onsdag, februari 18, 2015

Studio Ett - "Det är Judarnas fel"?



Jag brukar gilla Studio Ett Sveriges Radio ganska mycket. Men igår kände programledaren att det var motiverat att pressa Israels ambassadör, Isaak Bachmans, att svara på frågan om det inte är så att "judarna själva är ansvariga för en del av antisemitismen"?

Den frågan är i nivå med att fråga ett våldtäktsoffer om hon inte "får skylla sig själv", eller ifrågasätta Lars Vilks om han inte egentligen har "bett om det" för de mordförsök han utsätts för. Den frågan är kort sagt inte ok att ställa!

Varför?

Studio Ett har bett om ursäkt och plockat bort länken till ljudklippet, men den finns bevarat för eftervärlden nedan, för den som vill lyssna pÃ¥ det.  (Här är den "redigerade" intervjun.)
"- Do the jews themselves have any responsibility for the growing antisemitism that we see now?"



Frågan är bara hur en väletablerad redaktion i Public Service ens kan kläcka frågan?! Jag tror en del av svaret är att de verkar i en extremt politiskt snedfördelad mediabubbla. Vänstern är ju av tradition ofta motståndare till Israel och det kanske färgat av då mer än 85 procent av medarbetarna på Public Service sympatiserar med vänster-regeringen. (Med tanke på att den typen av resonemang förts på SR tidigare så verkar det ju tyvärr inte vara en engångsgrej.)

Det är kort sagt en förbannat otrevlig utveckling, och en som känns igen från 1930-talets Tyskland. Typ såhär:
" ─ Visst vi nazister hatar alla Judar, men lite fÃ¥r de fÃ¥r väl ändÃ¥ skylla sig själva?!"

Relevant i sammanhanget - Det är bögarnas fel (Grotesco)


‪#‎DetÄrJudarnasFel‬

4 kommentarer:

Peter Grafström sa...

Så Lake anser att Israel är ett våldtäktsoffer?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Har herr Peter Grafström problem att förstå analogier, eller är det skillnaden mellan "Israel" och "judarna" som förvirrar?

Anonym sa...

Markus, staten Israel är ju en judisk stat? Inte bara EN judisk stat utan DEN judiska staten i deras förlovade land.

Staten Israel är väl närmast ett förkroppsligande av det judiska folket. Det skapades av judar och för judar. Så ja, det kan nog vara svårt för gemene man att hålla isär begreppen.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag hävdar bestämt att alla Israeler inte är judar och att alla judar inte är Israeler.

Sverige var för inte så länge sedan en kristen stat, tills dess att vi delade kyrkan från staten. Så jag tycker inte konceptet borde vara så svårt att greppa för de flesta svenskar...