lördag, februari 12, 2011

Magicka - ett stolligt, roligt och billigt svenskt spel


Förra veckan köpte jag Magicka, ett nytt spel skapat av den Svenska spelstudion Arrowhead. Kort sagt är det en parodisk fantasy-kliché med magiker, troll, drakar och vampyrer. Du är själv en magiker och måste rädda världen. (Låter det bekant?)

TotalBiscuit besvarar i en lite längre video frågan "WTF is Magicka?":Trots att det är clichefyllt så är spelet ändå originellt jämfört med många liknade spel, då det inte innehåller något levlande, inga experience-points och inga talents. Istället är det bara din skicklighet som måste förbättras allt eftersom du möter på svårare och svårare monster. Visserligen dyker det upp en del spells under spelet som underlättar, men de flesta kan man missa om man inte är nyfiken och letar överallt, och man klarar sig oftast minst lika bra utan nya coola spells. Dessutom är de nya besvärjelserna ofta lika farliga för dig själv som för monstren, speciellt om du inte kan hantera dem.

Man kastar spells genom att kombinera upp till fem olika element av de åtta olika som står till buds. De åtta är den klassiska Vatten, Eld, Jord. Därutöver har du de mer ovanliga Blixtar och Arcane. Avslutningsvis har du Kyla, Liv och en Sköld. Du kan kombinera nästan vilka element som helst och får då olika resultat på vilken besvärjelse du kastar.

Och för att du inte ska kunna tröttna på antalet kombinationer allt för snabbt så kan du också kasta alla spels på fyra olika sätt! Antingen "vanligt" mot monstren, du kan kasta på dig själv, med fördel något du gör med Skölden och "Liv", för att skydda dig själv och hela dig. Men du kan också kasta alla spells som en area-effekt omkring dig eller förstärka ditt vapen med spells och sedan frigöra den genom att svinga med det mot monstren. Antalet kombinationer totalt sägs vara över 4500!

Läs mer om alla olika kombinationer av spells man kan kasta på "Wikipedia för Magicka": Magickapedia - Spell combinations.


Detta enkla faktum gör att det lätt blir fel ibland. Man kastar eldbollar på sig själv eller helar monstren.. Och kombinerar man med detta ytterligare en eller ett par andra spelare så blir spelet hysteriskt rörigt, men fruktansvärt roligt. Man dör ofta i stora explosioner, men kan snabbt och lätt återuppliva varandra så att man kan fotsätta. Det är nästan vanligare att man råkar döda varandra eller sig själv när man blir stressad, än att man blir ihjälslagen av ett monster. Men man dör med ett leende. Själva spelet är roligt och innehåller enormt mycket populärkulturella referenser. Jag är säkert på att jag missat de flesta och kommer garanterat att spela om spelet på jakt efter fler.

Spelmakarna driver också mycket med sig själva och sitt spel - se bara på "trailern":Eller denna "Infomercial" om Magicka.. :-)


Läs också mer om Magicka på den egna hemsidan.

Visst är spelet fortfarande lite buggigt och det har kraschat mitt en bossfight en gång, men tack vare den enormt roliga multispelar delen så blir ganska enkelt att sammanfatta mina intryck - betyget från mig blir två tummar upp för Magicka! Och med tanke på att spelet bara kostar 9,99 € så kan jag inte ge något annat råd än köp, köp, köp!

Magicka - populärt och omtyckt
En vecka efter releasen hade Magicka sålt 150 000 exemplar, vilket är grymt bra för ett spel med så liten budget (källa Eurogamer, Twitter). Det verkar med andra ord vara fler än jag som gillar spelet.

Det kan man se på dessa recensioner där snittbetyget ligger på typ 80%, där det är ett enormt underhållande multiplayer-läge som drar upp betygen till nära max och de buggar som fanns när spelet släpptes, drar ner det kraftigt. De värsta buggarna är dock borta i skrivande stund.

Recensioner och andra skriverier på svenska:
Eurogamer, Ny Teknik, Norran.

Tillägg: Aftonbladet har också recenserat - 4 + i betyg.

Lite olika recensioner på engelska:
PC Gamer, Rock Paper Shotgun (Rolig!), Escapist Magazine (välskriven), Aeropause (5/5), Realgamer, Botchweed (lång och innehållsrik), Winnipegfreepress, Dualshockers(9,5/10), PC Advisor, The Gamers Hub (videorecension).

Tillägg - nya recensioner på engelska:
Diehard Gamefan, Magicka Angry Video

TotalBiscuit, som gjort filmen ovan har också testat Magicka i Multiplayer (del 2):


Ännu fler recensioner uppdateras löpande på Magickas egen hemsida.


Köp Magicka och stöd Svenska spelutvecklare!
Magicka köper du via Steam, vilket väl är den enda nackdelen med spelet, den där enerverande bloatware-liknade Steamprogramvaran. Men det är det värt, tro mig...

(De roliga bilderna är från Magickas egen hemsida.)

Inga kommentarer: