tisdag, juli 31, 2012

Kulturnytt på SR uppmanar till lagbrott? *Uppdaterad*

Kulturnytt hjälper dig att bryta mot lagen?
I morse hörde jag på Kulturnytt i Sveriges Radio P1 och det jag hörde var en uppmaning att begå vad jag förstår är ett lagbrott. Kanske inte det allvarligaste brottet, och kanske inte ens en handling som jag anser borde vara ett brott, men likväl är det.

Kulturnytt har intervjuat författaren Carl Henrik Svenstedt med anledning av den franske filmaren Chris Markers dödsfall. I artikeln har de också lagt dit en länk till en av Chris Markers filmer (se bild til höger), med en uppmaning om att se filmen där. Men filmen skyddas mig veterligen av upphovsrättslagen och att titta på den (och alltså ladda ner den i cashen på hårddisk) är ett lagbrott. Om killarna i Pirate Bay dömdes till 30 miljoner i böter och fängelse för att de skapat ett verktyg som andra kan använda till att tipsa varandra om länkar där de kan hitta upphovsrättsskyddat material - vad ska då inte Kulturnytt få för straff?!

Kulturnytt P1 - Franske filmaren Chris Marker död

Filmen det handlar om heter La Jetée (Terassen) och ligger till exempel inte på YouTube, där den är nedplockad på uppdrag av The Criterion Collection, som verkar ha upphovsrätten i USA. (I Europa är det istället Arte som har rättigheterna.

Vill du se filmen så får du istället göra som Kulturnytt uppmanar dig till - se filmen på Dailymotion eller Vimeo.

Uppdatering: Kulturnytt har nu redigerat artikeln och tagit bort länken, samt lagt ut en förkortad version av intervjun med Svenstedt. Dock utan att skriva et ord om det eller ens uppdatera datumet på sidan. Det ser fortfarande ut som att artikeln är publicerad den 30 juli och att den är i ursprungligt skick. Viket alltså inte stämmer...

Det minsta man kan kräva är ju i alla fall att de skriver att artikeln är uppdaterad. En motivering skulle dessutom kunna vara på sin plats. Exempelvis:
"─ Vi har av misstag råkat uppmana våra lyssnare/läsare att begå ett brott mot upphovsrätten. På internet idag är det lätt hänt att begå sådana typer av misstag eftersom upphovsrättslagen inte är anpassad efter dagens verklighet. Vi anser att en upphovsrättsreform och modernisering bör göras."
skulle man kunna skriva, Kulturnytt...

/slut uppdatering

En upphovsrättsreform? För yttrandefrihetss skull!

Sedan kan man såklart ha synpunkter på att en film från 1960-talet fortfarande är skyddad och "inlåst", trots att den är så gammal, men det är så lagen är skriven och det kan kanske vara dags att ändra på den snart?

Upphovsrätten är misslyckad och otidsenlig på många sätt, den är också ett hot mot yttrandefriheten och samhällsdebatten. Senast visade sig detta i händelsen med Genusfotografen.

Johanna Nylander skriver om detta iu Ystads Allehanda - Halva internet kan straffas

Se också hela det ursprungliga blogginlägget som Genusfotografen skrev:

"Vad sägs om lite bilder med slangen?" (png)

Läs mer om Genusfotografen och annan "upphovsrätts-censur"

Den hälsosamme ekonomisten - Ett skäl att rösta på Piratpartiet?
"Personligen har jag inget att invända mot sexistiska bilder, inte ens när de involverar korv. Men jag är också en varm förespråkare för yttrandefrihet. Och när yttrandefriheten hotas tiger jag inte. Det bör inte ni heller göra."
Marcus Fridholm sätter saker i sammanhang - När upphovsrätten blir samhällets fiende

Nina Åkestam har skrivit - Ett brev

Gustav Nipe (UP), SVT Debatt - Fel att upphovsrätten tillåts censurera viktig debatt om sexism

Fler länkarom Genusfotografen hos Jörgen L.

Läs också om ett annat exempel  - Dan Bull, som fick sin video censurerad genom hot om stämningar

2 kommentarer:

OlofB sa...

Bra sammanställning av den här diskussionen.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Olof.

SR har nu redigerat bort alla spår av sitt lagbrott från hemsidan också. Som vanligt utan att säga ett ord...