lördag, maj 04, 2013

Jävlas Warner med sina kunder för att kunna ta bra betalt?

Streaming-tjänster bli allt vanligare, HBO-Nordic och Netflix är två ganska omtalade tjänster inom film-området här i Sverige.

Den senaste nyheten om att Netflix nu blir av med visningsrättigheterna för över 1000 titlar, både filmer och serier, är intressant (SvD, DN. Bland annat är det Warner Brothers som nu vill stoppa Netflix från att sända deras filmer. Och det är en oroväckande trend - att alla upphovsrättsinnehavare ska bygga sig en egen tjänst för streaming, så att vi kunder som vill kunna se valfri film måste skaffa sig konton hos dussintals olika bolag, och betala därefter.

Jag gillar hur uppenbar Warner Brothers egen slogan är på sin nya streaming-tjänst (som såklart inte är tillgänglig i Sverige):
"Watch Rare and Hard-to-Find Movies and TV Online - Warner Archive Instant"
Precis, "Rare and Hard-to-Find"? Varför är filmerna det? VEM kan det tänkas vara som bestämmer att just dessa filmer och TV-program ska vara "Rare and Hard-to-Find", om inte Warner själva!?!

De skriver själva i sin FAQ:
Is this any different from the other streaming services?
Aside from having TV shows and movies that are hard to find elsewhere - including many titles from the Warner Archive Collection

Kortsiktigt och girigt

Det känns bara förbannat kortsiktigt av Warner att försöka skapa exklusivitet i sina "egna" kanaler och streaming-tjänster och jag tror det kommer slå tillbaka mot bolagen eftersom vi kunder i första hand efterfrågar bekvämlighet och tillgänglighet.

Och är det bekvämaste och tillgängligaste sättet att få tag på en film att gå ut på The Pirate Bay och gräva sig igenom de dussintals träffar på en aktuell film för att hitta någon med vettig kvalitet, ja, då är det någon som gjort ett jävligt dåligt jobb. Och det är bolagen själva...

Exempelvis Iron Man 3, som ännu inte finns på DVD = fler än 30 träffar

Upphovsrättsindustrin måste någonstans få in i sina skallar att de måste erbjuda en bra, tillgänglig och rimligt prissatt tjänst, då kommer nästan alla att välja sådana lösningar. Men om de nu börjar pinka revir och slåss om visningsrättigheter så kommer de bara själva förlora på det i förlängningen.

Netflix framgångar visar ju på att det är en väldigt uppskattad tjänst, men istället för att rida vidare på de framgångarna så försöker upphovsrättsindustrin hindra Netflix från att växa och istället konkurrera ut dom genom att strypa visningsrättigheterna. En ologopolbransch som inte vet sitt eget bästa...

Vi får väl se hur det går.

Mer läsning

Doug Ehrman är inne på ungefär samma resonemang som jag är - Do Netflix's Lost Movies Highlight a Bigger Problem?

SvD skriver också om hur klantiga streamingbolagen varit, bland annat HBO som levererar en undermålig tjänst och inte håller sina löften.

SvD - HBO Nordics tre stora misstag

Ett exempel:
Av en premiumtjänst som kostar 79 kronor i månaden förväntar man sig bättre översättning än den som erbjuds av glada amatörer på Swefilmer eller The Pirate bay, eller åtminstone bättre än den som finns på fattiga nischkanaler som TV10. HBO Nordics textning är inte sällan faktiskt sämre än båda. 
Svenska Dagbaldet har också haft en liten artikelserie om illegala streaming-tjänster:


3 kommentarer:

Andreas 'Hama' Hämäläinen sa...

Jag hatar Warner. De saboterar på youtube, de saboterar kabeltv- och bredbandsmarknaderna i USA. De saboterar för den legala streamingen...

På punkt efter punkt och sektor efter sektor är de fientliga mot konsumenter och övriga aktörer. En enorm rättighetskatalog misshandlas av deras chefer och de är den konsern som troligen varit mest aggressiv i lobbyarbetet.

Bra skrivet Markus. Synd bara att vare sig makthavare (som sanktionerar och beivrar rättighetssystemet) eller Warner är särskilt intresserade av att ändra sig.

KnownUnknowns sa...

gissar på att det bara är branschen för copyrajtad muzak som, till syvende og sist, fattade vinken som TPB visade på. Får se när Warner fatta't, om de fattar vinken innan de har tvingats kursa det vill säga.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, vi får se om även filmindustrin kommer inse vad kunderna vill ha, och det tror jag. Men en sak är säker - de kommer inte göra det villigt...

Jag har själv inte några större känslor gentemot Warner, men vi kan säga att det här agerandet skapade fler negativa än positiva nerv-associationer i min hjärna.