tisdag, maj 28, 2013

Inte ofarligt att opereras i Malmö - ungefär som Surgeon Simulator 2013

P4 Malmöhus skriver idag om undermåliga rutiner inför operationer på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Tydligen har de två gånger det senaste året lyckats operera patienter på FEL SIDA.

Men de erkänner att de behöver förbättra sig:
"Från och med nu kommer kirurgerna att markera på patienten var operationen ska ske."

Det känns väl tryggt att de ska börja med den nu? Jag skulle föredra att opereras på ett sjukhus där kirurgerna inte kör på operationerna frihand...

SR Malmöhus - Opererade på fel sida - två gånger

Påminner om Surgeon Simulator 2013

Själv får jag direkt associationer till ett underhållande spel jag köpte för ett tag sedan - Surgeon Simulator 2013, där man själv får prova på att operera. Och det är kanske svårare än man tror, speciellt eftersom möjligheterna att styra som man vill i spelet är synnerligen begränsade. Man har till exempel bara en hand (vänster dessutom).

Se här hur en operation kan gå till - Gameplay Saving Bob (varning, ej för kräsmagade!)



Såhär fridfullt kan det se ut, innan man kommit igång med själva operationen:

En påbörjad hjärt-transplantation. Steg ett är att ta bort revebenen, med en hammare...
Kort sagt ett originellt och underhållande, men väldigt blodigt spel. Man "förlorar" spelet om patienten blöder till döds, innan man har lyckats med operationen. Mätaren syns uppe till höger på skärmen.

Läs mer om spelet Surgeon Simulator 2013 här

torsdag, maj 09, 2013

Tal av David Foster Wallace - Är du medveten om vattnet du simmar i?

Lyssna gärna på detta lilla tal av David Foster Wallace, ett tal han höll på studentavslutningen 2005 för avgångsklasserna på Kenyon College.

Om den tråkiga vardagen, om att leva medveten och om att själv bestämma sig för hur man hanterar livet som det kommer.

Han är tydlig med att det inte handlar om att moralisera över andras liv och livsval utan om att man själv har en möjlighet att ta kontroll över sitt eget liv. Men inte på något flåshurtigt livscoach-vis utan helt enkelt genom att bli mer medveten om dina omgivningar och att sätta saker i ett sammanhang.

Lyssna på det animerade talet här:

THIS IS WATER - By David Foster Wallace from The Glossary on Vimeo.

Hela Davids tal kan du läsa här.

Ett annat bra studentavslutningstal från 2006 är det Steve Jobs höll på Stanford. Lite mer spritt och känt tal:
Steve Jobs Stanford Commencement Speech 2005

måndag, maj 06, 2013

Närodlat - bättre än klimatsmart

Den senaste veckan har det pratats mycket om en rapport som IVL - Svenska miljöinstitutet skrivit. Den handlar om att mat som är närproducerad ibland faktiskt orsakar mer klimatutsläpp än motsvarande varor som är producerade längre bort.

IVL - Närodlat inte klimatsmartaste valet

Närproducerat har andra värden än bara "klimatsmarta"

Och det är säkert en slutsats som stämmer. Det som stört mig är att nästan hela debatten efteråt har handlat kring att idiotförklara de som köper närproducerad mat, eftersom det inte alltid är "klimatsmartast". MEN, jag tycker det finns många fler skäl att handla närproducerat än av miljöskäl, och skäl som är mycket bättre.

Det främsta skälet att handla närproducerat är: Du vet vad det är du äter!

Utan mellanhänder vet du vad du äter

Räcker inte det argumentet ganska långt? För bevisligen är det så att ju fler mellanhänder som är inblandade i en affär, desto svårare blir det för någon i kedjan att kunna garantera vad det egentligen är de säljer. Det har ju den senaste tidens skandaler visat, gång på gång. Ofta rör det sig om hel- eller halvfabrikat, där tillverkare inte har en aning om vad det egentligen är de stoppar i maten eftersom den är inköpt av någon mellanhand i något annat land i stora volymer. Så hur ska då vår lokala livsmedelsbutik, där vi köper vår mat, kunna garantera någonting om innehållet?

Det kan röra sig om Findus lasagne med hästkött, IKEA:s tårtor med bakterier eller helt enkelt fryst fisk som kan vara nästan vilken sort som helst, så länge den påminner om en torsk till utseendet...

De flesta problemen handlar om storskalighet, många mellanhänder och dålig möjlighet till ansvarsutkrävande. Alla de problemen löser man med närproducerad mat:
  • Vet du namnet på den som producerat den mat du äter så har du lättare till ansvarsutkrävande.
  • Är det bara din lokala bonde och din matbutik som är "mellanhänder" så finns det ingen annan att skylla ifrån sig på, om det är någon som fuskat. Dessutom får bonden mer betalt och mellanhänderna mindre.
  • Om den bonde som säljer mat till dig bara har ett fåtal butiker som kunder så garanterar det att han bryr sig om att göra rätt för sig i alla sammanhang.

Det är därför jag försöker välja närproducerad mat när jag kan.

Som bonus får vi öppen natur, djurskyddsregler som följs och en svensk landsbygd som brukas istället för att bli ett museum.

Vill du själv veta vad det är du äter - kolla gärna på hemsidan Gårdsnära.se.

Länkar

GP: Maria Haldesten - Närodlat är smart

Diderot: Waldemar Ingdahl om Framtidens bonde, teknikens mångsysslare (LÄS!)

Ekot Kriminalitet i livsmedelsindustrin allt vanligare (För mycket mellanhänder, som sagt)

Media om IVL:s rapport: SvD, DN, Ekot, SVT.

SvD Brännpunkt om minskad köttkonsumtion

Bild-tack till 2000 aldrig.

lördag, maj 04, 2013

Jävlas Warner med sina kunder för att kunna ta bra betalt?

Streaming-tjänster bli allt vanligare, HBO-Nordic och Netflix är två ganska omtalade tjänster inom film-området här i Sverige.

Den senaste nyheten om att Netflix nu blir av med visningsrättigheterna för över 1000 titlar, både filmer och serier, är intressant (SvD, DN. Bland annat är det Warner Brothers som nu vill stoppa Netflix från att sända deras filmer. Och det är en oroväckande trend - att alla upphovsrättsinnehavare ska bygga sig en egen tjänst för streaming, så att vi kunder som vill kunna se valfri film måste skaffa sig konton hos dussintals olika bolag, och betala därefter.

Jag gillar hur uppenbar Warner Brothers egen slogan är på sin nya streaming-tjänst (som såklart inte är tillgänglig i Sverige):
"Watch Rare and Hard-to-Find Movies and TV Online - Warner Archive Instant"
Precis, "Rare and Hard-to-Find"? Varför är filmerna det? VEM kan det tänkas vara som bestämmer att just dessa filmer och TV-program ska vara "Rare and Hard-to-Find", om inte Warner själva!?!

De skriver själva i sin FAQ:
Is this any different from the other streaming services?
Aside from having TV shows and movies that are hard to find elsewhere - including many titles from the Warner Archive Collection

Kortsiktigt och girigt

Det känns bara förbannat kortsiktigt av Warner att försöka skapa exklusivitet i sina "egna" kanaler och streaming-tjänster och jag tror det kommer slå tillbaka mot bolagen eftersom vi kunder i första hand efterfrågar bekvämlighet och tillgänglighet.

Och är det bekvämaste och tillgängligaste sättet att få tag på en film att gå ut på The Pirate Bay och gräva sig igenom de dussintals träffar på en aktuell film för att hitta någon med vettig kvalitet, ja, då är det någon som gjort ett jävligt dåligt jobb. Och det är bolagen själva...

Exempelvis Iron Man 3, som ännu inte finns på DVD = fler än 30 träffar

Upphovsrättsindustrin måste någonstans få in i sina skallar att de måste erbjuda en bra, tillgänglig och rimligt prissatt tjänst, då kommer nästan alla att välja sådana lösningar. Men om de nu börjar pinka revir och slåss om visningsrättigheter så kommer de bara själva förlora på det i förlängningen.

Netflix framgångar visar ju på att det är en väldigt uppskattad tjänst, men istället för att rida vidare på de framgångarna så försöker upphovsrättsindustrin hindra Netflix från att växa och istället konkurrera ut dom genom att strypa visningsrättigheterna. En ologopolbransch som inte vet sitt eget bästa...

Vi får väl se hur det går.

Mer läsning

Doug Ehrman är inne på ungefär samma resonemang som jag är - Do Netflix's Lost Movies Highlight a Bigger Problem?

SvD skriver också om hur klantiga streamingbolagen varit, bland annat HBO som levererar en undermålig tjänst och inte håller sina löften.

SvD - HBO Nordics tre stora misstag

Ett exempel:
Av en premiumtjänst som kostar 79 kronor i månaden förväntar man sig bättre översättning än den som erbjuds av glada amatörer på Swefilmer eller The Pirate bay, eller åtminstone bättre än den som finns på fattiga nischkanaler som TV10. HBO Nordics textning är inte sällan faktiskt sämre än båda. 
Svenska Dagbaldet har också haft en liten artikelserie om illegala streaming-tjänster: