lördag, juli 14, 2007

Patetiska kulturnyheter i SR P1

Jag lyssnar ofta på Sveriges Radio P1 i bilen på väg till och från jobbet. Mycket nyhetsfördjupningar och annat som är intressant och tankeväckande att lyssna på. Då får man sig även en dos av Kulturnyheterna. Ofta är de ganska ointressanta och menlösa, men det går att lyssna på. I sina bästa stunder glänser kuturredaktionen faktiskt till med något intressant ämne också, som är lite mentalt stimulerande.

Men den senaste veckan har Kulturnyheterna blivit riktigt, riktigt patetiska, vid ett flertal tillfällen.

Lästips för kommunister?
Första gången var i onsdags när del två av "lästips till tidskrifter i sommar" kom. Denna gång var det den liberala tidskriften Neo som skulle recenseras.

Antag att Expressens chefredaktör skulle recensera ett nummer av konkurrenten Aftonbladet, hur tror du det skulle se ut? En sågning jäms med fotknölarna antagligen, men vem skulle publicera en så fullständigt ointressant recension (förutom Expressen själva)? Kulturnyheterna i P1 gör det tydligen liknade saker, med stolthet.

Det är journalisten Lawen Mohtadi som får fritt utrymme att spy galla över en tidskrift smo konkurrerar med den hon jobbar på. Och med tanke på de tidningar hon jobbar på, bland annat Arena och Slut, är det ganska uppenbart att hon är fast förankrad i motsatta änden av det politiska spektrat, relaterat till Neos huvudsakliga målgrupp. Som om inte detta vore nog verkar hon inte ens ha läst hela tidningen! I recensionen nämner hon bara "tidningens yttre" och sedan väljer hon ut två artiklar i den innehållsrika tidningen och analyserar dem, in absurdum. Att hon avslutar recensionen med slutorden att den ena artikeln hon hade orkat läsa på var "rasistisk" visar bara på hur färgad hon var innan hon ens hade plockat upp tidningen.

Riktigt tråkigt att Kulturnyheterna släpper fram detta dåligt underbyggda, ofokuserade hat i radion. Men de kanske inte vill stimulera läsande av tidskrifter utan bara att vänster-tidskrifter? Det är den enda förklaring jag kan komma på.

Neo har själva bemött kritiken på sin blogg.
Läs även vad Gustafsson i Säffle har att säga om den radikala Neo-"recensionen".

Betalt för att sova på jobbet
Den andra recensionen, som fick mig att nästan köra av vägen, var ett riktigt dåligt journalistiskt inlägg om nya Harry Potter-filmen, som har premiär idag (fredag). Som recensent till förhansvisningen har Kulturnyheterna, utan att skämmas, skickat en 40-årig tant som:
1- inte har läst någon av böckerna eller
2- inte sett någon av de fyra första filmerna.

Den utsända "journalisten" orkar inte ens hålla sig vaken under hela filmen, som visserligen är längre än en vanlig film (2:18), men inte så lång att det skulle vara acceptabelt att man somnar på jobbet! Hon gnäller dessutom på att hon "tycker handlingen är rörig" och att hon inte riktigt "förstår sig på karaktärerna". Men det är väl ganska självklart att man får lite svårt att hänga med i handligen om man, för at dra en parallell, börjar läsa en bok från mitten och somnar innan den tar slut!?! Men det är kanske inte så självklart för Kulturnyheterna och deras journalister?

Effekten av oseriösa reportage?
Så tidigare tyckte jag delar av Kulturnyheterna var intressanta, nu tycker jag mest de är patetiska. I fortsättningen ska jag se till att alltid ha med mig flera bra skivor att lyssna på under Kulturnyheterna morgon och kväll, så jag slipper lyssna på det oseriösa, vänstervridna, hatiska dravlet från "journalister", som inte ens orkar göra sitt jobb ordentligt. Ska man se en film så håller man sig vaken, ska man recensera en tidskrift så läser man hela! Över den skamnivån borde väl till och med Kulturnyheterna försöka hålla sig i fortsättningen?

Mer kulturradiokritik
För övrigt kan jag också rekommendera Evelina Lorentzons debattartikel om kulturredaktionen på SR som har tänkt att börja sända pornografisk radioteater på nätterna för att på så sätt locka lyssnare. Helt galet! (tack till Ulrik för den snabba länken)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gäller film- och tv kritiker så är dom inte att ta seriöst. Det är bara vanligt tyckande som vem som helst kan göra och få av dom verkar ta sitt jobb på allvar.

Martin sa...

Bra där... jag är en stooor mediekonsument men kan vissa dagar blir smått galen av att lyssna på P1.

Förutom såna här vinklade saker som du berättar om ser jag även hur utländska saker som har inträffat för kanske sex månader sen eller ett år tas upp som nyheter. Det kan vara en bok som släppts i utlandet för ett år sen eller liknande.

P1 har en sån auktoritet och förtroende bland sin lyssnarkrets att många litar blint på dem och har kanalen som sin viktigaste källa. Att då man gör lite som man vill och så flagrant låter godtycke råda är beklagligt för en annars så bra ansats.