fredag, mars 07, 2014

Augmented reality - för nytta och för nöje

Augmented reality är när man "förstärker" verkligheten som man ser, genom exempelvis ett par glasögon eller på en mobiltelefons skärm. Det är inte ett nytt koncept, men nu börjar det dyka upp fler och fler nyttiga tilläpmningar.

Bland annat pågår nu vetenskapliga tester att behandla fantomsmärtor efter amputationer med hjälp av augmented reality. Då man på en skärm visar hur patients amputerade kroppsdel sitter där den ska igen och hur patienten alltså ska försöka styra den virtuella kroppsdelen, som hen styrde den innan den amputerades. Detta minskar tydligen smärtorna för en del.

P1 Vetandets Värld: Fantomsmärtor behandlas virtuellt

Om man är mer ute efter nöje kan man istället fantisera om hur framtiden för Augmented reality kommer att se ut. Bland annat har InfinityAR försökt att illustrera vad deras mjukvaruplattform har för potential. För det dröjer nog ett litet tag innan det kommer fungera som de visar i videon, så än så länge får man nog se på detta som underhållning.

YouTube: The Infinity Augmented Reality Concept VideoMan kan ju konstatera att mycket av potentialen i InfinityAR verkar handla om det vanliga - att skaffa sig en partner...

Inga kommentarer: