torsdag, april 19, 2012

Snuset mycket viktigare än frihet från förtryck?

Idag har det surrat runt ett par nyheter. Den mest helt klart högst volym är den att det från EU-håll har kommit förslag på att förbjuda vissa av ingredienterna i svenskt snus. Ramaskri och nästan krigsrubriker hos kvällspressen:

Aftonbladet (+AB2), SvD, DNExpressen,

Samtidgt har det fattats två andra beslut i EU som berör den personliga integriteten, rättssäkerheten och rätten att få bli lämnad i fred från statens allt längre fingrar.

Bland annat har man bifallit PNR. Läs vad Hax skriver:
"Europaparlamentet har just röstat om avtalet mellan EU och USA om flygets passagerardata – PNR. Avtalet går ut på att EU kommer att lämna ut rätt omfattande och detaljerade data om flygpassagerare till amerikanska Department of Homeland Security.

Som väntat biföll man avtalet, med rätt tydlig majoritet. Tyvärr."
Så nu kommer man att bli ännu mer registrerad och övervakad nästa gång man flyger. Ytterligare än databas som kan läcka ut känsliga uppgifter eller missbrukas. Storebror ser dig.

Läs mer om PNR hos Datainspektionen - Europeiska dataskyddsmyndigheter kritiska till EU-lagring av uppgifter om flygpassagerare

Tillägg - PNR på Europaportalen

Ephone-rättegången som nu väntar i Högsta Domstolen har också fått ett besked från EU idag. Kanske inte det som jag hade önskat. Det hela handlar om att internetoperatörer ska tvingas lämna ut loggar på loggar om användare på en server som Ephone driftade. Ipred-lagen om krav på utlämnande står nämligen i konflikt med Datalagringsdirektivet i den här frågan.

Det var ju nästan den enda fördelen med Datalagringsdirektivet - att det skulle ge skydd från att data skulle användas till sådant det inte var avsett för och därmed minska risken för missbruk. Nu visar det sig att DLD inte alls ger något sådant skydd. Oväntat? Inte mycket...
 
EU verkar alltså inte bry sig så mycket om de lagar och regler de själva stiftar. Rättsäkert? Inte överdrivet...
 
Ekot - EU-domstolen ger grönt ljus för Ipred-lagen
P3 Nyheter - Inga hinder för Ipred
IDG - Grönt ljus för IPRED
Domen på domstolens egen sida
SvD - Avgörande dom om Ipredlag
UNT (TT) - EU-besked om Ipredlagen
 
Anders undrar var media är, men det det finns ju faktiskt en del. Förutom de jag nämner ovan så har ju flera, bland annat, SvD och Ekot berört nyheten i morse, men frågan är hur stor uppföljningen av domen kommer att få, nu när Snus-frågan har dykt upp? Det är ju ockås mycket jobbigare att skriva om PNR eller IPRED än det är att fråga lite folk på stan vad de tycker om att "EU vill förbjuda snuset". Och folk (även journalister) väljer ofta den enklaste vägen.

Det känns nästan som om någon har planerat det här för att majoriteten av svenskarna inte ska bry sig om viktiga frågor om personlig integritet och rättsäkerhet i EU...

Tillägg - fler skriver om Ipred-beslutet:
Nipe - Massjakten på svenssons kan strax börja
Troberg - EU-domstolen öppnar för privatiserad utpressning
Fildelning - Fritt fram för IPRED

Tillägg 2 - Mer media
Ny Teknik - Företag kan tvingas lämna ut kunder
Riksdag & DepartementFritt fram för Ipred

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan onekligen skönja en plan här. Det går inte att flyga under radarn längre. Med SMS biljetter går det inte att resa kollektivt under radarn heller. Återstår att se vad som kommer att hända med bilismen och folk som helt enkelt går, men, jag skulle gissa på att passet blir en app inom 10 år, så att man alltid måste ha spårsändaren på sig när man reser utomlands. Kilometerskatt via gps kommer till bilarna. Svårt att tvinga sig på alla misshagliga människor som förflyttar sig genom att sätta en fot framför den andra, men de kommer säkert på något.
När staten är så förbannat rädd för invånarna att de gör så här, får man faktiskt fråga sig om staten har någon legitimitet. Samhällsbyggnad uppifrån och ner kommer att gå käpprätt åt helvete, för vanligt folk.

/Smen

Anonym sa...

Staten=Antikrist=Sant
Mvh/Johan

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du tar kanske i lite väl mycket Johan, men rent allmännt tycker jag att folk borde vara lite mer skeptiska till staten som "alltid vill gott". Vi har haft gott om exempelk på att staten visst inte vill gott hela tiden, den består av människor med alla de fel och brister människor har, med den skillnaden att de sitter på ett våldsmonopol där de kan tvinga oss medborgare, även till handlingar vi inte vill.

För precis som Smen skriver - vi vet aldrig när staten går för långt. Det ända skydd vi har är att staten aldrig får _möjligheten_ att begå övergrepp mot sina egna medborgare...