lördag, april 04, 2009

En sång för friheten: Lilla björn och lilla tiger - Charta 77

Mymlan uppmana alla att sprida frihetens budskap på nätet. Något hon tycker kan behövas när ytterligare en repressiv lagstiftning har börjat gälla. (Ja Ipred - jag talar om dig!)

Jag har valt sången "Lilla björn och lilla tiger" av punkveteranerna Charta 77. Den symboliserar frihet för mig på två sätt:

1: Dels handlar texten om att ha friheten och modet att bryta upp från vardagen och sitt trygga hem och ge sig ut i världen. Även om den friheten "bara" leder till att man kommer hem igen och inser att man egentligen trivs ganska bra hemma. Det är också frihet inte använda sig av den frihet man har.

2: På ett mer personligt plan är sången tätt förknippad med min studenttid i Linköping, när jag flyttade hemifrån för första gången. Jag fick en egen lägenhet (korridor) och köpte mig en CD-spelare. En av de första skivorna jag köpte var "Definitivt 50 spänn 4", där denna låt fanns med. Eftersom jag hade en egen lägenhet var det ingen som kunde hindra mig från att spela den skiva på repeat, timtals varje dag! Jag köpte fler CD-skivor så fort min studentekonomi tillät, men Definitivt 50 spänn 4 är tätt sammansvetsat med minnet från min första studenttid.

Bakgrunden till sången är extra rolig, speciellt när man tänker på att det är en "hit" från ett punk-band. Låten baseras nämligen på en av mina favoritsagor från när jag var liten. Boken heter Mina drömmars land och är skriven av av tyska barnboksförfattaren Janosch. Sångtexten följer handlingen nästan klockrent. (Det har även gjorts barnteater på boken.)Charta är bortrensat
Tyvärr saknas Chatra 77 på Spotify. :-(

Troligtvis försvann de i samband med "den stora rensningen" i början på året. Så sorry Mylman, denna låt får inte en välförtjänt plats på listan. Men jag försöker sprida hopp ändå.

2 kommentarer:

E sa...

Det är fortfarande något speciellt med den låten

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, det är ju det...