fredag, december 30, 2005

"Sluta mörka utförsäljning"

"Sluta mörka utförsäljning"- Orden kommer från vår näringsminister Tomas Östros, från en artikel i SvD/N24 idag. Han ondgör sig där över att de borgerliga tänker sälja sina andelar i flera statliga företag, men att de inte är ärliga om detta.

Enligt alliansens budgetförslag har man planerat att sälja statliga företag för cirka 300 miljarder kronor under de kommande tre åren. Regeringen själva har för avsikt att sälja för 50 miljarder kronor under samma period. De borgerliga har nämnt ett antal företag som de inte ser som nödvändiga för staten att äga, regeringen har inte sagt ett knyst.

Summering av artikeln:

Alliansen:
Budgeterade utförsäljningar kommande tre år:
150 miljarder kronor.

Alliansens säljkandidater:
OMX, Telia Sonera och Nordea är de främsta kandidaterna.
Beräknad försäljningssumma: 130+ miljarder.

Dessutom kan man tänka sig att sälja bolag som Nordea, SBAB Vin & Sprit samt Vasakronan. Sammanlagd försäljningssumma: mycket stor.

Regeringen, med Östros i spetsen:
Budgeterade utförsäljningar kommande tre år:
45 miljarder kronor.

Regeringens säljkandidater:
Ingen- nada- zip!
Beräknad försäljningssumma: 0 miljarder.

Liten tävling: Vem är det som mörkar om utförsäljningar? Första rätta svaret vinner en hemlig present! Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv. :-)

Ps. På frågan om svenska staten ska äga företag som agerar på en konkurrensutsatt marknad- är svaret nej. Den viktiga frågan är vad man gör med pengarna man får in vid en eventuell försäljning.

Inga kommentarer: