måndag, januari 28, 2013

Vad borde försvaret hålla på med?

Jag tillhör de som gillar Försvarsmaktens senaste reklamfilmer. Till exempel den här:


Du kan hitta alla på Resume 1, eller Resume 2.

Det har dock uppkommit en hel del kritik mot kampanjen. Ulrik Good säger det bäst:

Har du inget viktigare för dig än att läsa det här? 
"Men det finns ändå något som gnager lite i mig och som får mig att tänka på ett fenomen jag avskyr hjärtligt och innerligt. Argumentationen tangerar ett förmätet sätt att döda diskussioner som många ägnar sig åt på Twitter. Jag pratar om: "Hur kan ni diskutera Per Gessles frisyr när barnen svälter ihjäl i Somalia?"."
Andra kritiker: SvD, DN Kultur, Need Copy, Lena, Aftonbladet, Susanne D, Vanilla Ilussion.

Försvaret borde kanske göra reklamfilmer som den här, om Stridsvagn 90 (?):


Kanske det hade hade passat bättre?

onsdag, januari 23, 2013

Smalare, men vassare EU?!

Tummen upp för ett "Smalare, men vassare EU"!
Camerons tal om att England hotar att lämna EU om inte centraliseringen och slutenheten förändras är klockrent. Även om det sällan är så vidare konstruktivt för en diskussion om man hotar att går ur, så visar han att han verkligen menar allvar.

Kort sagt kan man väl sammanfatta hans uppmaning till EU att de ska bli mer som Centerpartiet vill:

" ─ Smalare, men vassare!"

Så tolkar i alla fall  Joakim Nergelius, expert på europarätt och professor vid Örebro universitet, Camerons tal i dagens Studio Ett. :-)

Studio Ett - Cameron: Britterna ska få rösta om EU

Därför är det väl bara naturligt att Centerpartiet stötar Cameron med all vår kraft och hoppas att vi kan hjälpa honom att förändra EU mer åt det håll vi vill! Gör vi det?

Läs mer:

Motpol - Sverige bör följa Camerons väg

Henrik Alexandersson - EU: Sverige borde sluta upp bakom Cameron

Cornucopia - Rule Britannia

Open Europes Mats Persson i DN – Flera skäl för Sverige att stödja Camerons EU-vision

Centerpartiet vill ha ett smalare, men vassare EU

Ekot 1, Ekot 2, SvD, DN.

fredag, januari 18, 2013

Dopade svenska cyklister? Nej - vi är för dåliga...

Kontentan av Ekots intervju vid 17:45-Ekot idag är just det jag skriver i rubriken. Hade vi haft mer doping i Svensk elitcykling så hade vi också haft bättre resultat de senaste åren. Det är Johan Ottosson från Team Cykelcity som intervjuas i Ekot och han säger mer exakt:
─ Finns problematiken även i svensk Cykelsport?

─ Jag har väldigt svårt att tänka mig att det förekommer doping, i alla fall i Svensk elitcykling. Hade vi haft svenska cyklister som använer sig av samma saker som, i det är fallet, Lance Armstrong har gjort, så hade vi nog sett betydligt bättre svenska cyklister än vi har sett de senaste åren.
Du kan lyssna på hela inslaget cirka 12:20 in i dagens kvart i fem-Eko. (intervjun vid 13:05)


onsdag, januari 16, 2013

Är kulturarvet för spel inte lika viktigt att försöka bevara?

Du har väl inte missat P3 Spel? Ett grymt välproducerat program om spel. Ett av de bästa inslagen är Signerat Samson - krönikorna av Samson Wiklund.

Bild från P3 Spel

Ett citat från den senaste krönikan nr 1, 2013. Om vårt gemensamma spelarv, som är på väg att försvinna:
" ─ Hur ska nya spelskapare ta del av historian och dra lärdom om den? Prata med en konstnär, vem som helst, och hen kommer definitivt ha sett Van Goghs Stjärnhimmel och Da Vincis Mona Lisa. Men prata med elever i spelutvecklarskolor och försöka att hitta en klass där alla, ens känner till, System Shock, Kings Quest eller Q*bert.

Det här är ett problem! Våra kulturyttringar är inte bara vittnen om hur konsten växt och utvecklats, utan också en avbildning av vårt samhälle och kultur. Och vi riskerar att låta allt gå till spillo."
Självklart utvecklar Samson Wiklund också resonemangen om upphovsrätt på spel. Ett hinder som i praktiken har gör det olagligt att försöka spara detta kulturarv till eftervärlden. för spelföretagen själva tjänar ju inte många spänn på att folk vill spela deras gamla spel, de vill ju sälja nya...

Lyssna på hela krönikan på P3 Spels Hemsida, eller här:

Lyssna: Signerat Samson 20121230 Del 9.wav


onsdag, januari 09, 2013

"Filmindustrin will self destruct in 5 seconds" - självförstörande DVD-filmer lanseras 2013?

Kommer du ihåg Mission Impossible, den gamla TV-serien, eller har du sett i filmerna med Tom Cruise, där det i början alltid levereras ett uppdrag i form av ett självförstörande band eller disk?


Såhär kunde det se ut på TV 1970. Den berömda självdestruktionen av bandet sker en dryg minut in i klippet:
─ This message will self destruct in 5 seconds.


Filmindustrin blev såklart fascinerade av det där bandet att de länge försökte komma på en liknande lösning, så att vi kunder skulle kunna "köpa" ett band eller en DVD-film som förstördes efter att man tittat på den, så att man skulle tvingas "köpa" filmen igen, varje gång man ville se den. Och de lyckades också! Men försöken att införa dessa på marknaden (av bland annat pengahungriga Disney) sågades med fotknölarna, tack och lov.

En bra idé som gick upp i rök?

Nu ser det dock ut som att de självförstörande DVD-filmerna ska lanseras i Sverige, på riktigt! 2013! Bara 45 år efter TV-serien och samtidigt som DVD-filmerna har tappat rejält med mark i försäljningen till förmån för modernare distributionssätt som Streaming på nätet och On Demand via TV:n.

Scanbox - bolaget från förr?

Det är bolaget Scanbox som ska släppa "hyrfilmer" på 48-timmars DVD:er. Som alltså oxideras och blir ospelbara cirka 48 timmar efter att du öppnat förpackningen.

Visst hade det kanske kunnat vara en bra idé, för 10 år sedan. En nisch för de som aldrig orkar lämna tillbaka en DVD till uthyraren i tid, eller sådana som bara tittar på en film en gång. Men att lansera den i år? Vilka är målgruppen? De som tittar mycket på film och DVD vill väl inte köpa engångs-plastbrickor? Korrigera mig om jag har fel, men jag skulle bli förvånad om Scanbox får så värst mycket genomslag för den här lanseringen. (De har ju inte ens ett publikt pressmeddelande om det.)

Uthyrningsmarknaden för fysiska produkter är minst sagt på utdöende. USA:s största uthyrningskedja Blockbuster gick i konkurs härom året. (Arstechnica, Bloomberg)

Om det är den här typen av affärsutveckling som filmindustrin håller på med nu för tiden så kan jag garantera att hela industrins framtid kommer att självdestruera inom kort. Satsa istället på att erbjuda tillgängliga, högkvalitativa streaming och VOD-tjänster utan krångel och till rimliga priser så att ni seriöst kan konkurrera med fildelning och annat ni inte tycker om.

Men nej, den senaste nyheten är istället inlåsningar via olika exklusivitetsavtal med olika distributörer och tjänster. Och det är alltså utöver självdestruerande DVD-filmer...

Utvecklingen har gått åt rätt håll nu ett tag, både för er och för oss konsumenter, se till att den fortsätter, istället för att backa in i framtiden!


Ps. Har du glömt bort hur det där med videouthyrning fungerade så kan The Onion ta med dig på en guidad tur.

Jajja Magazine - Scanbox lanserar självforstorande dvd

Scanbox - Vårens DVD-släpp på 48-timmars självdestruerande DVD (iPaper)

Andra självdestruerande DVD-format som floppat - DivX,

måndag, januari 07, 2013

Ett internet utan länkar är som ett spindelnät utan trådar

Ett spindelnät - med trådar (och en spindel)
Foto: Fir0002/Flagstaffotos (Wikimedia)
En av dagens snackisar i mitt flöde har varit det idiotiska förslaget att förbjuda, eller börja ta betalt för att någon länkar till en hemsida. Det är alltså inte så att jag skulle få betalt för att här på bloggen lägga in ett kort citat från en artikel och sedan länka mina läsare vidare till källan, nej det är hemsidan som jag länkar till som då ska ha rätt att begära betalt av mig, för att jag länkar dit!

Anna Troberg skrev idag i Svenska Dagbladet en debattartikel om just detta.

SvD - Länkstriden hotar hela internets ekosystem:
"Internets ekosystem är skört. Det måste skyddas från dem som bara är intresserade av att skövla det digitala landskapet för sin egen vinnings skull. Möjligheten att länka fritt måste fridlysas."
Eller för att citera mig själv från Facebook:
Ett internet utan länkar är som ett spindelnät utan trådar ─ ingenting!
Frågan är lite mer komplex än att bara handlar om länkar, den inkluderar citaträtten och metadata och en hel del annat, men grundinställningen är, och måste vara, så enkel som att länkar till andra hemsidor är ok!

Fördjupa dig i frågan hos Ajour - Snälla lagstiftare, gå inte på tricket med länkarna

Eller hos Fredrik alternativt Sagor från livbåten -  Länkar är nätets syre

Eller läs mer här: