måndag, mars 19, 2007

Ding!

Rubriken syftar på att jag igår "dingade" för sista gången på ett bra tag. Jag blev alltså level 70 i spelet World of Warcraft. Level 70 är den högsta leveln man kan uppnå i och med spelets expansion "The Burning Crusade". Expansionen har varit väldigt roligt så här långt och jag hoppas att den kommer fortsätta vara det ett bra länge till.

World of Warcraft är ju ett väldigt socialt spel. Tack vara spelet har jag lärt känna många härliga människor. Bland annat stötte vi på ett par personer som bodde grannar med oss här i Uppsala. Men jag har också återknutit bekantskapen med flera gamla vänner från Jönköpings rollspels- och medeltidsliveskretsar. Så nyligen som för en månad sedan var jag och min flickvän i träffade ett dussin "Rimfrostare" på en medeltidskgrog i Gamla Stan i Stockholm där vi hade en mycket trevlig kväll.

För mig så har min dator har ersatt TV-tittande i väldigt stor utsträckning. Jag tittar max en timme i veckan på TV. Däremot spenderar jag säkert 8 timmar om dagen framför datorn. Delvis är det mitt "jobb" nu när jag är arbetslös att söka jobb. Och det gör jag via datorn. Utöver det bloggar jag en del. Men framför allt läser jag nyheter, diskussioner och andra bloggar. Många olika bloggar. Och på kvällarna sitter jag ofta och spelar World of Warcraft med min flickvän om vi inte har planerat något speciellt.

Spelet är som sagt väldigt socialt. Det har skapats en subkultur kring spelet med både exkluderande drag och typisk gruppdynamik. Människorna i mitt gille Rimfrost, som jag oftast spelar med, är alla svensktalande och jag tror att det har lett till en större känsla av tillhörighet. Dessutom är det lättare att träffas regelbundet, som vi gjorde i Stockholm senast eller i Småländska Eneryda i somras.

Med andra i gillet pratar vi ett speciellt språk. En blandning mellan amerikanska ord, speltermer, ord från Warcraft och så lite svenska. Precis som alla andra subgrupper är det nästan omöjligt för utomstående att förstå vad vi pratar om utan det mesta behöver "översättas". Vi skrattar åt samma saker. Exempelvis vinnarna i Blizzards senaste serietävling. (Blizzard är företaget som skapat och skapar World of Warcraft.) Om du inte har inblick i spelet så kommer du nog inte förstå många av skämten, men för oss som förstår poängen är många av dem de hysteriskt roliga.

En intressant diskussion om communityn i WoW kan du hitta här. Personigen anser jag att alla som vill känna sig som en del i en större grupp lätt kan göra det. Men det är frivilligt. World of Warcraft går väldigt lätt att spela utan att ha så mycket interaktion med andra människor. Men gör man det missar man ju en stor del av det som är roligt. Speltypen heter ju MMORPG, av en anledning.

Precis som inom alla grupper skapas det kändisar. Individer som sticker ut lite extra. Vissa har till och med blivit närmast ikoner inom Warcraft-sfären. En sådan är DrakeDog, en koreansk spelare som spelade en warlock. Han har producerat en mängd filmer där han visar hur han spelar och lagt ut dessa på nätet. Han är så känd att en sökning på Google på hans namn ger cirka 38000 träffar.

Även vårat lilla gille är ganska känt i den stora WoW-världen. Jag får nästan dagligen besök på bloggen av personer som har hittat hit via Google när de letade efter "Rimfrost" och "Warcraft" eller liknande termer. Igår hittade någon hit via denna sökning. Där fanns också den server vi spelar på, Aszune, med bland sökorden. Tyvärr hamnar många besökare i detta gamla inlägg andra hamnar på denna sida. Adressen där var inaktuell, så jag har uppdaterat den. Rimfrosts nya hemsida är alltså www.svea-rike.se.

Tyvärr måste jag meddela alla som är intresserade att bli medlemmar i Rimfrostatt vi sedan ett tag tillbaka har haft rekryteringsstopp. Vi släpper alltså inte in nya medlemmar eftersom vi har haft en så stor tillströmmning av folk de senaste måndaderna. Men stoppet är bara tillfälligt och förhoppningsvis kommer vi att öppna på portarna igen inom inte allt för lång tid.

Jag avslutar med en bild från sommarträffen 2006 hos TD i Eneryda, Småland. Höjdpunkten från årets semester:

Inga kommentarer: