen ute med ett tydligt ställningstagande:

Stockholmscentern - Vi rekommenderar våra riksdagsledamöter att rösta nej till datalagringsdirektivet (PM) 

Johan Hedin frågar sig - Hur kan vi hävda Centerpartiets särart?

Hultins Tankegång - Datalagring & ACTA
"På ren och rak svenska så måste man då, som partimedlem och väljare, fråga sig hur mycket interndemokratin är värd och om vi helt ska skippa det skådespelet. Det är svårt att föreställa sig ett kraftfullare totalhaveri än detta."
Full Mental Straightjacket undrar också hur (c) kan ha en så - Rotlös politik

Anna Troberg skriver bra - Datalagringsdirektivet på G även i Sverige 

Fler bloggar - Motpol, Mikael Andersson, Mike 1, Mike 2, Emma på Ajour, Calandrellamitt förra inlägg om DLD.

Trad. Media - UNT:s Ledarblogg om Federley, Nyheter 24, Ekots andra nyhet om (c)

Tillägg med fler länkar:
CUF uppmanar riksdagsledamöterna att säga nej
Torbjörn Jerlerup (Frihetssmedjan) - Det där om döda centerpartister som flyter med strömmen…
Anna Trobergs senaste blogginlägg - Amöbapartiet har mer ryggrad än Centerpartiet

lördag, februari 25, 2012

Semmeltårta från Semlerian i Norrtälje

Igår hade jag en stor semmel-levarans från Semlerian i Norrtälje till min fika-sugna flickvän och hennes kollegor i Uppsala.

Såhär ska det se ut när man äter en semmeltårta - gapa stort! :-D
Flickvännens kollega visar hur man äter en semmel-tårta - Lakrits/Citron
En andra bild,denna gång på "Dumlisen", med chokladdoppat lock:
Semmel-tårta "Dumlis", med chokladgrädde och colacreme.
Den tredje semmel-tårtan var en "naturell", det vill säga en helt vanlig semla, fast 8-10 gånger så stor. Enligt uppgift var de riktigt goda.

Och när jag hade bilen fylld med tre semmeltårtor och tio semlor så körde jag väldigt försiktigt. Det var nästan lite spännande att veta att varje kraftig inbromsning skulle få bilen och mig själv att ut som slutscenen i en svartvit slapstickfilm från 1960-talet. :-)

Läs mer om Semlerian
Jag har skrivit om Semlerian i Norrtäljevid två tillfällen. I det första kan du se en hel del av årets sortiment:

Roliga semlor - Semlerian i Norrtälje 2012

Eller se hur det kan se ut i en "Semleria" (från butiken "2010"):
Semlerian har öppnat

fredag, februari 24, 2012

"Welcome to Earth" - grymt snygg Time-lapsefilm från hela jorden

Här kommer något sevärt. Dra upp filmen i helskärm, sätt på högtalarna och luta dig tillbaka:



En del platser känner man igen och många andra man skulle vilja besöka!

Ett annat intressant inlägg om vår vackra jord kom i P1:s Människor och Tro:

Människor och Tro - Eviga framsteg eller nattsvart apokalyps?

Från beskrivningen av samtalet:
"Står vi inför en annalkande kollaps av vår värld och hur kommer den i så fall att te sig? Författaren och journalisten David Jonstad har i sex år arbetat med att försöka förstå de kriser som vårt samhälle befinner sig i, ekonomiskt och ekologiskt.

I sin nya bok Kollaps beskriva han en framtid mellan en evig framgångssaga och en nattsvart apokalyps, men där tillgången på energi, mat och trygghet ser helt annorlunda ut än idag. Men hur ska man som individ och kollektiv orka möta en osäker framtid utan att lamslås av rädsla?"

Spännande och intressant diskussion.

Erik Nordblad pratar republik hos Heimdal - i lejonets kula

Den konservativa (och allmänborgerliga) föreningen Heimdal i Uppsala är nog inte det stället jag som republikan skulle bege mig om jag skulle försöka hitta meningsfränder. Men likväl var det dit Erik Nordblad, fil dr. och ordförande i Stockholmssektionen av Republikanska föreningen begav sig i torsdags kväll.

Man kan utan att överdriva säga att Heimdal är ganska pro-monarkisk (under mötet åts det prinsess-tårta och efteråt skulle firandet fortsätta med champagne).

Erik i den akademiska miljön i Heimdals "Grottan".

Erik klarade sig dock bra och hans akademiska anslag med en hel del research om de konservativa värderingar och anpassning av sitt föredrag utifrån detta gjorde att han sannolikt nådde fram till många, även om han nog inte fick så många att ändra åsikt på plats.


Han bemötte bland annat många av de konservativa argumenten för monarki, såsom "bra med en samlande symbol för nationen", "viktigt att bevara gamla traditioner för att skapa stabilitet och lugn" och många andra. Och han gjorde det med den äran, med eftertanke och stor respekt för de starka känslor som vissa har för kungahusets.

Det svåraste argumentet fick han dock i debatten precis i slutet på kvällen (kanske för att han lyckats besvara de övriga?) den "konservativa portalparagrafen": - Även om vårt nuvarande system inte är perfekt så vet vi ju vad vi har, men vi vet inte vad vi får. Så varför ska vi då byta ut något som funkar? Ja, vad säger man då till en övertygad konservativ Heimdalit? :-)

Dagens föredrag var som sagt väldigt intressant med dagens inramning.

Läs LaaksoAftonbladet Kultur, eller något annat från dagens media om den kungliga bäbisen:
SvD, SvD, SvD, SvDSvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB, Expr, Expr, SVT, SVT...

torsdag, februari 23, 2012

Dålig respekt för stämmobeslut i Centerpartiet?

Ekot rapporterar idag att Centerpartiets riksdagsgrupp inte verkar ha gjort så mycket motstånd mot Datalagringsdirektivet, trots att medlemmarna beslutade att det enormt integritetskränkande EU-direktivet borde stoppas.

Ekot - Riksdagen snabbehandlar beslut om datalagring
"Socialdemokraterna och regeringspartierna är lika överens som förra året. För Centern har frågan varit extra känslig. På förra årets stämma beslutade man att arbeta för att skjuta upp beslutet om datalagring efter att stämman sagt ja till en motion av Lena Ek som senare blev miljöminister.

Nu väljer alltså Centern i riksdagen att köra över sitt eget stämmobeslut.

Både Centerns partiledare Annie Lööf  och Johan Linander, Centerns man i justitieutskottet, avböjer att svara på frågor eftersom det kommande beslutet i justitieutskottet inte är offentligt än."
Jag hoppas verkligen att Johan Linander och Annie Lööf har några bra svar, när de väl tänker kommentera beslutet.

Medlemmarnas åsikt spelar ingen roll i Centerpartiet?
Folkvimmel stämman i Åre 2011
Så kallade "medlemmar", på Centerstämman i Åra 2011
Centerpartiet (Annie) lanserade inför stämman 2009 en "integritetsbalk" i ett försök att visa att man fortfarande stod på medborgarnas sida när det gällde den personliga integriteten. (Svd, min blogg, min blogg2) Men som man ser på innehållet var den minst sagt urvattnad, men beslutat sa i alla fall något.
(Jag gillar Abirs citat " - Integritet är inget man förhandlar om – det är en mänsklig rättighet.")

På stämman 2011 i Åre var det åter igen några som tog kamp mot partiledningen för den personliga integriteten, bland annat Federley, Lena Ek och Hanna Wagenius. Bland annat med denna artikel:

DN Debatt (2011) - ”Det öppna samhället har retirerat efter New York”

Samt Hannas tal på stämman (pdf).

Och på stämman fick man också igenom ett beslut att Centerpartiet skulle jobba MOT ett införande av Datalagringsdirektivet. Det är nu detta stämmobeslut som man helt verkar ha ignorerat.

Har medlemmarnas beslut INGEN påverkan på ledningen längre?! Trots ett lysande Öppenhetsmanifest inför mandatperioden 2006-2010 så röstade man igenom bland annat FRA-lagen. Efter det har DLD, Ipred och många andra integritetskränkande lagar lags sig som på hög som motbevis framför Centerpartiet. Men sist jag hörde så SA man i alla fall att partiet fortfarande kämpar för den personliga integriteten. Det börjar eka mer och mer ihåligt. #bagdadBob

Någon gång måste man sätta ner fötterna och säga NEJ, och framför allt utmana Moderaterna offentligt.

Som sagt - integritetsfrågor är demokratifrågor. De är inget man kan  förhandla bort...

Det värsta är att jag knappt ens orkar bli bitter längre. Är det ett bra eller dåligt tecken?

Tillägg: Anna Troberg bloggar - DLD: Centerns svek, Federleys löfte och riksdagens snabbehandling

Tillägg 2:
IDG skriver också kort om frågan -
Datalagringslag kan vara införd i maj
Josh skriver också lysande - Det är bara tillfälligheter

tisdag, februari 21, 2012

Den illegala Fildelningen stoppas genom bättre service - inte hot

I morse diskuterades illegal fildelning i radion:

P1 Morgon - Fortsatt fildelning trots fler domar

Det var bland annat ett reportage om "Stefan" som är en vanlig fildelare och han är en av många. 25% av svenska folket laddade ner illegalt under 2011 och bland ungdomar är siffran över 50 %.

Efter reportaget intervjuades även Måns Svensson, rättssociolog i Lund och aktiv på Cybernormer om fildelningsfrågan. Han diukterade normerna och att dessa inte förändrats på grund av de fildelardomar som fallit på senaste tiden. Han konstarerar också att ett av grundproblemen är att de sociala normerna i samhället anser inte att fildelning är ett brott. De delar alltså inte lagstiftarnas och nöjesindustrins normer. Vilket på sikt kan innebära ett problem för förtroendet för rättssamhället.

Läs mer om siffrorna hos SCB - IT Bland individer 2011

Fildelningen stoppas genom bättre service!
Så om vi kunder inte vill sluta fledela eftersom vi inte anser att det är ett brott, hur ska det då stoppas?

Det är enkelt!  Ge kunderna chansen att betala så betalar de flesta. Gör det inte genom att försena lanseringar med regionaliseringar, göra material otillgänligt och göra det dyrare att titta på en streamad film än att se den på bio. Skapa en

Jag försökte själv köpa dataspelet Heroes of Might and Magic, men fick inte betala för det på grund av någon oförklarlig regionalisering som stoppade mig i kassan när jag redan klickat på "köp"-knappen. Hur i helsike tror upphovsrättsbolagen att det ska kunna leda till fler betalande kunder?

Paul Tassi skriver pedagogiskt om detta hos Forbes:

Forbes - You Will Never Kill Piracy, and Piracy Will Never Kill You
"Treat your customers with respect , and they’ll do the same to you. And that is how you fight piracy."
Ett annat lysande exempel på hur upphovsrättsindustrin INTE ska bemöta sina kunder hittar du i en strip från The Oatmeal, som handlar om när han skulle försöka titta på (betala för) senaste säsongen av tv-serien Game of Thrones (HBO).

Läs resten av seriestripen här.

Kort sagt - ge kunderna bra service och en vettig chans att betala för sig, så kommer de flesta att göra det! Hur svårt kan det vara?

Läs mer
Lästips - Fmsj

I England pratas det om att försöka blockera Pirate Bay, i andra länder görs det redan. Men det är ganska uppenbart att det är ett väldigt trubbigt instrument. I Finland har exempelvis Antti Laine försökt att upphäva domstolens beslut att tvinga en av finlands större internetoperatörer från att blockera Pirate Bay med argumentet att det samtidigt hindrar tillgången till det legala material som också finns där. Bland annat Laines egna projekt.

TorrentfreakPirate Bay ISP Block Challenged For Censoring Lawful Content

lördag, februari 18, 2012

Läkare utan gränser - Jobba under usla förhållanden

På ett kafé för ett tag sedan fick jag syn på detta kombinerade glasunderlägg/reklamflyer som kändes som ett knytnävsslag i magen. Den såg ut såhär:


Klicka på bilden för att se den bättre. Det står:
"Du kunde haft utegångsförbud ikväll
Jobbar du för oss befinner du dig ibland i länder där krig rasar. Då kan du av säkerhetsskäl vara tvungen att stanna inne efter mörkrets inbrott. Är du som vi tycker du att det är värt det. För någonstans finns det en skottskadad trebarnsmor som kan överleva om du är där.
Ansök på: Jobba under usla förhållanden.se"
En reklamfilm från Läkare utan gränser också:



Styrkan ligger mycket i att man som ideell organisation inte har så mycket pengar att locka med, då får man istället försöka lyfta fram sina visioner och värderingar i sin kommunikation. Och Läkare utan gränser försöker inte "tjäna pengar", de försöker inte bli "Europas tredje största leverantör av VVS-lösningar till företag", de försöker hjälpa människor som behöver en läkare på ställen där det inte finns några sjukhus. Och det gör de genom att samla in pengar och få sjukvårdspersonal att ställa upp som volontärer.

Som professionell kommunikatör blir jag riktigt imponerad av paketeringen!

Läs mer hos Läkare utan gränser - Jobba under usla förhållanden

Läs Micael Grenholm - Läkare utan gränser riskerar liv för att rädda liv

Mer reklam utan vinstsyfte
En annan snygg reklamfilm från en fristående filmare, om att sänka hastigheten i trafiken:


Glassboy from roni kleiner on Vimeo.

Missa för allt i världen inte heller blogginlägget hos Cafe om insamlingen till Alla barnhjärtas månad av Hjärt- lungfonden.


Läs här: Fredrik Backman - Simpla ord om en bra grej (puls)

Läs också mitt tidigare inlägg om välgjord reklam från ideella organisationer:
Stadsmissionen och Amnesty gör grym reklam

måndag, februari 13, 2012

Deltagarkultur - är det vad som blir kvar?

Jag har nyligen lyssnat igenom två längre filmer om kultur och skapande i dagens samhälle.

Den ena bestod av en paneldiskussion unden en SKL-konferens mellan Olivia Bergdahl, Heidi Harman, Nina Kollbrunner samt Lisa Wennö. Moderator är min radiofavorit Soraya Hashim. (Som för tillfället inte längre är någon radioprofil, tyvärr.)


Samtalet kretsar mycket kring hur det funkar att vara kulturskapare i Sverige idag. Hur man får och söker bidrag och hur publiken allt oftare vill vara och ÄR delaktiga när man skapar kultur, men hur det inte alltid funkar på grund av stelheten i kultursfären.

Se hela diskussionen här:

Spelar det någon roll om man är konsument eller producent? from SKL Kultur och Fritid on Vimeo.

Ett annat mycket intressant program om bland annat deltagarkultur är Presspauseplay.

Ett mycket intressant citat från filmen är just:
"Deltagarkulturen står i motsatsförhållande till kulturskapande, som till sin natur är något elitistiskt."
Intressant vinkel, och jag kan inte heller hävda att citatet är falskt.

Det är en mycket intressant film om digitala kulturskapandet, nu och i framtiden och hur det kommer påverka det traditionella kulturskapandet och kulturen.


Se hela filmen här:

PressPausePlay from House of Radon on Vimeo.

Trevligt tittande!

söndag, februari 12, 2012

Oväntad (och väntad!) kritik mot ACTA

Här kommer en längre länksamling om ACTA, som referens till mig själv i framtiden och andra som vill hitta intressanta länkar.

Det har varit massiv kritik mot ACTA-avtalet ock kritiken är befogad av många olika anledningar, men framför allt sättet det kommit till på och att det är så luddigt skrivet att det är totalt omöjligt för oss medborgare att veta hur det kommer att komma tillämpas.

ACTA-kritik från oväntat håll
En som sällan engagerar sig politiskt är krönikören och bloggaren Fredrik Backman, men även han protesterar, på sitt sätt:
"Syftet är att ”stoppa piratkopiering”. (Upplösandet av den personliga integriteten är en ren bonus, bedyrar ansvariga politiker.) Men jag vet inte. Visserligen såg jag en sjukt tjock navelpiercad kille i Köpenhamn i somras som var utklädd till Jack Sparrow, och det var obehagligt på ett störande antal nivåer, men ändå: Är piratkopiering verkligen ett så stort problem?"

Fredrik Backman - ACTA! Lådan innehåller ömtålig argumentation.

Serietecknaren Åke Forsmark har också skrivit några rader om ACTA inte heller väntat. Han har också ritat en bild av sig själv som pirat ->

Åke Forsmark - Om ACTA

Arrrr!

Det tredje exemplet på lite oväntad kritik mot ACTA kommer från Liberaldemokraterna. Att det skulle komma kritik från folk som kallar sig själva liberaler är inget oväntat, men sättet de gör det på - de JO-anmäler regeringen för brott mot språklagen, att vi medborgare ska tvingas följa ACTA-avtalet, utan att vi kan förstå vad det står i det luddigt formulerade avtalet:

L - Liberaldemokraterna JO-anmäler ACTA-avtalet
"– ACTA-­avtalet är bara det senaste i en lång rad svårbegripliga byråkratiska dokument gällande olika internationella avtal eller EU-­direktiv, förklarar Per Pettersson och menar att det demokratiska underskottet på det här sättet ökar och människors frihet inskränks.
Per Pettersson får medhåll av Totte Löfström.
– Ur en demokratisk vinkel är det ytterst viktigt att varje enskild medborgare kan förstå de lagar och regler han eller hon lever under. Hur ska man annars kunna förväntas följa dessa?"
Väntad kritik mot ACTA
Anne-Marie Eklund-Löwinder skriver på .SE-bloggen och den förtjänar betydligt mer uppmärksamhet och fler läsare. Neutralt och nyanserad skrivet: 

Bloggen - Ur askan i elden? Nu riktas spetsen mot ACTA 

Miljöpartiet på Aftonbladet debatt - Riksdagen måste säga nej till Acta-avtalet
"ACTA-förhandlingarna har sedan starten präglats av sekretess och bristande insyn. Ekonomiska särintressen har tillåtits diktera villkoren i avtalet, något som lett till att näringslivsintressen fått gå före medborgarnas intressen och rättigheter.

Det har till och med varit så absurt att folkvalda EU-parlamentariker hållits ovetande om stora delar av förhandlingarna medan lobbyister från upphovsrättsindustrin har haft representanter med vid förhandlingsbordet."
Och vad händer med våra medborgerliga rättigheter?

Södertäljepiraterna - ACTA dig, EU är trasigt

Radio 1 -SOPA/PIPA/ACTA
Med bland annat Hanna Friden.

Markus Fridholm är minst sagt besviken på våra politiker som säger en sak och sedan gör en annan - Jag orkar fan inte med alla jävla kappvändare

Läs också Motpol.

Anna Troberg har också flera intressanta länkar om aktuell ACTA-debatt. Läs också Annas replik i DN om den totala saknaden av transparens och öppenhet - ”Ingen transparens i regeringens hantering av Acta-avtalet”

Det finns alltid bra information på Miljöpartiets ACTA-blogg. Lyssna på en bra debatt med Carl Schlyter (mp) i Studio Ett eller SVT Rapport:



ACTA är bara ETT av alla förslag som påverkar (inskränker) rätten till personlig integritet. Förra året var det över 90 förslag som påverkade den rätten, enligt datainspektionen. Trenden är väldigt tydlig och den pekar klart åt en polisstat, ett samhälle där medborgarnas minsta steg övervakas, både på nätet och på gatan, och det är inte ett sånt samhälle som jag vill leva i.

Och kom ihåg, det är våra politiker som stiftar lagar, det är de vi måste påverka!

lördag, februari 11, 2012

Om Missionerande Kopimistsamfundet i radio

Det relativt nystartade religiösa rörelsen "Missionerande Kopimistsamfundet" som har sina rötter i piratrörelsen har nyligen förärats en radiodokumentär i P3:s "Verkligheten. 
 

Det är väldigt intressanta och välgjorda reportage med Gustav Nipe och Isak Gerson, två av grundarna av Kopimistsamfundet.

fredag, februari 10, 2012

SvD om Creative commons och "Konsten att dela med sig"

En lång artikel om kulturell/kreativ allemansrätt - Creative commons - i SvD idag:

Svenska Dagbladet - Konsten att dela med sig
"Lobbandet för utökad upphovsrätt och krafttag mot piratkopiering har knappast upphört. Handelsavtalet ACTA och de amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA är aktuella exempel på steg i den riktningen.

Ändå är det tydligt att Lawrence Lessigs idéer om fri, delad och remixad kultur börjar bli brett accepterade.

Frågan som knappt vore tänkbar för tio år sedan, tycks i dag högst relevant: Kan Creative commons rentav vara framtidens upphovsrättslösning? Skulle ”some rights reserved” kunna bli regel och ”all rights reserved” undantag?"
En annan aktuell artikel hos Finska Yle - Trent gillar Gratis

Läs mer på Creative commons

tisdag, februari 07, 2012

Roliga semlor - Semlerian i Norrtälje 2012

Jag har tidigare skrivit om semel-bageriet "Semlerian" i Norrtälje, men eftersom många har efterfrågat information om vilka semlor som finns och de dessutom har flyttat sedan jag senast skrev tänkte jag att det kunde vara värt att skriva en liten uppdatering.

Semlerian på ny adress i Norrtälje
Semlerian har den nya adressen Billborgsgatan 8, mitt emot ICA Kryddan i centrala Norrtälje. Det är bara 100 meter från bussstationen, så det är lätt att hitta dit.

När man kommer in på Semlerian möts man först av en massa surdegsbröd (smarrigt!). Det är egentligen det bageriet brukar sälja, men under februari månad säljs det en enorm mängd semlor i alla former och smaker. Och då menar jag verkligen ALLA smaker.

På bilden finns ett urval på de semlor de hade till salu idag.

Från vänster: Dumlis, Jordgubb, Ananas, Päron, Choklad, Apelsin och Blåbärssemla.

De har kanske 12-15 olika sorter semlor till salu varje dag, men de varierar en hel del i sortimentet för att det ska finnas nya semmel-varianter varje dag. De varianter de planerar att sälja i år är:
  • Standard-semla
  • Minisemla
  • Kalspadersemla
  • Wienersemla
  • Punchsemla (min favorit, med lite Roslagspunch i grädden!!)
  • Mandelsemla
  • Chokladsemla
  • Dumlis-semla
  • Ananassemla
  • Lakrits/citron-semla
  • Jordgubbssemla
  • Blåbärssemla
  • Päronsemla
  • Apelsinsemla
  • Pistagesemla
  • Ost-semla (uppfunnen när de delade butik med Colins ostbod)
  • Lingonsemla
  • Romis-semla
  • Havtornssemla
  • Banan/choklad-semla
  • Björnbärssemla
  • Saffranssemla
En del är ganska lika vanliga semlor, andra är något helt annat, men de påminner alla om en semla till utseendet, mer eller mindre.

Men alla semlor har samtidigt ett väldigt distinkt utseende, så det är lätt att särskilja även utan att provsmaka. Se bilden ovan så förstår du vad jag menar. ;-)

Ring Semlerian och beställ i förväg
Kom ihåg att ringa i förväg och beställa just din smak på semlan, så att den inte är slutsåld eller saknas just den dagen. Vilka semlor som står på dagens meny är delvis slumpmässigt, även om de som säljer bra finns med större frekvens/sannolikhet.

Semlerian-butiken, som egentligen heter Ekberg Kolonial till vardags, har telefon-nummer: 0176-12433

Vill du läsa mer om  Bageriet i Roslagen, som driver Semlerian kan du göra det här:
Presentation av Bageriet i Roslagen

Lycka till! och hoppas du hittar din egen favorit-smak på semlan! Och kom ihåg att skynda på, Semlerian finns bara under en begränsad period!

Titta på SVT om "Den perfekta semlan"

lördag, februari 04, 2012

Framtidsbygget - nytt ideprogram #ckom12

Nu diskuterar Per Ankersjö Framtidsbygget, arbetet med ett nytt partiprogrammet. Nu har vi redan fått tycka till med mentometerknappar och skriva i wikin, alla sätt att inhämta bra ideer och åsikter ska användas.

Ett annat sätt att få influenser på är den tydliga instruktionen att samarbeta internationellt och hämta intryck från systerpartier i Europa och världen.

Man ska ha samma process för medlemmar, icke-medlemmar, akademiker och förtroendevalda.

Per berättar om "näthatet" och förvarnar om att det kommer dyka upp troll på wikin, men att det är något man måste lära sig hantera om man vill ha en öppen process. Men han förklarar också att de goda krafterna brukar vinna, eftersom vi är många fler.

- Lyft blicken! Uppmanar Per också oss åhörare. Släpp dagsaktuella frågor och se visionerna och det samhälle som vi vill ha om 30 år.

Bra frågor på mentometrarna. Vad är viktigast?
Nationell säkerhet eller integritet?
Människan eller naturen?
Eget ansvar eller gemensamt ansvar?

Det kommer bli en spännande process som ska utmynna i en färdigt ideprogram nästa år! 

fredag, februari 03, 2012

C-studenters utbildningsseminarium på #ckom12

Gabriel Bergin från Centerstudenter håller i en diskussion om högskolor och den regionala kunskapsekonomin på Centerpartiets kommundagar, #ckom12

Deltagare är:
  • Åsa Lundkvist, Mälardagens högskola
  • Henrik Runnemalm, Volvo Aero
  • Andreas Vass, politisk sakkunnig på näringslivssdepartementet

Åsa från Mälardalens högskola berättar om förutsättningarna för dem att verka och växa regionalt.
Volvo Aero har skapat Inovatum i Trollhättan tillsammans med regionen, kommunen, Högskolan Väst och andra intressenter för att bredda nätverken och hjälpa högskolan att växa samt att i regionen skapa tillgängliga, kompetenta människor.

Andreas berättar lite om den utbildningsproposition som är under arbete och den samverkan som pågår mellan de olika departementen. Bland annat om behovet av bra innovationsinfrastruktur och långsiktiga finansieringslösningar. Även immaterialrätten berör han ytligt och pratar om hur småföretag ska få lära sig att skydda sina uppfinningar.

Åsa försöker påpeka att lärosätena behöver mer resurser, för att kunna fylla de förväntningar som lärosätena har.

Risken för en "brain drain" diskuterades och händelserna i Södertälje kuggade in skrämmande bra. Vi måste, som land, skapa ett bättre akademiskt klimat för att behålla kvar spetskompetens och spetsforskning.

En fråga som väcktes var hur mandatet för rektorerna på högskolorna ska få driva samverkan när de inte får någon budget och mandat för detta.

Intressanta fakta - cirka 10% av de nationella forskningsresurserna går till de "nya" högskolorna. Det är alltså väldigt lite "utsmetning av resurser", trots kritiken.

Det var också mycket snack om "dödens dal", att de inte är svårast att starta företag. Det är när man ska expandera eller söka kapital för att kunna komma över tröskeln från färdig produkt till lönsam produkt som det skiter sig.

De regionala högskolorna kan också vara en enormt viktig länk för de små företagarna att komma i kontakt med akademisk kunskap, även om den kompetens småföretagen behöver inte finns lokalt så är den förmedlande kontakten endast möjligt om högskolorna finns där företagarna finns. Försvinner de regionala högskolorna så försämras möjligheterna för småföretag att utvecklas!

Du kan följa mig och andra twittrare under helgen på #ckom12

Om varumärkesbyggande på #ckom12

Fredag eftermiddag på Centerpartiets kommundagar börjar med Tomas Lönns "inspirationsföreläsning" om varumärkesbyggande.

Hans enkla råd:
  • Välj en tydlig målgrupp (piroritera!)
  • Lär känna din valda målgrupp
  • Definiera uniciteten - vad är du unik på?
  • Var tydlig och fokusera (välj bort!)
  • Bygg färdigt först
  • Reklam bygger inga varumärken - handling gör
  • Kommunicera för att nå ut till målgruppen

Tomas konstaterar att målet för ett starkt varumärke är att vara det ENDA valet för mågruppen. Att de ska välja dig om de så har en pistol riktad mot huvudet. Verktygen är tydlighet och attraktivitet, i din målgrupp.

Lite "galna förslag" från konsulten:
Målgrupp - småföretagare och projektnomader (växer snabbast som grupp i arbetslivet, från 17% till 37% de 20 senaste åren)
"Entreprenörspartiet", redan en stor del av varumärket, tillsammans med landsbyggd
Förslag på slogan - "De självägande individernas parti"

Förslag på varumärkesbyggande aktiviteter:
Entreprenörstävling i ÅK9
Campus Fyrklövern - nationella inkubatorer
Initiera ett forskningsprojekt om entreprenörskap

Slutsatser:
Centerpartiets varumärke har potential för ett enormt start varumärke!
Boktips - Free agent nation
Andra bloggar från #ckom12 - Mattias

Paneldebatt om Nybyggarlandet Sverige på #ckom12

På Centerpartiets kommundagar har det hittills pratats om:
Västerås - där vi är. Bland annat visades en snygg visionsfilm om "Västerås 2026 - den gränslösa staden".
Äldreomsorg - partiledare Annie Lööf hade, efter de inledande minutrarna med lite allmänt peptalk för kommunpolitikerna, ett extremt tydligt fokus på äldreomsorg. Valfrihet, egenmakt och självbestämmande, även när man blir gammal, var budskapet.
CIS - Centerpartiets Internationella Stiftelser, som berättade om ett par pågående demokratiprojekt i Vitryssland och Burkina Faso.
Nybyggarlandet Sverige - Paneldebatt (bilden) om integration och arbetsliv för invandrare. Willy Silberstien leder panelen som består av Abir Alsahlani, riksdagsledamot, Maroun Aoun, IFS Rådgivningscentrum, Tage Gripenstam, oppositionsråd Södertälje, Maria Leifland, fullmäktigeledamot Värnamo samt Martin Ådahl, tankesmedjan Fores.
Bra och konstruktiv debatt, såhär långt.
Följ Centerpartiets kommundagar på Twitter med hashtaggen #ckom12 Jag och flera andra Twittrar där.
Läs också Helen T.

Bloggträffen på #ckom12

Kommunikationschef Jenny, pressekreterare Oscar och IT-guru Jesper på Centerpartiets kommundagar 2012 - #ckom12

Bloggträffen igår var småintressant. Det roligaste var diskussionen kring den nya grafiska profil och tonalitet som partiet nu arbetar med.

I vilken utsträckning förväntar sig Centerpartiet att vi gräsrötter och bloggare ska använda sig av en centralt framarbetad profil?

Vill man att bloggare som skriver om annat än ren centerpolitik (typ jag själv) ska låta och se ut som en central röst från partiet?
Och om man vill det - hur ska man då förankra och få "oss" att använda oss av den nya profilen?

torsdag, februari 02, 2012

Centerpartiets kommundagar 2012 - från insidan av #ckom12

I år är jag inbjuden att delta i Centerpartiets kommundagar i Västerås. Jag fick inbjudan i egenskap av Centerbloggare och tanken är att inleda kommundagarna med en nätverksträff för Centerbloggare och sedan får vi se hur resten av helgen artar sig.Med all sannolikhet blir det en del bloggat, det är väl lite av tanken med att bjuda in oss...

Centerpartiets Kommundagar 3-4 februari 2012

Twittra på #ckom12
Den officiella twitter-taggen är #ckom12. Ett ganska logiskt val.

#ckom12 på Twitter

Ett öppet partiprogram?

Det är för övrigt ganska spännande att vara Centerpartist just nu. Arbetet med det öppna partiprogrammet har redan börjat. Bland annat på Wikin, Framtidsbygget, där vem som helst kan göra redigeringar. Syftet är väl i första hand att få bra input och impulser, för jag tror knappast att så många av de redigeringar som görs kommer att komma med i slutdokumentet. Eller uttryckt i Framtidsbyggets egna ord:
"Framtidsbygget ska ses som ett levande dokument som fram till november 2012 inte nödvändigtvis är synonymt med vad Centerpartiet tycker. I det här skedet handlar det istället om att tanka in åsikter och idéer från så många olika grupper och människor som möjligt."

Vi får kort sagt se vad som kan tänkas dyka upp där...

En intressant reflektion av bloggen Co-op, som sätter ord på lite av det jag känner:
"Jag tror att Centern tänker rätt när de bjuder in fler att bidra till sitt idéprogram. Men frågan är om man inte borde ha börjat ännu mer öppet och inbjudande? Texten som skall bearbetas levererar färdigtuggade svar snarare än en beskrivning av omvärlden enligt centern. Frågan är om man inte måste hitta nya sätt att kommunicera sin världsbild så att den både blir spännande att diskutera för fler och öppen för nya lösningar. Så som upplägget är nu tror jag att underlaget för diskussion är för tunt. Jag tror att man behöver höra fler röster än en top-down version av centerns politik för att stimuleras att delta."

Men det är en bra start.

Andra som skriver: Christian Ottosson, Federley, Johan Hedin, Mattias Larsson, Mikael Persson, Annie Lööf, Emil Källström, Hanna.

onsdag, februari 01, 2012

Underhållningsindustrin tjänar mer pengar än någonsin!

Här kommer ytterligare ett bevis på att underhållningsindustrin tjänar mer pengar än någonsin. Och bestänk att detta ENBART visar film- och biointäkterna. Exempelvis saknas data- och konsollspel helt i graferna. Och eftersom dataspelsbranschen numer är större än filmbranschen så kanske de borde inkluderas eftersom det troligtvis förklarar det mesta av tappet som gjorts i exempelvis Nordamerika.

Folk väljer helt enkelt i större utsträckning att spendera pengar exempelvis på konserter och dataspel, och ÄNDÅ ligger de kvar på i princip samma nivå intäktsmässigt som för flera år sedan.

Grafen nedan är hämtad här, där finns också mer källhänvisningar.

Och med den grafen som underlag - kan vi kanske nu försöka enas om att idiotiska lagar som ACTA inte behövs för att skydda upphovsrättsindustrin och måste stoppas?!

Häng med på demonstrationerna mot ACTA på lördag den 4 februari! Och skriv under namninsamlingen här!

Klicka på grafen för att se den större: