söndag, mars 03, 2013

SF Bios beteende uppmuntrar folk att ladda ner?

Gunno Sandahl, kulturchef Folkets Hus och Parker, sågar SF Bio och anklagar deras "satsningar" på kvalitetsbio, så kallade "Smultronställen", som har exklusivitet på vissa filmer under premiärveckorna och att detta leder till att folk laddar ner mer.

Han skriver bland annat:
" ─ Det senare betyder att filmen i praktiken ska låsas in på SF Bios kvalitetsfilmssatsning ”Smultronstället”, som enligt SF Bio ska vara exklusiv. Konsekvensen är att biobesökarna i Oskarshamn och på andra mindre orter inte ska få se filmer när de har premiär. Någonsin."
Han förtydligar med:
" ─ Det råder inga tvivel om att en av de främsta orsakerna till illegal filmnedladdning är suget efter att se nya filmer så tidigt som möjligt. Frågan infinner sig: Hur kan samma filmdistributörer medverka till att hindra biografer från att visa filmerna från premiärdatum?

I filmavtalet finns nio miljoner kronor avsatt för att motverka olovlig hantering av film i alla visningsformer, och för att sprida information om förekomsten av lagliga alternativ. Låt oss använda dessa avsatta pengar till att sprida film till biograferna, så kommer biobesöken att öka och den illegala nedladdningen av film med stor sannolikhet att minska."
En bra avslutning!

Läs hela hans inlägg på SvD Brännpunkt - Varför diskriminera biobesökare i landet?


Gunno Sandahl bloggar själv också här - Ge oss film!

När du ändå är igång - läs Göran Widham om fildelning, upphovsrätt, yttrandefrihet och The Pirate Bay.

Sagor från livbåten - Varför inte klippa kablarna?

Ett kort citat:
"Problemet handlar om distributionen och diverse omoderna och skadliga inlåsningseffekter, monopoltendenser och tankemönster ärvda  från medeltidens skråsystem. Vår lagstiftning, vårt allmänna rättsmedvetande och vår kultursektor har inte hängt med när en våldsam teknikutveckling har lett till en genomgripande beteendeförändring som ställer krav på omvälvande förändringar i affärsmodeller och verksamhetsinriktningar."

Läs hela hans artikel!

4 kommentarer:

KnownUnknowns sa...

aleluleyah!


also: Manen is no more(iaf icke på blogger.com-bloggar!)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Amen!

Tack för infon också. Då kan jag, i god övervakningsanda, koppla ihop dig med dina tidigare kommentarer. :-)

Unknown sa...

Det Stämmer.. The Last Stand med Arnold S.fick inte ens visas på Bio Vissa Var tvungna Att Åka Utomlands..Body.se Skrev Artikeln om det

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, här var den. En bra samlingsartikel med mycket hänvisningar.

http://www.body.se/artiklar/nyheter/20130117/arnolds-comeback-gar-inte-upp-pa-bio-i-sverige

Tack för tipset!