tisdag, januari 13, 2009

Statliga stödpaket är kortsiktiga

Angående "porr-paketet" med statligt stöd till porr-industrin som diskuteras i USA så kan jag bara hålla med Johan Ingerö:
"Ingenting avslöjar en idiotisk princip lika effektivt som när den tillämpas i ett oväntat sammanhang."

Staten bör ha som väldigt tydlig princip att inte lägga sig i marknaden. Varför? Daniel Langkilde formulerar det bra:
"Hur värderar man en industri och hur avgör man om den är värd att rädda? Det är helt klart att bilindustrin har större chanser att bli uppköpta av staten än porrindustrin men på vilka grunder? Är verkligen den amerikanska bilindustrin en tryggare investering än amerikansk porr?"
Visst finns det undantag. Detta skriver Andreas Bergh om i en ledarkrönika i Uppsala Nya Tidning - Är statligt stöd alltid fel?:
"Men är det alltid fel? Det är en betydligt svårare fråga. Den har dock vissa likheter med en helt annan fråga, lånad från moralfilosofin: Är det alltid fel att ljuga?"
I avslutningen ger han oss svaret direkt:
"En stat som tror sig veta vilka branscher som är konkurrenskraftiga, kommer på lång sikt att tappa just sin konkurrenskraft. Precis som en systematisk lögnare på lång sikt får svårt att bli trodd."
Jakob Heidbrink formulerar sig väldigt bra:
"Någon särbehandling av bilindustrin är däremot inte motiverad: det produceras för många bilar i världen, och industrin måste på något sätt krympa i alla fall. Det finns dessutom inget som verkligen särskiljer bilindustrin från pappersindustrin eller för den delen porrindustrin. Får Volvo, måste Private och Hustler också få pengar."
Bästa rubriken bland alla bloggar som skriver om "porrpaketet" har dock Anders Gustavsson från FMSF slagit till med. Den sammanfattar det mesta i en mening:
"Inga stödpaket för vare sig för stora bilar eller schyssta rattar tack!"
Avslutningsvis:
Martin Ådahl har gjort två bra inlägg om staliga stödpaket, generellt:
Focus: Död åt statskapitalismen
DN Debatt (tillsammans med Henrik Jordahl): "Låt bli att rädda Volvo och Saab"

Media om händelsen:
DI: Porrkung kräver krispaket på 63 miljarder
E24: Porrbranschen vill ha 5 miljarder dollar i stöd

Jag har tyvärr inte så mycket tid att blogga nu, mycket jobb och så, men jag läser fortfarande många bloggar. Bara så ni vet.

Inga kommentarer: