måndag, januari 17, 2011

"Apple vill göra jailbreaking till ett upphovsrättsbrott"

Rubriken är citerad från IDG - Apple vill göra jailbreaking till ett upphovsrättsbrott
"Enligt nyhetskanalen NBC, lämnade Apple i förra veckan in ett klagomål till den amerikanska upphovsrättsmyndigheten, US Copyright Office, där företaget hävdar att jailbreaking bryter mot de amerikanska upphovsrättslagarna.

– Teknikerna som används för jailbreaking är väl utbredda och använder sig av icke godkända metoder för att modifiera operativsystemet. Det resulterar i upphovsrättsbrott i de program som utsätts för jailbreaking, skriver Apple i ett klagomål till US Copyright Office, enligt NBC."
Det var ju också ett sätt att angripa problemet på...

För grundproblemet är ju egentligen inte jailbrekandet, utan att Apple vill ha full kontroll på allt användande av mobiltelefonen. Detta syns väldigt tydligt i den policy de har för alla sina appar, där bland annat all kritik mot bland annat religioner är förbjuden.

Det är dock inte bara tillverkaren och innehållsleverantören Apple som vill förbjuda saker i telefonerna, utan även operatörerna. De vill nu stoppa all användning av IP-telefoni, då detta stör operatörernas prismodeller. Det skriver Tidningen Mobil om:
"Telenor marknadsför sitt abonnemang "Surfa" som "Sveriges enda fria mobilsurfabonnemang". Men det verkar trots reklamen inte helt fritt när man läser det finstilta. Där ser man i en fotnot med ytterst liten textstorlek meningen "IP-telefoni är inte tillgängligt i detta erbjudande"."
Läs mer:
Tidningen Mobil - Operatörer förbjuder Viber och Skype
DN - Gratis mobilsamtal kan stoppas

Bra blogginlägg:
Rick Falkvinge - Time To Regulate Big Wireless
TDH - Mobiloperatörerna behöver förnya sitt tankesätt
 
Jag avslutar med ett citat från Den hälsosamme ekonomisten - Mobiloperatörer kan också bli dumma i kylan:
"Mitt tips. Börja med att göra det som vi alla vet att ni kommer att tvingas göra till slut i alla fall. Då får ni övertaget och kan leda marknaden. Håller ni fast vid er nuvarande strategi kommer ni bara att motvilligt släpas in i framtiden."
Det tar vi som dagens visdomsord!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Borde man inte kunna tunnla samtalet från mobilen till ens hemserver? Operatören borde väl då inte kunna se att det rör sig om ip-telefoni, och min fasta isp har ju lyckligtvis inga restriktioner gällande den kommunikationen.

/Smen

Anonym sa...

Om du använder ordet "jailbreaking" så kan du lika gärna börja kalla upphovsrättsintrång för stöld också. Du sätter igång precis samma mentala kopplingar eftersom alla vet att det är fel att rymma från fängelse, precis som alla vet hur fult det är att stjäla. Tro mig Apple använder ordet mycket medvetet.

Kom sen inte dragandes med att det skulle vara ett etablerat ord för företeelsen, för det första så är det engelska, för det andra så skulle du med samma resonemang då också säga stöld eftersom det också kan sägas vara etablerat och dessutom svenska.

-Magnus

Markus "LAKE" Berglund sa...

@ Smen - Jo det är säkert möjligt, men det förutsätter lite teknisk kompetens, något som inte behövs för exempelvis en Skype-app. Det är därför operatörerna angriper och förbjuder apparna, de kan användas av alla!

@ Magnus - Jag vet inte om det är MIG du ska angripa i första hand? Jag håller med dig till viss del, men nu är det så att jag bara citerar en artikel från IDG, där begreppet förekom både i rubriken och i själva citetet. Ska jag förfalska citetet eller vad är du ute efter?

Det ska dock erkännas att jag senare i texten använder det härligt svengelska ordet "jailbrekandet" för att inte göra läsaren förvirrad genom att slänga in fler begrepp. Ok?

Anonym sa...

Ligger lite i vad Magnus säger.
Skulle kanske kalla det "friprogramera" istället "jailbreaka".
\lars

Markus "LAKE" Berglund sa...

@lars - jo, det är en bra idé att kalla det något anat, men det får jag skriva om i ett annat inlägg.

Syftet med detta inlägg var att uppmärksamma Apples fanatiska försvar mot "jailbrekande"...

manen sa...

amen vadfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff!!!!!!!!!!


NÖTTER!

also: captcha: cries. Maybe, maybe captcha!

Markus "LAKE" Berglund sa...

@manen - du låter lite negativ?

:-)