tisdag, augusti 27, 2013

Eko från Ekot 26-27 augusti

Lite korta komentarer från det senaste nyhetsdygnet.


Ryanair vågar piloterna inte organisera sig fackligt av rädsla för represalier. Men 50 procent av personalen gör det ändå. En sak är säker - jag kommer vara ganska noggrann när jag ska flyga i fortsättningen.
Piloter på Ryanair startar anonymt nätverk – är rädda att förlora jobbet  (Unionen är mycket kritiska, såklart)

Angeles Bermudez-Svankvist, tidigare chef på Arbetsförmedlingen får såklart behålla sin fulla lön, eftersom hon har ett förordnande och inte en anställning. Detta för att man i samband med ett byte av regering ska undvika "utrensningar" av Generaldirektörer på alla verk och tillsättande av folk med "rätt partibok". Frågan är bara varför regeringen har kvar det gamla systemet med förordningar eftersom man nu har börjat use folk på meriter snarare än politisk tillhörighet. (Även om detta ibland också misslyckas, såklart.)

10 gamla generaldirektörer i "elefantkyrkogården" tycker jag också låter som ganska mycket, men med tanke på hur många myndigheter vi har så är det kanske inte så farligt.

Petade generaldirektörer lyfter samma lön  (Lyssna också på den tillförordnade GD:n)

Den sänkta restaurangmomsen kanske inte var mandatperiodens mest lyckade reform, men nu är den i alla fall harmoniserad så att mat har samma moms oavsett om den är rå eller tillagad. Det är sunt. Och restaurangbranschen är en stark tillväxtbransch. 25 procent fler restauranger och +50 procent omsättning på de senaste 10 åren!
Antalet resturanger ökar i landet

Gårdagens icke-nyhet levererade finansmarknadsminister Peter Norman - hårdare krav på bankerna. Visserligen handlade det om lite hårdare kapitaltäckningskrav, så att bankerna måste skaffa mer pengar innan de kan låna ut, men det blir nog ingen jättestor skillnad. Det mest udda är kravet på en "skräddarsydd amorteringsplan" som bankerna ska tvingas att föreslå för kunderna, men det är helt upp till kunderna om de verkligen vill amortera mer eller inte. Väldigt menlös reform...
Bankerna måste ta större ansvar

Det är inte bara i USA de vill utvinna skiffergas, trots farorna för miljön (framför allt grundvattnet), även Nederländerna har hittat lite fyndigheter som de vill utvinna.
Delade meningar om skiffergas i Nederländerna

Bögdans - nej tack! Det säger i alla fall dansklubben Rockrullarna i Örebro. Något säger mig att de kommer ompröva det beslutet ganska snabbt. Badwill så det räcker har de i alla fall redan fått...
Samkönade danspar inget för dansklubben Rockrullarna i Örebro (Nyheten på Nerkes Allehanda)

Inga kommentarer: