onsdag, november 07, 2007

Kreativa åklagare

Åklagaren i målet mot The Pirate Bay (TPB) har nu presenterat brottsrubriceringen. Det blev bland annat "förberedelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen". Spännande påhitt.

Mig veterligen har denna brottsrubricering aldrig förkommit i Sverige tidigare. Dessutom är ju sannolikheten för att TPB ska bli dömda väldigt låg, då de inte har varken har laddat upp eller ner något upphovsrättsskyddat material på sin hemsida. Men medhjälp kanske kan funka som brott då de ju faktiskt har tillhandahållit länkar till andra som har haft sådant material på sina servar (huvudsakligen privatpersoner). Men om TPB döms så ska väl även Google och andra sökmotorer åka dit, så länge de också bistår med länkar till var man kan hitta piratkopierade filmer och dylikt?

Men det är ju kul att veta att åklagarna inte fastnat i gamla hjulspår...

3 kommentarer:

Anders G sa...

Om en dom mot sökmotorerna skulle gå igenom så skulle ingen våga publicera något på nätet längre.

Nej, jag tror inte att det kommer att ske.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst har du rätt Anders.

Men kan de döma Pirate Bay så är borde det även vara möjligt att döma sökmotorer med samma lag. Så jag hoppas och tror att personerna bakom TPB inte kommer att bli fällda.

>NDLundkvist sa...

Jag tror det kan ske. De kanske hittar på nåt som 'medhjälp till förtätning och ansamling och därmed tydligt underlättande av brottslig handling'. Eller kanske inte. ;-) Fan vet med det här rättssystemet. De kastar väl tärning efter de pratat över kaffet med Bodström.