Jag lyssnade på Studio Ett idag och där försökte Marja-Leena Uitto Adolfsson, Operativ chef
för Trafikantservice på Västtrafik försvara ingripandet i förra veckan när tre kontrollanter höll fast, knuffade och trakasserade en ensam tjej på en buss.
De första 3-4 minuterna filmen är riktigt jobbiga att titta på.
Det jag reagerade mest på i debatten i Studio Ett på att Marja-Leena Uitto Adolfsson, helt seriöst, föreslår att det istället borde bli
förbjudet för andra att dokumentera kontrollanternas övergrepp. Alltså
förbjuda fotograferande och filmande. Det var alltså inte knuffarna och
fasthållandet hon ville stoppa i första hand, utan att någon annan såg
vad deras personal gjorde mot sina passagerare. Är det egentligen det bästa sättet att skapa en säkrare och tryggare trafikmiljö på Västtrafiks bussar och spårvagnar? Blockera och censurera de passagerare som vill dokumentera övergrepp? Lyssna själva på Studio Ett - Biljettkontrollanterna i Göteborg
På Ekot idag pratade de om obemannade flygplan, så kallade "drönare". Det är USA som planerar att tillåta drönare att användas i all större utsträckning än idag, till en början av militär och gränspolisen, men i framtiden även av privatpersoner och organisationer.
"Och president Barack Obama har gett luftfartsverket i uppgift att senast hösten 2015 ha tagit fram regler som också tillåter privatpersoner och företag att använda drönare.
Det kan handla om mäklare som vill ta flygbilder av bostäder, byggbolag som vill övervaka ett stort bygge, eller paparazzi-fotografer som vill skicka upp kameraplan ovanför Hollywood-kändisars hus. Utvecklingen väcker en rad frågor om säkerhet och integritet.
– Det här ger enorma möjligheter för övervakning av människors privatliv, och det medför risker som måste regleras, menar människorättsjuristen Catherine Crump i Washington."
Om du inte har sett en drönare förr så kan de alltså se ut som på bilden ovan. Modellen på bilden är dock beväpnad med ett litet maskingevär, andra kan ha radar eller en vanlig kamera. Här är ett filmklipp med den drönaren "in action".
I helgen besökte jag Globen och deras Annex och Dreamhack Eizo Open. Ett mycket roligt evenemang som kröntes av en svensk seger i hård konkurrens. Segrare efter två dagars turnering blev Marcus "ThorZaIN" Eklöf.
I Starcraft 2 är det Sydkorea som är den stora giganten. De har en tradition av att spela mycket dataspel ända sedan Starcraft 1 (Brood War) och det är därför ingen slump att världens mest prestigefyllda Stacraft 2-liga, GSL, finns i Korea. Just nu är det bara en enda icke-korean som spelari högsta ligan, Code S. Och eftersom det normala är att bra Stacraft 2-spelare är koreaner, så brukar alla som inte är koreaner klumpas ihop till icke-koreaner eller "utlänningar" (foreigners på engelska). Det var alltså en "svensk utlänning" som mötte en en korean, på hemmaplan, i Sverige.
Svårt motstånd i finalen
Thorzain berättade själv i intervjun innan finalen att han mött sin motspelare Polt tre gånger tidigare, men förlorat alla tre möten. Det var alltså inte med så höga förväntningar, men desto högre högre förhoppningar, vi väntade in starten av finalen sent på söndagskvällen.
Men trots motståndet vinner alltså svenska ThorzainDreamhack Eizo Stockholm Open 2012!
Att publiken lyfte fram Thorzain vet jag att han kände, han skrev under första matchen att vi skulle heja mer på Polt! Här är ett kort klipp från de sista skälvande sekunderna på finalen. Känner ni trycket från publiken i den utsålda arenan? Det var grym stämning i Globens annex ikväll!
"Det är precis så spännande som det ska vara. Det är awesome. Det är esport. När ThorZaINs press till slut blir för mycket och Polt tvingas ge upp exploderar Annexet.
– Oj, säger mamma som är märkbart tagen. Hon undrar om det är en historisk händelse.
Det kan jag inte svara på. Jag vet bara att det är en stor händelse som jag inte kommer glömma."
Beskrivningen av egenskaper som en en bra Stacraft 2-spelare bör ha, från reportaget:
"En del har liknat sporten vid schack, men liknelsen haltar en aning, för det här spelet är mer komplext. Man ska liksom vara börsmäklare, strateg, konsertpianist, lirare, multikompetent och ha en simultanförmåga bortom allt sunt förnuft. För att inte prata om fingertoppskänsla. Och det i sjuka hastigheter. En toppspelare utför i snitt 250-300 aktioner med händerna, i minuten."
Och missa inte nästa Dreamhack-event, de kommer bara bli större och större, roligare och roligare. Bland annat planerar SVT att sända Dreamhack även i marknätet, inte bara på webben.
Nu har ju Telia bestämt sig för att avskaffa nätneutraliteten i sitt Svenska nät. De vill ta extra betalat för de kunder som använder Telias mobilnät till att ladda hem data-bitar från vissa utvalda tjänster som konkurrerar med deras egen verksamhet. De diskriminerar/censurerar alltså bara den data som kommer via Skype och annan VoiP, inte andra databitar. Så kollar man på YouTube eller lyssnar på Spotify så kostar det inget extra, trots att detta kan skapa precis lika mycket datatrafik.
Varför nätneutralitet?
En lagstiftning om nätneutralitet garanterar att operatörerna inte får eller ska bry som om innehållet. De ska hålla sig till sitt jobb som är att leverera en tjänst.
På samma sätt som Vattenfall inte ska lägga sig i vad jag använder deras elström till eller Bredbandsbolaget inte ska lägga sig i vad jag använder deras bredband till, så ska inte heller Telia lägga sig vad jag använder deras data-trafik till. Om de tycker att jag förbrukar mycket, så får de väl skapa affärsmodeller som tvingar mig att betala för detta, istället för att strypa tillgången till vissa tjänster.
Det stora problemet med att börja lägga sig i kundernas innehåll är att det då öppnar för en flodvåg av missbruk, externa påtryckningar och annat. Vem vill till exempel att Posten ska börja kolla vad som finns i alla brev? Vem vill att Telia ska börja bestämma vem du får ringa till och vad du får säga? Vem vill att Trafikverket ska ha synpunkter på vem du åker bil till?
"Att krampaktigt försöka hålla kvar vid rösttelefoni som norm bara för att vi av gammal vana kallar dessa bärbara fickdatorer för ”telefoner” och forcera marknaden att fungera som förr kommer bromsa utvecklingen och de positiva effekter det har i form av socialt nätverkande och informatinsflöde."
Jag har bloggat tidigare om Nätneutralitet - inlägg1, inlägg2.
Hur det riskerar att bli om vi inte lagstiftar om nätneutralitet?
Den här lysande pedagogiska bilden är ju tyvärr redan på god väg. Telia har alltså ungefär tänkt att skapa abonnemang där man kan välja om man vill att tilläggstjänsten "Marketplace" ingår, men är möjlig att välja bort. Vad blir nästa steg? Nästa område där Telia kommer vilja tvinga oss at betala extra avgifter, trots att vi redan betala för tillgång till internet? Troligtvis blir det "Hollywood" eller "Pathfinder". Det har redan varit en del operatörer i USA som försökt att få mer betalt för YouTube och Netflix.
Idag har det surrat runt ett par nyheter. Den mest helt klart högst volym är den att det från EU-håll har kommit förslag på att förbjuda vissa av ingredienterna i svenskt snus. Ramaskri och nästan krigsrubriker hos kvällspressen:
Samtidgt har det fattats två andra beslut i EU som berör den personliga integriteten, rättssäkerheten och rätten att få bli lämnad i fred från statens allt längre fingrar.
"Europaparlamentet har just röstat om avtalet mellan EU och USA om flygets passagerardata – PNR. Avtalet går ut på att EU kommer att lämna ut rätt omfattande och detaljerade data om flygpassagerare till amerikanska Department of Homeland Security.
Som väntat biföll man avtalet, med rätt tydlig majoritet. Tyvärr."
Så nu kommer man att bli ännu mer registrerad och övervakad nästa gång man flyger. Ytterligare än databas som kan läcka ut känsliga uppgifter eller missbrukas. Storebror ser dig.
Ephone-rättegången som nu väntar i Högsta Domstolen har också fått ett besked från EU idag. Kanske inte det som jag hade önskat. Det hela handlar om att internetoperatörer ska tvingas lämna ut loggar på loggar om användare på en server som Ephone driftade. Ipred-lagen om krav på utlämnande står nämligen i konflikt med Datalagringsdirektivet i den här frågan.
Det var ju nästan den enda fördelen med Datalagringsdirektivet - att det skulle ge skydd från att data skulle användas till sådant det inte var avsett för och därmed minska risken för missbruk. Nu visar det sig att DLD inte alls ger något sådant skydd. Oväntat? Inte mycket...
EU verkar alltså inte bry sig så mycket om de lagar och regler de själva stiftar. Rättsäkert? Inte överdrivet...
Anders undrar var media är, men det det finns ju faktiskt en del. Förutom de jag nämner ovan så har ju flera, bland annat, SvD och Ekot berört nyheten i morse, men frågan är hur stor uppföljningen av domen kommer att få, nu när Snus-frågan har dykt upp? Det är ju ockås mycket jobbigare att skriva om PNR eller IPRED än det är att fråga lite folk på stan vad de tycker om att "EU vill förbjuda snuset". Och folk (även journalister) väljer ofta den enklaste vägen.
Det känns nästan som om någon har planerat det här för att majoriteten av svenskarna inte ska bry sig om viktiga frågor om personlig integritet och rättsäkerhet i EU...
Folk brukar ju säga just "Skjut. Gräv. Tig." om sitt sätt att hantera "vargfrågan", men frågan är just varför folk är så hysteriskt rädda för vargar som inte dödat eller allvarligt skadat någon i Sverige på 150-200 år?
Istället försöker vi utrota vargar och andra djur. Som Spaniens kung Juan Carlos - som nyligen var nere i Botswana (dit jag för övrigt planerar att åka till i höst!) men råkade skadade sig under en elefantjakt. Han får ingen kritik för att han jagar och dödar elefanter, istället får han kritiken för att han slösar pengar i kristider när arbetslösheten i Spanien närmar sig 25%.
Och jo, det är troligtvis så att de jaktavgifter som kommer in bekostar skyddet av övriga djur i reservaten i Botswana, men det ser ändå illa ut att vissa roar sig med att skjuta djur som är sårbara.
Precis som vi i Sverige håller på att helt utrota vargar. Det var länge jag läste evolution och annan biologi, men jag har ändå svårt att tro att det räcker med en population på 300-400 djur av ett så stort däggdjur som varg för att bibehålla stammen hälsosam och icke-inavlad.
Frågan är - har vi rätten att medvetet utrota vissa djurarter? Vem har gett oss den rätten?
Det har varit ganska tyst här ett tag. Jag har nu försökt att smälta nederlaget i omröstningen till Datalagringsdirektivet. Själva omröstningen gick ju som väntat, men jag hade verkligen hoppats att fler från Centerpartiets riksdagsgrupp skulle ställa sig upp och protestera mot övervakningssamhället och samtidigt ge mig något att argumentera med i Europaparlaments- och riksdagsvalen 2014.
Förhoppningsvis har folk glömt bort hur det gick och kommer bara ihåg att Centerpartiet faktiskt obstruerade och försökte rösta nej. Hade alla följt "partilinjen" så hade Centerpartiet bara framställts som hycklare. Men mediabilden dominerades ju av att enskilda Centerpartister tänkte rösta nej, så kanske är det just det folk kommer ihåg.
Men oavsett allt ovanstående så är DLD och den senaste omröstningen är något jag räknar med att återkomma till i framtiden, och det är mest därför jag gör denna mastodont-länklista. Förhoppningsvis hittar du också något läsbart.
Eftersom detta inlägg är långt, så har jag delat på det och du som bara ser första delen av mitt inlägg får klicka här.
En ögonblicksbild från Norrtälje 2 april 2012. Mycket snö, men solen kämpar på för att smälta allting vilket bland annat syns på vårfloden. Eller som punkbandet Mimikry formulerar sig i en av sina låtar "Min sång":
"Ute krigar vintern emot våren. Ute smälter snön från varje tak."
Och nu är det sannerligen fullt krig mellan årstiderna, Kung Bore och Gumman Tö. Under ett par innehållsrika dagar har vi haft gassande solsken och nästan sommarvärme, spöregn, hagelstorm (den i lördags var hemsk, tur jag kunde sitta kvar i bilen då) och idag snöyra som lämnar kvar ett 15 cm snötäcke över hela Norrtälje.
Lyssna på Mimikrys sång också. Den handlar inte så mycket om väder, utan mer om att försöka fånga den man älskar, men den är jäkligt bra.