lördag, mars 07, 2009

Har Swedbank tappat hela sin historia nu?

Swedbank har av många anklagats för at vara en "ren affärsbank" och för att de har glömt bort sin historia. Bankan har ju sitt ursprung i sparbanksrörelsen och tillsammans med tidigare Föreningsbanken har det funnits en väldigt starkt lokal förankring.

Många kritiker, ofta förankrade hos de fristående sparbankerna, har uttryckt det olämpliga i att Swedbank expanderar utomlands, och hävdar att man borde stanna kvar på sin lokala marknad.

Och nu visar det sig att nyemissionen medförde att Sparbanksstiftelserna utarmades på kapital så illa när de var tvugna att låna till nyemissionen att de står på ruinens brant. Folksam var den största långivaren till stiftelserna och man ställer sig frågan om det inte fanns en baktanke med detta redan från början? För nu har Folksam sagt at de tänker kräva in panten på sina lån av Sparbanksstiftelsernas Forvaltning. Anders Sundström, vd i Folksam, verkar inte vara direkt besviken över det inträffade. Läs mer i Svenska Dagbladet eller DN.

Vad innebär detta?
Att Folksam kräver in sina panter av Sparbanksstiftelserna innebär kort och gott att stiftelserna upphör att existera. Deras enda uppdrag har varit att stimulera "lokal utveckling" med avkastningen som Swedbanksaktierna har gett. Och nu riskerar de att sättas i konkurs och det finns inget i stiftelserna som man kan "rekonstruera".

Är Swedbank illa ute? Nej, de skriver på sin hemsida idag (09-03-07):
"Folksam ökar sitt ägande i Swedbank
Försäkringsbolaget Folksam ökar sitt ägande i Swedbank och blir därmed bankens största ägare. Swedbank har stabila och långsiktiga ägare. Förändringen i ägarrelationen påverkar inte dig som kund eller bankens dagliga verksamhet."
Behöver man vara orolig för Sparbankerna då? Nej, inte generellt. De flesta sparbankerna, inklusive den jag jobbar på, har sitt ägande direkt i Swedbank och har inte lånat pengar av Folksam för att delta i nyemissionen (vilket jag tror nästan alla gjorde). Däremot finns det ett dussin "ägarstiftelser" som står som ägare på sin lokala sparbank. Har de lagt in ägandet i Swedbank på samma ställe, kan det bli lite skakigt framöver.

Stiftelserna försvinner?
Det som däremot kommer hända är alltså att de stora sparbanksstiftelserna helt enkelt kommer att försvinna. Sparbanksrörelsen har en lång tradition med djupa rötter och har i hundratals år agerat samhällsmotor, dels genom att vara en bank som uppmuntrat till sparande och som bistått med kapital när det behävs, men också genom att vinsten av verksamheten har återinvesterats i byggden där de verkar och investerat i bland annat idrott, kultur och lokalt företagande. Det senare arbetet, det ideella samhällsarbetet, riskerar nu helt att försvinna!

Vi har en mycket spännande tid framöver oss och det ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig. Kommer vi skriva i historieböckerna att Swedbanks satsningar utomlands ledde till den kedja som utmynnade i att Sparbanksstiftelserna gick under? Är det en historieskrivning som Swedbank kommer acceptera?

Den som lever får se...


Läs andra bloggare om detta:
Cornucopia?: Vad händer nu med de oberoende sparbankerna?
Flute-tankar: Adjö till sparbanksstiftelserna!
Andreas Blogg: Folksam största ägare i Swedbank & SEB:s nyemission i hamn!

Full disclamer - jag sitter med som facklig representant i Roslagens Sparbanks styrelse. Alla fakta ovan är dock allmänt känd information.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När något är för bra för att vara sant, så är det just det är.

Några lättförtjänta pengar finns det inte, däremot finns det många lättlurade medborgare som har trott det, och tror det fortfarande.

Har du inte kontant kapital så skall du inte låta dig luras i spelet att spela med lånade pengar.

Skall bli intressant att se hur det hela utvecklar sig för alla som har gått på spekulationsyran och hästhandlarnas lovord. De flesta som "äger" en bostadsrätt har tagit mångmiljonlån för att köpa denna. Har man inte möjlighet att betala bostdsrätten kontant så skall man låta bli.

Skulle inte förvåna mig ifall bankerna här gör som i USA, höjer räntan så mycket att flertalet inte klarar av avbetalningarna.

I slutändan kan det sluta med att vi alla skattebetalare får stå för fiolerna.

Lyssna gärna på amerikansk independent radio för att höra nyheter som inte kommer med i de vanliga medierna.

Ganska intressant att höra om verkligheten bakom hus-krisen bl.a.

Jeff Farias show;
http://www.thejefffariasshow.com

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för tipset Dennis.