lördag, januari 15, 2011

Låt oss slippa censuren i Sverige, säger jag i radio

Igår (14 januari) var jag med i Ring P1 igen och pratade denna gång om det förslag i EU som vill lägga krav på alla EU-länder att införa censur:

SR Ring P1 110114 EU-Censur av barnporr by lake

Jag skrev om förslaget häromdagen - Mer censur från EU inom kort - hjälp till att stoppa den!

Jag ringde till P1 och pratade inför 100.000-tals lyssnare. Vad har DU gjort för att stoppa förslaget?

För jo, förslaget behövs verkligen stoppas. Definitionen på "barnporr" i Sverige idag inbegriper inte bara dokumenterade övergrepp på barn, utan även tecknade bilder på figurer som skulle kunna se ut att vara under 18 år. Exempelvis så är, enligt tingsrätten, även Manga-teckningar "barnporr". Fullkomligt orimligt!

Läs mer på P3 Nyheter, SVT eller UNT.

Lite äldre välskrivna texter om censur/blockering av barnporr och varför det är menlöst och dåligt. Lägg istället resurserna på att döma de som faktiskt begår övergrepp på barn:

Caspian Rehbinder - Avkriminalisera barnpornografi

Oscar Swartz - Politiker älskar barnporr

Henrik Alexandersson - Därför får man inte ge upp...

Jag avslutar med ett citat från Henriks inlägg ovan:
Yttrandefriheten måste gälla även sådant som folk tycker är fult, dumt, fel eller jobbigt. Och det är alltid där striden står, inte om publicering av harmlösa och korrekta självklarheter. Alla måste få säga vad de vill (utom möjligen uppmana till våld eller ägna sig åt ärekränkning). Om de vill skall de till och med få ljuga. Annars har vi, per definition, inte yttrandefrihet.
[...]
Så visst. Ibland är man så trött på nynazism, terrorism och barnporr att man är kräkfärdig. Men man får inte vika undan eller tystna. Gör man det, då öppnar man dörren för något ännu värre. Nämligen för det demokratiska samhällets självdestruktiva sida – där vad som helst, vilket övergrepp som helst, kan motiveras med att det sker i enlighet med i god demokratisk ordning fattade beslut.

Någon däremot?

2 kommentarer:

random_syn_ack sa...

Mycket bra initiativ och bra argumenterat.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack. Jag hade gärna varit bättre förberedd, men jag satt i bilden på en pendlarparkering utanför Norrtälje och pratade, så man får väl vara nöjd. :-)