måndag, augusti 13, 2012

Vem får kontrollera din yttrandefrihet?

Vill du att andra ska ha rätt att kontrollera din yttrandefrihet? Det är precis det som väldigt många politiker just nu arbetar för att göra.

Internet har givit alla en möjlighet att göra sin röst hörd. Alla blir inte lyssnade på, men bara möjligheten att kunna nå många människor med sitt budskap är ändå en enorm förbättring mot hur det var tidigare. Men detta är dock inte älskat av alla.

Lyssna på detta inslag från engelska AlJazeeraFault Lines : Controlling the web


Filmen handlar mycket om SOPA/PIPA och hur liknande lagstiftningar stoppats av stora folkliga protester, men ändå bara fortsätter välla in i olika former. Många understödda av upphovsrättsindustrin. Hur säkrar vi medborgare vår yttrandefrihet, även på nätet? Går det med så starka ekonomiska intressen som vill stoppa det?

För att avveckla yttrandefriheten för att rädda upphovsrätten är ju minst lika idiotiskt som att avveckla demokratin för att rädda euron?

Tipstack till Techdirt.

Ett närliggande exempel är ju också ACTA och hur denna luddiga, svårtolkade "handelsöverenskommelse" stoppades i Europaparlamentet, orkestrerade av Piratpartiet, med stort stöd från aktivister och vanliga medborgare:

Christian Engström - Hur vi vann ACTA


Inga kommentarer: